Waarom een brandweerwagen ombouwen tot camper

Voordelen van een oude brandweerwagen

Geschreven door: Lars

Yes, we mogen weer over onze nieuwe truck praten! En wel om eens haarfijn uit te leggen waarom we nou juist specifiek een oude brandweerwagen zochten. Waarom deze ook nog eens 4WD moet zijn vertellen we hier. Want hoewel rood zeker helemaal onze kleur is, was het daar niet om te doen. Ook niet omdat we zo graag een sirene en zwaailichten op het dak wilden. Een oude brandweerauto heeft een paar andere eigenschappen die wij erg kunnen waarderen.

Goed onderhouden, weinig kilometers

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ambulances of bussen uit de bouw zit een brandweerwagen niet dagelijks op de weg. Hij rijdt geen rondjes om te surveilleren tot er ergens een brand uitbreekt en rijdt ook niet stad en land af van klus naar klus. Een brandweerwagen staat vaak lekker droog in de kazerne te wachten tot hij wordt opgeroepen. En die momenten zijn belangrijk. Er mag niets misgaan. Een brandweerwagen die niet start of onderweg pech krijgt dat kan natuurlijk niet. Brandweerwagens worden goed onderhouden zodat het voertuig betrouwbaar is. Hoe minder vaak de brandweer erop uit is getrokken, hoe minder kilometers er op de teller staan. Waar de kilometertellers van bussen van timmermannen, hoveniers of zelfs oude ambulances vaak ver in de 200.000 kilometer zitten is het haast knap als je een brandweerwagen boven de 100.000 kilometer vindt.

Die van ons heeft dienst gedaan bij de vrijwillige brandweer in Oostenrijk. In een klein dorpje met 800 inwoners. Veel lijkt hij niet gebruikt te zijn, de bus glimt en ruikt nog als nieuw. Met maar 9.000 kilometer op de teller is hij nog niet eens ingereden.