Butrint: historisch hoogtepunt op een groen schiereilandje

Een wandeling langs de geschiedenis van Albanië

Home » Europa » Albanië » Butrint: historisch hoogtepunt op een groen schiereilandje

Wie aan de geschiedenis van Albanië denkt, denkt al snel aan het recente communistische verleden. Als je wat verder terug gaat in de tijd, is het hoogtepunt uit de geschiedenis de vechtende Skanderbeg tegen het Ottomaanse rijk. Maar de geschiedenis van Albanië gaat nog een heel stuk verder terug in de tijd en kent vele hoogtepunten. In Albanië zijn overblijfselen te vinden uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd. Bezoek de archeologische vindplaats Butrint en laat de geschiedenis tot leven komen.

Geschiedenis zichtbaar

In het zuidelijke puntje van Albanië ligt Butrint, een archeologische vindplaats. Butrint staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is het archeologische hoogtepunt van het land. Butrint was vanaf de prehistorie bewoond. De eerste bewoners maakten er een Griekse kolonie van, later werd het een romeinse stad en uiteindelijk een bisdom. In de middeleeuwen verlieten alle bewoners de nederzetting en jaren later is het weer ontdekt en uiteindelijk opgeknapt en opengesteld voor iedereen. Butrint is een verzameling van restanten uit verschillende tijden. Zo zijn er ruïnes van een theater, baden, een basilica en verschillende stadsmuren te bekijken. Voor omgerekend zes euro kan je de archeologische vindplaats bezoeken. Bij de ingang krijg je een informatieboekje over de plek en bij de ruïnes staan informatiebordjes waarop te lezen is wat de ruïne ooit was en waar het voor diende. Op de top van de heuvel, waar de Akropolis vroeger stond, staat nu een informatief museum.

 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Binnenland Albanie
  Binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • kosten albanie
  Boodschappen doen in Albanië
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline

Een groen schiereiland

Heb je het niet zo op geschiedenis en laten de ruïnes jou koud? Dan is het alsnog aan te raden om naar Butrint te gaan. De ruïnes liggen namelijk ten midden van een nationaal park. Het is een bosrijk en heuvelachtig gebied dichtbij de kust. De nederzetting is lang geleden op een schiereilandje gebouwd. Toentertijd lag het aan de zee, nu ligt het twee kilometer van de kust af. Het schiereiland is prachtig groen, de uitzichten over het water heel mooi. Bovendien zijn er op het eiland schilpadjes te vinden! Tijdens een wandeling langs de ruïnes kan je genieten van de prachtige natuur om je heen. Op de hoogste plek van het schiereiland, bij het museum, staan een groot aantal picknicktafels waar je lekker uit kan rusten van de wandeling.

De omgeving van Butrint

Een halve dag is genoeg om Butrint te bekijken. Daarna heeft de omgeving van Butrint veel leuks te bieden, om je een hele dag te vermaken. Bezoek de rustige stranden van Ksamil of maak een wandeling langs de kust. Je kunt ook naar Sarandë gaan om de levendigheid van dit kuststadje te ervaren. Ga winkelen, pak een terrasje of geniet van de verkoeling van de zee. Vanaf Butrint is het ook mogelijk om naar de Blue Eye te rijden, dit is een indrukwekkende natuurlijke waterbron. Zo kan je een ochtendje of middagje Butrint goed combineren met al het leuks wat er in de omgeving te doen is.

Anniek heeft als grootste hobby nieuwe plekken ontdekken. Nieuwsgierig ronddwalen, vrij zijn en leven met de natuur. Op een langzaam tempo trekt ze als sociaal geograaf de hele wereld over, soms onderzoekend, soms backpackend en soms in een geel busje. In Nederland bouwt ze aan haar eigen Tiny house. Door klein te leven heeft ze genoeg tijd, geld en vrijheid over om op zoek te gaan naar nieuwe plekken en avonturen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals