Openbaar vervoer in Albanië

De beperkte mogelijkheden van het openbaar vervoer

Wil jij backpackend door Albanië trekken, of simpelweg een uitstapje vanuit de hoofdstad Tirana maken? Het openbaar vervoer van Albanië heeft een slechte reputatie, en het kan een mission impossible lijken om zonder eigen vervoer door Albanië te trekken. Gelukkig is niks onmogelijk, en reizen er genoeg Albanezen met minibusjes het hele land door. Lees hier uit welke transportmogelijkheden je kunt kiezen. Het wordt misschien een avontuur, maar uiteindelijk kom je er wel!

Vanuit Nederland naar Albanië

Reis je vanuit Nederland naar Albanië, dan zijn er twee manieren om Albanië binnen te komen. Per vliegtuig kun je enkel naar de hoofdstad Tirana vliegen. Vind hier voordelige vliegtickets. Je kunt daarnaast ook per bus naar Albanië. Per trein is geen optie helaas. Omdat er veel Albanezen in andere Europese landen wonen, zijn er echter wel veel internationale busverbindingen te vinden.

Met de trein door Albanië

Treinreizen is niet erg gebruikelijk in Albanië. Er is een beperkt aantal verbindingen, en die zijn meestal langzamer dan busverbindingen tussen de steden. De treinen zijn daarnaast oud, door diesel aangedreven en verkeren meestal in slechte staat. Misschien juist ook wel jouw soort avontuur? Reken er dan op dat je grofweg vier richtingen op kan vanuit Tirana: noord, oost, zuid en west. Richting Durrës, Shkodra, Fier, Vlora, Elbasan en dichtbij Pogradec.

De Albanese manier, met de bus

Binnen Albanië zal je dan ook het grootste deel per bus moeten reizen. Kies je voor de bus, wees dan voorbereid op een ander systeem dan je in Nederland gewend bent. Er zijn gelukkig wel veel busverbindingen tussen steden, maar je zult ze online niet zo snel vinden. Je kunt beter van een aantal vuistregels uitgaan bij het plannen van de reis. Zo vindt het vervoer meestal plaats met grote bussen op hoofdroutes en op kleinere trajecten met minibussen (Furgon in het Albanees). De grote bussen rijden doorgaans elk uur, en de minibus verlaat het station als er genoeg mensen in de bus zitten. Tickets koop je terplekke (met contact geld). Houd er rekening mee dat de meeste busverbindingen van en naar Tirana rijden. Op deze website vind je een duidelijke lijst met de beschikbare verbindingen. De conclusie is dan ook dat het openbaar vervoer vooral werkt voor city trippen. Daarbuiten zul je soms, maar zeker niet altijd, een minibus kunnen nemen.

Lees hieronder verder!
 • Reisroute binnenland albanie
  Het wonderschone binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Bunkers Albanie
  Bunker Llogara pass
  anemptytextlline
 • Hiken Albanie
  Hiken in Albanië
  anemptytextlline
 • autorijden in albanie
  Autorijden met heerlijke uitzichten
  anemptytextlline
 • Tirana en omgeving hoogtepunten
  Vervallen Piramide in Tirana
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • bezienswaardigheden albanie
  Tirana bezoeken met gratis wandel tour
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Kruje Albanie
  Uitzicht Kruje
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • tips en tricks albanie
  Alleen aan het strand
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Albanië

Albanië staat al lang op ons verlanglijstje, maar elke keer komt het er (nog) niet van.  Toen Anniek & Mattias één maand door Albanië ging reizen hebben we ze gevraagd hun ervaringen hier met ons te delen. Zodat wij en jij voorbereid naar Albanië kunnen vertrekken.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tip: Een gouden tip is om binnen Tirana lekker de fiets te pakken! Meerdere hotels verhuren fietsen, en er zijn ook publieke fiets huur punten. Tirana is druk bezig met het aanleggen van fietspaden, en het is dan ook een heerlijke stad om doorheen te fietsen.

Met de veerboot

Wat in sommige delen van Albanië dan ook een goed alternatief is, is het nemen van een veerboot. Het voornaamste voorbeeld hiervan is Lake Koman. Voor de lokale bevolking is de veerboot het alledaagse vervoersmiddel, en voor toeristen is het een fantastische manier om deze regio te bekijken. Lees hier meer over deze niet te missen veerboot dienst!

Met de taxi of een auto huren

Een makkelijk alternatief voor openbaar vervoer. Voor relatief lage prijzen vind je op veel plekken gemakkelijk een taxi. Houd er rekening mee dat taxi’s vaak niet automatisch op de meter rijden. Vraag hier dus nadrukkelijk om, of spreek van tevoren een bedrag af. Zie jij reizen met het openbaar vervoer of taxi toch niet helemaal zitten? Dan kun je er altijd voor kiezen om toch zelf een auto te huren. Voor een fractie van de Nederlandse prijzen, heb je al een fatsoenlijke huurauto in Albanië.

Tip: Wij hebben meerdere toeristen gesproken die liftend door Albanië trokken. Het schijnt relatief veilig en normaal te zijn (ook al doen locals het zelf niet). Houd er wel rekening mee dat je een grote taalbarrière zult hebben én dat veel gebieden erg afgelegen zijn (en dus moeilijk om een goede lift te krijgen).

Ben jij in voor een avontuur?

Albanië is een fantastisch land, waar je oneindig veel avonturen kunt beleven. Met het openbaar vervoer dit land verkennen past ook zeker in dat rijtje. Misschien is het openbaar vervoersysteem chaotisch en ongeregeld bij Nederlandse standaarden, maar als je toch voor de trein of bus kiest, geeft dat je een unieke inkijk in dit mysterieuze land. Op zoek naar de juiste furgon in drukke vervallen stations, naast locals een paar uur in een oude trein zitten, of met de veerboot uitgestrekte regio’s in je opnemen. Dat klinkt zo gek nog niet toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in Albanië?

Enthousiast over Albanië en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw Albanië reis op weg. Start jouw reis!

Meer over Albanië
© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram