Budget opstellen

Welke kosten komen kijken bij een rondreis?

Geschreven door: Lars

Eén van de belangrijkste punten in de voorbereiding is het opstellen van een budget en/of begroting. Door die realistisch op te stellen krijg je inzicht in welke (extra) uitgaven gemaakt kunnen worden en voor hoelang je kunt rondreizen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Meer weten over het bepalen van een reisbudget? We geven je een inkijk in onze huidige begroting en hoe we die hebben ingedeeld. Via excel houden we tijdens het reizen ons budget bij, je kunt het zien als een soort kasboek. Natuurlijk kun je dit ook op papier bijhouden, net wat je fijn vindt.

Vaste kosten

Dit zijn de makkelijkste kosten om te bepalen want ze keren elke maand terug. Ook al reis je de hele wereld over, er blijven kosten die elke maand betaald moeten worden. Dit zijn de vaste kosten die wij maken:

Zorgverzekering €160,-
Reisverzekering €10,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €50,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €200,-
Bankrekening pakketkosten €8,-

Goed om te weten: De bovenstaande kosten zijn op basis van twee personen.

De vaste kosten komen uit op €522,- per maand. Dit is nog voordat we ook maar een kilometer hebben gereden. Voordeel, omdat we nog in Nederland staan ingeschreven ontvangen we zorgtoeslag waardoor de kosten van de zorgverzekering bijna komen te vervallen.

Lees hieronder verder!
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Variabele kosten

De variabele kosten zijn eigenlijk een grote gok, maar zonder deze gok kun je nooit Œtot een goede afweging komen van wat je maandelijks mag uitgeven (dat bepaal je zelf). Door deze kosten realistisch op te stellen en je hier ook aan te houden heb je altijd inzichtelijk hoelang je nog kan rondreizen. Hierbij de variabele kosten zoals wij die hebben opgesteld:

Brandstof €570,-
Overnachtingen €100,-
Activiteiten / tol €150,-
Overige €100,-
Internet €50,-

De variabele kosten waar wij rekening mee houden (en tegelijkertijd de beperking die we onszelf dus opleggen) komen uit op €970,- per maand. Ook hiervoor geldt dat deze kosten voor ons samen zijn.

Het is in de praktijk niet zo dat elke maand deze kosten precies worden gemaakt. De ene maand geef je meer uit dan de andere maand. Het zijn dus gemiddelde variabele uitgaven.

Buffer

Herkenbaar in veel huishoudens zijn de extra buffers. Stel dat de wasmachine stuk gaat of de auto komt stil te staan. Zo hebben wij ook een aantal buffers ingebouwd. Het kan zomaar zijn dat we stil komen te staan met de camper en we flinke reparatiekosten moeten betalen. Bedenk waar jij buffers voor nodig kan hebben. Die van ons zien er zo uit:

Extra camper €1000,-
Extra Ninja (hond) €500,-
Buffer Lars €1500,-
Buffer Dasja €1500,-

Go en no go momenten bepalen

In totaal hebben wij een begroting van €1492,- per maand (hier worden de buffers buiten beschouwing gelaten). Dit wisten we al ver voor ons vertrek. Als doelstelling hadden wij dat we tenminste één jaar rondreizen konden dekken. Pas toen we dit terugzagen in de excel sheet zijn we concreet gaan plannen. Dit was het go moment. Eerder reizen had geen zin. Nu scheelt het misschien dat wij onderweg online blijven werken, maar alsnog wilden we zeker zijn dat we voor een jaar budget hadden. Bepaal voor jezelf ook een go en dus ook no go moment en hou je hieraan. Zo weet je zeker dat je tijdens de reis niets hoeft in te leveren, dingen moet missen of zelfs eerder terug moet keren.

2 comments on “Budget opstellen”

 1. Hoi Lars,
  Ben jullie blogs een voor een aan het lezen, bij deze hier ben ik wel verschoten over de lage budget, voor jullie eten. 200€/maand. Wij wonen in België, en we weten dat het buitenland goedkoper is, maar 50€/week voor 2 personen vind ik wel heel laag. Of zie ik dit verkeerd.
  Wat mij ook opvalt, zijn de grote verschillen tussen Nederland en België inzake reisverzekering en wegenbelasting. De reisverzekering ligt hoger bij ons, maar de wegenbelasting veel lager. Brandstofkosten vond ik ook hoog bij jullie, vermits jullie slow traveling verkiezen, of verbruikt je camper zoveel?

  1. Hey Dimitri,
   Die €200,- per maand hebben we even weten vol te houden. Maar dat is wel erg zuinig aan doen inderdaad. Afhankelijk van het land is dat makkelijker (Marokko) of niet te doen (IJsland). Heb je toevallig de blogs over de kosten van een jaar reizen in een camper al gevonden? In de eerste komen we uit op €250,- per maand, het tweede jaar op €280,-. Dit is mede afhankelijk van de landen die we in die jaren hebben aangedaan. Maar ook zijn we iets minder op elke euro gaan letten.
   De reisverzekering is enkel een aanvulling op de zorgverzekering en niet mega spectaculair, het verschil in wegenbelasting hadden wij ook graag anders gezien 😉
   De brandstof schieten we vaak expres hoog in, maar dit is uiteraard helemaal afhankelijk van de bestemming. In het kostenoverzicht van het eerste jaar zijn we heel IJsland rondgereden, daarna doorgereden naar Italië (om daar weer rustig aan te doen) om vervolgens via Spanje naar Marokko te rijden. Dat maakt dat je gemiddeld nog redelijk wat dieselkosten hebt. Onze oude camper reed ongeveer 9,5km op 1 liter diesel. Brutus doet ongeveer 6,5km op 1 liter diesel. Dus dat gaat soms nog redelijk hard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram