Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan?

Geschreven door: Lars

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terugkijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen omdat het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. We leven vrij basic, gaan niet vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar 😉

Disclaimer: dit overzicht gaat over onze kosten gemaakt in 2016. Inmiddels zijn bijna alle prijzen gestegen en zijn ook wij maandelijks meer geld kwijt aan onze vaste kosten. We zullen binnenkort een nieuw kostenoverzicht opstellen en deze hier linken. 

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien we ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €250,-
Bankrekening pakketkosten €2,80
Totaal per maand: €579,80
Totaal per jaar: €6967,60

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initiële reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Tip: Wij hebben onze camper via de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) verzekerd. Dit is een van de weinige verzekeringen waarmee de camper 365 dagen per jaar in het buitenland mag zijn. Daarnaast hebben ze standaard uitgebreide pechhulp, is de inboedel tot €3.000,- gratis meeverzekerd en hebben ze geen winstoogmerk. Ideaal voor een camperverzekering dus!

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaard t.o.v. ons opgestelde reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof €550,-
Overnachtingen €60,-
Activiteiten / tol €50,-
Overige €125,-
Internet €35,-
Totaal per maand: €820,-
Totaal per jaar: €9840,-

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. Opnieuw geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen, activiteiten en zelfs internet. Hadden we alleen maar in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

Tekst gaat hieronder verder!
  • DCIM102MEDIADJI_0023.JPG
    anemptytextlline
  • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
    Kamperen in het binnenland van Canterbury
    anemptytextlline
  • Lars en Ninja in Italië
    anemptytextlline
  • Zelfbouw 4x4 camper
    Marcus Brutus
    anemptytextlline
  • wij reizen in lars, dasja ninja
    anemptytextlline
  • Prima plekje om vrij te kamperen
    anemptytextlline
  • Wildkamperen San Vito Lo Capo
    anemptytextlline
  • handleiding camper bouwen
    anemptytextlline
  • Zonsondergang Praia da Marinha
    Lars de denker
    anemptytextlline
  • oost ijsland hoogtepunten
    Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
    anemptytextlline
  • Dasja en Ninja op de painted rocks
    anemptytextlline
  • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Incidentele kosten

Helaas blijft het niet bij vaste en variabele kosten. Dat zou het leven in een camper wel erg goedkoop maken! Om ons rijdend huis op de weg te houden hebben we het afgelopen jaar, jammer genoeg, redelijk wat kosten moeten maken. Dit begon in Spanje toen de waterpomp (van de motor) er opeens mee ophield. Maar ook hebben we twee nieuwe banden moeten aanschaffen, nieuwe schokdempers, de koppelingsplaat laten vervangen en nog wat kleine reparaties gehad. Daarnaast hebben we onszelf getrakteerd op een ferry overtocht naar de Faeröer eilanden en IJsland.

Reparaties €4000,-
Ferry overtocht €2200,-
Totaal afgelopen jaar: €6200,-

 

Onze kosten in een jaar

Totaal heeft een jaar lang reizen, wonen en werken in de camper €23.007,60 gekost. Hier zitten alle kosten, van ons beide en Ninja, bij inbegrepen. We hebben het afgelopen jaar zes landen bezocht waar we minimaal één maand verbleven. IJsland heeft bijgedragen aan extra kosten, maar was het dubbel en dwars waard. We doen het iets slechter dan al die verhalen van hoe ik rondreis met €5,- per dag. Wij komen samen uit op €63,- per dag. Maar ja dan nemen we wel ons huis overal mee naar toe 😉

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

33 comments on “Wat kost een jaar reizen in de camper?”

    1. Zeker, wij doen de online marketing voor onze (Nederlandse) klanten. Helpen ze met hun online zichtbaarheid/vindbaarheid. Richten ons voornamelijk op SEO en SEA mocht je daar verder op willen Googelen. Dit kan allemaal online dus voor ons de ideale combi met reizen 🙂

  1. Goeden dag vraagje wij willen gaan reizen mag je met camper door Europa reizen en mag dat van belasting en verzekering zijn zo veel die zeggen mag niet heb iets te maken met belasting en of verzekering zo graag wat duidelijkheid willen vriendelijk bedankt

    1. Er zitten zeker verschillen tussen (camper)verzekeraars. Sommige hebben beperkingen ingesteld voor de tijd die je aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Soms is dit maar enkele maanden. Bij andere mag de camper wel het gehele jaar in het buitenland zijn of mag je hem als dagelijks vervoer gebruiken. Zelf zijn wij bij de NKC verzekerd waarbij het gehele jaar met de camper op pad mogen. Bij wet mag je maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland zitten, en zou je er dus 4 in Nederland moeten zijn. In dit blog gaan we verder in op de opties om toch voor een langere periode te reizen. Hopelijk heb je daar iets aan! Alvast een fijne voorbereiding en reis.

  2. Ik ben begonnen met dit kostenplaatje, en anderhalf uur later ben ik nog aan het surfen op jullie website. Erg interessant voor wie de stap wil wagen !

    Maar ik vroeg me me af of jullie internet via satelliet al hebben overwogen. Het zou de telefoon-en internetkosten gevoelig kunnen drukken (telefoneren naar een telefoonnummer kan ook via Skype)

    1. Thanks! Goed te horen je wat hebt aan onze website 🙂

      Wij hebben er in 2015 een paar zoekopdrachten aan gewaagd maar schrokken toen juist van de prijzen. Vooral omdat je naast een investering in schotel of antenne (o.i.d.) ook een abonnement moet afsluiten welke stukken duurder is dan ons Europese telefoon abonnement. Internetten doen we vaak via lokale providers aangezien dat (zeker als je langere tijd weg bent en te maken krijgt met een fair use policy van onze Nederlandse provider) veel goedkoper is. In dit overzicht vind je hoe we het de afgelopen jaren in Europa hebben gedaan. Al krijgen we via andere kanalen te horen dat Spanje en Italië ondertussen een stuk goedkoper zijn.
      Maar mocht je een goedkope satelliet optie hebben dan ontvangen we graag een linkje 😉

        1. Klinkt interessant, hoewel de 8GB optie voor ons te weinig is komt de unlimited prijs in de buurt wat we nu ook betalen in Portugal €1,- per dag. Maar zo een schotel op het dak zie ik nog niet helemaal zitten. Als we weer in Nederland zijn eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, thanks voor de tip!

  3. Wat een mooi avontuur! Na meerdere reizen van enkele maanden willen we over een jaar of 3 ook met een camper Europa beter leren kennen. We starten met het opzetten van een financieel plan. Jullie site helpt ons daarbij! Wat ik me afvraag: hoe besteed je slechts 60 euro aan kosten voor overnachtingen? En het verbaasd me dat je zorgtoeslag krijgt, als ik besluit om vrijwillig een jaar niet te werken dan heb ik daar toch geen recht op lijkt me? Groetjes Inge

    1. Hoi Inge, Jaa zeker een mooi avontuur. Al staan we inmiddels even stil omdat we onze nieuwe camper aan het bouwen zijn. Maar die is gelukkig bijna klaar! Lekker dat jullie al mooie reizen hebben gemaakt. En mooie plannen om Europa beter te leren kennen. De €60,- is een gemiddeld bedrag wat we per maand uitgeven aan overnachten. Als we aan het reizen zijn dan staan we vaak wild en maken we maar weinig gebruik van campings. Vandaar dat we die kosten zo laag kunnen houden. Bekijk wel per land wat de regelgeving is, want dat verschilt wel. Wat de zorgtoeslag betreft, we zijn gewoon Nederlandse burgers en hebben een eigen Nederlandse onderneming en werken dus ook als we onderweg zijn. Hierdoor gelden de normale regels voor ons en ontvangen we zorgtoeslag. Hoe het zit met de toeslag als je vrijwillig niet werkt dat weet ik niet. Veel plezier met de voorbereidingen!

  4. Hoi jongens wat super geweldig joh.
    Ik wil het ook graag doen, maar na geïnformeerd te hebben bij verschillende instanties zeggen ze dat ze geen camper verzekeren,wanneer je erin gaat wonen.
    En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc...
    Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?

    Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.
    Ik ben benieuwd, ik ben ook ready om te vertrekken!
    Groetjes Anita

          1. Hoi Dasja
            We hebben een camper en willen lang op reis
            Ik zie dat een aantal mensen de vragen al hebben gesteld over het volgende:

            En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc…
            Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?
            Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.

            Alvast super bedankt voor de antwoorden aangezien er weinig te vinden is

            Gr Ferdinand

  5. Beste Reizen in!
    Wat een supermooie site met veel nuttige informatie.
    Mag ik vragen wat jullie onderweg doen voor werk ?

    Met vriendelijke groet,
    Romy

      1. Hoe hebben jullie alles geregeld wat betreft verzekeringen (bv zorg en camper)?
        Of hebben jullie je niet uit geschreven bij de gemeente? Dat maakt het namelijk wel wat makkelijker....

    1. Diesel is helaas niet goedkoop 😉 In de periode van dit kostenoverzicht hebben we inderdaad veel kilometers gemaakt. Zo zijn we o.a. naar IJsland geweest (en daar het hele eiland rond gereden) en daarna zijn we doorgereden naar Italië. In ons laatste kostenoverzicht hebben we veel minder gereden en komen we uit op gemiddeld €208,- per maand.

  6. Duidelijk uitgelegd, en getallen zijn herkenbaar. Portugal is een goedkoop land, merkten. Dan kun je je budget even in de 'ijskast' zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram