De Albanese cultuur

Een trotse cultuur met een adembenemende geschiedenis.

Albanië ligt relatief dicht bij huis, maar is in veel opzichten deel van een totaal andere wereld. Terwijl de Europese Unie om de hoek ligt, is Albanië daar zelf nog geen lid van. Dat heeft alles te maken met de rijke en recente geschiedenis van het land. De Albanese cultuur is hierdoor erg uniek en interessant. Als je door dit land reist, kom je die cultuur overal tegen. We introduceren je hier alvast een beetje in die cultuur, maar wees gewaarschuwd. Zelfs na een lange reis door Albanië kan de cultuur je soms nog blijven verrassen.

Inwoners

Met iets minder dan drie miljoen inwoners, wonen er relatief maar weinig Albanezen in het land zelf. De meeste Albanezen wonen echter ergens anders. Ongeveer vier tot negen miljoen wonen buiten de landsgrenzen. Dit heeft alles te maken met een fascinerende en pijnlijke politieke en oorlogsgeschiedenis, die eeuwen teruggaat. In Albanië zelf, wonen de meeste inwoners (bijna één derde) in de hoofdstad, Tirana. Daarnaast is vooral de kustregio bewoond. Verder is Albanië bijna overal (dun) bewoond, met kleine steden in elke provincie.

Taal

Het Albanees is een bron van grote trots in dit nationalistische land. De taal is uniek, het heeft geen banden met andere talen of oorsprong in bekende oude geschriften. Daardoor klinkt de taal in het begin erg raar en onbegrijpelijk in de oren. Boeiend dus, maar ook een uitdaging. Veel woorden zijn namelijk niet alleen uniek, maar ze zijn ook vaak lang en moeilijk. Niet alleen de woorden, ook de lichaamstaal is verwarrend. Ja knikken en nee schudden gaat in Albanië andersom: nee knikken en ja schudden dus. Naast het Albanees, spreekt de jeugd vaak ook redelijk Engels, en de oudere generaties spreken meestal redelijk Italiaans.

Tip: Een heel klein beetje basiskennis kan je al een stuk op gang helpen:

 • Goedendag: Përshëndetje
 • Bedankt: Falemenderit
 • Ja: Po
 • Nee: Jo
 • Is goed: Mirë

Tradities en etiquette

De Albanezen hebben een rijke geschiedenis. Doordat ze als land veel verschillende oorlogen en moeilijke periodes hebben doorstaan, is er een sterke en trotse nationaliteit ontstaan. Die nationaliteit is nu “gebouwd” op drie dingen: de taal; hun nationale held, Skanderbeg; en hun nationale symbool, de adelaar (oftewel shqipe of eagle, die ook op de vlag staat). Albanezen verwijzen ook graag naar zichzelf als people of the eagle. En ook officiële instellingen, zoals bijvoorbeeld the bank of the eagle dragen deze naam. In Albanië ben je dus ten eerste een Albanees of Shqipe, daarna komt familie, en tenslotte volgt religie. De cultuur kan misschien nog wel het best worden uitgelegd in de volgende tegenstellingen. Albanië is erg nationalistisch, maar ook open en wil lid worden van de Europese Unie. Het land houdt daarnaast van haar geschiedenis en tradities, maar is ook progressief en tolerant. Nog een praktische tegenstelling: de Albanezen staren veel naar je zonder contact te leggen, maar als je eenmaal contact hebt geven ze je graag gelijk een dikke knuffel en een zoen.

Lees hieronder verder!
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • autorijden in albanie
  Autorijden met heerlijke uitzichten
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Kruje Albanie
  Uitzicht Kruje
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lifestyle

Albanië kan door al de tegenstellingen een beetje als een mysterie aanvoelen. De levenstandaard is geen uitzondering. Omdat Albanië tot 1992 een communistisch regime is geweest, afgesloten van de buitenwereld, is het land in veel opzichten niet erg ontwikkeld. Wegen, gebouwen en dorpjes zijn daardoor vaak in vervallen staat. Tegelijkertijd is Albanië enorm opkomend en hunkert de nieuwe generatie Albanezen naar modernisering. Loop je door Tirana, dan merk je dit aan alles. De jongeren spreken goed Engels, mensen zijn verzorgd en zelfs hip. Tirana laat zien waar Albanië heen gaat: een tolerante en bruisende sfeer, met mooie pleinen en parken. Het verleden en historie is op elke straathoek te beleven, en de toekomst proef je in de hippe cafeetjes en moderne winkels. Buiten Tirana is de andere kant van Albanië te zien. Overal vind je de vervallen gebouwen van het communistische regime, de landbouw is nog niet gemoderniseerd en woningen zijn half afgebouwd. De tolerante cultuur geeft jou de mogelijkheid om dit allemaal rustig tot je te nemen. Mensen staren, maar bemoeien zich niet snel met je. De drukte en het moderne leven is makkelijk op te zoeken, maar binnen no time ben je omgeven door onaangeraakte natuur en verlaten historische hoogtepunten.

Eten

De Albanese keuken kan als traditioneel worden beschreven. De meeste gerechten bevatten veel vlees of vis. Verwacht echter geen westers fastfood. Door de communistische historie, bevindt er zich in Albanië nog maar één internationaal fastfood restaurant. Een KFC, gebouwd recht tegenover het huis van de voormalig communistisch leider in Tirana. In het land vind je geen grote supermarkten, en eten worden nog ouderwets (of juist hip?) in verschillende winkels gekocht: bij de bakker, groenteboer en een apart winkeltje voor houdbare producten. In Albanië is er overal alcohol te verkrijgen.

Kunst

In Albanië gaan kunst en historie hand in hand. Als je in Albanië bent dan kom je ongetwijfeld met deze kunst in aanraking. De architectuur verteld vaak veel over de periodes die het land heeft doorstaan: van eeuwenoude ruïnes die de cultuur van Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen laat zien, tot kastelen die verhalen van middeleeuwse verzetsheld Skanderbeg tot leven laten komen. Misschien nog fascinerender zijn de resten van het communistische regime, die je overal tegenkomt. De gebouwen zijn architectonisch erg interessant en de muziek, schilderijen en foto’s uit die tijd brengen deze recente geschiedenis makkelijk tot leven. Hedendaagse kunst kom je vaak tegen in dezelfde context, en is een middel om te reflecteren op deze periode, die de meeste Albanezen zelf in levenden lijve hebben meegemaakt.

Religie

Religie heeft in Albanië een bijzondere plaats. Veel Albanezen noemen zichzelf religieus, maar weinig zijn actief praktiserend. Meer dan de helft van de Albanezen is Moslim, ongeveer 15 procent Christen en bijna 40 procent niet religieus of atheïst. Dat Albanië officieel een seculier land is, heeft alles te maken met het communistische regime wat 50 jaar lang regeerde. Tijdens deze periode was elke vorm van religie verboden. Vandaag de dag zorgt dat voor een aangename tolerante sfeer. Religie is overal te zien, en moskeeën en kerken zijn vaak vredig naast elkaar gebouwd. Hun tolerantie is iets waar de Albanezen je met trots op wijzen.

Festival en feestdagen

Net als veel andere “westerse” dingen, zijn festivals en grote feesten relatief een nieuw fenomeen in Albanië. Dit jaar zal bijvoorbeeld het eerste internationale muziekfestival plaatsvinden. In Tirana en langs de Riviera van Albanië bestaat er al wel een bruisend nachtleven. De nationale feestdagen bestaan voornamelijk uit een mix van christelijke, islamitische en politieke dagen. Hoe een Albanees het beschreef: de jongeren houden van een feestje en bier en daarom duurt het uitgaansweekend van donderdag tot zondag.

11 comments on “De Albanese cultuur”

 1. Interessant stukje over Albanië. Bovenaan staat echter hallo dat dit in het Albanees mire is. Volgens mij betekent mire goed en is hallo in het Albanees pershendetje. Ook de taal is interessant maar ook erg moeilijk. Ben er mee bezig en heb inmiddels al aardig wat geleerd. Er zijn wel veel erg lange woorden en moet dan geregeld even goed kijken hoe ik het woord moet schrijven en uitspreken. Hoop in de toekomst het land te kunnen bezoeken en mijn kennis van de taal te kunnen testen tijdens mijn vakantie.

  1. Hoi Maria,
   Dankjewel voor je reactie. Wat tof dat je de taal aan het leren bent, lijkt mij ook erg lastig om Albanees te leren. We hebben wat woordjes aangepast en toegevoegd. Hopelijk kun je snel op vakantie naar Albanië 🙂

  1. Hoi Guus,
   Bedoel je hier de site (expatica) mee? De link in de laatste zin? Deze site is niet in ons beheer namelijk, dus kunnen we niet vertalen naar het Nederlands. Misschien kun je zelf de teksten die je van die site wilt vertalen in Google Translate gooien? Dan krijg je makkelijk en snel de Nederlandse vertaling te zien.

 2. Beste,
  Wij kennen in Vlaanderen het gebruik dat kinderen op 11 november verkleed huis-aan-huis "Sint Maarten" liederen zingen.

  Ik hoorde naar aanleiding van deze gelegenheid dat er in Marokko een 'gelijkaardig' gebruik bestaat waarbij de kinderen dan een huisgebakken zoet broodje krijgen, versierd met noten, amandelen, etc...

  Kent u dit gebruik? ... en kent u ook de Arabische benaming ervan?

  Leuk als u me dit kan laten weten 🙂

 3. Heel interessant om tussen de honderden sites voor
  steeds dezelfde routes en locaties ook iets te lezen over de Portugese gebruiken en tradities.

  bedankt voor de tips

  1. Hoi Vincent,
   Thanks voor je leuke reactie. Goed om te horen dat je iets hebt aan onze ervaringen en tips.
   Lees lekker verder op onze site en veel (vakantie) reis plezier in Portugal? 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram