Roest verwijderen bij een camper

Zo verwijder of behandel je (mogelijke) roestige plekken

Geschreven door: Lars

Hoewel dit blog is geschreven vanuit het oogpunt als je zelf een camper gaat bouwen zijn onderstaande tips ook van toepassing als de camper al helemaal is ingebouwd. Eigenlijk zijn ze van toepassing op alle plekken waar roest ontstaat. Dus doe er vooral je voordeel mee, ook al ben je niet bezig met een zelfbouw camper.

Als de camper gestript is het slim om de basis goed te controleren op roest. Zijn er plekjes die nog extra liefde nodig hebben voordat ze worden weggestopt achter de isolatie en afwerking. Hopelijk heb je er met de aankoop al opgelet maar er zijn nu vast delen tevoorschijn gekomen die eerst niet zichtbaar waren.

Roestplekken moeten nu aangepakt worden, het roesten gaat namelijk gewoon door. Let ook op waar in potentie roest kan ontstaan. Nu je overal makkelijk bij kan is het spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ passend. Dus ga met een kritische blik door de hele camper. Vind je roest of potentiele roestplekjes? No worries, we geven je praktische tips om roest te verwijderen, te behandelen en te voorkomen.

Tip: Google, als je dat voor de aankoop nog niet gedaan hebt, een rondje om bekende pijnpunten van je camper te achterhalen. Hier zijn vooral het bouwjaar en model van belang. Sommige modellen staan bekend om roest op specifieke plekken. Controleer deze plekken extra goed.

Hoe roest te verwijderen

Inspecteer de gehele camper op roest, maar wees extra kritisch op de bekende plaatsen: deuren, de motorkap, spatborden en dorpels. Makkelijk gezegd zijn er twee typen roest waar de een makkelijker te behandelen is dan de ander:

 • Oppervlakte roest
 • Doorgeroest (gaten)

Oppervlakte roest is zoals de naam al doet vermoeden het makkelijkste aan te pakken. Ga er echter niet te makkelijk vanuit dat het ook enkel oppervlakte roest is. Soms zit er meer roest verstopt onder de nog goed uitziende laklaag of gaat het toch dieper dan je op zicht ziet. Door met een (oude) schroevendraaier in de roestplekken te prikken kom je meer te weten over de status van de roest. Prik je erdoorheen dan is er werk aan de winkel, is het nog stevig dan kom je er met een goede roestbehandeling wel uit. Lees hieronder verder hoe je beide vormen van roest verwijderd.

Tekst gaat hieronder verder!
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Keukenkastje hangt op zijn plek
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Ruim bed van 140 bij 198 cm
  anemptytextlline
 • Planken voor kruiden en plantjes
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline