Tips en tricks voor Albanië

Goed voorbereid op weg met deze handige weetjes

Home » Europa » Reizen in Albanië » Praktische informatie » Tips en tricks voor Albanië

Een vakantie naar Albanië kan misschien wat vragen bij jou oproepen. Albanië is in veel opzichten wellicht iets uitdagender dan Europese vakantielanden, maar het heeft dan ook bijzonder veel te bieden. Met een beetje voorbereiding heeft Albanië dan ook een fantastische tijd voor jou in petto. Lees hier de handigste tips en tricks die wij voor jou verzameld hebben.

Grensovergangen

Ondanks de ligging, is Albanië nog geen lid van de Europese Unie. Dit betekent dus bewaakte grensovergangen, met de nodige controles door de douane. Hoe moeilijk of makkelijk het is om de grens over te steken hangt alles af van de plek, de persoon die jou helpt en of je het land in of uit gaat. Wees dus voorbereid op een paar uur bij de grens, dan kan het alleen maar mee vallen. Kijk bijvoorbeeld niet raar op, als ze vragen naar je reisplannen, als de drugshond even een kijkje komt nemen, of als jouw auto of camper door een röntgen scan moet.

Financieel

Een groot voordeel van Albanië is dat het nog erg goedkoop is! Zowel accommodatie, eten, drinken en activiteiten kosten maar een fractie van de Nederlandse prijzen. In Albanië betalen ze met de Albanese Lek. Een Euro is ongeveer 134 Lek. Pinnen met een Nederlandse bankpas is geen probleem, maar hier zit wel een commissie op. Geld opnemen is dus voordeliger, maar neem dan wel een redelijk bedrag in een keer op, wat hier zit ook een redelijke toeslag op (exacte bedrag verschilt per bank). Lees hier meer over de kosten die je kunt verwachten.

Elektriciteit en water

In Albanië kun je gewoon jouw Nederlandse stekkers gebruiken, lekker makkelijk! Over het kraanwater zullen sommigen misschien zeggen dat je het beter niet kunt drinken. In onze ervaring is het echter van prima kwaliteit. Wij hebben het een maand gedronken en geen problemen ondervonden.

 • autorijden in albanie
  Autorijden met heerlijke uitzichten
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • Kruje Albanie
  Uitzicht Kruje
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen welivealittle één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Eten en boodschappen

Veel Albanese gerechten bevatten in ieder geval twee ingrediënten: bladerdeeg en vlees. Eet jij vegetarisch? Geef dan altijd nadrukkelijk aan dat je geen vlees wilt. Voor veganisten kan het soms moeilijk zijn. De vegetarische alternatieven bevatten dan vaak weer melkproducten. Verwacht daarnaast bij het boodschappen doen geen grote supermarktketens. Op veel plekken gaat het net als het vroeger in Nederland ging, en zal je een los bezoek moeten brengen aan de groenteboer, de bakker en een kleine buurtsuper.

Autorijden en tol

In Albanië hoef je nergens tol te betalen! Fijn toch? De keerzijde is dan wel weer dat de verkeerssituatie niet overal even veilig is. Roekeloos rijgedrag, wegverzakkingen, onverharde wegen. Je zult van alles tegenkomen op jouw autorit door Albanië. Lees hier meer over rijden in Albanië om goed voorbereid op weg te gaan. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om altijd je verlichting aan te hebben. Je moet het maar net weten!

Ja en nee knikken en de lastige taal

De Albanese taal is erg uniek, en daarom ook best lastig en verwarrend. Zo gaat ‘ja knikken’ en ‘nee schudden’ net andersom. Ja schudden en nee knikken dus! Lees hier meer over de taal en cultuur van Albanië.

Openbaar vervoer en vliegen

Albanië is op dit gebied nog niet erg ontwikkeld. Internationale vluchten landen enkel in de hoofdstad Tirana. Kies je ervoor om vanaf daar met openbaar vervoer verder te gaan, wees dan voorbereid. Albanië heeft maar een paar treinverbindingen, dus je zult vaak de bus of minibus (furgon) moeten nemen. Lees hier alles over het openbaar vervoer in Albanië.

Grote verschillen per regio

In Albanië zijn de verschillen tussen regio’s erg groot. Lees je dus niet alleen goed in op Albanië in het algemeen, maar weet ook wat je van de verschillende regio’s kunt verwachten. De hoofdstad Tirana en omgeving is goed ontwikkeld. In de Albanese Alpen in het noorden kun je echter nog weinig van die ontwikkeling merken, en zul je slechtere wegen en minder of geen faciliteiten aantreffen. Lees hier alles over de verschillende regio’s. Ook het klimaat verschilt erg per regio. Ontdekt hier waar je jouw perfecte klimaat kunt vinden.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw Reisvirus!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *