Tips: eerste keer backpacken

Wat ik zelf graag had geweten voordat ik op reis ging

Geschreven door: Charlotte

De eerste keer backpacken voelt als één grote sprong in het diepe. In januari 2010 stapte ik voor het eerst van mijn leven in mijn eentje in een vliegtuig naar de andere kant van de wereld. Met een goede portie zenuwen, kleffe handjes en een koffer (ja, een koffer..) vol met spullen vertrok ik voor vier maanden naar Zuid-Amerika. Hoewel het een reis werd om nooit te vergeten, heb ik in mijn vervolgreizen wel een aantal dingen anders aangepakt dan tijdens mijn eerste keer reizen. In dit blog vertel ik je wat je wel, maar vooral wat je beter niet kan doen wanneer je voor de eerste keer gaat backpacken.

Neem niet te veel mee

De fout die veel reizigers maken als ze voor langere tijd op reis gaan, is om ook voor die periode in te pakken. Neem in plaats daarvan voor ongeveer een à twee weken aan kleding mee, als je in ho(s)tels slaapt zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om je kleren te (laten) wassen. Tenzij je naar zeer koude gebieden gaat of veel gaat kamperen, hoef je je ook niet op elk seizoen voor te bereiden: “laagjes” is het toverwoord. Laat je daarnaast niet gek maken door de verkoopmedewerkers in de reis- of outdoor-winkel. Zo heb ik me ooit een geïmpregneerde klamboe laten aansmeren die ik vervolgens vier maanden door Zuid-Amerika heb meegesleept. Omdat er in vrijwel elk malariagebied uit voorzorg al een klamboe boven mijn bed hing, heb ik die nog in het plastic weer terug kunnen nemen naar Nederland. In principe kan je alles dat je nodig hebt ook aan de andere kant van de wereld kopen, vaak ook nog eens tegen een lagere prijs.

Plan niet te veel van tevoren

Een andere fout die ik maakte toen ik de eerste keer ging backpacken, was om zoveel mogelijk van tevoren te plannen. Zo ging ik Spaans leren in Buenos Aires en vrijwilligerswerk doen, eerst in Peru en later in Ecuador. Hartstikke leuk allemaal, maar uiteindelijk ontmoette ik leuke mensen in Peru en wilde ik aan het einde van mijn vrijwilligerswerk daar nog helemaal niet naar Ecuador. Dus boekte ik alles weer om, uiteraard tegen fikse kosten. Het leuke aan reizen is juist dat je even niets hoeft te plannen en de ruimte hebt om gewoon te zien wat er gebeurt. Er is niks mis mee om globaal je route van tevoren uit te stippelen, maar het zal je een stuk meer rust geven als je die ook op je gemak kan afleggen. Dit brengt me bij de volgende tip: trek overal twee keer zoveel tijd voor uit.

Tip: heb je al nagedacht over wat voor een reisverzekering je nodig hebt? Hier zit namelijk veel verschil in. Ga je lang of kort op reis, wil je werken onderweg of kick je op adrenaline sporten? Allemaal punten die invloed hebben bij het kiezen van een juiste reisverzekering. Lees er meer over op onze reisverzekering pagina of kijk direct bij onze verzekeringspartner JoHo op de website.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Trek overal 2x zoveel tijd voor uit

De beste reistip die ik ooit heb gekregen, is om overal twee keer zoveel tijd voor uit te trekken dan je denkt nodig te hebben. Tijdens mijn eerste reis had ik structureel te weinig tijd, tijdens mijn tweede en derde lange reizen heb ik vanaf het begin geprobeerd dit anders aan te pakken. Zo bleef ik het liefst minstens een week in grote steden (Rio de Janeiro was zelfs zo leuk dat ik er een maand bleef plakken), en boekte ik twee nachten op een plek als ik er slechts één nacht wilde blijven omdat het bijvoorbeeld op de doorreis-route lag. Het grote voordeel is dat je de toeristische trekpleisters beter en anders leert kennen, en dat je verrast kan worden door plekken waar je in eerste instantie niet zoveel tijd wilde doorbrengen. Daarnaast gaf dit reistempo mij persoonlijk meer rust. Ook op reis moet je af en toe ontspannen, en dat is en stuk lastiger als je elke dag het gevoel hebt dat je een to do lijst aan bezienswaardigheden moet afwerken. Bovendien heb je meer tijd om de mensen in je hostel of de locals te leren kennen, iets dat je reis een stuk leuker kan maken.

Maak je niet te druk

En, niet geheel onbelangrijk: maak je niet al te druk en geniet. Toen ik voor de eerste keer in mijn eentje naar een ander continent vloog, was dat voor mij (en mijn ouders) natuurlijk enorm spannend, ook omdat ik vers van de middelbare school kwam. Dit was ook een van de redenen om in Nederland al zoveel mogelijk te plannen, dat een zeker gevoel van controle gaf. Eenmaal in Buenos Aires aangekomen viel het allemaal wel mee: er waren zat andere (onervaren) backpackers die in hetzelfde schuitje zaten. De weken voordat je vertrekt kunnen ontzettend spannend zijn, en bij het uitzwaaien op Schiphol vergeet je misschien zelfs even waarom je dit ook alweer wilde. Natuurlijk is het goed om voorbereid op reis te gaan en een beetje op je hoede te zijn, maar uiteindelijk is het ook een grote trial and error. Onthoud dat velen je zijn voorgegaan en dat je reizen ook een beetje moet leren.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram