Openbaar vervoer in Albanië

De beperkte mogelijkheden van het openbaar vervoer

Wil jij backpackend door Albanië trekken, of simpelweg een uitstapje vanuit de hoofdstad Tirana maken? Het openbaar vervoer van Albanië heeft een slechte reputatie, en het kan een mission impossible lijken om zonder eigen vervoer door Albanië te trekken. Gelukkig is niks onmogelijk, en reizen er genoeg Albanezen met minibusjes het hele land door. Lees hier uit welke transportmogelijkheden je kunt kiezen. Het wordt misschien een avontuur, maar uiteindelijk kom je er wel!

Vanuit Nederland naar Albanië

Reis je vanuit Nederland naar Albanië, dan zijn er twee manieren om Albanië binnen te komen. Per vliegtuig kun je enkel naar de hoofdstad Tirana vliegen. Vind hier voordelige vliegtickets. Je kunt daarnaast ook per bus naar Albanië. Per trein is geen optie helaas. Omdat er veel Albanezen in andere Europese landen wonen, zijn er echter wel veel internationale busverbindingen te vinden.

Met de trein door Albanië

Treinreizen is niet erg gebruikelijk in Albanië. Er is een beperkt aantal verbindingen, en die zijn meestal langzamer dan busverbindingen tussen de steden. De treinen zijn daarnaast oud, door diesel aangedreven en verkeren meestal in slechte staat. Misschien juist ook wel jouw soort avontuur? Reken er dan op dat je grofweg vier richtingen op kan vanuit Tirana: noord, oost, zuid en west. Richting Durrës, Shkodra, Fier, Vlora, Elbasan en dichtbij Pogradec.

De Albanese manier, met de bus

Binnen Albanië zal je dan ook het grootste deel per bus moeten reizen. Kies je voor de bus, wees dan voorbereid op een ander systeem dan je in Nederland gewend bent. Er zijn gelukkig wel veel busverbindingen tussen steden, maar je zult ze online niet zo snel vinden. Je kunt beter van een aantal vuistregels uitgaan bij het plannen van de reis. Zo vindt het vervoer meestal plaats met grote bussen op hoofdroutes en op kleinere trajecten met minibussen (Furgon in het Albanees). De grote bussen rijden doorgaans elk uur, en de minibus verlaat het station als er genoeg mensen in de bus zitten. Tickets koop je terplekke (met contact geld). Houd er rekening mee dat de meeste busverbindingen van en naar Tirana rijden. Op deze website vind je een duidelijke lijst met de beschikbare verbindingen. De conc