Budget opstellen

Welke kosten komen kijken bij een rondreis?

Home » Voorbereiding » Budget opstellen

door | 2 reacties

Eén van de belangrijkste punten in de voorbereiding is het opstellen van een budget en/of begroting. Door die realistisch op te stellen krijg je inzicht in welke (extra) uitgaven gemaakt kunnen worden en voor hoelang je kunt rondreizen. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Meer weten over het bepalen van een reisbudget? We geven je een inkijk in onze huidige begroting en hoe we die hebben ingedeeld. Via excel houden we tijdens het reizen ons budget bij, je kunt het zien als een soort kasboek. Natuurlijk kun je dit ook op papier bijhouden, net wat je fijn vindt.

Vaste kosten

Dit zijn de makkelijkste kosten om te bepalen want ze keren elke maand terug. Ook al reis je de hele wereld over, er blijven kosten die elke maand betaald moeten worden. Dit zijn de vaste kosten die wij maken:

Zorgverzekering €160,-
Reisverzekering €10,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €50,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €200,-
Bankrekening pakketkosten €8,-

Goed om te weten: De bovenstaande kosten zijn op basis van twee personen.

De vaste kosten komen uit op €522,- per maand. Dit is nog voordat we ook maar een kilometer hebben gereden. Voordeel, omdat we nog in Nederland staan ingeschreven ontvangen we zorgtoeslag waardoor de kosten van de zorgverzekering bijna komen te vervallen.

 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • De laatste overgebleven boog op Legzira beach
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Relaxen in Hveragerdi hot water stream
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Variabele kosten

De variabele kosten zijn eigenlijk een grote gok, maar zonder deze gok kun je nooit Œtot een goede afweging komen van wat je maandelijks mag uitgeven (dat bepaal je zelf). Door deze kosten realistisch op te stellen en je hier ook aan te houden heb je altijd inzichtelijk hoelang je nog kan rondreizen. Hierbij de variabele kosten zoals wij die hebben opgesteld:

Brandstof €570,-
Overnachtingen €100,-
Activiteiten / tol €150,-
Overige €100,-
Internet €50,-

De variabele kosten waar wij rekening mee houden (en tegelijkertijd de beperking die we onszelf dus opleggen) komen uit op €970,- per maand. Ook hiervoor geldt dat deze kosten voor ons samen zijn.

Het is in de praktijk niet zo dat elke maand deze kosten precies worden gemaakt. De ene maand geef je meer uit dan de andere maand. Het zijn dus gemiddelde variabele uitgaven.

Buffer

Herkenbaar in veel huishoudens zijn de extra buffers. Stel dat de wasmachine stuk gaat of de auto komt stil te staan. Zo hebben wij ook een aantal buffers ingebouwd. Het kan zomaar zijn dat we stil komen te staan met de camper en we flinke reparatiekosten moeten betalen. Bedenk waar jij buffers voor nodig kan hebben. Die van ons zien er zo uit:

Extra kosten camper €1000,-
Extra kosten Ninja (hond) €500,-
Persoonlijke buffer Lars €1500,-
Persoonlijke buffer Dasja €1500,-

Go en no go momenten bepalen

In totaal hebben wij een begroting van €1492,- per maand (hier worden de buffers buiten beschouwing gelaten). Dit wisten we al ver voor ons vertrek. Als doelstelling hadden wij dat we tenminste één jaar rondreizen konden dekken. Pas toen we dit terugzagen in de excel sheet zijn we concreet gaan plannen. Dit was het go moment. Eerder reizen had geen zin. Nu scheelt het misschien dat wij onderweg online blijven werken, maar alsnog wilden we zeker zijn dat we voor een jaar budget hadden. Bepaal voor jezelf ook een go en dus ook no go moment en hou je hieraan. Zo weet je zeker dat je tijdens de reis niets hoeft in te leveren, dingen moet missen of zelfs eerder terug moet keren.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

2 Reacties

 1. Dimitri Vanblaere

  Hoi Lars,
  Ben jullie blogs een voor een aan het lezen, bij deze hier ben ik wel verschoten over de lage budget, voor jullie eten. 200€/maand. Wij wonen in België, en we weten dat het buitenland goedkoper is, maar 50€/week voor 2 personen vind ik wel heel laag. Of zie ik dit verkeerd.
  Wat mij ook opvalt, zijn de grote verschillen tussen Nederland en België inzake reisverzekering en wegenbelasting. De reisverzekering ligt hoger bij ons, maar de wegenbelasting veel lager. Brandstofkosten vond ik ook hoog bij jullie, vermits jullie slow traveling verkiezen, of verbruikt je camper zoveel?

  Antwoord
  • Lars

   Hey Dimitri,
   Die €200,- per maand hebben we even weten vol te houden. Maar dat is wel erg zuinig aan doen inderdaad. Afhankelijk van het land is dat makkelijker (Marokko) of niet te doen (IJsland). Heb je toevallig de blogs over de kosten van een jaar reizen in een camper al gevonden? In de eerste komen we uit op €250,- per maand, het tweede jaar op €280,-. Dit is mede afhankelijk van de landen die we in die jaren hebben aangedaan. Maar ook zijn we iets minder op elke euro gaan letten.
   De reisverzekering is enkel een aanvulling op de zorgverzekering en niet mega spectaculair, het verschil in wegenbelasting hadden wij ook graag anders gezien 😉
   De brandstof schieten we vaak expres hoog in, maar dit is uiteraard helemaal afhankelijk van de bestemming. In het kostenoverzicht van het eerste jaar zijn we heel IJsland rondgereden, daarna doorgereden naar Italië (om daar weer rustig aan te doen) om vervolgens via Spanje naar Marokko te rijden. Dat maakt dat je gemiddeld nog redelijk wat dieselkosten hebt. Onze oude camper reed ongeveer 9,5km op 1 liter diesel. Brutus doet ongeveer 6,5km op 1 liter diesel. Dus dat gaat soms nog redelijk hard.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals