Een stuur-bureautje maken?

In de camper een (extra) werkplek creëren kan veel gepuzzel zijn

Geschreven door: Lars

Soms kom je op Pinterest of Instagram iets tegen waarvan het idee geniaal is, maar de uitvoering beter kan. Dat blijft dan vervolgens dagen, maanden of jaren in je hoofd zitten tot je ook daadwerkelijk de tijd neemt om het uit te werken. Precies zo ging dat bij de optie om een werkplek (of bureautje) van het stuur te maken. Van wie de originele versie is durf ik al een tijd niet meer te zeggen, dat hij anders in elkaar zat wel. Maar hoe precies dat weet ik niet meer. Welke versie beter is daar over ga ik dan ook zeker geen uitspraken doen. Maar dit is hoe onze (eerste) versie van het stuur-bureautje tot stand is gekomen.

Waarom een werkplek van de bestuurdersstoel maken?

Hoewel we meerdere werkplekken in onze Brutus gebouwd hebben, kreeg ik deze toffe optie maar niet uit m’n hoofd. Want het principe is heel makkelijk, een simpele plank met de juiste afmeting en vorm. Het plankje neemt ook nog eens weinig ruimte in als hij is opgeborgen, maar geeft je wel de mogelijkheid om te werken op de plek met de fijnste stoel. In ons geval kan de bestuurdersstoel naar voren, naar achteren en naar boven en beneden bijgesteld worden. Ideaal als je een beetje ergonomisch wilt zitten achter je laptop. Daarbij komt dan ook nog eens dat het dé plek is waar je in de regel het mooiste uitzicht hebt. Dubbel positief dus, het fijnste zitten met het mooiste uitzicht. En dat allemaal tegen een kleine investering.

Proof of concept door het maken van een mal

De inspiratiebron van het stuur-bureautje had een plank met daaronder een soort kussen gevuld met zitzakballetjes. Iets wat je ook ziet bij dienbladen voor ontbijt op bed of om met een bord op schoot op de bank te kunnen eten. De balletjes zorgen ervoor dat je de plank, ondanks de ondergrond, toch recht kunt houden en beter kunt ondersteunen. Het grote nadeel voor ons is echter dat de plank hierdoor meer opslagruimte inneemt.

Daarom was de eerste stap om te kijken of het idee zoals bedacht überhaupt kon werken. Blijft enkel een plank wel klemmen achter het stuur? Hoe schuif je hem door het stuur heen en staat de laptop uiteindelijk wel een beetje recht? Om dit te achterhalen zijn we eerst met dik karton, een stift en een schaar aan de slag gegaan. Waar we in eerste instantie probeerden om het karton zo te maken dat het voorlangs door het stuur gestoken kon worden, kwam na een tijdje het eureka moment. Want het bleek veel makkelijker om het vanaf boven, achter (dashboard kant) het stuur langs door te steken.