Albanië klimaat

Het onontdekte vakantieland met een heerlijk mediterraan klimaat

Albanië is een van de onontdekte landen van de Balkan. Dat ligt zeker niet aan het weer, want Albanië heeft een ideaal klimaat voor een heerlijke vakantie (bijna) het hele jaar door. In de winter is het redelijk koud en valt er in sommige gebieden vaak sneeuw, maar in de lente, zomer en herfst is het een perfect land voor een warme en zonnige vakantie.

Het Albanese klimaat

Het klimaat van Albanië verschilt per regio. De kust is een mediterraan klimaat, het is er warm en in de zomermaanden droog. Bovendien zijn er veel zonuren en kan het erg heet worden. Het kwik kan in de zomer oplopen tot ongeveer 40 graden. Deze hoge temperaturen blijven vaak niet lang hangen. Door de ligging aan de Adriatische zee komt er snel koelere lucht aanwaaien, met vaak onweer als gevolg. Aan de kust is het in de winter vaak mild, de temperatuur daalt niet vaak onder het vriespunt. Toch kan er in de winter soms zelfs sneeuw op het strand liggen. In het binnenland is de kans op sneeuw in de winter veel hoger. Vooral in de Albanese Alpen in het noorden zijn de winters streng en valt er meer neerslag dan in de rest van het land. Tussen december en maart is sneeuw en vrieskou heel normaal. Het is hierdoor geen land om te overwinteren, zoals Portugal of Marokko. Gelukkig heeft Albanië voor het grootste deel van het jaar een ideaal klimaat. In het voor- en najaar zijn de temperaturen aan de kust (voor Nederlandse begrippen) zomerachtig te noemen. In het binnenland kan het nog wat koeler zijn.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • Kruje Albanie
  Uitzicht Kruje
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • autorijden in albanie
  Autorijden met heerlijke uitzichten
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van. Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Temperatuur, neerslag en zonuren

Albanië kent hete zomers en aan de kust milde winters. In de zomer is de gemiddelde maximale temperatuur 30 graden en in het voor- en najaar ligt de gemiddelde maximale temperatuur rond de 20 graden. In Albanië valt er in de winter meer neerslag dan in de zomer. De hoeveelheid regen verschilt per regio. In de bergen valt meer regen dan aan de kust. In de bergen kan het per plek erg verschillen, aan de ene kant van de berg kan het dagenlang regenachtig zijn, terwijl het aan de andere kant van de berg kurkdroog is. Voor een zonvakantie is Albanië in de zomer ideaal, in de zomermaanden zijn er gemiddeld namelijk meer dan tien zonuren per dag. In het voor- en najaar kan je nog steeds van de zon genieten, met gemiddeld zeven zonuren per dag. In de onderstaande tabel staan de gemiddelde temperatuur, neerslag en zonuren per maand in Albanië.

Jan Feb Mar Apr
Gem. max temperatuur (C) 10 12 14 18
Gem. min temperatuur (C) 2 2 3 7
Neerslag (mm) 101-200 101-200 101-200 61-100
Gem. zonuren per dag 4 4 5 6

 

Mei Juni Juli Aug
Gem. max temperatuur (C) 23 27 30 30
Gem. min temperatuur (C) 12 12 17 17
Neerslag (mm) 61-100 31-60 31-60 31-60