Beleef het communisme in Albanië

Laat je onderdompelen in het mysterie van Albanië

Geschreven door: Mattias

Reizen is een bijzonder iets. Wat een reis vaak onvergetelijk maakt, is de onbekende wereld waar je in beland bent. Een fijn mysterieus gevoel, wat langzaam plaats maakt voor een gevoel van waardering en fascinatie, naarmate je de achtergrond van het land en de inwoners leert kennen. In Albanië heb je de kans om zo’n ongekend mysterie in levenden lijve mee te maken. Laat je meevoeren met het verhaal van het zwarte schaap van Europa, het communistische Albanië.

Een fascinerende geschiedenis

Over de geschiedenis van Albanië kun je wel 100 blogs schrijven. De geschiedenis kent zo ongelofelijk veel fascinerende verhalen, die terug gaat naar eeuwenoude rijken zoals de Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen. In de cultuur en architectuur zie je dat ook overal terug. Lees hier meer over hoe deze eeuwenoude geschiedenis die de cultuur van Albanië heeft gevormd. Maar de afgelopen 100 jaar zijn misschien nog wel de meest bijzondere jaren. Het verhaal van een land dat 50 jaar lang communistisch was en grotendeels afgesloten van de buitenwereld. Terwijl in de rest van Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna in zicht was, kwam in Albanië in 1944 de communistische regering aan de macht, onder leiding van Enver Hoxha (een naam die je in Albanië hoe dan ook langs hoort komen). In het kielzog van de Sovjet-Unie werd Albanië zo een vreemde eend in de bijt. Maar toen in 1960 de banden tussen de Sovjet en Albanië verstijfden, werd Albanië pas echt het mysterie van de twintigste eeuw. Albanië had namelijk nog maar één bondgenoot, en die bevond zich aan de andere kant van de wereld: China. En dan is het best logisch dat er decennialang weinig ontwikkeling was. Jarenlang wist niemand wat er zich nou echt in dat landje in Europa afspeelde. Tot 1991, toen het regime ten val kwam. Albanië liep toen opeens 50 jaar achter op zijn buurlanden. Door de isolatie van het land had er vrijwel geen modernisering plaatsgevonden. Amper auto’s, dus ook amper wegen. Amper technologie, slechte scholen, en ga zo maar door. Lees hier verder over de historie van Albanië.

Tip: Wil jij in voordat je naar Albanië gaat, echt goed in de geschiedenis en cultuur duiken? Lees dan de boeken van de meest bekende schrijven van Albanië, Ismail Kadare.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Tour Albanie
    Bunker in de stad
    anemptytextlline
  • Kust Albanie
    Kust regio
    anemptytextlline
  • Unieke regios van albanie
    Gouden uitzichten
    anemptytextlline
  • cultuur en communisme in albanie
    Communisme, het verleden van Albanie
    anemptytextlline
  • mooiste reisroutes door albanie
    Kom Albanië ontdekken
    anemptytextlline
  • noordelijke alpen albanie
    De Alpen in Noord Albanië
    anemptytextlline
  • widkamperen in albanie
    Wildkamperen met heerlijke uizichten
    anemptytextlline
  • Geschiedenis Albanie
    Albanese geschiedenis
    anemptytextlline
  • kosten albanie
    Boodschappen doen in Albanië
    anemptytextlline
  • camper naar albanie
    Met de camper door Albanië
    anemptytextlline
  • Butrint Albanie
    Butrint een bezoek waard
    anemptytextlline
  • Riviera van albanie
    De Albanese Riviera
    anemptytextlline
  • Binnenland Albanie
    Binnenland van Albanië
    anemptytextlline
  • binnenland van albanie
    Restant van een bunker
    anemptytextlline

Het verleden hangt nog in de lucht

Het land is nu al meer dan 25 jaar van het communisme af, maar toch zijn de gevolgen van deze heftige periode nog overal zichtbaar. De inhaalrace is in volle gang, en de ontwikkeling gaat ongelofelijk hard, zoals in Tirana goed zichtbaar is. Maar het verleden is evengoed aanwezig. De meeste Albanezen die je ziet lopen, hebben deze periode in levenden lijve meegemaakt. De meeste gebouwen die je ziet staan zijn in deze periode gebouwd, of juist erg beschadigd. Het terugkijken en verwerken van deze periode moet zelfs nog beginnen. De archieven over de misdaden uit deze tijd zijn nog steeds verzegeld, en er wordt liever nog niet teruggekeken naar wie waar verantwoordelijk voor was. Albanië is nu eerst druk bezig met vooruit kijken, met de toekomst.

Hoe baan jij je een weg door de geschiedenis

Daar loop jij dan, als toerist in een land met zo’n verse geschiedenis. Is dat wel verantwoord en respectvol? Jazeker! Albanezen zijn trots op hun rijke geschiedenis en praten ook gemakkelijk over het communistische verleden (vooral de nieuwe generatie). Het is dus juist fantastisch om dit land te bezoeken en het communisme zelf mee te maken. Die doe je door al de verschillende musea, standbeelden en grote hoeveelheid bunkers te bezoeken. Lees hier meer over de historische highlights die je in Tirana kunt vinden. Tijdens jouw bezoek aan Albanië zul je langzaam dit mysterie kunnen ontrafelen. Een land met zoveel verhalen, dan kan je niet anders dan zelf met een goed verhaal thuiskomen van jouw vakantie.

Voetnoot: Zoals een Albanese gids ons vertelde, is er niet één versie van de Albanese geschiedenis. De Albanezen vertellen allemaal hun eigen verhaal, en dit blog is dus ook een versie van de waarheid. Heb jij aanvullingen of tips hierover? Laat het dan weten in een reactie hier beneden!

Geschreven door:
Mattias
vindt ultieme vrijheid in het reizen. Weg van alles wat moet, en op zoek naar onbekende uitgestrekte natuur. Het liefst met zoveel mogelijk wilde dieren, een paar straathonden en katjes die wat liefde kunnen gebruiken. Het reizen is voor Mattias een inspiratiebron voor het leven in Nederland. Minimalistisch, duurzaam, buiten, en genoegen nemen met minder. Door klein te leven heeft hij de vrijheid, het geld en tijd om zijn dromen waar te maken. In Nederland bouwt Mattias nu zijn eigen Tiny house, en bereidt ondertussen nieuwe avonturen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram