Kostenoverzicht van nog een jaar reizen in een camper

Wat kost 12 maanden leven en reizen in een camper?

Geschreven door: Lars

We zijn al bijna drie jaar fulltime aan het rondreizen met onze camper. Na eerder al een blog gewijd te hebben aan welke kosten dat met zich meebrengt, komt hier een update over het laatste jaar. Kosten zijn namelijk zo uiteenlopend als wat, en je hebt zelf grote invloed op de hoogte ervan. Zo omvatte de €63,- per dag van vorig jaar een dure oversteek naar IJsland. Dit jaar hebben we het een stuk goedkoper gedaan, maar ook minder landen bezocht. Dat is lekker de vrijheid die we hebben. De landen die we bezocht hebben zijn namelijk een stuk grondiger verkend.

Hoe wij reizen

Aangezien iedereen anders reist, is het misschien wel fijn om te weten hoe wij dan reizen. Zodat je een beter beeld hebt of deze kosten ook voor jou gelden. Want het kan zeker goedkoper, en duurder is waarschijnlijk nog makkelijker. Want hoewel we redelijk op onze kosten letten, leven we niet op noedels en boterhammen met pindakaas. Wel koken we over het algemeen zelf, we hebben ons huis immers bij ons. Betaalde bezienswaardigheden doen we wel, maar het afgelopen jaar veel minder. Attracties e.d. bezoeken we bijna nooit, we zoeken onze kick liever in de natuur.

In het jaar van dit kostenoverzicht zaten we nog even in Italië‚, zijn we via Frankrijk snel naar Spanje gereden om daarna de oversteek naar Marokko te maken. Na drie maanden Marokko hebben we de zomer doorgebracht in Portugal om vervolgens onze Marokko trip verder af te maken. In totaal hebben we 16.704 kilometer gereden en €2.500,- uitgegeven aan diesel. Ondanks dat we een redelijke afstand hebben afgelegd, is dit gemiddeld nog geen 50 kilometer per dag.

De vaste kosten

Ook al rijden we rond in een camper, vaste kosten hebben we nog steeds. En hier valt niet veel op te besparen. Want ja, de camper moet verzekerd zijn en wegenbelasting betaal je nog steeds. We laten onze boodschappen ook altijd onder vaste kosten vallen, hoewel ze iedere maand verschillen moeten we wel gewoon eten. De kosten zijn voor ons (en Ninja) gezamenlijk.

 
Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €280,-
Bankrekening pakketkosten €3,-
Totaal per maand: €610,-
Totaal per jaar: €7.320,-

Waar we bij het kostenoverzicht van vorig jaar nog dachten dat de hogere kosten voor het eten aan de duurdere landen lag, ligt dit toch echt aan onszelf. We geven meer aan eten uit dan we in ons reisbudget hebben begroot. Nu koken we vaak lekker en uitgebreid. Ook helpt eten als koningen met een grote groep vrienden niet mee, maar dat is wel erg leuk. De rest van de kosten spreekt voor zich.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Prima kamp voor een nacht
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Offroaden
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Laugavegur trail voorbereiding
  Goede voorbereiding is key voor de Laugavegur trail
  anemptytextlline