Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan?

Home » Leven in een Camper » Wat kost een jaar reizen in de camper?

door | 49 reacties

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terugkijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen omdat het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. We leven vrij basic, gaan niet vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar 😉

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien we ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €250,-
Bankrekening pakketkosten €2,80
Totaal per maand: €579,80
Totaal per jaar: €6967,60

 

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initiële reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaard t.o.v. ons opgestelde reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof €550,-
Overnachtingen €60,-
Activiteiten / tol €50,-
Overige €125,-
Internet €35,-
Totaal per maand: €820,-
Totaal per jaar: €9840,-

 

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. Opnieuw geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen, activiteiten en zelfs internet. Hadden we alleen maar in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • Wildkamperen onder een stuwdam
  anemptytextlline
 • Kamperen in Van Valley Marokko
  anemptytextlline
 • Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Incidentele kosten

Helaas blijft het niet bij vaste en variabele kosten. Dat zou het leven in een camper wel erg goedkoop maken! Om ons rijdend huis op de weg te houden hebben we het afgelopen jaar, jammer genoeg, redelijk wat kosten moeten maken. Dit begon in Spanje toen de waterpomp (van de motor) er opeens mee ophield. Maar ook hebben we twee nieuwe banden moeten aanschaffen, nieuwe schokdempers, de koppelingsplaat laten vervangen en nog wat kleine reparaties gehad. Daarnaast hebben we onszelf getrakteerd op een ferry overtocht naar de Faeröer eilanden en IJsland.

Reparaties €4000,-
Ferry overtocht €2200,-
Totaal afgelopen jaar: €6200,-

 

Onze kosten afgelopen jaar

Totaal heeft een jaar lang reizen, wonen en werken in de camper €23.007,60 gekost. Hier zitten alle kosten, van ons beide en Ninja, bij inbegrepen. We hebben het afgelopen jaar zes landen bezocht waar we minimaal één maand verbleven. IJsland heeft bijgedragen aan extra kosten, maar was het dubbel en dwars waard. We doen het iets slechter dan al die verhalen van hoe ik rondreis met €5,- per dag. Wij komen samen uit op €63,- per dag. Maar ja dan nemen we wel ons huis overal mee naar toe 😉

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

49 Reacties

 1. Manu

  Ik ben begonnen met dit kostenplaatje, en anderhalf uur later ben ik nog aan het surfen op jullie website. Erg interessant voor wie de stap wil wagen !

  Maar ik vroeg me me af of jullie internet via satelliet al hebben overwogen. Het zou de telefoon-en internetkosten gevoelig kunnen drukken (telefoneren naar een telefoonnummer kan ook via Skype)

  Antwoord
  • Lars

   Thanks! Goed te horen je wat hebt aan onze website 🙂

   Wij hebben er in 2015 een paar zoekopdrachten aan gewaagd maar schrokken toen juist van de prijzen. Vooral omdat je naast een investering in schotel of antenne (o.i.d.) ook een abonnement moet afsluiten welke stukken duurder is dan ons Europese telefoon abonnement. Internetten doen we vaak via lokale providers aangezien dat (zeker als je langere tijd weg bent en te maken krijgt met een fair use policy van onze Nederlandse provider) veel goedkoper is. In dit overzicht vind je hoe we het de afgelopen jaren in Europa hebben gedaan. Al krijgen we via andere kanalen te horen dat Spanje en Italië ondertussen een stuk goedkoper zijn.
   Maar mocht je een goedkope satelliet optie hebben dan ontvangen we graag een linkje 😉

   Antwoord
    • Lars

     Klinkt interessant, hoewel de 8GB optie voor ons te weinig is komt de unlimited prijs in de buurt wat we nu ook betalen in Portugal €1,- per dag. Maar zo een schotel op het dak zie ik nog niet helemaal zitten. Als we weer in Nederland zijn eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, thanks voor de tip!

     Antwoord
 2. Caitlin

  Hoi Dasja,

  Super fijn al deze info! Zou ik ook aanvullende info per mail kunnen ontvangen over verzekeringen en woonadres etc?

  Antwoord
  • Lars

   Hey Caitlin,
   We hebben alle info die we per mail verstuurde verder uitgewerkt in het blog Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren. Dat leek ons wat handiger, kunnen daaronder weer eventuele opmerkingen of reacties geplaatst worden waar iedereen wat aan heeft :).
   Daar staat ook een stukje over verzekeren, maar daar vind je hier ook nog extra info over!

   Antwoord
  • Manu

   Hoeft niet noodzakelijk op het dak hoor. Misschien beter van niet: als je je camper onder bomen wil zetten omwille van schaduw heb je geen ontvangst. Een aparte schotel kun je dan wat verder zetten waar er wél bereik is. Maar dat kost dan weer bagageruimte…..

   Antwoord
 3. Monique

  Graag ook aanvullende info mbt belastingen, zorg en reisverzekering, woonadres, en bestaan er sites waar je je kunt informeren over wild kamperen per land?

  Antwoord
  • Lars

   Hey Monique,
   info over verzekering en wegenbelasting staat in de eerste tabel. Dit is uiteraard niet voor iedereen gelijk. Onze nieuwe camper is namelijk een stukje duurder in de belasting, maar ook met meer schadevrije jaren kan er een heel ander bedrag uitrollen. Zou die bedragen dan ook vooral voor jezelf proberen in te vullen. Hier vind je een Excel sheet die wij gebruiken om onze begroting bij te houden. Daar vul je eenvoudig je eigen (verwachte)kosten in. In dit blog gaan we in op je opties m.b.t. een woonadres. Handige apps tijdens een camperreis vind je hier. Een Park4Night geeft bijvoorbeeld een redelijke indicatie of (en waar) er wild gekampeerd kan worden.

   Antwoord
 4. Inge

  Wat een mooi avontuur! Na meerdere reizen van enkele maanden willen we over een jaar of 3 ook met een camper Europa beter leren kennen. We starten met het opzetten van een financieel plan. Jullie site helpt ons daarbij! Wat ik me afvraag: hoe besteed je slechts 60 euro aan kosten voor overnachtingen? En het verbaasd me dat je zorgtoeslag krijgt, als ik besluit om vrijwillig een jaar niet te werken dan heb ik daar toch geen recht op lijkt me? Groetjes Inge

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Inge, Jaa zeker een mooi avontuur. Al staan we inmiddels even stil omdat we onze nieuwe camper aan het bouwen zijn. Maar die is gelukkig bijna klaar! Lekker dat jullie al mooie reizen hebben gemaakt. En mooie plannen om Europa beter te leren kennen. De €60,- is een gemiddeld bedrag wat we per maand uitgeven aan overnachten. Als we aan het reizen zijn dan staan we vaak wild en maken we maar weinig gebruik van campings. Vandaar dat we die kosten zo laag kunnen houden. Bekijk wel per land wat de regelgeving is, want dat verschilt wel. Wat de zorgtoeslag betreft, we zijn gewoon Nederlandse burgers en hebben een eigen Nederlandse onderneming en werken dus ook als we onderweg zijn. Hierdoor gelden de normale regels voor ons en ontvangen we zorgtoeslag. Hoe het zit met de toeslag als je vrijwillig niet werkt dat weet ik niet. Veel plezier met de voorbereidingen!

   Antwoord
 5. Dasja

  Hoi allemaal,

  We hebben ontzettend veel mailtjes ontvangen met de vraag over meer informatie omtrent het onderwerp in Nederland blijven wonen en verzekeringen. Daarom hebben we het blog, Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren? geupdatet. Hier geven we je meer info over onze ervaringen en beredenaties. Dit is ook de info die via de mail verzonden is. Lees het dus op je gemak door. En weet ons te vinden als je daarna nog vragen hebt. 🙂

  Antwoord
 6. Karin

  Hallo,

  Fantastisch om te lezen. Super wat jullie hebben gedaan. Wij zitten momenteel met de prille plannen om ons huis te verkopen en een aantal jaren met een camper te gaan reizen. Jullie site geeft al wat meer inzicht….

  Heb je tevens voor ons info over postadres, verzekeringen, belasting etc.

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Karin,
   Zie je mailbox. Excuus voor de vertraging we hadden een verjaardagsweekend..

   Antwoord
 7. Michel Gijsbertse

  Hoi dasja,
  Zou ik van jou ook die infomail mogen hebben.
  Ook bij ons borrelt het om alles te verkopen en de wereld in te trekken.

  Antwoord
  • Dasja

   Verstuurd! Ennuh lekker alles verkopen en gaan zou ik je aanraden 😉

   Antwoord
 8. Erik Visser

  Ben nu al jaloers op jullie, Ik wil ook graag alles verkopen en gaan reizen met mijn camper. Zou je mij ook de info willen sturen mbt tot verzekering en alles wat erbij komt kijken?

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Erik, Leuk dat je ook plannen hebt. Zojuist heb ik je een mail gestuurd.

   Antwoord
 9. Arjan

  Hoi, Allereerst wat een geweldige site hebben julllie gemaakt! Kunnen jullie ons aub ook een mail sturen hoe jullie verzekeringen, ziektekosten en huisadres ed hebben geregeld ?
  We hebben een nieuwe buscamper en hebben het idee om ook huis en haard te verkopen en baan op te zeggen om te gaan genieten. We zoeken alleen de juiste manier om bovenstaande problemen op te lossen.
  Alvast bedankt.
  Groeten.
  Arjan

  Antwoord
  • Dasja

   Hai, Gaaf dat jullie een nieuwe buscamper hebben aangeschaft. Lekker op avontuur gaan, goed vooruitzicht. Zojuist heb je een mail ontvangen met meer info 🙂

   Antwoord
 10. Corry

  Ha globetrotters. Wij, ouder echtpaar overwegen een camper te kopen om in te gaan wonen. Hoe gaat het met verzekeringen van oa camper reisverzekering en ziektekosten, huisadres,postadres.
  Wij houden geen huis aan in Nederland…

  Antwoord
  • Dasja

   Hai Corry,
   Fijn dat jullie ook met de camper op pad willen. Via de e-mail heb ik jullie wat extra info gestuurd.

   Antwoord
   • Edward Looringh van Beeck

    Hoi Dasja, leuke site! Zou je mij ook de extra info kunnen sturen? Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Dasja

     Zojuist verstuurd 🙂

     Antwoord
 11. laetitia

  Hoi Hoi, leuk om jullie verhalen te lezen, geweldig die vrijheid! Ook wij willen op korte termijn met de camper gaan reizen voor een aantal jaren. wij moeten ons waarschijnlijk uitschrijven in Nederland , weet niet hoe wij dit moeten aanpakken. bij familie kunnen wij niet ingeschreven staan. en hoe zit het met de belastingdienst en zorgverzekering ect. hoe hebben jullie dit geregeld? hebben jullie tips of info voor ons?

  Alvast bedankt

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi, Tof dat jullie ook op pad gaan met een camper. Ik heb je zojuist een mail gestuurd met extra info. Succes met de voorbereidingen!

   Antwoord
 12. Marlies

  Hi leuke site !
  Ik ben wel benieuwd hoe jullie het geregeld hebben met een woon/verblijfplaats i.v.m post, verzekeringen enz. heb je toch een vast adres nodig of staan jullie op een adres van familie ingeschreven? Wij willen binnenkort ook langere tijd met de camper gaan reizen maar weten nog niet zo goed hoe we het adres probleem aan moeten pakken, alle info is welkom !
  Veel reis plezier nog !

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Marlies,

   Tnx voor je comment 🙂 Ik heb je een mail gestuurd met meer info!
   Mocht je nog vragen hebben dan weet je ons te vinden. Veel plezier met de reisplannen en natuurlijk de reis zelf.

   Antwoord
 13. gerrit

  Hallo Globe Trotters

  Wij willen Graag even profiteren van jullie kennis.

  Wij zijn een ouder echtpaar dat nog een aantal jaren met een camper willen reizen en trekken ,kortom een camper gekocht ,maar nu blijkt dat we er in willen wonen gedurende deze tijd het een probleem is om hem te verzekeren.

  Hoe hebben jullie dit opgelost?

  Groeten Gerrit en Henny

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Gerrit & Henny,

   Dankjulliewel voor het bericht. En heerlijk vooruitzicht om in de camper te gaan reizen. Ik heb jullie een mail gestuurd met een uitgebreider antwoord op de vraag. Mochten jullie nog meer info zoeken dan horen we het uiteraard graag!

   Antwoord
  • Digna Do van Otterdijk

   Hallo, ik zou ook graag weten hoe jullie dit hebben opgelost. Is het mogelijk mij ook een mailtje te sturen mbt de verzekering. Alvast super dank en hartelijke groet, Do

   Antwoord
   • Dasja

    Hai, Yes heb je net gemaild.

    Antwoord
 14. Anita kartosemito

  Hoi jongens wat super geweldig joh.
  Ik wil het ook graag doen, maar na geïnformeerd te hebben bij verschillende instanties zeggen ze dat ze geen camper verzekeren,wanneer je erin gaat wonen.
  En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc…
  Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?

  Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.
  Ik ben benieuwd, ik ben ook ready om te vertrekken!
  Groetjes Anita

  Antwoord
  • Dasja

   Ha Anita,

   Ik heb je een mail gestuurd met antwoord op je vragen. Veel plezier met je avonturen 😀

   Antwoord
   • Pieter

    Ik zou graag hier ook antwoord op willen hebben, is dat mogelijk?

    Antwoord
    • Dasja

     Hoi hoi, Ik heb je zojuist een mail gestuurd met meer info.

     Antwoord
     • Ferdinand mulder

      Hoi Dasja
      We hebben een camper en willen lang op reis
      Ik zie dat een aantal mensen de vragen al hebben gesteld over het volgende:

      En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc…
      Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?
      Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.

      Alvast super bedankt voor de antwoorden aangezien er weinig te vinden is

      Gr Ferdinand

     • Dasja

      Hoi Ferdinand,
      Tof dat jullie ook met een camper op reis willen. Is een fijne manier van reizen en leven.
      Ik heb een ander blog van ons aangepast en geprobeerd de verschillende opties uiteen te zetten. Deze lees je hier terug; Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren?

      Mocht je na het lezen van deze info nog vragen hebben dan horen we het graag. Groetjes!

   • Camiel

    Hoi Dasja,

    De plannen zijn nog vers, maar er borrelt wat om op pad te gaan met een camper voor langere tijd. Een aantal van de vragen hier heb ik ook. Zou je mij misschien ook de informatie kunnen sturen? Super informatieve site, valt heel veel te leren!

    Groeten,
    Camiel

    Antwoord
    • Dasja

     Ha Camiel,
     Thanks voor het compliment over de site. Altijd fijn om te horen. Verse plannen zijn altijd goed! Ik heb je zojuist een mail gestuurd met extra info. Wie weet tot op de weg 🙂

     Antwoord
 15. Romy

  Beste Reizen in!
  Wat een supermooie site met veel nuttige informatie.
  Mag ik vragen wat jullie onderweg doen voor werk ?

  Met vriendelijke groet,
  Romy

  Antwoord
  • Dasja

   Hey Romy, Thanks! We doen ons best 🙂 Wij doen online marketing (voornamelijk SEO en SEA) voor Nederlandse klanten. Doet doen we vanuit ons eigen bedrijfje.

   Antwoord
   • Johanna

    Hoe hebben jullie alles geregeld wat betreft verzekeringen (bv zorg en camper)?
    Of hebben jullie je niet uit geschreven bij de gemeente? Dat maakt het namelijk wel wat makkelijker…. 😄

    Antwoord
    • Lars

     Hey Johanna, wij hebben onze verzekeringen gewoon in Nederland lopen inderdaad. In dit blog meer over onze beweegredenen en andere opties die er zijn. Succes!

     Antwoord
 16. rechelle

  Ik ben benieuwd wat de reden is van 550 euro aan benzinekosten. Reis je dagelijks of ?

  Antwoord
  • Dasja

   Diesel is helaas niet goedkoop 😉 In de periode van dit kostenoverzicht hebben we inderdaad veel kilometers gemaakt. Zo zijn we o.a. naar IJsland geweest (en daar het hele eiland rond gereden) en daarna zijn we doorgereden naar Italië. In ons laatste kostenoverzicht hebben we veel minder gereden en komen we uit op gemiddeld €208,- per maand.

   Antwoord
 17. Walter

  Duidelijk uitgelegd, en getallen zijn herkenbaar. Portugal is een goedkoop land, merkten. Dan kun je je budget even in de ‘ijskast’ zetten.

  Antwoord
 18. Jan nagel

  Geweldige site leer er veel van leuk te lezen !!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals