Over het algemeen is Albanië een hondvriendelijk land, maar het is minder gebruikelijk om een hond als huisdier te houden dan in West-Europa. Je komt op veel plekken zwerfhonden tegen. Ze zijn vaak in groepen, hou er rekening mee dat ze tegenover vreemde honden opdringerig en intens kunnen zijn. Zwerfhonden in Albanië lijken redelijk gevoed te worden door de lokale bevolking en zijn naar mensen toe vaak lief en rustig. Tijdens onze reis in Albanië hebben we meerdere onwijs lieve straathonden om ons heen gehad (hier was Ninja dus niet bij).
Let op: Wij reizen met een hond en focussen ons hier dus ook op. Reis je met een kat, de invoereisen die we hier benoemen zijn ook voor een kat verplicht.
Invoereisen voor hond (of kat) naar Albanië
Albanië hanteert grotendeels vergelijkbare regels voor het meenemen van huisdieren als Europese landen, maar er zijn verschillen. Die verschillen komen vooral kijken bij de terugkeer naar Nederland of andere Europese landen. Doordat Albanië geen onderdeel is van de Europese Unie, en er een hoger rabiësrisico aanwezig is, is een titer bepaling (bloedtest) belangrijk. Hier een opsomming van de eisen die wij gevonden hebben, als uitgangspunt gebruiken we vaak Pettravel.com.
- EU-dierenpaspoort: Je huisdier moet een geldig Europees dierenpaspoort hebben. Met daarin duidelijk vermeld wanneer alle inentingen/vaccinaties zijn gegeven. Zorg ervoor dat alles up to date is wanneer je met je hond of kat gaat reizen.
- Identificatie: Een identificatiechip (ISO 11784/11785) of tatoeage is verplicht.
- Rabiësvaccinatie: Inenting tegen hondsdolheid (rabiës) is verplicht. Als het de allereerste vaccinatie is, moet deze tenminste 21 dagen voor je reis gezet worden, daarna bijhouden binnen het vaccinatieschema.
- Titerbepaling: Albanië wordt door de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) geclassificeerd als een land met een hoog rabiësrisico. Dit betekent dat bij terugkeer naar de EU extra eisen gelden, zoals een rabiëstiterbepaling (bloedtest), die aantoont dat je huisdier voldoende antistoffen heeft tegen rabiës. Doe dit op tijd voordat je vertrekt. De uitslag van de bloedtest kan soms wel twee maanden duren. Zodra je deze uitslag hebt, bevestig dit papier dan in het paspoort. Zolang je op tijd de rabiësenting geeft blijft de titerbepaling geldig.
- Gezondheidscheck: Anders dan binnen de EU, waar een EU-dierenpaspoort vaak volstaat, is voor Albanië een officieel gezondheidscertificaat vereist, dat binnen 10 dagen voor aankomst door een erkende dierenarts moet worden afgegeven.
- Geen quarantaine: Albanië eist geen quarantaine voor honden en katten die voldoen aan de invoereisen.
Dierenpaspoort laten legaliseren door het NVWA?
Er is wat verwarring over het legaliseren van het dierenpaspoort bij de NVWA voor reizen met huisdieren. Na contact met NVWA opgenomen te hebben is dit wat wij ervan hebben begrepen; het is niet nodig als je met eigen vervoer naar Albanië reist. Volg in dat geval gewoon de stappen die we hier hebben beschreven.
Legalisatie is alleen verplicht als je per vliegtuig rechtstreeks naar Albanië gaat en van Albanië naar Nederland terugkeert. In dat geval moet je voor vertrek naar Utrecht, waar de NVWA de documenten van je huisdier controleert en legaliseert. Zorg dat je dit tijdig plant. Twijfel je over wat je hier mee moet doen? Neem dan zelf contact op met de NVWA.
In de praktijk: Op forums (en via vrienden) lezen wij terug dat verschillende camperaars geen controles hebben gehad wat betreft het meenemen van hond of kat. Dit bij beide kanten op, Albanië in en Albanië weer uit. Toch is ons advies om alles voor je hond of kat goed te regelen. Je hoeft maar één ijverige douanier te treffen die wel alle papieren wil inzien, je slaat jezelf voor je kop als je dan niet alles op orde hebt.