Kostenoverzicht van nog een jaar reizen in een camper

Wat kost 12 maanden leven en reizen in een camper?

Geschreven door: Lars

We zijn al bijna drie jaar fulltime aan het rondreizen met onze camper. Na eerder al een blog gewijd te hebben aan welke kosten dat met zich meebrengt, komt hier een update over het laatste jaar. Kosten zijn namelijk zo uiteenlopend als wat, en je hebt zelf grote invloed op de hoogte ervan. Zo omvatte de €63,- per dag van vorig jaar een dure oversteek naar IJsland. Dit jaar hebben we het een stuk goedkoper gedaan, maar ook minder landen bezocht. Dat is lekker de vrijheid die we hebben. De landen die we bezocht hebben zijn namelijk een stuk grondiger verkend.

Hoe wij reizen

Aangezien iedereen anders reist, is het misschien wel fijn om te weten hoe wij dan reizen. Zodat je een beter beeld hebt of deze kosten ook voor jou gelden. Want het kan zeker goedkoper, en duurder is waarschijnlijk nog makkelijker. Want hoewel we redelijk op onze kosten letten, leven we niet op noedels en boterhammen met pindakaas. Wel koken we over het algemeen zelf, we hebben ons huis immers bij ons. Betaalde bezienswaardigheden doen we wel, maar het afgelopen jaar veel minder. Attracties e.d. bezoeken we bijna nooit, we zoeken onze kick liever in de natuur.

In het jaar van dit kostenoverzicht zaten we nog even in Italië‚, zijn we via Frankrijk snel naar Spanje gereden om daarna de oversteek naar Marokko te maken. Na drie maanden Marokko hebben we de zomer doorgebracht in Portugal om vervolgens onze Marokko trip verder af te maken. In totaal hebben we 16.704 kilometer gereden en €2.500,- uitgegeven aan diesel. Ondanks dat we een redelijke afstand hebben afgelegd, is dit gemiddeld nog geen 50 kilometer per dag.

De vaste kosten

Ook al rijden we rond in een camper, vaste kosten hebben we nog steeds. En hier valt niet veel op te besparen. Want ja, de camper moet verzekerd zijn en wegenbelasting betaal je nog steeds. We laten onze boodschappen ook altijd onder vaste kosten vallen, hoewel ze iedere maand verschillen moeten we wel gewoon eten. De kosten zijn voor ons (en Ninja) gezamenlijk.

 
Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €280,-
Bankrekening pakketkosten €3,-
Totaal per maand: €610,-
Totaal per jaar: €7.320,-

Waar we bij het kostenoverzicht van vorig jaar nog dachten dat de hogere kosten voor het eten aan de duurdere landen lag, ligt dit toch echt aan onszelf. We geven meer aan eten uit dan we in ons reisbudget hebben begroot. Nu koken we vaak lekker en uitgebreid. Ook helpt eten als koningen met een grote groep vrienden niet mee, maar dat is wel erg leuk. De rest van de kosten spreekt voor zich.

Lees hieronder verder!
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De variabele kosten

In vergelijking met vorig jaar hebben we op de variabele kosten kunnen besparen. We hebben geprobeerd om dit jaar de kosten nog beter onder te verdelen, helaas is het buiten de deur eten verspreid over activiteiten / tol en overige. Zo zijn de kosten die we voor Ninja hebben moeten maken, van dierenartsen tot speeltjes (maar niet zijn dagelijkse eten), uitgesplitst. Ook hoeveel we maandelijks kwijt zijn aan de was, en het wassen van de camper, en aan LPG. Onder de noemer overige vallen niet alleen souvenirs hier vallen ook de sporadische aankopen van producten die we nodig hebben voor het dagelijkse leven onder. Van nieuwe messen tot ducttape.

Brandstof €208,-
Overnachtingen €80,-
Activiteiten / tol €100,-
Ninja €31,-
Wassen €15,-
LPG €11,-
Overige €76,-
Internet €41,-
Totaal per maand: €562,-
Totaal per jaar: €6.744,-

Onder andere door meer buiten de deur te eten, en een zomer vol surflessen in Portugal, maar vooral door veel meer tolwegen rijden dan het voorgaande jaar is de kostenpost activiteiten / tol verdubbeld. In Marokko is wildkamperen helaas niet altijd mogelijk, dus hebben we vaker van campings gebruik gemaakt. De ferry naar Marokko hebben we deze keer ook onder kostenpost activiteiten / tol laten vallen. Dat onze internet kosten zo hoog liggen komt vooral door Spanje, waar internetten nog best duur is.

Incidentele kosten

De kosten voor een jaar in de camper zijn natuurlijk nooit allemaal van tevoren in te schatten. Ook dit jaar hebben we weer onverwachte kosten gemaakt in de vorm van reparaties aan de camper. Gelukkig hebben we onszelf ook op nieuwe hebbedingetjes kunnen trakteren; nieuwe wetsuits en een Carver skateboard!

Reparaties €1.650,-
Hebbedingetjes €775,-
Totaal afgelopen jaar: €2.425,-

De totale kosten van het afgelopen jaar

Het afgelopen jaar is met een totale uitgaven van €16.489,- een stuk lager dan het jaar hiervoor. Zoals eerder gezegd, dit omvat de totale kosten van ons beide, inclusief Ninja. Hoewel we het afgelopen jaar minder (vier) landen hebben gezien, hebben we zeker niet stilgezeten. Onze maandelijkse kosten komen uit op €1.374,- en voor de ultieme vergelijking; dat is gemiddeld €45,18 per dag, €18,- goedkoper dan het eerste jaar reizen!

8 comments on “Kostenoverzicht van nog een jaar reizen in een camper”

 1. Hoi Lars, allereerst complimenten voor site, staat echt veel interessante info op!

  Vraagje, waar en hoe hebben jullie de camper verzekerd? Waar ik nu tegenaan loop is het probleem dat alle (camper)verzekeraars een reisduur van maximaal 6 maanden in het buitenland willen verzekeren, waarbij je de camper niet permanent mag bewonen en/of je moet ook in Nederland op een woonadres ingeschreven staan.

  Aangezien ik minimaal een jaar of langer wil gaan reizen met mijn camper... What to do?!

  1. Hey Wouter,

   Thanks voor het compliment over de website, we doen ons best! Leuk om te horen dat het gewaardeerd wordt. Tof dat je ook van plan bent om lekker met de camper op reis te gaan.
   Wij zijn bij de NKC verzekerd. Bij deze verzekering mag je ook niet in een camper wonen maar ben je wel het hele jaar verzekerd. Dit is echter alleen mogelijk als je in Nederland een woonadres hebt. Hopelijk kun je hier iets mee. Succes met de zoektocht en mocht je nog vragen hebben, let us know!

  1. Hey Emmy, yes onze camper heeft een Nederlands kenteken. De APK hebben we een paar keer in Sevilla laten doen, of we houden er rekening mee tijdens de route en doen hem gewoon in Nederland. Sinds een paar jaar is het mogelijk om auto's en campers op een aantal plekken in het buitenland (uit m'n hoofd Spanje en België) te laten keuren. Je krijgt dan gewoon de officiële RDW papieren mee. Zullen hier binnenkort een blog over opstellen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram