Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan?

Home » Leven in een Camper » Wat kost een jaar reizen in de camper?

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terugkijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen omdat het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. We leven vrij basic, gaan niet vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar. 😉

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien we ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering€180,-
Reisverzekering€9,-
Wegenbelasting€68,-
Camperverzekering€44,-
Telefoonkosten€26,-
Boodschappen (eten)€250,-
Bankrekening pakketkosten€2,80
Totaal per maand:€579,80
Totaal per jaar:€6967,60

 

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initië‚le reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië‚ lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaard t.o.v. ons opgestelde‚ reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof€550,-
Overnachtingen€60,-
Activiteiten / tol€50,-
Overige€125,-
Internet€35,-
Totaal per maand:€820,-
Totaal per jaar:€9840,-

 

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. Opnieuw geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen, activiteiten en zelfs internet. Hadden we alleen maar in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline
 • Wildkamperen onder een stuwdam
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Kamperen in Van Valley Marokko
  anemptytextlline
 • Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Incidentele kosten

Helaas blijft het niet bij vaste en variabele kosten. Dat zou het leven in een camper wel erg goedkoop maken! Om ons rijdend huis op de weg te houden hebben we het afgelopen jaar, jammer genoeg, redelijk wat kosten moeten maken. Dit begon in Spanje toen de waterpomp (van de motor) er opeens mee ophield. Maar ook hebben we twee nieuwe banden moeten aanschaffen, nieuwe schokdempers, de koppelingsplaat laten vervangen en nog wat kleine reparaties gehad. Daarnaast hebben we onszelf getrakteerd op een ferry overtocht naar de Faeröer eilanden en IJsland.

Reparaties€4000,-
Ferry overtocht€2200,-
Totaal afgelopen jaar:€6200,-
 

Onze kosten afgelopen jaar

Totaal heeft een jaar lang reizen, wonen en werken in de camper €23.007,60 gekost. Hier zitten alle kosten, van ons beide en Ninja, bij inbegrepen. We hebben het afgelopen jaar zes landen bezocht waar we minimaal één maand verbleven. IJsland heeft bijgedragen aan extra kosten, maar was het dubbel en dwars waard. We doen het iets slechter dan al die verhalen van hoe ik rondreis met €5,- per dag. Wij komen samen uit op €63,- per dag. Maar ja dan nemen we wel ons huis overal mee naar toe. 😉

Lars
Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

11 Reacties

 1. Avatar

  Geweldige site leer er veel van leuk te lezen !!

  Antwoord
 2. Avatar

  Duidelijk uitgelegd, en getallen zijn herkenbaar. Portugal is een goedkoop land, merkten. Dan kun je je budget even in de ‘ijskast’ zetten.

  Antwoord
 3. Avatar

  Ik ben benieuwd wat de reden is van 550 euro aan benzinekosten. Reis je dagelijks of ?

  Antwoord
  • Dasja

   Diesel is helaas niet goedkoop 😉 In de periode van dit kostenoverzicht hebben we inderdaad veel kilometers gemaakt. Zo zijn we o.a. naar IJsland geweest (en daar het hele eiland rond gereden) en daarna zijn we doorgereden naar Italië. In ons laatste kostenoverzicht hebben we veel minder gereden en komen we uit op gemiddeld €208,- per maand.

   Antwoord
 4. Avatar

  Beste Reizen in!
  Wat een supermooie site met veel nuttige informatie.
  Mag ik vragen wat jullie onderweg doen voor werk ?

  Met vriendelijke groet,
  Romy

  Antwoord
  • Dasja

   Hey Romy, Thanks! We doen ons best 🙂 Wij doen online marketing (voornamelijk SEO en SEA) voor Nederlandse klanten. Doet doen we vanuit ons eigen bedrijfje.

   Antwoord
 5. Avatar

  Hoi jongens wat super geweldig joh.
  Ik wil het ook graag doen, maar na geïnformeerd te hebben bij verschillende instanties zeggen ze dat ze geen camper verzekeren,wanneer je erin gaat wonen.
  En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc…
  Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?

  Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.
  Ik ben benieuwd, ik ben ook ready om te vertrekken!
  Groetjes Anita

  Antwoord
  • Dasja

   Ha Anita,

   Ik heb je een mail gestuurd met antwoord op je vragen. Veel plezier met je avonturen 😀

   Antwoord
 6. Avatar

  Hallo Globe Trotters

  Wij willen Graag even profiteren van jullie kennis.

  Wij zijn een ouder echtpaar dat nog een aantal jaren met een camper willen reizen en trekken ,kortom een camper gekocht ,maar nu blijkt dat we er in willen wonen gedurende deze tijd het een probleem is om hem te verzekeren.

  Hoe hebben jullie dit opgelost?

  Groeten Gerrit en Henny

  Antwoord
  • Dasja

   Hoi Gerrit & Henny,

   Dankjulliewel voor het bericht. En heerlijk vooruitzicht om in de camper te gaan reizen. Ik heb jullie een mail gestuurd met een uitgebreider antwoord op de vraag. Mochten jullie nog meer info zoeken dan horen we het uiteraard graag!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In

in een camper over de wereld
Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met een camper over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Zoek de beste vliegtickets

Ga zelf op reis

Lezen over reizen is leuk, maar zelf reizen is natuurlijk nog veel leuker! Alle informatie om zelf makkelijk op reis te gaan vind je hier. Maar we hebben ook een selectie met de leukste reizen voor je uitgezocht.

Vind jouw droomreis

Wij Reizen In op Instagram