Camper tips

Ga je met een camper reizen? Dit zijn onze tips!

Geschreven door: Dasja

Binnen ons camper avontuur is het nodige al mis gegaan. Gelukkig is dit nog steeds minder dan dat er goed gegaan is maar toch, we hebben voldoende geleerd om onze tips met je te delen. Zo hoef jij onze fouten niet te maken en ga je nog relaxter de weg op 😉

#1 Doe de deur op slot met de sleutel

Het is ons met de camper gelukkig nog niet overkomen (afkloppen), maar dat komt door de harde leerschool die we beide met onze auto hebben meegemaakt. In totaal hebben we goed vier keer naar moederlief gebeld met de vraag of ze de reservesleutels wil komen brengen. Omdat we de reservesleutels nu zelf mee hebben, en geen raam in willen slaan, doen we de deuren alleen van buitenaf op slot met de sleutel. Zo weten we zeker dat de sleutel niet binnen blijft liggen en we onszelf buitensluiten.

Extra: Let wel op waar je de sleutel bewaard! In Nieuw-Zeeland zijn we de sleutels (bijna) verloren in een snelstromende rivier omdat ze nog in Lars zijn zwembroek zaten. Dan kunnen de sleutels beter binnen liggen..

#2 Water kan vaak gratis gevuld worden bij tankstations

In veel gevallen is het mogelijk om gratis je vuilwater en chemische toilet te legen maar voor water moet betaald worden. Gelukkig zijn ook hier genoeg alternatieven voor te vinden. Zo hebben de meeste tankstations een gratis waterpunt (vaak bij het punt waar de banden opgepompt worden) maar ook zijn er veel openbare waterpunten te vinden. Hier kun je gratis bronwater innemen. Lekkerder dan dat wordt het niet!

Extra: Wij drinken NIET uit onze watertank, we kopen flessen drinkwater. Ondanks dat het meeste water in Europa drinkbaar is wil het nog niet zeggen dat het ook lekker is. Daarnaast hebben we niet veel vertrouwen in onze schoonwatertank om het te drinken. Bij de meeste supermarkten in (Zuid)Europa koop je een 6L drinkwaterfles voor €0,60.

#3 Houdt de luchtdruk van de banden in de gaten

Net als bij een auto rij je goedkoper wanneer de bandenspanning juist is. De spanning is afhankelijk van het type auto en camper, dus deze is voor veel mensen verschillend. Wij proberen (soms vergeten we het) elke maand te stoppen bij een tankstation om de luchtdruk te meten en indien nodig bij te vullen. Zo verbruik je minder brandstof en gaan de banden langer mee.

Lees hieronder verder!
 • wij reizen in lars, dasja ninja
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Camper huren nieuw-zeeland
  anemptytextlline
 • Noorderlicht boven de camper
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja op strand Algarve
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • wildkamperen in marokko met camper
  Wildkamperen met uitzicht
  anemptytextlline
 • Roadtrip Nieuw-Zeeland
  Koop een camper of auto en ga op avontuur
  anemptytextlline
 • Zelfbouw 4x4 camper
  Marcus Brutus
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Lars & Dasja bij Cascate del Mulino Italië
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

#4 Slapen kan bijna overal

Hoewel het leuk is om op de mooiste plekken te slapen, gaat die vlieger helaas niet altijd op. Gelukkig kun je bijna overal slapen. In de meeste landen mag je namelijk gewoon op parkeerplaatsen overnachten, ook die op afgelegen plekken, aan het strand of in de bossen. Wij gebruiken de apps Campercontact en Park4Night om inspiratie op te doen.

#5 Alleen LPG is niet ideaal

In het begin van onze zoektocht naar een camper was een vaste LPG-tank ons doel. Die kregen we (helaas) niet gevonden. Dus hebben we een losse LPG-tank geplaatst. Het oorspronkelijke idee was dat we er twee naast elkaar zouden zetten tot we geattendeerd werden op het feit dat LPG veel eerder 'bevriest' dan propaan. Dus ga je naar gebieden waar het in de nacht vriest dan heb je niets aan je LPG-fles. Die van ons bevroor al een paar keer. Op die momenten ben je wat blij met een 'normale' propaangasfles.

#6 Praat met 'lokale' camperaars

Zeker in de populaire Europese landen zoals Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië kom je veel 'lokale' camperaars tegen. Ze zullen lang niet allemaal Engels spreken maar een heel aantal doet dat wel. Van hen krijg je vaak de beste tips over waar je schitterend kunt staan of wat je echt niet mag missen. Uiteraard is dit ook voor camperaars in het algemeen maar iemand die op reis is in eigen land weet meestal net even wat meer.

#7 Probeer net niet waterpas te staan

Je zult het veel campers zien doen, waterpas staan. In het begin waren we er totaal niet mee bezig totdat we een ochtend wakker werden met spierpijn. We stonden zo scheef dat we half naar beneden gleden en dus de hele nacht bezig waren met corrigeren om goed te liggen. Ook toen zijn we, met behulp van een waterpas, gaan proberen zo recht mogelijk te staan. Totdat het begon te regenen en er plassen water op het dak bleven staan. Daarom staan we nu steeds net niet waterpas. We zorgen dat ons hoofd net iets hoger ligt of de achterkant net iets omhoog staat. Zo loopt het water altijd weg (je kunt het water zelfs opvangen) en voorkom je eventuele lekkages.

Heb jij nog camper tips die wij en nieuwe camperaars kunnen gebruiken? Laat ze achter in de comments.

9 comments on “Camper tips”

 1. Goede tips die wij als beginnende camperaars kunnen gebruiken. Wij krijgen de camper begin november 2021, geleverd. Gelukkig hebben we al wel veel voorpret door zaken zoals deze te lezen. Ook het bijhouden van onze website plakbandpensioen.nl helpt. Maakt het wachten wat aangenamer.

 2. Een verdomd goed slot tegen diefstal is een hangslot hangen op je draaiende chauffeur stoel gat boren in de draaischijven stoel 180 graden draaien en hangslot inhaken en op slot klikken. Voor de dief wordt het erg moeilijk om met gedraaide stoel te rijden simpel en goedkoop. Succes

 3. Bedankt voor je nuttige tips voor vakantie met de camper. Die van het net niet waterpas staan is er eentje om te onthouden. Wij hebben deze zomer een camper in Ierland gehuurd en het is ons uitstekend bevallen. Wees daar wel voorbereid op veel smalle wegen en drinkwater dat smaakt zoals in Rotterdam in de jaren zeventig.

 4. De laatste tijd word je attent gemaakt op het totaal gewicht van de camper.
  advies: laat je camper wegen, opdat je weet hoeveel bagage je kunt meenemen.
  Zo voorkom je boetes. Als je te zwaar bent, mag je pas verder rijden als het totaal gewicht niet overschreden wordt.

  1. Hoi Wim,
   Dankjewel voor deze tip, zeer waardevol! Ook wij horen meer verhalen over controles en het achterlaten van spullen. Geen leuke situatie om in te verzeilen en zonde van het geld...

  2. Opgelet, die boete tot daar aan toe. Als je motorhome te zwaar is, ttz zwaarder dan 3500 kg dan ben je niet in orde met je rijbewijs. Je moet dan een rijbewijs C hebben. MAAR belangrijker nog, dan ben je ook niet in orde met je verzekering aangezien je dus zonder geldig rijbewijs op weg bent...

 5. Dankjewel voor dit artikel over reizen met de camper. Ik moet er niet aan denken om er op je vakantie achter te komen dat je jezelf hebt buiten gesloten. Goed om deze tips te lezen, ik ga namelijk van de zomer op rondreis door Amerika en Canada.

 6. #8 Sluit goed aan op de laatste tip 🙂 Zet 1 kant van je luifel ook schuin, zodat het water er niet in blijft staan en goed weg kan stromen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram