Een stuur-bureautje maken?

In de camper een (extra) werkplek creëren kan veel gepuzzel zijn

Geschreven door: Lars

Soms kom je op Pinterest of Instagram iets tegen waarvan het idee geniaal is, maar de uitvoering beter kan. Dat blijft dan vervolgens dagen, maanden of jaren in je hoofd zitten tot je ook daadwerkelijk de tijd neemt om het uit te werken. Precies zo ging dat bij de optie om een werkplek (of bureautje) van het stuur te maken. Van wie de originele versie is durf ik al een tijd niet meer te zeggen, dat hij anders in elkaar zat wel. Maar hoe precies dat weet ik niet meer. Welke versie beter is daar over ga ik dan ook zeker geen uitspraken doen. Maar dit is hoe onze (eerste) versie van het stuur-bureautje tot stand is gekomen.

Waarom een werkplek van de bestuurdersstoel maken?

Hoewel we meerdere werkplekken in onze Brutus gebouwd hebben, kreeg ik deze toffe optie maar niet uit m’n hoofd. Want het principe is heel makkelijk, een simpele plank met de juiste afmeting en vorm. Het plankje neemt ook nog eens weinig ruimte in als hij is opgeborgen, maar geeft je wel de mogelijkheid om te werken op de plek met de fijnste stoel. In ons geval kan de bestuurdersstoel naar voren, naar achteren en naar boven en beneden bijgesteld worden. Ideaal als je een beetje ergonomisch wilt zitten achter je laptop. Daarbij komt dan ook nog eens dat het dé plek is waar je in de regel het mooiste uitzicht hebt. Dubbel positief dus, het fijnste zitten met het mooiste uitzicht. En dat allemaal tegen een kleine investering.

Proof of concept door het maken van een mal

De inspiratiebron van het stuur-bureautje had een plank met daaronder een soort kussen gevuld met zitzakballetjes. Iets wat je ook ziet bij dienbladen voor ontbijt op bed of om met een bord op schoot op de bank te kunnen eten. De balletjes zorgen ervoor dat je de plank, ondanks de ondergrond, toch recht kunt houden en beter kunt ondersteunen. Het grote nadeel voor ons is echter dat de plank hierdoor meer opslagruimte inneemt.

Daarom was de eerste stap om te kijken of het idee zoals bedacht überhaupt kon werken. Blijft enkel een plank wel klemmen achter het stuur? Hoe schuif je hem door het stuur heen en staat de laptop uiteindelijk wel een beetje recht? Om dit te achterhalen zijn we eerst met dik karton, een stift en een schaar aan de slag gegaan. Waar we in eerste instantie probeerden om het karton zo te maken dat het voorlangs door het stuur gestoken kon worden, kwam na een tijdje het eureka moment. Want het bleek veel makkelijker om het vanaf boven, achter (dashboard kant) het stuur langs door te steken. Weer een horde minder om te overwinnen.

Lees hieronder verder!
 • stuur bureau camper
  Werken vanaf de bestuurdersstoel met uitzicht
  anemptytextlline
 • Stuur-bureau van karton
  anemptytextlline
 • Zo klemt het stuur-bureau zich vast
  anemptytextlline
 • Diepte van ons stuur-bureautje
  anemptytextlline
 • Afmeting van deel dat door het stuur steekt
  anemptytextlline
 • Breedste maat van ons stuur-bureautje
  anemptytextlline
 • Stuur-bureau eerste opzet hout
  anemptytextlline
 • Eerste echte test met laptop
  anemptytextlline
 • Testen hoe het is om te werken achter het stuur
  anemptytextlline
 • zelfbouw camper
  Test rondje Portugal
  anemptytextlline
 • Met Brutus door de bossen
  anemptytextlline
 • Mooie plekjes ontdekken met zelfbouw camper
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
boek camper bouwen

Toen het karton de juiste afmeting had zijn we gaan spelen met de vorm. Wat is er nodig om te blijven klemmen achter het stuur en op welke manier staat de laptop het meest stevig. Het idee is simpel; door de neerwaartse druk op de voorzijde van de plank, gaat de achterkant omhoog. Maar doordat het stuur schuin omhoog staat is daar nagenoeg geen ruimte voor. Het klemt zichzelf op zijn plek.

Tip: niet elk stuur is geschikt om er een stuur-bureautje voor te maken. Houdt onder andere rekening met waar de claxon zit, wat de vorm van het stuur is en welke openingen te gebruiken zijn. Juist om deze reden is het goed om eerst een test te doen met bijvoorbeeld karton.

Onze versie van het stuur-bureautje

De test met karton was veel belovend, de laptop bleef recht staan en extra opvulling leek overbodig. Het enige nadeel was dat er nog redelijk wat speling zat dat in de uiteindelijke versie op een manier opgelost moest worden.

Nadat de vorm van de kartonnen versie naar wens was, is deze eenvoudig overgetekend op een houtplaat van 10 mm dik. Na het uitzagen en afronden van de hoeken hebben we geprobeerd om de punten waar deze het stuur raakt zo te schuren dat hij er mooi invalt. Dit is vooral om het stuur niet te beschadigen, het lijkt helaas niet te zorgen voor extra stevigheid.

Voor iedereen die eenzelfde stuur heeft als ons, de afmetingen van de plank zijn:

 • Breedte deel achter het stuur: 53,5 cm
 • Breedte deel door het stuur: 38,5 cm
 • Totale diepte: 29,5 cm

Om de speling (op en neer beweging) tegen te gaan hebben we in de onderkant van de plank twee ogen gedraaid. Met een stukje elastiek kunnen we op deze manier de plank bevestigen aan het stuur en beweegt het stuur-bureautje nauwelijks meer. De afmetingen en de ogen met elastiek zie je terug op de bovenstaande foto’s.

Een stuur-bureautje voor andere campers

Elk stuur is anders, of in ieder geval per merk en model. Sinds we deze extra werkplek hebben gemaakt zitten we te kijken naar de mogelijkheden bij andere sturen. En de meeste sturen hebben, met een beetje creativiteit, de mogelijkheid voor een stuur-bureautje. We zijn dan ook heel nieuwsgierig of jullie vergelijkbare stuur-bureautjes maken en wat het eindresultaat is geworden. Tag @wij.reizen.in op Instagram of mail ons het eindresultaat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram