Juweeltjes van Noord Spanje

Zonder verwachtingen ontdek je de mooiste plekken

Na genoten te hebben van de Spaanse fjorden nemen we een kijkje in het binnenland. De eerste kennismaking, in december 2015, met Spanje viel wat tegen dus onze verwachtingen zijn laag. Onterecht, want Noord Spanje heeft schitterende verassingen voor ons in petto. Van warmwaterbronnen tot door de mens gevormde unieke landschappen die weer in de armen van moedernatuur zijn gesloten.

Ourense en de thermische baden

Zodra we lezen dat Ourense enkele geothermische bronnen heeft, staat het besluit vast, hier stoppen we om uitgebreid te genieten van een lekker lang bad. Tot groot genoegen heeft Ourense (meerdere) openbare baden aangelegd die worden gevuld met het warme water uit de bronnen langs de rivier. Net als een paar ouden van dagen genieten we de hele dag in het Pozas Outariz. Baden op verschillende temperatuur wisselen we af met in het gras genieten van de zon. Wat een dag, die Spanjaarden weten hoe ze moeten ontspannen. Genieten van zo iets simpels, warm water.

Hoe verleidelijk het ook is om meerdere dagen te blijven staan, en de andere baden eens uit te proberen, nemen we een wijselijk besluit: doorrijden. Een deadline in Madrid zorgt ervoor dat er meters gemaakt moeten worden, en er zijn nog andere hoogtepunten onderweg.

Mirador de Orellán

Het Las Médulas cultureel park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en daar is alle reden toe. Het park is verbluffend en doet het meest denken aan landschappen uit China. Vanaf Mirador de Orellán (de uitkijkpost van Orellán) is het park te overzien, gruwelijke rotsformaties gevormd door de mens maar ondertussen weer terug in de armen gesloten door moedernatuur.

De Romeinen, wie anders, zochten hier naar goud. Dat deden ze op een redelijk unieke manier, tunnels en gangenstelsels werden in de bergen gegraven om vervolgens vol te laten lopen met water. Doordat er nagenoeg geen rots te bekennen is en de aarde uit zand en klei bestaat brokkelt het gemakkelijk af. De aarde wordt door het water meegevoerd en zo komt de laag rijk aan goud bloot te liggen. Tijdens dit proces zijn hele heuvels weggespoeld. Maar wat Las Médulas en het gebied onder Mirador de Orellán uniek maakt, zijn de “pilaren” die overeind zijn blijven staan. Noem het onnauwkeurigheid of gewoon pech, maar het proces dat de Romeinen gebruikten, heeft geen open vlakte achtergelaten. Tussen “blokken” is een deel van de heuvel blijven staan. Hedendaags is dit opgegaan in de natuur en zijn het de overgebleven tunnels en informatieborden die de invloed van de mens verklappen.

Tip: heb je de tijd, loop naar beneden en verken het gebied waar Mirador de Orellán over uitkijkt. La Cuevona en La Encantade zijn de moeite waard. Dit zijn niet gebruikte gangenstelsels waar je in kan.

Op naar Madrid

De tijd begint te dringen, er moet vaart gemaakt worden om op tijd in Madrid te zijn. In een ruk rijden we door naar Segovia. Halverwege de middag komen we aan, wat een verrassing. Deze stad heeft een unieke sfeer die we, na zo lang reizen, nog niet vaak hebben gezien. Helaas moeten we door, maar hij staat op ons lijstje voor een volgende keer. Nu richting Madrid.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *