Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan?

Geschreven door: Lars

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terugkijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen omdat het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. We leven vrij basic, gaan niet vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar 😉

Disclaimer: dit overzicht gaat over onze kosten gemaakt in 2016. Inmiddels zijn bijna alle prijzen gestegen en zijn ook wij maandelijks meer geld kwijt aan onze vaste kosten. We zullen binnenkort een nieuw kostenoverzicht opstellen en deze hier linken. 

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien we ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €250,-
Bankrekening pakketkosten €2,80
Totaal per maand: €579,80
Totaal per jaar: €6967,60

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initiële reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Tip: Wij hebben onze camper via de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club) verzekerd. Dit is een van de weinige verzekeringen waarmee de camper 365 dagen per jaar in het buitenland mag zijn. Daarnaast hebben ze standaard uitgebreide pechhulp, is de inboedel tot €3.000,- gratis meeverzekerd en hebben ze geen winstoogmerk. Ideaal voor een camperverzekering dus!

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaard t.o.v. ons opgestelde reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof €550,-
Overnachtingen €60,-
Activiteiten / tol €50,-
Overige €125,-
Internet €35,-
Totaal per maand: €820,-
Totaal per jaar: €9840,-

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. Opnieuw geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen, activiteiten en zelfs internet. Hadden we alleen maar in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

Tekst gaat hieronder verder!
 • Prima plekje om vrij te kamperen
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • handleiding camper bouwen
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • DCIM102MEDIADJI_0023.JPG
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline