Beleef het communisme in Albanië

Laat je onderdompelen in het mysterie van Albanië

Geschreven door: Mattias

Reizen is een bijzonder iets. Wat een reis vaak onvergetelijk maakt, is de onbekende wereld waar je in beland bent. Een fijn mysterieus gevoel, wat langzaam plaats maakt voor een gevoel van waardering en fascinatie, naarmate je de achtergrond van het land en de inwoners leert kennen. In Albanië heb je de kans om zo’n ongekend mysterie in levenden lijve mee te maken. Laat je meevoeren met het verhaal van het zwarte schaap van Europa, het communistische Albanië.

Een fascinerende geschiedenis

Over de geschiedenis van Albanië kun je wel 100 blogs schrijven. De geschiedenis kent zo ongelofelijk veel fascinerende verhalen, die terug gaat naar eeuwenoude rijken zoals de Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen. In de cultuur en architectuur zie je dat ook overal terug. Lees hier meer over hoe deze eeuwenoude geschiedenis die de cultuur van Albanië heeft gevormd. Maar de afgelopen 100 jaar zijn misschien nog wel de meest bijzondere jaren. Het verhaal van een land dat 50 jaar lang communistisch was en grotendeels afgesloten van de buitenwereld. Terwijl in de rest van Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna in zicht was, kwam in Albanië in 1944 de communistische regering aan de macht, onder leiding van Enver Hoxha (een naam die je in Albanië hoe dan ook langs hoort komen). In het kielzog van de Sovjet-Unie werd Albanië zo een vreemde eend in de bijt. Maar toen in 1960 de banden tussen de Sovjet en Albanië verstijfden, werd Albanië pas echt het mysterie van de twintigste eeuw. Albanië had namelijk nog maar één bondgenoot, en die bevond zich aan de andere kant van de wereld: China. En dan is het best logisch dat er decennialang weinig ontwikkeling was. Jarenlang wist niemand wat er zich nou echt in dat landje in Europa afspeelde. Tot 1991, toen het regime ten val kwam. Albanië liep toen opeens 50 jaar achter op zijn buurlanden. Door de isolatie van het land had er vrijwel geen modernisering plaatsgevonden. Amper auto’s, dus ook amper wegen. Amper technologie, slechte scholen, en ga zo maar door. Lees hier verder over de historie van Albanië.

Tip: Wil jij in voordat je naar Albanië gaat, echt goed in de geschiedenis en cultuur duiken? Lees dan de boeken van de meest bekende schrijven van Albanië, Ismail Kadare.

Lees hieronder verder!
 • Unieke regios van albanie
  Gouden uitzichten
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • kosten albanie
  Boodschappen doen in Albanië
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • mooiste reisroutes door albanie
  Kom Albanië ontdekken
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • Butrint Albanie
  Butrint een bezoek waard
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • Binnenland Albanie
  Binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline

Het verleden hangt nog in de lucht

Het land is nu al meer dan 25 jaar van het communisme af, maar toch zijn de gevolgen van deze heftige periode nog overal zichtbaar. De inhaalrace is in volle gang, en de ontwikkeling gaat ongelofelijk hard, zoals in Tirana goed zichtbaar is. Maar het verleden is evengoed aanwezig. De meeste Albanezen die je ziet lopen, hebben deze periode in levenden lijve meegemaakt. De meeste gebouwen die je ziet staan zijn in deze periode gebouwd, of juist erg beschadigd. Het terugkijken en verwerken van deze periode moet zelfs nog beginnen. De archieven over de misdaden uit deze tijd zijn nog steeds verzegeld, en er wordt liever nog niet teruggekeken naar wie waar verantwoordelijk voor was. Albanië is nu eerst druk bezig met vooruit kijken, met de toekomst.

Hoe baan jij je een weg door de geschiedenis

Daar loop jij dan, als toerist in een land met zo’n verse geschiedenis. Is dat wel verantwoord en respectvol? Jazeker! Albanezen zijn trots op hun rijke geschiedenis en praten ook gemakkelijk over het communistische verleden (vooral de nieuwe generatie). Het is dus juist fantastisch om dit land te bezoeken en het communisme zelf mee te maken. Die doe je door al de verschillende musea, standbeelden en grote hoeveelheid bunkers te bezoeken. Lees hier meer over de historische highlights die je in Tirana kunt vinden. Tijdens jouw bezoek aan Albanië zul je langzaam dit mysterie kunnen ontrafelen. Een land met zoveel verhalen, dan kan je niet anders dan zelf met een goed verhaal thuiskomen van jouw vakantie.

Voetnoot: Zoals een Albanese gids ons vertelde, is er niet één versie van de Albanese geschiedenis. De Albanezen vertellen allemaal hun eigen verhaal, en dit blog is dus ook een versie van de waarheid. Heb jij aanvullingen of tips hierover? Laat het dan weten in een reactie hier beneden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram