Waarom een brandweerwagen ombouwen tot camper

Voordelen van een oude brandweerwagen

Home » Camper bouwen » Waarom een brandweerwagen ombouwen tot camper

door | 3 reacties

Yes, we mogen weer over onze nieuwe truck praten! En wel om eens haarfijn uit te leggen waarom we nou juist specifiek een oude brandweerwagen zochten. Waarom deze ook nog eens 4WD moet zijn vertellen we hier. Want hoewel rood zeker helemaal onze kleur is, was het daar niet om te doen. Ook niet omdat we zo graag een sirene en zwaailichten op het dak wilden. Een oude brandweerauto heeft een paar andere eigenschappen die wij erg kunnen waarderen.

Goed onderhouden, weinig kilometers

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ambulances of bussen uit de bouw zit een brandweerwagen niet dagelijks op de weg. Hij rijdt geen rondjes om te surveilleren tot er ergens een brand uitbreekt en rijdt ook niet stad en land af van klus naar klus. Een brandweerwagen staat vaak lekker droog in de kazerne te wachten tot hij wordt opgeroepen. En die momenten zijn belangrijk. Er mag niets misgaan. Een brandweerwagen die niet start of onderweg pech krijgt dat kan natuurlijk niet. Brandweerwagens worden goed onderhouden zodat het voertuig betrouwbaar is. Hoe minder vaak de brandweer erop uit is getrokken, hoe minder kilometers er op de teller staan. Waar de kilometertellers van bussen van timmermannen, hoveniers of zelfs oude ambulances vaak ver in de 200.000 kilometer zitten is het haast knap als je een brandweerwagen boven de 100.000 kilometer vindt.

Die van ons heeft dienst gedaan bij de vrijwillige brandweer in Oostenrijk. In een klein dorpje met 800 inwoners. Veel lijkt hij niet gebruikt te zijn, de bus glimt en ruikt nog als nieuw. Met maar 9.000 kilometer op de teller is hij nog niet eens ingereden.

 • Bestuurderszijde Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • 4WD console
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Zo verliefd op deze neus
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA in brandweer uitvoering
  anemptytextlline
 • Regelrecht uit dienst
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline
 • Hoe lang houden we hem
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus in een laagje sneeuw
  anemptytextlline
 • FEUERWEHR
  anemptytextlline
 • Het stuur van avontuur
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Rolluiken met oneindig veel mogelijkheden

Eerlijk toegeven het bovenstaande voor ons een hele dikke bonus. Wij zijn stiekem erg gecharmeerd geraakt van rolluiken in een camper. En dan vooral de mogelijkheden die ze bieden. We hebben in onze drie jaar een paar trucks voorbij zien komen met rolluiken of iets vergelijkbaars. En oei, wat is dat vet. Bijvoorbeeld gewoon je hele camper open kunnen gooien, en binnen naar buiten brengen. Misschien nog wel het meest chillen is om de luiken rondom het bed open te gooien en zo een perfect zonnebed te creëren. Om er een kozijn achter het rolluik te plaatsen is bij ons pas later gaan spelen, want ook dat klinkt echt fantastisch. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden om rolluiken te gebruiken in een camper. Aangezien we nog niet wisten dat je rolluiken er misschien ook zelf in kan zetten hebben we ons, met resultaat, gestort op een oude brandweerwagen.

Een nadeel: Het isoleren van de rolluiken gaat een leuke uitdaging worden. Doordat de luiken worden opgerold, zijn ze niet 100% luchtdicht. Maar niets is onmogelijk. We hebben al een paar ideeën om er toch warmpjes bij te zitten op de koude dagen.

Hoe wij de rolluiken willen inzetten

Uit die oneindige mogelijkheden die we hebben met de rolluiken hebben we, zo goed als zeker, al een keuze gemaakt. Ons achterste luik blijft dicht, aangezien het rolsysteem niet ideaal is en we zoveel mogelijk ruimte willen gebruiken, elke millimeter telt bij deze zelfbouw. De voordelen van rolluiken zitten bij ons aan de zijkant. Aan de bestuurderszijde komt een berging, met natte kast, ruimte voor gereedschap, surfboards, campinggear en andere typische garage dingen. Ook de aansluitingen voor gas en water komen hier. Aan de passagierszijde komt het bed, zodat we maximaal kunnen genieten van de mooiste plekjes. Maar ook hopen we onze fietsen hier via een luik onder het bed te schuiven. En met een beetje geluk lukt het ons een buitenkeuken te creëren. Multifunctioneel dus.

Brandweerauto’s zijn meestal robuust

De laatste reden laat onze onkunde in auto’s zien, maar toch. Er zit wat in. Zoals eerder kort aangehaald, de brandweer mag zich geen fouten veroorloven. Alles moet op en top zijn. Daar wordt geen troep gekocht, dat kunnen ze zich niet permitteren. Toch? Dus als je dan iets van de brandweer koopt, dan weet je dat het voertuig gaat doen wat het moet doen. Want daarvoor heeft de brandweer het ook ingezet. Hopelijk klopt deze redenering van ons. Tot nu toe horen we uit verschillende hoeken over onze brandweerwagen, “die is niet kapot te krijgen”. De toekomst gaat het uitwijzen 😉

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

3 Reacties

 1. Avatar

  Heel veel plezier met het bouwen van jullie nieuwe camper. Ik hoop dat het een heel mooi huisje voor jullie beiden. wordt. Ga ervoor en geniet van de mooie dingen. Veel liefs oma.

  Antwoord
  • Dasja

   Dankjewel oma! We gaan ons best doen en komen met het eindresultaat zeker langs als we klaar zijn! Liefs

   Antwoord
 2. Avatar

  Ga ervoor, geniet, beleef en ervaar.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis