Openbaar vervoer in Albanië

De beperkte mogelijkheden van het openbaar vervoer

Wil jij backpackend door Albanië trekken, of simpelweg een uitstapje vanuit de hoofdstad Tirana maken? Het openbaar vervoer van Albanië heeft een slechte reputatie, en het kan een mission impossible lijken om zonder eigen vervoer door Albanië te trekken. Gelukkig is niks onmogelijk, en reizen er genoeg Albanezen met minibusjes het hele land door. Lees hier uit welke transportmogelijkheden je kunt kiezen. Het wordt misschien een avontuur, maar uiteindelijk kom je er wel!

Vanuit Nederland naar Albanië

Reis je vanuit Nederland naar Albanië, dan zijn er twee manieren om Albanië binnen te komen. Per vliegtuig kun je enkel naar de hoofdstad Tirana vliegen. Vind hier voordelige vliegtickets. Je kunt daarnaast ook per bus naar Albanië. Per trein is geen optie helaas. Omdat er veel Albanezen in andere Europese landen wonen, zijn er echter wel veel internationale busverbindingen te vinden.

Met de trein door Albanië

Treinreizen is niet erg gebruikelijk in Albanië. Er is een beperkt aantal verbindingen, en die zijn meestal langzamer dan busverbindingen tussen de steden. De treinen zijn daarnaast oud, door diesel aangedreven en verkeren meestal in slechte staat. Misschien juist ook wel jouw soort avontuur? Reken er dan op dat je grofweg vier richtingen op kan vanuit Tirana: noord, oost, zuid en west. Richting Durrës, Shkodra, Fier, Vlora, Elbasan en dichtbij Pogradec.

De Albanese manier, met de bus

Binnen Albanië zal je dan ook het grootste deel per bus moeten reizen. Kies je voor de bus, wees dan voorbereid op een ander systeem dan je in Nederland gewend bent. Er zijn gelukkig wel veel busverbindingen tussen steden, maar je zult ze online niet zo snel vinden. Je kunt beter van een aantal vuistregels uitgaan bij het plannen van de reis. Zo vindt het vervoer meestal plaats met grote bussen op hoofdroutes en op kleinere trajecten met minibussen (Furgon in het Albanees). De grote bussen rijden doorgaans elk uur, en de minibus verlaat het station als er genoeg mensen in de bus zitten. Tickets koop je terplekke (met contact geld). Houd er rekening mee dat de meeste busverbindingen van en naar Tirana rijden. Op deze website vind je een duidelijke lijst met de beschikbare verbindingen. De conclusie is dan ook dat het openbaar vervoer vooral werkt voor city trippen. Daarbuiten zul je soms, maar zeker niet altijd, een minibus kunnen nemen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline