Reizen in een kleine camper, de voor- en nadelen

Alles wat je moet weten over een kleine camper

Geschreven door: Anniek

Campers zijn er in alle soorten en maten, ze kunnen enorm luxe zijn maar ook heel basic. Bij het kiezen van een camper is het lastig om te beslissen welke camper je wilt kopen of huren. De grootte van de camper kan hier een grote rol in spelen. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een kleine camper op een rijtje. Aan jou de keus!

Het rijden

Bij het reizen in een camper is het roadtrippen een groot onderdeel van de reiservaring. Met een kleine camper is het rijden makkelijker, de meeste kleine campers zijn niet veel langer dan een grote auto. Het rijden in een kleine camper kan ook even wennen zijn, maar na de eerste honderd kilometer voelt het vertrouwd. Eenmaal aangekomen in een stad is het parkeren van een kleine camper ideaal, ze passen in normale parkeerplaatsen. We hebben zelfs gehoord dat lange campers soms dubbel moeten betalen.

Een kleine camper is goedkoper

De lagere kosten zijn een groot voordeel van een kleine camper vergeleken met een grotere camper. De aanschafprijs is vaak een stuk lager en omdat ze meestal lichter zijn dan grotere versies, kan er op belasting en de brandstof ook veel bespaard worden. Daarnaast kunnen tickets voor bijvoorbeeld een veerboot en tol op tolwegen ook een stuk lager uitpakken als je met een kleine camper reist. Dus als je een klein budget hebt, past een kleine camper zeker bij jou.

Lees hieronder verder!
 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • wildkamperen in marokko met camper
  Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wildkamperen

Het grote voordeel van het reizen in een kleine camper is het wildkamperen. Bij een bestelbusje dat omgebouwd is tot camper, is het wildkamperen in steden veel makkelijker. Als je het goed doet, heeft niemand door dat er een klein huisje in de bus verstopt zit. Bovendien is het met een kleine camper gemakkelijk om een plekje te vinden in de natuur. Geen last van hoogte barrières parkeer de camper achter een paar bomen, of in een klein inhammetje en er is niemand die je ziet. Het leven in een kleine camper speelt zich vooral buiten af, dus het is belangrijk dat je op mooie en afgelegen plekjes kampeert. Doordat er weinig binnenruimte is word je gedwongen om veel buiten te zijn en van de omgeving te genieten.

Extra voordeel: Een kleine camper zorgt er ook voor dat je minimalistisch leeft. Alleen voor echt belangrijke spullen is plek, je leert snel welke spullen voor jou belangrijk zijn.

Weinig binnenruimte

Het weer speelt een grote rol bij het leven in een kleine camperbus. Bij slecht weer, zoals regen en kou, maakt het hebben van weinig binnenruimte het slechte weer een stuk erger. Er is maar één ruimte waar gekookt, gechilld en geslapen kan worden. Het bed moet in- en uitgeklapt worden, de kookgeur blijft hangen en als je samen reist word je gedwongen tegelijkertijd naar bed te gaan. Bovendien moet de één naar buiten als de ander het chemische toilet onder het bed vandaan tovert. Romantisch he? Kortom; het hebben van weinig binnenruimte is soms een erg groot nadeel.

Aan jou de keuze

Het grootste voordeel van een kleine camper, de compactheid, is ook meteen het grootste nadeel omdat er weinig binnenruimte is. Bedenk bij het kopen of huren van een camper wat belangrijk is voor jou. Waar hecht jij waarde aan? Denk ook aan het type klimaat en de periode waarin je gaat reizen. Bij veel regen is meer binnenruimte bijvoorbeeld belangrijker dan in een zonnige regio of periode. Uiteindelijk maakt het ook weer niet heel veel uit hoe groot de camper is, als de camper die jij huurt of koopt maar als thuis voelt! Ben je er nog niet uit? Wie weet helpen deze voor- en nadelen van een grote(re) camper je verder...

Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Camptoo huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.

2 comments on “Reizen in een kleine camper, de voor- en nadelen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram