Tips: eerste keer backpacken

Wat ik zelf graag had geweten voordat ik op reis ging

Geschreven door: Charlotte

De eerste keer backpacken voelt als één grote sprong in het diepe. In januari 2010 stapte ik voor het eerst van mijn leven in mijn eentje in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Met een goede portie zenuwen, kleffe handjes en een koffer (ja, een koffer..) vol met spullen vertrok ik voor vier maanden naar Zuid-Amerika. Hoewel het een reis werd om nooit te vergeten, heb ik in mijn vervolgreizen wel een aantal dingen anders aangepakt dan tijdens mijn eerste keer reizen. In dit blog vertel ik je wat je wel, maar vooral wat je beter niet kan doen wanneer je voor de eerste keer gaat backpacken.

Neem niet te veel mee

De fout die veel reizigers maken als ze voor langere tijd op reis gaan, is om ook voor die periode in te pakken. Neem in plaats daarvan voor ongeveer een à twee weken aan kleding mee, als je in ho(s)tels slaapt zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om je kleren te (laten) wassen. Tenzij je naar zeer koude gebieden gaat of veel gaat kamperen, hoef je je ook niet op elk seizoen voor te bereiden: “laagjes” is het toverwoord. Laat je daarnaast niet gek maken door de verkoopmedewerkers in de reis- of outdoor-winkel. Zo heb ik me ooit een geïmpregneerde klamboe laten aansmeren die ik vervolgens vier maanden door Zuid-Amerika heb meegesleept. Omdat er in vrijwel elk malariagebied uit voorzorg al een klamboe boven mijn bed hing, heb ik die nog in het plastic weer terug kunnen nemen naar Nederland. In principe kan je alles dat je nodig hebt ook aan de andere kant van de wereld kopen, vaak ook nog eens tegen een lagere prijs.

Plan niet te veel van tevoren

Een andere fout die ik maakte toen ik de eerste keer ging backpacken, was om zoveel mogelijk van tevoren te plannen. Zo ging ik Spaans leren in Buenos Aires en vrijwilligerswerk doen, eerst in Peru en later in Ecuador. Hartstikke leuk allemaal, maar uiteindelijk ontmoette ik leuke mensen in Peru en wilde ik aan het einde van mijn vrijwilligerswerk daar nog helemaal niet naar Ecuador. Dus boekte ik alles weer om, uiteraard tegen fikse kosten. Het leuke aan reizen is juist dat je even niets hoeft te plannen en de ruimte hebt om gewoon te zien wat er gebeurt. Er is niks mis mee om globaal je route van tevoren uit te stippelen, maar het zal je een stuk meer rust geven als je die ook op je gemak kan afleggen. Dit brengt me bij de volgende tip: trek overal twee keer zoveel tijd voor uit.

Tip: heb je al nagedacht over wat voor een reisverzekering je nodig hebt? Hier zit namelijk veel verschil in. Ga je lang of kort op reis, wil je werken onderweg of kick je op adrenaline sporten? Allemaal punten die invloed hebben bij het kiezen van een juiste reisverzekering. Lees er meer over op onze reisverzekering pagina of kijk direct bij onze verzekeringspartner JoHo op de website.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd