Autorijden in Albanië

Adembenemend mooi, maar soms wel spannend

Autorijden in Albanië is symboliserend voor de ontwikkelingsfase waarin het land verkeerd. De verkeersveiligheid is niet zoals je dat zult zien binnen de Europese Unie. Wegen zijn vaak in slechte staat en de rijstijl van de meeste chauffeurs kan roekeloos overkomen. Toch kan je prima met een auto door Albanië rijden, als je met de goede verwachtingen en houding op pad gaat. Een korte spoedcursus voor rijden in Albanië.

Algemene informatie

Voordat je de weg op gaat, helpt het om de achtergrond te snappen van auto rijden in Albanië. Pas toen in 1992 het gesloten communistische regime ten val kwam, konden de meeste Albanezen een eigen auto kopen. Vroeger waren auto’s alleen voor de rijke vertrouwelingen van het regime voorbestemd. Het gevolg is dat veel mensen geen goede rijopleiding hebben gevolgd, en dat de wegen niet zijn uitgerust om zoveel auto’s aan te kunnen. De wegen zijn dus vaak druk (vooral steden), vol gaten en de chauffeurs hebben merkwaardige en gevaarlijke rijgewoontes. De duizenden gedenkstenen langs de wegen, van dierbaren die door auto-ongelukken zijn overleden, zijn hier een pijnlijk bewijs van. Auto’s zijn daarentegen wel een bron van trots voor de Albanezen. Met genoeg wederzijds begrip kun je dus prima, zonder brokken te maken, het land doorkruisen.

Let op: In Albanië deel je de wegen niet alleen met auto’s. Herders lopen vaak met hun kudde over de hoofdwegen, koeien grazen vaak in de berm van de weg, en paard of ezel met wagen kom je ook met regelmaat tegen.

Wegen in Albanië

De staat van de wegen verschilt enorm. Veel wegen zijn vervallen en hebben gaten. Maar er zijn ook veel wegen die kortgeleden vernieuwd zijn. Albanië is volop in ontwikkeling, en in de komende jaren zullen veel wegen dus ook opgeknapt worden. De begaanbaarheid hangt daarnaast ook sterk samen met de regio en het weer. Langs de Riviera zijn de wegen in een betere staat, en in het onbewoonde noordoosten zijn ze vaak in een minder goede staat. Omdat hevige sneeuwstormen en veel regen niet ongebruikelijk zijn, kan de begaanbaarheid snel verminderen. Landverschuivingen (en dus wegverzakkingen) kom je overal tegen, en door de vele gaten in de weg zijn sneeuwschuivers niet altijd even effectief. Houdt hier dus rekening mee voordat je de weg op gaat. Omdat er maar weinig goede snelwegen zijn en geen lange tunnels, kost het relatief veel tijd om korte afstanden af te leggen. Het land is niet veel langer dan Nederland, maar reken er niet op dat je in drie uurtjes van noord naar zuid rijdt!

Met een huurauto op pad?

Ook in Albanië is het makkelijk om (online) een auto te huren. Hiermee pak je lekkere vrijheid en kun je in je eigen tempo het land ontdekken. Wij raden je aan om een auto te huren bij Sunny Cars. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat alle verhuurders werken volgens de huurvoorwaarden van Sunny Cars. Gunstig voor jou! Welke auto je ook kiest, je krijgt dezelfde voorwaarden, 24/7 een Nederlandse supportafdeling ter beschikking en altijd all-inclusive prijzen. Nog een voordeel; de prijzen van een huurauto liggen in Albanië een stuk lager.

All-inclusive autohuur volgens Sunny Cars

Tekst gaat hieronder verder!
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten