Albanië klimaat

Het onontdekte vakantieland met een heerlijk mediterraan klimaat

Albanië is een van de onontdekte landen van de Balkan. Dat ligt zeker niet aan het weer, want Albanië heeft een ideaal klimaat voor een heerlijke vakantie (bijna) het hele jaar door. In de winter is het redelijk koud en valt er in sommige gebieden vaak sneeuw, maar in de lente, zomer en herfst is het een perfect land voor een warme en zonnige vakantie.

Het Albanese klimaat

Het klimaat van Albanië verschilt per regio. De kust is een mediterraan klimaat, het is er warm en in de zomermaanden droog. Bovendien zijn er veel zonuren en kan het erg heet worden. Het kwik kan in de zomer oplopen tot ongeveer 40 graden. Deze hoge temperaturen blijven vaak niet lang hangen. Door de ligging aan de Adriatische zee komt er snel koelere lucht aanwaaien, met vaak onweer als gevolg. Aan de kust is het in de winter vaak mild, de temperatuur daalt niet vaak onder het vriespunt. Toch kan er in de winter soms zelfs sneeuw op het strand liggen. In het binnenland is de kans op sneeuw in de winter veel hoger. Vooral in de Albanese Alpen in het noorden zijn de winters streng en valt er meer neerslag dan in de rest van het land. Tussen december en maart is sneeuw en vrieskou heel normaal. Het is hierdoor geen land om te overwinteren, zoals Portugal of Marokko. Gelukkig heeft Albanië voor het grootste deel van het jaar een ideaal klimaat. In het voor- en najaar zijn de temperaturen aan de kust (voor Nederlandse begrippen) zomerachtig te noemen. In het binnenland kan het nog wat koeler zijn.

Lees hieronder verder!
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Kruje Albanie
  Uitzicht Kruje
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • autorijden in albanie
  Autorijden met heerlijke uitzichten
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Temperatuur, neerslag en zonuren

Albanië kent hete zomers en aan de kust milde winters. In de zomer is de gemiddelde maximale temperatuur 30 graden en in het voor- en najaar ligt de gemiddelde maximale temperatuur rond de 20 graden. In Albanië valt er in de winter meer neerslag dan in de zomer. De hoeveelheid regen verschilt per regio. In de bergen valt meer regen dan aan de kust. In de bergen kan het per plek erg verschillen, aan de ene kant van de berg kan het dagenlang regenachtig zijn, terwijl het aan de andere kant van de berg kurkdroog is. Voor een zonvakantie is Albanië in de zomer ideaal, in de zomermaanden zijn er gemiddeld namelijk meer dan tien zonuren per dag. In het voor- en najaar kan je nog steeds van de zon genieten, met gemiddeld zeven zonuren per dag. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde temperatuur, neerslag en zonuren per maand in Albanië.

Jan Feb Mar Apr
Gem. max temperatuur (C) 10 12 14 18
Gem. min temperatuur (C) 2 2 3 7
Neerslag (mm) 101-200 101-200 101-200 61-100
Gem. zonuren per dag 4 4 5 6

 

Mei Juni Juli Aug
Gem. max temperatuur (C) 23 27 30 30
Gem. min temperatuur (C) 12 12 17 17
Neerslag (mm) 61-100 31-60 31-60 31-60
Gem. zonuren per dag 8 10 11 10

 

Sep Okt Nov Dec
Gem. max temperatuur (C) 27 21 15 11
Gem. min temperatuur (C) 14 9 5 3
Neerslag (mm) 61-100 101-200 101-200 101-200
Gem. zonuren per dag 9 6 4 4

De beste reistijd naar Albanië

Albanië kan het hele jaar door bezocht worden. Wil je geen andere toeristen tegenkomen en is sneeuw echt jouw ding, kom dan in de winter naar Albanië! Het voor- en najaar is de ideale reistijd voor een actieve vakantie. De temperaturen zijn aangenaam voor een hike, stedentrip of dagje strand. Bovendien zijn er in het voor- en najaar minder toeristen dan in de zomer. De zomermaanden zijn perfect voor een heerlijke zonvakantie. De temperaturen en het aantal zonuren zijn in de zomermaanden hoog en er valt weinig regen. Waar wacht je op?

2 comments on “Albanië klimaat”

 1. Beste Reizen-in-mensen,

  We zijn van plan om in februari/maart 2021 naar Nieuw Zeeland te reizen voor een reis van ongeveer 7 weken.
  We willen een self-contained camper huren. Maar we willen ook vooral naar mooie en goedkope DOC-campings.
  Veel campings zijn bereikbaar via een ,vaak korte , onverharde gravelroad. Mag je daar van verhuurbedrijven naartoe rijden?
  Ik hoop dat jullie het antwoord weten.

  Alvast bedankt en groeten van,
  Hans Brinkman

  1. Hoi Hans,
   Wat een heerlijk vooruitzicht! In zeven weken kan je een groot deel van het land ervaren, stiekem een beetje jaloers. Over het algemeen mag je zulke wegen naar campings gewoon rijden. Wij zijn veel campers van verschillende verhuurbedrijven tegen gekomen op DOC-campings (wat ook echt heerlijke campings zijn, dus wederom goede keuze!). Maar vraag het voor de zekerheid nog even na als je de camper ophaalt dat kan nooit kwaad. We kunnen TotallyCampers aanraden voor het huren van een camper in Nieuw-Zeeland. Zij zullen ook weten van welke verhuurbedrijven dit wel, en niet mag.
   Bekijk zeker ook onze reisroutes voor Nieuw-Zeeland, die zijn ook goed te doen in combinatie met DOC-Campings. Nog een goede voorbereiding en alvast een mooie reis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram