Butrint: historisch hoogtepunt op een groen schiereilandje

Een wandeling langs de geschiedenis van Albanië

Geschreven door: Anniek

Wie aan de geschiedenis van Albanië denkt, denkt al snel aan het recente communistische verleden. Als je wat verder terug gaat in de tijd, is het hoogtepunt uit de geschiedenis de vechtende Skanderbeg tegen het Ottomaanse rijk. Maar de geschiedenis van Albanië gaat nog een heel stuk verder terug in de tijd en kent vele hoogtepunten. In Albanië zijn overblijfselen te vinden uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Bezoek de archeologische vindplaats Butrint en laat de geschiedenis tot leven komen.

Geschiedenis zichtbaar

In het zuidelijke puntje van Albanië ligt Butrint, een archeologische vindplaats. Butrint staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het archeologische hoogtepunt van het land. Butrint was vanaf de prehistorie bewoond. De eerste bewoners maakten er een Griekse kolonie van, later werd het een romeinse stad en uiteindelijk een bisdom. In de middeleeuwen verlieten alle bewoners de nederzetting en jaren later is het weer ontdekt en uiteindelijk opgeknapt en opengesteld voor iedereen. Butrint is een verzameling van restanten uit verschillende tijden. Zo zijn er ruïnes van een theater, baden, een basilica en verschillende stadsmuren te bekijken. Voor omgerekend zes euro kan je de archeologische vindplaats bezoeken. Bij de ingang krijg je een informatieboekje over de plek en bij de ruïnes staan informatiebordjes waarop te lezen is wat de ruïne ooit was en waar het voor diende. Op de top van de heuvel, waar de Akropolis vroeger stond, staat nu een informatief museum.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Butrint Albanie
    Butrint een bezoek waard
    anemptytextlline
  • Kust Albanie
    Kust regio
    anemptytextlline
  • widkamperen in albanie
    Wildkamperen met heerlijke uizichten
    anemptytextlline
  • Unieke regios van albanie
    Gouden uitzichten
    anemptytextlline
  • camper naar albanie
    Met de camper door Albanië
    anemptytextlline
  • kosten albanie
    Boodschappen doen in Albanië
    anemptytextlline
  • mooiste reisroutes door albanie
    Kom Albanië ontdekken
    anemptytextlline
  • cultuur en communisme in albanie
    Communisme, het verleden van Albanie
    anemptytextlline
  • Binnenland Albanie
    Binnenland van Albanië
    anemptytextlline
  • Riviera van albanie
    De Albanese Riviera
    anemptytextlline
  • Geschiedenis Albanie
    Albanese geschiedenis
    anemptytextlline
  • binnenland van albanie
    Restant van een bunker
    anemptytextlline
  • noordelijke alpen albanie
    De Alpen in Noord Albanië
    anemptytextlline
  • Tour Albanie
    Bunker in de stad
    anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Een groen schiereiland

Heb je het niet zo op geschiedenis en laten de ruïnes jou koud? Dan is het alsnog aan te raden om naar Butrint te gaan. De ruïnes liggen namelijk ten midden van een nationaal park. Het is een bosrijk en heuvelachtig gebied dichtbij de kust. De nederzetting is lang geleden op een schiereilandje gebouwd. Toentertijd lag het aan de zee, nu ligt het twee kilometer van de kust af. Het schiereiland is prachtig groen, de uitzichten over het water heel mooi. Bovendien zijn er op het eiland schilpadjes te vinden! Tijdens een wandeling langs de ruïnes kan je genieten van de prachtige natuur om je heen. Op de hoogste plek van het schiereiland, bij het museum, staan een groot aantal picknicktafels waar je lekker uit kan rusten van de wandeling.

De omgeving van Butrint

Een halve dag is genoeg om Butrint te bekijken. Daarna heeft de omgeving van Butrint veel leuks te bieden, om je een hele dag te vermaken. Bezoek de rustige stranden van Ksamil of maak een wandeling langs de kust. Je kunt ook naar Sarandë gaan om de levendigheid van dit kuststadje te ervaren. Ga winkelen, pak een terrasje of geniet van de verkoeling van de zee. Vanaf Butrint is het ook mogelijk om naar de Blue Eye te rijden, dit is een indrukwekkende natuurlijke waterbron. Zo kan je een ochtendje of middagje Butrint goed combineren met al het leuks wat er in de omgeving te doen is.

Geschreven door:
Anniek
heeft als grootste hobby nieuwe plekken ontdekken. Nieuwsgierig ronddwalen, vrij zijn en leven met de natuur. Op een langzaam tempo trekt ze als sociaal geograaf de hele wereld over, soms onderzoekend, soms backpackend en soms in een geel busje. In Nederland bouwt ze aan haar eigen Tiny house. Door klein te leven heeft ze genoeg tijd, geld en vrijheid over om op zoek te gaan naar nieuwe plekken en avonturen.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram