Hiken in de Dolomieten

Een ongekend landschap in Europa

De Dolomieten zijn onderdeel van de Alpen, maar voelen eerder aan als een andere wereld. Met genoeg goed aangegeven wandelroutes is het de ideale bestemming om te hiken. Helemaal als je boven de boomgrens (ergens tussen de 1.400 en 2.200 meter) uitkomt zijn de uitzichten spectaculair en dit is vooral te danken aan de unieke toppen die de Dolomieten rijk is. Wij verblijven een paar dagen in de omgeving van Bozen/Bolzano waar we twee hikes boven de boomgrens maken (van ongeveer 14 kilometer) en meerdere korte wandelingen door de bossen.

Hiken boven de boomgrens

Pas als je boven de boomgrens uitkomt in de Dolomieten ervaar je het gebied echt. Tussen de bomen verdwijnen de uitzichten, eenmaal daarboven is er niets anders dan uitzicht. Schrik niet, je hoeft niet (perse) zelf de boomgrens uit te lopen. Er zijn genoeg wegen die je er tot op of zelfs voorbij brengen. Zo begint je hike dus al met gruwelijke uitzichten en die worden alleen maar beter. Maar eerlijk is eerlijk, eerst een uur door de bossen wandelen om vervolgens getrakteerd te worden op uitzichten over die bossen is ook zeker niet verkeerd.

Tip: Routes zijn goed genummerd en aangegeven, maar een route kiezen vanaf de paaltjes is lastig. Een wandelkaart van het gebied is daarom aan te raden. Makkelijk om een route te kiezen maar zeker ook te volgen (of uit te breiden).

Onze eerste hike begint op een half uurtje rijden van Cavalese, vanaf hier rijden we de bergen in tot boven de boomgrens om daar route 322 te volgen. Deze gaat rond één van de hogere toppen waardoor we uitzichten hebben over het hele gebied. Dit is zeker een aanrader als je wilt gaan hiken in de Dolomieten!
Enkele dagen later zijn we wat dorpen opgeschoven naar Pozza di Fassa Vanaf het dorp lopen we omhoog. We waren onder de indruk dat je hier niet omhoog mocht rijden, dit bleek achteraf niet juist maar minder spectaculair werd de dag er niet van. We hiken tot een hoogte van 2.200 meter tot we uitkomen bij Rifugio Paul Preuss waar we nog iets verder tussen de waanzinnige toppen door lopen. Na deze wandeling weten we het zeker, de Dolomieten zijn het mooist als je uitzicht hebt over de bossen in plaats van uitzicht in de bossen.

Hiken onder de boomgrens

De Dolomieten kent prachtige bossen, met ook hier veel goed aangegeven wandelpaden. Het enige nadeel hiervan is dat het vrij snel op elkaar begint te lijken. Zonder vergezichten wordt het, voor ons, snel een beetje saai. Gelukkig is er af en toe wel afwisseling in de vorm van een meertje of rivier waardoor er een opening ontstaat om te zien waardoor het bos wordt omringd. In de zomer is het waarschijnlijk fijner wandelen tussen de bomen gezien de temperaturen die de Dolomieten in de zomer kunnen aantikken. Maar zoals aangegeven, een wandeling waarin beide werelden zitten is waarschijnlijk de ideale oplossing.

Tip: De volgende website kan je helpen bij het plannen van hikes door de Dolomieten: alpenvereinaktiv.com (in het Duits, maar wijst zichzelf). Kijk ook goed naar het hoogteprofiel van de hike want soms kan een route wel erg stijl omhooggaan.

Alle foto's
Regio Cavalese
Regio Pozza di Fassa
 • Uitzicht rondom Cavalese Italië
 • Dolomieten Cavalese Italië
 • Dolomieten Cavalese
 • Hiken Dolomieten Italië
 • Rotsen Pozza di Fassa Italië
 • Dolomieten Cavalese bergmeer
 • Cavalese hiken
 • Hiken Dolomieten Italië
 • Dolomieten Italië
 • Italië Dolomieten Pozza di Fassa
 • Gebied Pozza di Fassa Italië
 • Pozza di Fassa Hiken

«

Comments

 1. Gaaf, wij hebben in juli gewandeld in de Dolomieten! Zo onwijs mooi daar! Ik wil zeker nog eens terug om nog veel meer moois te zien!

 2. Nanouk
  december 21st

  Zooo inderdaad prachtig daar! En goed voor de kuitspieren dat klimmen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *