Beleef het communisme in Albanië

Laat je onderdompelen in het mysterie van Albanië

Geschreven door: Mattias

Reizen is een bijzonder iets. Wat een reis vaak onvergetelijk maakt, is de onbekende wereld waar je in beland bent. Een fijn mysterieus gevoel, wat langzaam plaats maakt voor een gevoel van waardering en fascinatie, naarmate je de achtergrond van het land en de inwoners leert kennen. In Albanië heb je de kans om zo’n ongekend mysterie in levenden lijve mee te maken. Laat je meevoeren met het verhaal van het zwarte schaap van Europa, het communistische Albanië.

Een fascinerende geschiedenis

Over de geschiedenis van Albanië kun je wel 100 blogs schrijven. De geschiedenis kent zo ongelofelijk veel fascinerende verhalen, die terug gaat naar eeuwenoude rijken zoals de Byzantijnen, Romeinen, Grieken en Ottomanen. In de cultuur en architectuur zie je dat ook overal terug. Lees hier meer over hoe deze eeuwenoude geschiedenis die de cultuur van Albanië heeft gevormd. Maar de afgelopen 100 jaar zijn misschien nog wel de meest bijzondere jaren. Het verhaal van een land dat 50 jaar lang communistisch was en grotendeels afgesloten van de buitenwereld. Terwijl in de rest van Europa het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna in zicht was, kwam in Albanië in 1944 de communistische regering aan de macht, onder leiding van Enver Hoxha (een naam die je in Albanië hoe dan ook langs hoort komen). In het kielzog van de Sovjet-Unie werd Albanië zo een vreemde eend in de bijt. Maar toen in 1960 de banden tussen de Sovjet en Albanië verstijfden, werd Albanië pas echt het mysterie van de twintigste eeuw. Albanië had namelijk nog maar één bondgenoot, en die bevond zich aan de andere kant van de wereld: China. En dan is het best logisch dat er decennialang weinig ontwikkeling was. Jarenlang wist niemand wat er zich nou echt in dat landje in Europa afspeelde. Tot 1991, toen het regime ten val kwam. Albanië liep toen opeens 50 jaar achter op zijn buurlanden. Door de isolatie van het land had er vrijwel geen modernisering plaatsgevonden. Amper auto’s, dus ook amper wegen. Amper technologie, slechte scholen, en ga zo maar door. Lees hier verder over de historie van Albanië.

Tip: Wil jij in voordat je naar Albanië gaat, echt goed in de geschiedenis en cultuur duiken? Lees dan de boeken van de meest bekende schrijven van Albanië, Ismail Kadare.

Tekst gaat hieronder verder!
 • cultuur en communisme in albanie
  Communisme, het verleden van Albanie
  anemptytextlline
 • Geschiedenis Albanie
  Albanese geschiedenis
  anemptytextlline
 • Riviera van albanie
  De Albanese Riviera
  anemptytextlline
 • Binnenland Albanie
  Binnenland van Albanië
  anemptytextlline
 • widkamperen in albanie
  Wildkamperen met heerlijke uizichten
  anemptytextlline
 • Tour Albanie
  Bunker in de stad
  anemptytextlline
 • Kust Albanie
  Kust regio
  anemptytextlline
 • noordelijke alpen albanie
  De Alpen in Noord Albanië
  anemptytextlline
 • binnenland van albanie
  Restant van een bunker
  anemptytextlline
 • camper naar albanie
  Met de camper door Albanië
  anemptytextlline
 • kosten albanie