Roest verwijderen bij een camper

Zo verwijder of behandel je (mogelijke) roestige plekken

Geschreven door: Lars

Hoewel dit blog is geschreven vanuit het oogpunt als je zelf een camper gaat bouwen zijn onderstaande tips ook van toepassing als de camper al helemaal is ingebouwd. Eigenlijk zijn ze van toepassing op alle plekken waar roest ontstaat. Dus doe er vooral je voordeel mee, ook al ben je niet bezig met een zelfbouw camper.

Als de camper gestript is het slim om de basis goed te controleren op roest. Zijn er plekjes die nog extra liefde nodig hebben voordat ze worden weggestopt achter de isolatie en afwerking. Hopelijk heb je er met de aankoop al opgelet maar er zijn nu vast delen tevoorschijn gekomen die eerst niet zichtbaar waren.

Roestplekken moeten nu aangepakt worden, het roesten gaat namelijk gewoon door. Let ook op waar in potentie roest kan ontstaan. Nu je overal makkelijk bij kan is het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ passend. Dus ga met een kritische blik door de hele camper. Vind je roest of potentiele roestplekjes? No worries, we geven je praktische tips om roest te verwijderen, te behandelen en te voorkomen.

Tip: Google, als je dat voor de aankoop nog niet gedaan hebt, een rondje om bekende pijnpunten van je camper te achterhalen. Hier zijn vooral het bouwjaar en model van belang. Sommige modellen staan bekend om roest op specifieke plekken. Controleer deze plekken extra goed.

Hoe roest te verwijderen

Inspecteer de gehele camper op roest, maar wees extra kritisch op de bekende plaatsen: deuren, de motorkap, spatborden en dorpels. Makkelijk gezegd zijn er twee typen roest waar de een makkelijker te behandelen is dan de ander:

  • Oppervlakte roest
  • Doorgeroest (gaten)

Oppervlakte roest is zoals de naam al doet vermoeden het makkelijkste aan te pakken. Ga er echter niet te makkelijk vanuit dat het ook enkel oppervlakte roest is. Soms zit er meer roest verstopt onder de nog goed uitziende laklaag of gaat het toch dieper dan je op zicht ziet. Door met een (oude) schroevendraaier in de roestplekken te prikken kom je meer te weten over de status van de roest. Prik je erdoorheen dan is er werk aan de winkel, is het nog stevig dan kom je er met een goede roestbehandeling wel uit. Lees hieronder verder hoe je beide vormen van roest verwijderd.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Oppervlakte roest verwijderen

Als het enkel oppervlakte roest betreft dan is het zaak om dit op te schuren met een staalborstel of vergelijkbaar (er zijn ook opzet stukjes voor bijvoorbeeld de boormachine). Het liefst schuur je het helemaal kaal. Lukt dat niet? Dan gaat het er voornamelijk om dat alle roestvlokken loslaten en dat het grove roest wordt weggehaald. Daarna kan er een roestverwijderaar worden aangebracht om de roest om te zetten in een onschuldig ijzerfosfaat.

Tip: probeer de oorzaak van de roest te achterhalen. Waarom zit er juist op die plek roest? Is er ergens iets doorgelekt, zijn de rubbers niet meer goed of was het gewoon pech? Zonder de oorzaak aan te pakken is de kans groot dat de roest gewoon weer terugkomt. Los de oorzaak dus ook op.

Als het metaal weer blank is kan er een primer worden aangebracht, gevolgd door lak. Schuur tussendoor lichtjes op. Let er bij het uitkiezen van zowel de primer als de lak wel op dat deze geschikt zijn voor metaal. Anders is de roest zo weer terug.

Doorgeroeste plekken behandelen

Zijn er plekken doorgeroest dan is het eerste deel van de behandeling hetzelfde. Zorg ervoor dat er rondom het gehele gat geen roest meer zichtbaar is maar blank staal. Snij het roest gedeelte er desnoods uit met een slijptol. Aangezien er nu een gat is ontstaan is het noodzakelijk deze weer te dichten. Dit kan bijvoorbeeld met hars en een verharder of epoxy. Is het helemaal doorgeroest dan kan dit eerst worden opgevuld met een glasvezelmat. Smeer hierover een laag hars uit tot het helemaal is opgevuld. Plamuur de plek en schuur het vervolgens op. Hierna kan ook hier een metaalprimer en lak worden aangebracht om te voorkomen dat het opnieuw gaat roesten.

Let op: zijn gaten te groot om met een glasvezelmat op te vullen of zijn het dragende onderdelen? Dan zit er waarschijnlijk niets anders op dan lassen. Het principe is hetzelfde als de glasvezelmat, maar dit kan je meestal niet zelf. Iemand die goed kan lassen inschakelen is daarom ons advies.

Roest voorkomen bij zelfbouw camper

Heb je een camper zonder roest? Reken je zelf dan gelukkig maar dat betekent niet dat je het ook nooit zult krijgen. Het voorkomen van roest is dan nog steeds een belangrijk onderdeel van het bouwproces.

De meest logische plekken die je zeker moet behandelen zijn delen die je hebt weggeslepen, geschuurd of waar je gaten hebt gemaakt. Hier komt namelijk weer staal bloot te liggen wat het vatbaar maakt voor roest. Zet dus ook deze delen in een primer en lak.

Tip: lees de gebruiksaanwijzingen van de metaalprimer en -lak goed door. Kijk hoeveel lagen er nodig zijn om het staal te beschermen tegen roest. Dit kan per merk verschillen.

Wil je zeker zijn dat er geen roest achter de inbouw ontstaat? Dan kan je er nog voor kiezen om een antiroest laag aan te brengen. Dit is vooral interessant voor de delen waar je niets mee doet zoals de openingen in de stijlen. Er zijn milieuvriendelijke spuitbussen met een transparant wasmengsel. Dit zorgt voor een waterdichte beschermlaag en is daardoor preventief tegen roest. Breng dit dus niet aan op onderdelen waar je nog tegen moet lijmen (bijvoorbeeld voor het isoleren van de camper) of waarop je direct hout voor het frame bevestigd.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram