Via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië

Wat is goedkoper, toltunnels of een vignet?

Geschreven door: Dasja

Na ons avontuur in IJsland zijn we toe aan warmte, dus op zoek naar de winterzon in Italië. Daar beginnen we de zoektocht in ieder geval, waar hij ons uiteindelijk gaat brengen zien we nog wel. Na weer een kort bezoek aan Nederland rijden we in twee dagen tot aan Noord-Italië. Maar wat is de beste (en goedkoopste) route om vanuit Nederland naar Italië te rijden?. We overwegen drie opties; via Frankrijk en bij Nice de grens over, via de tunnels in Zwitserland of via Oostenrijk. We kiezen uiteindelijk voor de route door Oostenrijk.

Route afhankelijk van bestemming

Hoe je naar Italië rijdt, is vooral afhankelijk van de bestemming. Voor een paar bestemmingen zijn er meerdere opties mogelijk, hierbij wordt het interessant om te kijken naar de (tol)kosten in verhouding tot de reistijd. Over het algemeen worden de volgende routes geadviseerd;

 • Bestemming: Midden- en Zuid-Italië - Via: Zwitserland - Routesuggestie: Basel, St. Gotthardtunnel, Milaan.
 • Bestemming: Noordoost-Italië - Via: Oostenrijk - Routesuggestie: Innsbruck, Brennerpas.
 • Bestemming: Noordwest-Italië - Via: Frankrijk- Routesuggestie: Mont Blanc tunnel,  of Fréjustunnel.

In deze routes wordt geen rekening gehouden met bijkomende kosten. Zo kan het namelijk voordeliger zijn om via Oostenrijk te rijden aangezien je dan bespaart op tol- en tunnelkosten. Dit is in de meeste gevallen wel wat meer kilometers (over de Duitse snelwegen). Om tot jouw ideale route te komen zetten we hieronder de voor- en nadelen voor elke route op een rijtje.

Let op: Ga je door Duitsland en rij je niet alleen over de snelwegen dan kan het zijn dat je een (groene) milieusticker moet aanschaffen. Blijf je op de snelwegen dan is dit niet nodig.

Lees hieronder verder!
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Naar Italië via Frankrijk

Heb je geen haast om in Italië aan te komen dan is de route door Frankrijk misschien wel de leukste. Helemaal als je de tolwegen kunt vermijden. Dit zal niet voor iedereen het geval zijn. Wat tol betreft is deze route één van de duurste. Over tolwegen naar Nice kost gemiddeld €70,- voor een auto en €112,- voor een camper.

Een andere optie is om via de tunnels te gaan. De tolkosten tot de tunnels bedragen gemiddeld €87,- voor een auto en €126,- voor een camper. Daarbij komen nog de kosten voor de tunnel. Voor zowel de Mont Blanctunnel als de Fréjustunnel betaal je minimaal €43,50 (enkel) of €54,30 (retour binnen zeven dagen).

Naar Italië via Zwitserland

Een van de meest gereden routes naar Italië is via Duitsland en Zwitserland. Ook via deze route moet je flink betalen. Zo dient er een tolvignet (à €38,50) aangeschaft te worden en moet er ook voor het gebruik van de Grote-Sint-Bernardtunnel worden afgetikt; €27,90 (enkel) of €44,60 (maandretour) voor een auto en €43,40 (enkel) of €69,40 (maandretour) voor een camper. De Gotthardtunnel is tolvrij, maar in drukke periodes moet je rekenen op flinke files. Het voordeel is dat je uitkomt in de omgeving van Milaan en vanuit daar makkelijk naar beide kusten kan rijden of naar het Gardameer. Blijf je links van Milaan dan is dit waarschijnlijk de snelste, goedkoopste en makkelijkste route om te rijden. Ben je van plan om de Dolomieten, Venetië of een andere bestemming aan de Adriatische Zee te bezoeken? Overweeg dan de route via Oostenrijk.

Naar Italië via Oostenrijk

De route via Oostenrijk is de goedkoopste route naar Italië. Hoewel je een vignet moet aanschaffen (€9,- voor tien dagen) en voor de tunnel net voor de grens moet betalen (€6,-) wegen deze kosten niet op tegen de andere twee routes. Het nadeel is dat je met deze route uitkomt bij Bozen/Bolzano. Voor ons was dit ideaal want we waren op weg naar de Dolomieten, het Gardameer, Venetië en de Adriatische Zee. Daarnaast hebben we voor deze route gekozen, omdat we niet twee keer hetzelfde stuk willen rijden (na Italië gaan we richting Marokko, via Frankrijk en Spanje). En omdat we nieuwsgierig waren naar de Dolomieten.

Belangrijk: Neem in je route ook eventuele tolkosten in Italië mee. Als je geen haast hebt, is het prima te doen om tol te vermijden, maar dit neemt veel tijd in beslag. We zijn in Italië overstag gegaan en voor de langere stukken rijden we de tolweg.

7 comments on “Via Oostenrijk of Zwitserland naar Italië”

  1. We houden zelf niet alle regelgeving in de gaten, voor Italië lijkt dat niet nodig te zijn. Hier vind je de laatste regels m.b.t. reizen naar Italië. Zwitserland staat sinds kort wel aangemerkt als Oranje, aangezien je als je in Nederland bent geweest in quarantaine moet. Dit geldt echter meestal niet als je op doorreis bent. Maar het is slim om dit dubbel te checken bij bijvoorbeeld de Nederlandse Ambassade in Zwitserland.

 1. wij willen graag vanaf nederland via oostenrijk naar Ravenna gaan in italie hoeveel km is dat ongeveer en is dat veel langer rijden dan via zwitserland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram