Welke apps kan je niet missen tijdens je reis in een camper?

De tien beste vanlife apps op een rijtje

Benieuwd naar de handigste vanlife-apps die wij gebruiken? We hebben onze 10 meest gebruikte apps voor je op een rijtje gezet. We gebruiken ze voor het zoeken naar plaatsen om te overnachten, mooie hikes en het plannen van onze route. Maar uiteraard ook voor het vinden van de leukste bezienswaardigheden en het contact leggen met de locals. Hiermee wordt vanlife een stuk makkelijker!
Noorwegen of Zweden
Noorwegen of Zweden
Home » Leven in een Camper » Welke apps kan je niet missen tijdens je reis in een camper?
Geschreven door: Lars

Onze telefoons en onze levens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zuchtend klagen we soms over de hoeveelheid tijd die we op onze telefoons doorbrengen. Een vakantie of rondreis met een camper kan het ideale moment zijn om los te komen van je telefoon. Maar wacht nog even voordat je je telefoon definitief de deur uitgooit! Er zijn namelijk veel handige apps die jouw camperreis een stuk leuker én makkelijker maken. Met sommige hebben we een haat-liefdeverhouding; andere maken vanlife gewoon beter. Wij zetten de tien beste gratis vanlife-apps, die we zelf regelmatig gebruiken, voor je op een rij.

1. Google Maps

Een open deur, maar deze gebruiken we verreweg het meest. Echte kaarten hebben we ook, want die geven dat roadtrip-gevoel; ze zijn romantisch en schattig, maar niet gedetailleerd genoeg. Toch blijft het leuk om ze in te kleuren met de gereden route. Voor het plannen van routes en de dagelijkse navigatie gebruiken we echter Google Maps. De papieren kaart raken we tijdens het rijden niet aan. Google Maps houdt rekening met files, wegwerkzaamheden en omleidingen, en tolwegen vermijden wordt opeens super simpel. Daarnaast kun je punten op je kaart opslaan, zodat je eenvoudig bezienswaardigheden of mooie overnachtingsplekjes van anderen kunt bewaren. En dan zijn er nog de Google Maps-reviews, waarmee je de leukste cafeetjes, restaurantjes en toeristische trekpleisters kunt vinden, met beoordelingen van locals en andere reizigers.

Tip: zet de reviews op ‘nieuwste’ om de meest recente ervaringen en foto’s te zien.

Maar we zijn nog niet klaar, want waar we Google Maps óók nog voor gebruiken, is het zoeken naar de beste wildkampeerplekjes. Via de satelliet krijg je namelijk een heel goed beeld van mogelijke plekjes en of er huizen in de buurt staan. Pluspunt: kaarten kunnen gedownload worden voor offline gebruik!

2. Maps.me

Nog een kaartenapp inderdaad, maar een met net andere voordelen, waardoor we deze op andere momenten gebruiken. Maps.me is een offline kaartenapp die je per regio kunt downloaden. Voor dagelijkse navigatie werkt hij net niet soepel genoeg; de routes zijn niet altijd betrouwbaar. Maar Maps.me bewijst op andere momenten zijn waarde, vooral tijdens het hiken! De app is namelijk supergedetailleerd en heeft naast kleine weggetjes ook veel wandelpaden opgenomen. Ook in stadscentra is Maps.me handig, bijvoorbeeld om door de straatjes van de medina’s in Marokko te navigeren.

Het tweede grote voordeel van Maps.me is dat de app inzicht geeft in het hoogteprofiel van de route tijdens het plannen, zowel voor auto-, fiets- als wandelroutes. Zo kun je zien hoeveel hoogtemeters je maakt en inschatten wat het stijgingspercentage is. Ideaal als je bijvoorbeeld met een camper met weinig motorvermogen rondreist, maar ook handig voor het plannen van hikes. Je koppelt eenvoudig meerdere punten in een route, zodat je je hele hike tot op de meter kunt uitstippelen. Daarnaast vind je toeristische attracties, uitzichtpunten en drinkwaterpunten op de kaart, maar met minder informatie dan bijvoorbeeld Google Maps.

‘Wij gebruiken Maps.me vooral tijdens het plannen van hikes. Door naar het hoogteprofiel te kijken, weten we of Ninja de hike ook aankan. Hij wordt ouder, en met artrose in zijn voorpoten vermijden we liever te steile beklimmingen met hem.’

3. Google translate

Deze app heeft ons al zo vaak gered. Of het nu gaat om een gesprek met de garage, het vertalen van informatieborden, of om te begrijpen wat er op een verbodsbord staat. Ook het dagelijkse leven wordt er stukken makkelijker door. Even iemand iets vragen of een menu vertalen gaat zoveel eenvoudiger. We gebruiken vooral de optie om te vertalen met je camera, waardoor het niet uitmaakt als er geen Engelse versie beschikbaar is. Je maakt een foto en vertaalt deze, of je doet het direct live. Je kunt eenvoudig een foto maken van de live vertaling zodat je het op je gemak kunt lezen. Ook praten met locals wordt een eitje dankzij de directe spraakvertalingen. Zo kun je echt met mensen praten, zelfs als je elkaar zonder Google Translate totaal niet zou begrijpen.

Tip: directe spraakvertalingen werken niet altijd even goed, dus ga je naar een land met een ander toetsenbord, installeer dat dan ook op je telefoon. Zo kun je met elkaar communiceren door te typen, en kunnen locals veel makkelijker terug antwoorden. Heb je weinig toegang tot internet? Je kunt talen downloaden zodat je ze offline kunt blijven gebruiken!

4. Park4Night

Park4Night is zo’n app waar we een haat-liefdeverhouding mee hebben. Het is namelijk de meest populaire app om overnachtingsplekjes voor de camper te vinden. Staat er dus een mooie spot op Park4Night, dan is de kans klein dat je er alleen staat; de kans is groter dat het er druk is. Maar het maakt het leven wel supermakkelijk, want je krijgt snel opties in de buurt te zien, en dat scheelt een heleboel inzoomen op Google Maps-satelliet. Elk soort plek heeft een eigen icoontje; zo heb je campings, parkeerplaatsen, camperplaatsen en wildkampeerplekjes in de natuur. Soms lijkt het alsof elke parkeerplaats erop staat, maar gelukkig is dat niet het geval. Blijf dus ook zelf zoeken! Waar Park4Night vooral handig voor is, zijn de reacties bij alle plekken. Zo lees je bijvoorbeeld of je er nog kunt staan (of dat er een verbodsbord is geplaatst).

Park4Night biedt meer dan alleen overnachtingsplekken; je kunt ook zoeken naar plekken om water te vullen of waar je je chemisch toilet kunt legen.

‘Park4Night is een echte vanlife-app die het leven makkelijker maakt, maar tegelijkertijd een gevaar vormt. Plekjes worden snel populair, waardoor ze overspoeld worden met campers en het vervolgens verboden wordt om er te overnachten. Wij voegen daarom geen plaatsen toe; we houden ze liever geheim, zodat het een pareltje blijft voor iedereen die zelf zoekt of er toevallig langskomt.’

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

5. iOverlander

Deze app is bijna hetzelfde als Park4Night, maar verschilt in het type gebruiker. iOverlander wordt namelijk vooral gebruikt door 4×4-rijders, motorrijders en tentkampeerders. Hierdoor zijn veel slaapplekjes ‘off the beaten track’. Meestal staat er informatie bij over de route naar de slaapplek, zodat je kunt inschatten of jouw front-wheel-drive camper het ook aan kan. Naast slaapplekken, waterpunten en andere campervoorzieningen gaat iOverlander nog een stapje verder door ook garages te delen. Je kunt hier dus echt van alles vinden, gebaseerd op de ervaringen van anderen.
Het aanbod op iOverlander is veel kleiner dan dat op Park4Night, zeker in Europa, maar als de plek niet ook op Park4Night staat, is de kans groter dat je er alleen staat.

 

6. Nog meer camperplaats apps

De twee eerdergenoemde apps gebruiken we verreweg het meest. Maar als we op zoek zijn naar een camping of officiële camperplaats, willen we CamperContact nog wel eens gebruiken. Deze app is gedeeltelijk gratis te gebruiken, maar als lid van de NKC krijg je gratis toegang tot de Pro-versie. Uit de reacties op de camperplaatsen merk je direct dat dit een andere doelgroep is; er wordt hier meer belang gehecht aan het bereik van de schotel en verlichting ‘s nachts. Aangezien er vooral officiële camperplaatsen en campings op staan, is het iets overzichtelijker zoeken. Het aanbod van camperplaats-apps blijft groeien, en zo houden we de ontwikkelingen van Campy in de gaten. De extra’s die ze bieden, zoals het maken van routes, zijn namelijk erg interessant.

 

7. Wikiloc

Tijdens je camperreis wil je natuurlijk ook dingen doen, zoals mooie wandelingen maken of prachtige routes rijden. Met Wikiloc krijg je inzicht in de leukste wandelingen, fietsroutes en offroad-routes. Maar je kunt er nog veel meer in vinden, van kajakroutes tot mountainbike- of gravelbikeroutes en klimspots. Alle routes zijn door anderen getrackt, en de app is zo ingesteld dat je gemakkelijk dezelfde route kunt volgen. Vaak staat er een beschrijving van de route bij, evenals het aantal kilometers, de moeilijkheidsgraad en het hoogteprofiel. Je kunt ook je eigen routes tracken en bijhouden. Ideaal als je ergens gaat hiken zonder paden of in het bos op zoek gaat naar bessen of paddenstoelen, zo vind je altijd je weg terug! Ja, Wikiloc is de ideale app om op avontuur te gaan. Een alternatief voor Wikiloc is Komoot, hier ligt de focus echter enkel op wandelen en fietsen.

 

8. Atlas Obscura

Bezoek je tijdens je camperreis graag aparte en iets minder bekende bezienswaardigheden? Dan is Atlas Obscura de app voor jou! Hoewel er zeker ook echte toeristische attracties in staan, vind je er ook die heerlijke, onnozele plekjes. Van het geografische middelpunt van Europa tot verlaten parken, vikingbegraafplaatsen en aparte musea. Op Atlas Obscura vind je niet-standaard plekken om te bezoeken, vaak met een goede omschrijving, zodat je ook echt de achtergrondinformatie leert. Wij klikken vaak rond op de kaart en voegen de leukste punten toe aan onze Google Maps-wishlist. Zo zien we tijdens het plannen van de route of we nog langs bezienswaardigheden komen die we willen zien.

 

9. Instagram

Deze zal je waarschijnlijk al op je telefoon hebben staan, maar we kunnen niet om de meest populaire #vanlife-app heen. Gebruik hem echter niet om doelloos te scrollen en de tijd te verdrijven. Je kunt Instagram namelijk ook heel praktisch inzetten tijdens je camperreis! Het is een ideaal platform om in contact te komen met andere reizigers en om online vrienden om te zetten in real-life vrienden. Hou andere vanlifers in de gaten en kijk of mensen in de buurt zijn, en spreek af voor een koffie, biertje of kampvuurtje. We hebben al zo veel mensen leren kennen via Instagram.

Daarnaast kun je Instagram ook gebruiken om een beeld te krijgen van actuele situaties. Wil je bijvoorbeeld skiën in Marokko? Check dan via recente posts of er al sneeuw op de berg in Oukaimeden ligt. Wil je weten of een hike al toegankelijk is? Zoek op de locatie en kijk naar de recente posts om een indruk te krijgen van de huidige toestand. Dit heeft ons al heel wat onnodige kilometers bespaard!

10. Polarsteps

Polarsteps is een van de handigste apps om je reisroute in bij te houden. Hoewel er zeker wel eens foutjes in sluipen, geeft een een mooi beeld van je gereden route. Voeg zelf steps toe met foto’s en een beschrijving en houdt het thuisfront op de hoogte van je avonturen. Maar ook als inspiratiebron is het een hele handige app, bekijk routes van andere en zoek naar de leukste bezienswaardigheden. Zelf gebruiken we Polarsteps enkel voor onze familie en vrienden, welke via een uitnodiging toegang hebben tot onze reizen en actuele locatie. Maar het is ook mogelijk om je account openbaar te zetten waardoor je in contact kunt komen met medereizigers.

Wat zijn jouw favo vanlife apps en missen die nog in deze lijst? Laat het weten in de reacties onderaan deze pagina.

Lars

staat, als zoon van een fotograaf, zelf minder vaak op de foto. Als kind ging hij al met het hele gezin in een camper op vakantie. Tijdens zijn studie had hij grootse carrièreplannen, maar toen hij opnieuw aan het reizende leven rook, werden die plannen in de ijskast gezet. Ondertussen heeft hij totaal geen behoefte meer om carrière te maken. Lars heeft nog maar één doel: zo lang mogelijk rondreizen met een eigen camper en zoveel mogelijk van de wereld zien. Zijn dromen beperken zich niet tot Europa; de oversteek naar de Amerika’s en de route naar Mongolië roepen steeds luider.

4 reacties

  • Hoi Lars,

    Je noemt maps.me. Sinds die is overgenomen door een financiële instelling is dat niet meer wat het was. Te veel reclame en wallet promotie.
    Velen, waaronder ik, zijn overgestapt op ‘organic maps’. Een open source fork van maps.me.
    Precies dezelfde functionaliteit, open source en dus zonder de reclames.

    • A

      Hey Kees, binnen de iPhone app nooit last gehad van de reclames eigenlijk. Maar mooi om een alternatief te hebben!

  • Gebruik zelf ook graag Polarsteps om het thuisfront op de hoogte te houden van onze belevenissen en van andere camperaars mooie plekjes te vernemen. Met Komoot maken wij ook mooie wandelingen en fietstochten die ons meestal op de mooiste plekjes brengen.

    • A

      Thanks voor de tip! Gebruiken Polarsteps zelf ook voor familie & vrienden, maar compleet vergeten op te nemen. Zojuist dus alsnog toegevoegd. Heb Komoot als alternatief voor Wikiloc opgenomen, deze zelf ook een jaar gebruikt en getest maar door o.a. de offroad routes in Wikiloc zijn we daar naar overgestapt.

Plaats een reactie


ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in