Via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië

Wat is goedkoper, toltunnels of een vignet?

Geschreven door: Dasja

Na ons avontuur in IJsland zijn we toe aan warmte, dus op zoek naar de winterzon in Italië. Daar beginnen we de zoektocht in ieder geval, waar hij ons uiteindelijk gaat brengen zien we nog wel. Na weer een kort bezoek aan Nederland rijden we in twee dagen tot aan Noord-Italië. Maar wat is de beste (en goedkoopste) route om vanuit Nederland naar Italië te rijden?. We overwegen drie opties; via Frankrijk en bij Nice de grens over, via de tunnels in Zwitserland of via Oostenrijk. We kiezen uiteindelijk voor de route door Oostenrijk.

Route afhankelijk van bestemming

Hoe je naar Italië rijdt, is vooral afhankelijk van de bestemming. Voor een paar bestemmingen zijn er meerdere opties mogelijk, hierbij wordt het interessant om te kijken naar de (tol)kosten in verhouding tot de reistijd. Over het algemeen worden de volgende routes geadviseerd;

 • Bestemming: Midden- en Zuid-Italië - Via: Zwitserland - Routesuggestie: Basel, St. Gotthardtunnel, Milaan.
 • Bestemming: Noordoost-Italië - Via: Oostenrijk - Routesuggestie: Innsbruck, Brennerpas.
 • Bestemming: Noordwest-Italië - Via: Frankrijk- Routesuggestie: Mont Blanc tunnel,  of Fréjustunnel.

In deze routes wordt geen rekening gehouden met bijkomende kosten. Zo kan het namelijk voordeliger zijn om via Oostenrijk te rijden aangezien je dan bespaart op tol- en tunnelkosten. Dit is in de meeste gevallen wel wat meer kilometers (over de Duitse snelwegen). Om tot jouw ideale route te komen zetten we hieronder de voor- en nadelen voor elke route op een rijtje.

Let op: Ga je door Duitsland en rij je niet alleen over de snelwegen dan kan het zijn dat je een (groene) milieusticker moet aanschaffen. Blijf je op de snelwegen dan is dit niet nodig.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Naar Italië via Frankrijk

Heb je geen haast om in Italië aan te komen dan is de route door Frankrijk misschien wel de leukste. Helemaal als je de tolwegen kunt vermijden. Dit zal niet voor iedereen het geval zijn. Wat tol betreft is deze route één van de duurste. Over tolwegen naar Nice kost gemiddeld €70,- voor een auto en €112,- voor een camper.

Een andere optie is om via de tunnels te gaan. De tolkosten tot de tunnels bedragen gemiddeld €87,- voor een auto en €126,- voor een camper. Daarbij komen nog de kosten voor de tunnel. Voor zowel de Mont Blanctunnel als de Fréjustunnel betaal je minimaal €43,50 (enkel) of €54,30 (retour binnen zeven dagen).

Niet vergeten: wanneer je op reis gaat met of zonder camper is een goede reis- en/of camperverzekering belangrijk om te regelen. Wij hebben onze camper via de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) verzekerd. Dit is een van de weinige verzekeringen waarmee de camper 365 dagen per jaar in het buitenland mag zijn. Daarnaast hebben ze standaard uitgebreide pechhulp, is de inboedel tot €3.000,- gratis meeverzekerd en hebben ze geen winstoogmerk. Ideaal voor een camperverzekering dus! Wil je meer weten over goede reisverzekeringen? Lees dan vooral verder op deze pagina.

Naar Italië via Zwitserland

Een van de meest gereden routes naar Italië is via Duitsland en Zwitserland. Ook via deze route moet je flink betalen. Zo dient er een tolvignet (à €38,50) aangeschaft te worden en moet er ook voor het gebruik van de Grote-Sint-Bernardtunnel worden afgetikt; €27,90 (enkel) of €44,60 (maandretour) voor een auto en €43,40 (enkel) of €69,40 (maandretour) voor een camper. De Gotthardtunnel is tolvrij, maar in drukke periodes moet je rekenen op flinke files. Het voordeel is dat je uitkomt in de omgeving van Milaan en vanuit daar makkelijk naar beide kusten kan rijden of naar het Gardameer. Blijf je links van Milaan dan is dit waarschijnlijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste route om te rijden. Ben je van plan om de Dolomieten, Venetië of een andere bestemming aan de Adriatische Zee te bezoeken? Overweeg dan de route via Oostenrijk.

Naar Italië via Oostenrijk

De route via Oostenrijk is de goedkoopste route naar Italië. Hoewel je een vignet moet aanschaffen (€9,- voor tien dagen) en voor de tunnel net voor de grens moet betalen (€6,-) wegen deze kosten niet op tegen de andere twee routes. Het nadeel is dat je met deze route uitkomt bij Bozen/Bolzano. Voor ons was dit ideaal want we waren op weg naar de Dolomieten, het Gardameer, Venetië en de Adriatische Zee. Daarnaast hebben we voor deze route gekozen, omdat we niet twee keer hetzelfde stuk willen rijden (na Italië gaan we richting Marokko, via Frankrijk en Spanje). En omdat we nieuwsgierig waren naar de Dolomieten.

Belangrijk: Neem in je route ook eventuele tolkosten in Italië mee. Als je geen haast hebt, is het prima te doen om tol te vermijden, maar dit neemt veel tijd in beslag. We zijn in Italië overstag gegaan en voor de langere stukken rijden we de tolweg.

Vliegensvlug naar Italië?

We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd de tijd en rust hebt om 15 tot 20 uur in de auto te zitten om in Italië aan te komen. Het alternatief kan de trein zijn of vliegen. Vanaf Eindhoven vlieg je binnen 2,5 uur naar Rome, dat is wel even een verschil. Een auto huren op bestemming en je kunt direct op avontuur. Klinkt dit jou goed in de oren? Zoek dan direct een vliegticket en/of huur auto.

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

7 comments on “Via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië”