Wat kost een jaar reizen in de camper?

Hoeveel geld hebben we in 12 maanden uitgegeven en waaraan?

Geschreven door: Lars

Nu we langer dan anderhalf jaar onderweg zijn kunnen we de balans opmaken en terugkijken wat een jaar reizen, leven en werken in een camper nou eigenlijk kost. Nu zullen deze kosten voor iedereen verschillen omdat het allemaal te maken heeft met wat je gewend bent, en welke luxe je jezelf wilt permitteren. We leven vrij basic, gaan niet vaak naar betaalde bezienswaardigheden en proberen niet te veel uit te geven aan luxegoederen. Maar het is zeker niet zo dat we drie keer per week aan de noedels of droge pasta zitten, nee we eten divers en lekker. Maar struisvogelbiefstuk heeft niet op ons bord gelegen het afgelopen jaar 😉

Vaste kosten

Een kostenpost waar we helaas niet veel op kunnen besparen zijn onze vaste kosten. Dit zijn alle verzekeringen (zorg, reis en camper) maar ook de wegenbelasting, bankkosten en voor het gemak gooien we ook onze kosten voor de boodschappen onder vaste kosten. We moeten immers blijven eten! Het afgelopen jaar hebben we per maand gemiddeld het volgende uitgegeven:

Zorgverzekering €180,-
Reisverzekering €9,-
Wegenbelasting €68,-
Camperverzekering €44,-
Telefoonkosten €26,-
Boodschappen (eten) €250,-
Bankrekening pakketkosten €2,80
Totaal per maand: €579,80
Totaal per jaar: €6967,60

 

Onze vaste kosten zijn iets hoger uitgevallen dan onze initiële reisbudget. Het verschil zit vooral in het budget voor boodschappen (eten). Zo was het in IJsland en Italië lastig om gevarieerd te eten en te genieten van lokale specialiteiten. Ons budget is voor nu dan ook aangepast naar bovenstaande gemiddelde.

Variabele kosten

Naast de vaste kosten hebben we kosten die afhankelijk zijn van hoeveel we rijden, wat we allemaal bezoeken en of we vaak op campings of camperplaatsen staan om te overnachten. Op onze variabele kosten hebben we gelukkig bespaard t.o.v. ons opgestelde reisbudget. Dit zijn onze gemiddelde kosten per maand:

Brandstof €550,-
Overnachtingen €60,-
Activiteiten / tol €50,-
Overige €125,-
Internet €35,-
Totaal per maand: €820,-
Totaal per jaar: €9840,-

 

Gemiddeld hebben we €150,- per maand minder uitgegeven dan we hebben opgenomen in onze begroting. Opnieuw geldt dat we in IJsland en Italië vaker kosten hebben moeten maken voor overnachtingen, activiteiten en zelfs internet. Hadden we alleen maar in Portugal gebleven dan waren we nog goedkoper uit geweest!

Lees hieronder verder!
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Wildkamperen onder een stuwdam
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja in de palmvalei
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Kamperen Canterbury Nieuw-Zeeland
  Kamperen in het binnenland van Canterbury
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Kamperen in Van Valley Marokko
  anemptytextlline
 • Zonsondergang Praia da Marinha
  Lars de denker
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op de painted rocks
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Incidentele kosten

Helaas blijft het niet bij vaste en variabele kosten. Dat zou het leven in een camper wel erg goedkoop maken! Om ons rijdend huis op de weg te houden hebben we het afgelopen jaar, jammer genoeg, redelijk wat kosten moeten maken. Dit begon in Spanje toen de waterpomp (van de motor) er opeens mee ophield. Maar ook hebben we twee nieuwe banden moeten aanschaffen, nieuwe schokdempers, de koppelingsplaat laten vervangen en nog wat kleine reparaties gehad. Daarnaast hebben we onszelf getrakteerd op een ferry overtocht naar de Faeröer eilanden en IJsland.

Reparaties €4000,-
Ferry overtocht €2200,-
Totaal afgelopen jaar: €6200,-

 

Onze kosten afgelopen jaar

Totaal heeft een jaar lang reizen, wonen en werken in de camper €23.007,60 gekost. Hier zitten alle kosten, van ons beide en Ninja, bij inbegrepen. We hebben het afgelopen jaar zes landen bezocht waar we minimaal één maand verbleven. IJsland heeft bijgedragen aan extra kosten, maar was het dubbel en dwars waard. We doen het iets slechter dan al die verhalen van hoe ik rondreis met €5,- per dag. Wij komen samen uit op €63,- per dag. Maar ja dan nemen we wel ons huis overal mee naar toe 😉

51 comments on “Wat kost een jaar reizen in de camper?”

 1. Goeden dag vraagje wij willen gaan reizen mag je met camper door Europa reizen en mag dat van belasting en verzekering zijn zo veel die zeggen mag niet heb iets te maken met belasting en of verzekering zo graag wat duidelijkheid willen vriendelijk bedankt

  1. Er zitten zeker verschillen tussen (camper)verzekeraars. Sommige hebben beperkingen ingesteld voor de tijd die je aaneengesloten in het buitenland mag verblijven. Soms is dit maar enkele maanden. Bij andere mag de camper wel het gehele jaar in het buitenland zijn of mag je hem als dagelijks vervoer gebruiken. Zelf zijn wij bij de NKC verzekerd waarbij het gehele jaar met de camper op pad mogen. Bij wet mag je maximaal 8 maanden per jaar in het buitenland zitten, en zou je er dus 4 in Nederland moeten zijn. In dit blog gaan we verder in op de opties om toch voor een langere periode te reizen. Hopelijk heb je daar iets aan! Alvast een fijne voorbereiding en reis.

 2. Ik ben begonnen met dit kostenplaatje, en anderhalf uur later ben ik nog aan het surfen op jullie website. Erg interessant voor wie de stap wil wagen !

  Maar ik vroeg me me af of jullie internet via satelliet al hebben overwogen. Het zou de telefoon-en internetkosten gevoelig kunnen drukken (telefoneren naar een telefoonnummer kan ook via Skype)

  1. Thanks! Goed te horen je wat hebt aan onze website 🙂

   Wij hebben er in 2015 een paar zoekopdrachten aan gewaagd maar schrokken toen juist van de prijzen. Vooral omdat je naast een investering in schotel of antenne (o.i.d.) ook een abonnement moet afsluiten welke stukken duurder is dan ons Europese telefoon abonnement. Internetten doen we vaak via lokale providers aangezien dat (zeker als je langere tijd weg bent en te maken krijgt met een fair use policy van onze Nederlandse provider) veel goedkoper is. In dit overzicht vind je hoe we het de afgelopen jaren in Europa hebben gedaan. Al krijgen we via andere kanalen te horen dat Spanje en Italië ondertussen een stuk goedkoper zijn.
   Maar mocht je een goedkope satelliet optie hebben dan ontvangen we graag een linkje 😉

    1. Klinkt interessant, hoewel de 8GB optie voor ons te weinig is komt de unlimited prijs in de buurt wat we nu ook betalen in Portugal €1,- per dag. Maar zo een schotel op het dak zie ik nog niet helemaal zitten. Als we weer in Nederland zijn eens uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, thanks voor de tip!

  1. Hoeft niet noodzakelijk op het dak hoor. Misschien beter van niet: als je je camper onder bomen wil zetten omwille van schaduw heb je geen ontvangst. Een aparte schotel kun je dan wat verder zetten waar er wél bereik is. Maar dat kost dan weer bagageruimte.....

 3. Graag ook aanvullende info mbt belastingen, zorg en reisverzekering, woonadres, en bestaan er sites waar je je kunt informeren over wild kamperen per land?

  1. Hey Monique,
   info over verzekering en wegenbelasting staat in de eerste tabel. Dit is uiteraard niet voor iedereen gelijk. Onze nieuwe camper is namelijk een stukje duurder in de belasting, maar ook met meer schadevrije jaren kan er een heel ander bedrag uitrollen. Zou die bedragen dan ook vooral voor jezelf proberen in te vullen. Hier vind je een Excel sheet die wij gebruiken om onze begroting bij te houden. Daar vul je eenvoudig je eigen (verwachte)kosten in. In dit blog gaan we in op je opties m.b.t. een woonadres. Handige apps tijdens een camperreis vind je hier. Een Park4Night geeft bijvoorbeeld een redelijke indicatie of (en waar) er wild gekampeerd kan worden.

 4. Wat een mooi avontuur! Na meerdere reizen van enkele maanden willen we over een jaar of 3 ook met een camper Europa beter leren kennen. We starten met het opzetten van een financieel plan. Jullie site helpt ons daarbij! Wat ik me afvraag: hoe besteed je slechts 60 euro aan kosten voor overnachtingen? En het verbaasd me dat je zorgtoeslag krijgt, als ik besluit om vrijwillig een jaar niet te werken dan heb ik daar toch geen recht op lijkt me? Groetjes Inge

  1. Hoi Inge, Jaa zeker een mooi avontuur. Al staan we inmiddels even stil omdat we onze nieuwe camper aan het bouwen zijn. Maar die is gelukkig bijna klaar! Lekker dat jullie al mooie reizen hebben gemaakt. En mooie plannen om Europa beter te leren kennen. De €60,- is een gemiddeld bedrag wat we per maand uitgeven aan overnachten. Als we aan het reizen zijn dan staan we vaak wild en maken we maar weinig gebruik van campings. Vandaar dat we die kosten zo laag kunnen houden. Bekijk wel per land wat de regelgeving is, want dat verschilt wel. Wat de zorgtoeslag betreft, we zijn gewoon Nederlandse burgers en hebben een eigen Nederlandse onderneming en werken dus ook als we onderweg zijn. Hierdoor gelden de normale regels voor ons en ontvangen we zorgtoeslag. Hoe het zit met de toeslag als je vrijwillig niet werkt dat weet ik niet. Veel plezier met de voorbereidingen!

 5. Hoi allemaal,

  We hebben ontzettend veel mailtjes ontvangen met de vraag over meer informatie omtrent het onderwerp in Nederland blijven wonen en verzekeringen. Daarom hebben we het blog, Ingeschreven blijven staan, briefadres of emigreren? geupdatet. Hier geven we je meer info over onze ervaringen en beredenaties. Dit is ook de info die via de mail verzonden is. Lees het dus op je gemak door. En weet ons te vinden als je daarna nog vragen hebt. 🙂

 6. Hallo,

  Fantastisch om te lezen. Super wat jullie hebben gedaan. Wij zitten momenteel met de prille plannen om ons huis te verkopen en een aantal jaren met een camper te gaan reizen. Jullie site geeft al wat meer inzicht....

  Heb je tevens voor ons info over postadres, verzekeringen, belasting etc.

 7. Hoi dasja,
  Zou ik van jou ook die infomail mogen hebben.
  Ook bij ons borrelt het om alles te verkopen en de wereld in te trekken.

 8. Ben nu al jaloers op jullie, Ik wil ook graag alles verkopen en gaan reizen met mijn camper. Zou je mij ook de info willen sturen mbt tot verzekering en alles wat erbij komt kijken?

 9. Hoi, Allereerst wat een geweldige site hebben julllie gemaakt! Kunnen jullie ons aub ook een mail sturen hoe jullie verzekeringen, ziektekosten en huisadres ed hebben geregeld ?
  We hebben een nieuwe buscamper en hebben het idee om ook huis en haard te verkopen en baan op te zeggen om te gaan genieten. We zoeken alleen de juiste manier om bovenstaande problemen op te lossen.
  Alvast bedankt.
  Groeten.
  Arjan

 10. Ha globetrotters. Wij, ouder echtpaar overwegen een camper te kopen om in te gaan wonen. Hoe gaat het met verzekeringen van oa camper reisverzekering en ziektekosten, huisadres,postadres.
  Wij houden geen huis aan in Nederland...

 11. Hoi Hoi, leuk om jullie verhalen te lezen, geweldig die vrijheid! Ook wij willen op korte termijn met de camper gaan reizen voor een aantal jaren. wij moeten ons waarschijnlijk uitschrijven in Nederland , weet niet hoe wij dit moeten aanpakken. bij familie kunnen wij niet ingeschreven staan. en hoe zit het met de belastingdienst en zorgverzekering ect. hoe hebben jullie dit geregeld? hebben jullie tips of info voor ons?

  Alvast bedankt

 12. Hi leuke site !
  Ik ben wel benieuwd hoe jullie het geregeld hebben met een woon/verblijfplaats i.v.m post, verzekeringen enz. heb je toch een vast adres nodig of staan jullie op een adres van familie ingeschreven? Wij willen binnenkort ook langere tijd met de camper gaan reizen maar weten nog niet zo goed hoe we het adres probleem aan moeten pakken, alle info is welkom !
  Veel reis plezier nog !

  1. Hoi Marlies,

   Tnx voor je comment 🙂 Ik heb je een mail gestuurd met meer info!
   Mocht je nog vragen hebben dan weet je ons te vinden. Veel plezier met de reisplannen en natuurlijk de reis zelf.

 13. Hallo Globe Trotters

  Wij willen Graag even profiteren van jullie kennis.

  Wij zijn een ouder echtpaar dat nog een aantal jaren met een camper willen reizen en trekken ,kortom een camper gekocht ,maar nu blijkt dat we er in willen wonen gedurende deze tijd het een probleem is om hem te verzekeren.

  Hoe hebben jullie dit opgelost?

  Groeten Gerrit en Henny

  1. Hoi Gerrit & Henny,

   Dankjulliewel voor het bericht. En heerlijk vooruitzicht om in de camper te gaan reizen. Ik heb jullie een mail gestuurd met een uitgebreider antwoord op de vraag. Mochten jullie nog meer info zoeken dan horen we het uiteraard graag!

 14. Hoi jongens wat super geweldig joh.
  Ik wil het ook graag doen, maar na geïnformeerd te hebben bij verschillende instanties zeggen ze dat ze geen camper verzekeren,wanneer je erin gaat wonen.
  En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc...
  Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?

  Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.
  Ik ben benieuwd, ik ben ook ready om te vertrekken!
  Groetjes Anita

     1. Hoi Dasja
      We hebben een camper en willen lang op reis
      Ik zie dat een aantal mensen de vragen al hebben gesteld over het volgende:

      En hoe doen jullie met je andere verzekeringen? Bv. Ziekenkosten verzekering, camperverzekering, belastingen etc etc…
      Hebben jullie nog een inschrijfadres in NL ? Of is een brief adres ook goed genoeg?
      Hoe hebben jullie dat geregeld? Ik hoop op jullie reactie.

      Alvast super bedankt voor de antwoorden aangezien er weinig te vinden is

      Gr Ferdinand

 15. Beste Reizen in!
  Wat een supermooie site met veel nuttige informatie.
  Mag ik vragen wat jullie onderweg doen voor werk ?

  Met vriendelijke groet,
  Romy

   1. Hoe hebben jullie alles geregeld wat betreft verzekeringen (bv zorg en camper)?
    Of hebben jullie je niet uit geschreven bij de gemeente? Dat maakt het namelijk wel wat makkelijker....

  1. Diesel is helaas niet goedkoop 😉 In de periode van dit kostenoverzicht hebben we inderdaad veel kilometers gemaakt. Zo zijn we o.a. naar IJsland geweest (en daar het hele eiland rond gereden) en daarna zijn we doorgereden naar Italië. In ons laatste kostenoverzicht hebben we veel minder gereden en komen we uit op gemiddeld €208,- per maand.

 16. Duidelijk uitgelegd, en getallen zijn herkenbaar. Portugal is een goedkoop land, merkten. Dan kun je je budget even in de 'ijskast' zetten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram