Camper winterklaar maken

Met deze tips stal je je camper veilig in de winter

Geschreven door: Lars

Voor het eerst in ons camper leven gaan we een hele winter niets met onze camper doen. We gaan niet overwinteren in Portugal, Spanje of Marokko. Pakken de ferry niet naar de Canarische Eilanden of een andere zonovergoten bestemming. Deze winter blijven we in Nederland – en niet in Brutus – en daar hoort het winterklaar maken van de camper bij. In dit blog nemen we je dan ook mee langs alle stappen die wij hebben genomen om onze camper klaar te maken voor de winter. Maar uiteraard geven we ook algemene tips die voor veel camperaars relevant kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je in tegenstelling tot ons de camper in een (winter)stalling hebt staan. Onze Brutus blijft deze winter op de oprit staan, zodat we af en toe nog wat kleine werkzaamheden kunnen oppakken. Hopelijk de ideale combinatie met een goede voorbereiding, maar dat weten we pas echt als de lente straks weer begint.

Deze tips voor het winterklaar maken van je camper gaan niet enkel over vorstbescherming van je apparatuur maar ook over het maandenlang stilstaan van de camper. Een zo compleet mogelijke opsomming van tips om je camper zo goed mogelijk de winter door te krijgen! Maar waarschijnlijk is het tweede deel ook relevant bij het winterklaar maken van je caravan.

Motorisch deel winterklaar maken

Voor het gemak beginnen we met de tips om het autogedeelte en de motor voor te bereiden op de winter. Dit is namelijk de eerste stap in het winterklaar maken van de camper. Veelal moet je deze stappen doen voordat de camper op zijn overwinterbestemming aankomt.

Zorg voor een volle brandstoftank

Hoewel deze tip vooral relevant is voor dieselmotoren kan het ook zeker geen kwaad voor een benzinetank. Een volle brandstoftank voorkomt namelijk dat er condensvorming (water) in de tank kan plaatsvinden. Zou je tank voor de helft gevuld zijn dan zit de andere helft vol met lucht waar vocht in zit. Dit vocht slaat op de wanden van de tank als het kouder wordt en kan roestvorming bevorderen.

Daarnaast speelt ook mee dat de samenstelling van diesel (en lpg) in de winter anders is dan in de zomer. Zomerdiesel kan vlokken gaan vormen als deze te ver afkoelt waar zomer-lpg juist vloeibaar (en niet meer bruikbaar) wordt rond het vriespunt. Tank de camper dus pas vol net voordat je de camper winterklaar maakt, en niet al in de zomer na je laatste trip. In het geval van dieselmotoren voorkomt dit mogelijke verstoppingen in brandstofleidingen, filters of zelfs de brandstofpomp. Met winter lpg weet je dan weer zeker dat je de motor gestart krijgt als het nog vriest of in ons geval dat we indien nodig de verwarming op vorstbescherming kunnen zetten of zelfs Brutus helemaal kunnen verwarmen als we logees krijgen.

Tip: rij nog een halfuurtje nadat je hebt getankt om er zeker van te zijn dat alle leidingen gevuld zijn met de winterversie van je brandstof.

Let op: staat je camper tijdens de winter in een stalling? Dan zijn er vaak specifieke regels m.b.t. gasflessen en lpg-tanks. Vraag altijd bij je stalling na wat deze regels zijn.

Controleer auto/motor vloeistoffen of eventueel een kleine beurt

Je hoeft zeker niet voor elke winterperiode langs de garage maar het kan wel handig zijn om rond deze periode standaard een kleine beurt te plannen. Het grote voordeel behaal je hier vooral als je de camper in de lente of zomer weer uit de winterstalling haalt. Je weet dan namelijk dat je hem zonder gebreken hebt weggezet, en er dus (als het goed is) ook zonder gebreken mee op pad kunt. Niets is vervelender dan erachter komen dat er iets mis is met je camper op het moment dat je er mee weg wilt, terwijl hij daarvoor een hele winter heeft stilgestaan.

Tijdens de kleine beurt kan je de garage direct vragen om alle vloeistoffen te controleren. Maar als je een beetje handig bent kan je dit uiteraard ook zelf doen. Controleer de logische vloeistoffen: het oliepeil, de remvloeistof en de stuurbekrachtiging olie. Vergeet ook de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof niet te controleren. Check deze niet enkel op het peil, maar ook op de mate waarop deze nog bescherming tegen bevriezing bieden (antivries). Te weinig antivries kan het reservoir, leidingen of zelfs de motor of de radiateur beschadigen. En dat terwijl het makkelijk te voorkomen is.

Tip: gebruik de handrem van je camper niet als je hem de hele winter wegzet. De remleiding kan door viezigheid of roest vast komen te zitten. En dat is lastig wegrijden! Je kunt hem in de versnelling zetten maar ook daar schijnen negatieve kanten aan te kunnen zitten. Maar heb je een versnellingsbakslot dan ontkom je hier niet aan. De gevolgen van het in de versnelling laten staan wegen namelijk niet op tegen de bescherming die het biedt. Wielkeggen zorgen ervoor dat je de handrem (en versnelling) niet nodig hebt.

Voorkom flat spotting: bandenspanning verhogen of bandenbeschermer

Het langdurig stilstaan kan ervoor zorgen dat je banden vervormen. Dit wordt ook wel flat spotting, afplatting of afvlakking genoemd. De banden zakken zogezegd door. Het gewicht van de camper deukt het rubber in waardoor je een vlak of plat deel in de band krijgt (en gebolde wangen). Dit kan trillingen tijdens het rijden veroorzaken. En hoewel een lichte vorm van het afplatten tijdens het rijden zichzelf oplost, wil je een erge vorm voorkomen.

Flat spotting is vrij eenvoudig te voorkomen door de bandenspanning wat te verhogen. Je kunt ofwel de spanning aanhouden voor een volgeladen camper of verhoog de bandenspanning met 0,5 tot 1 bar. Houdt uiteraard rekening met de maximale bandenspanning die op de zijkant van je band vermeld staat. Er bestaan ook speciale bandenbeschermers waarmee je flat spotting kunt voorkomen.

Staat de camper dichtbij huis? Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om de camper om de paar weken een halve wielomtrek te verplaatsen. Zo deuk je eventuele flat spotting weer uit.

Tip: heeft je camper uitdraaisteunen? Draai deze dan uit (als de stalling dat toelaat). Hiermee ontlast je de wielen ook en het is tegelijkertijd een mooie antidiefstal maatregel. Je zou hier eventueel ook assteunen voor kunnen gebruiken, let dan wel op tijdens eventuele werkzaamheden en bepaal of het niet veiliger is om de camper weer te laten zakken.

Voorkom uitdroging of vervorming van rubbers

De meeste campers hebben rubbers om bijvoorbeeld ramen, deuren en luiken luchtdicht af te sluiten. Tijdens de winter kunnen deze rubbers uitdrogen. Hierdoor bestaat de kans dat er tocht of zelfs water de camper in kan komen. Terwijl dit vrij eenvoudig te voorkomen is, door de rubbers jaarlijks te behandelen met een vet, bijvoorbeeld siliconenspray of een neutrale vaseline.

Tip: met siliconenspray kan je ook direct je sloten en scharnieren smeren.

Ook de ruitenwissers kunnen tijdens je winterstalling vervormen doordat ze constant tegen het raam worden gedrukt. Dit is eenvoudig te voorkomen door ze (iets) van het raam af te houden. Dit kan bijvoorbeeld al met een (champagne) kurk.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Koelvloeistof geschikt voor de winter
    anemptytextlline
  • Kussens naar binnen
    anemptytextlline
  • Brutus is klaar voor de winter
    anemptytextlline
  • Poets je camper goed
    anemptytextlline
  • Motorische check
    anemptytextlline
  • Voorkom flat spotting
    anemptytextlline
  • Banden op spanning
    anemptytextlline
  • Grondige poetsbeurt
    anemptytextlline
  • Olie op pijl
    anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De camper (of caravan) zelf winterklaar maken

Bovenstaande tips zijn misschien wat algemeen maar zeker niet minder relevant als het om campers gaat. De volgende tips gaan specifiek over het camper gedeelte en zijn dus ook relevant voor caravans. Een deel zou je thuis voor de deur willen doen, terwijl sommige pas op de stallingslocatie kunnen.

Tip: staat je camper in een (winter)stalling? Vraag dan altijd naar de regels of richtlijnen van de stalling. Deze richtlijnen kunnen namelijk sterk afwijken. Het is beter om ze te weten voordat je de camper gaat wegbrengen want misschien heeft de stalling meer eisen dan wij hier benoemen.

Laat watertanks en leidingen leeglopen

De eerste en waarschijnlijk meest logische stap is om al het water uit de camper te halen. Leeg watertanks, reservoirs, leidingen en indien aanwezig het water uit de boiler. Water zet uit als het bevriest en dat kan schade veroorzaken aan je tanks, leidingen en zelfs apparatuur, laat daarom altijd al je watertanks leeglopen. De vuilwatertank is makkelijk maar de schoonwatertank is vaak even zoeken. De meeste schoonwatertanks zijn voorzien van een klein kraantje aan de onderkant van de camper waarmee je de hele tank kunt legen. Een andere optie is om al het water uit de schoonwatertank te pompen door gebruik te maken van de kranen. Dit is vooral handig als je eerst nog je schoonwatertank hebt gereinigd, dan spoel je de leidingen en kranen ook direct schoon.

Zorg er ook voor dat je waterleidingen en kranen niet meer volstaan met water. Dit kan je doen door ze door te blazen met lucht, of door de pomp even droog te laten lopen met de kraan open. Vergeet ook niet om flessen met vloeistof of drinken uit je camper te halen.

Tip: laat de kranen een beetje open, zo ontstaat er een luchtstroom naar de watertank waardoor de lucht hier niet gevangen blijft maar juist kan verversen.

Je kunt ook de vuilwatertank-kraan iets open laten staan om deze te laten luchten. Houd er wel rekening mee dat dit een ideale locatie kan worden voor o.a. insecten.

Zit er een boiler in jouw camper ingebouwd? Laat deze dan ook alvast leeglopen. Hoewel de meeste boilers een vorstbeveiliging hebben, wil je deze liever gecontroleerd legen. Dit kan bij de meeste campers eenvoudig via dezelfde vorstbeveiliging. Bij de oudere modellen kan dit door het beveiligingspal omhoog te trekken. Bij de nieuwe modellen gaat dit via de drukknop aan de zijkant van de vorstbeveiliging.

Heeft jouw camper boiler geen vorstbeveiliging? Zoek dan naar een kraantje aan de onderkant van de boiler. Praktisch alle boilers hebben en manier om zichzelf leeg te laten lopen.

Tip: heb je onderdelen (zoals de vuilwatertank) of leidingen waar toch water in blijft staan? Dan zou je ervoor kunnen kiezen om hier wat antivries vloeistof (zoals ruitenwisservloeistof met antivries) in te gooien, bijvoorbeeld via de gootsteen.

Leeg de wc, waterreservoirs en maak hem schoon

Een stap die je absoluut niet wilt overslaan is die van je wc. Uiteraard wil je deze niet vol wegzetten voor de hele winter. Maar ook hier zijn nog wat extra tips te geven om de levensduur van de wc in je camper te verlengen.

Leeg dus eerst je wc en maak deze schoon zoals je gewend bent. Laat vervolgens je spoelwaterreservoir leeglopen (in een emmer als hier nog een chemische toevoeging in zit). Want ook hier kan achtergebleven water schade veroorzaken als het bevriest. Sla ook je flessen met chemische toilet vloeistof op in een locatie waar het niet kan bevriezen.

Naast dat je de wc schoon en leeg wilt stallen wordt het aangeraden om alle doppen en losse onderdelen op de tank of cassette (iets) open of los te draaien zodat het kan luchten en niet (of minder) gaat stinken. Laat ook de afsluitschuif van het chemisch toilet openstaan (de schuif tussen het toilet en de cassette) om te voorkomen dat deze uitdroogt.

Tip: nu het toilet helemaal schoon is, is dit het ideale moment om te kijken of er onderdelen aan vervangen toe zijn. Controleer rubbers, afsluitingen en bepaal of ze nog een heel seizoen mee kunnen of beter nu al vervangen moeten worden.

Voor een composttoilet of droogtoilet is deze stap wat eenvoudiger. Maak je toilet helemaal leeg, schoon en vrij van vocht. Zorg ervoor dat het geen ideale overwinterbestemming wordt voor insecten door de opening naar buiten af te dichten of door gebruik te maken van gif of lokdoosjes.

Camper schoon de winterstalling in

Zeker als je nog hebt genoten van de camper in de herfst of aan het begin van de winter is dit een wat minder leuk gegeven. Maar het is toch echt belangrijk om de camper, zowel binnen als buiten, een goede poetsbeurt te geven. Het gevaar is namelijk dat als je het vuil laat zitten je dit na de winter er nog moeilijker of zelfs niet meer af krijgt. Vuil heeft namelijk de gewoonte om in te trekken. Daarnaast is het ook gewoon veel fijner om een schone camper uit de stalling te halen dan een vieze ;).

Wil je gaan voor zekerheid? Dan kan je de camper eerst behandelen met wax. Dit biedt een beschermlaag die de camper de gehele winter zou moeten beschermen tegen het intrekken van vuil, verkleuring en zelfs weersinvloeden mocht hij gedeeltelijk buitenstaan.

Tip: laat geen etenswaren achter in de camper. Hoewel het logisch klinkt zal je niet de eerste zijn waarbij muizen of ander ongedierte tijdens de winter de camper zijn ingetrokken. Of waar schimmels hele nieuwe culturen hebben laten groeien. Haal alles dus uit je camper en sla het op een veilige plek op.

Geef tijdens het schoonmaken van de camper ook extra aandacht aan je camper koelkast. Zorg dat de vriezer is ontdooid, al het vocht uit de koelkast is en hij weer helemaal droog is (ook de deurrubbers). Laat deze vervolgens op een kiertje staan zodat de koelkast voldoende kan luchten.

Goed luchten is ook belangrijk voor (zit)kussens in de camper. Indien mogelijk wordt het aanbevolen om losse kussens e.d. uit de camper te halen en deze thuis op een droge plek op te bergen. Als dit niet mogelijk is zet de kussens dan rechtop in de camper zodat ze beter kunnen luchten dan wanneer ze platliggen.

Tip: sluit de horren of gordijnen van je camperramen niet. Hoewel het veiliger klinkt als niemand naar binnen kan kijken kan het de levensduur van je gordijnen en horren verkorten. De veren komen namelijk op spanning te staan als ze zijn uitgerold. Als ze dat maanden aan een stuk doen worden ze uitgerekt en kunnen de veren minder goed gaan werken.

Camperhoes tegen de elementen

Blijft je camper de hele winter (of een gedeelte van de winter) buiten staan dan is een camperhoes het overwegen waard. Zelfs in een stalling kan een hoes voordelen hebben. Maar kijk hier eerst wat je stalling daarvan vindt. Een camperhoes beschermt je camper tegen vocht, groene aanslag, gure weersomstandigheden en verkleuring door uv-straling.

Let op: gebruik enkel een daarvoor bedoelde hoes en volg de gebruiksinstructies op. Een niet ademend plastic zeil kan juist averechts werken en schimmel en aanslag bevorderen.

Het belang van een schone camper hebben we hierboven al toegelicht. Maar bij het gebruik van een camperhoes wordt dit nog relevanter. Achtergebleven zand en vuil kunnen door het schuren met de hoes krassen aan lak of ramen en luiken veroorzaken. Hoewel de meeste camperhoezen ademend zijn, wordt aangeraden om deze enkel op een droog voertuig te gebruiken. Dit om de kans op schimmel en aanslag te voorkomen.

"Zelf gebruiken wij deze camperhoes van Campout (6,5m). Maar het aanbod is breder, zo zijn er ook camperhoezen voor specifieke merken of campertypes. Een breed aanbod vind hier."

Hoewel de meeste camperhoezen van vrij stevig materiaal worden gemaakt blijft het slim om waar mogelijk scherpe of uitstekende delen te verwijderen of af te dekken. De meeste fabrikanten adviseren om de camperhoes met twee personen te plaatsen en geven aan dat een trap wenselijk is.

Tip bij het plaatsen: zorg voor een goede waterafvoer vanaf het dak door bijvoorbeeld een bal onder de hoes te plaatsen. Zo voorkom je waterzakken in de camperhoes waardoor deze zou kunnen doorlekken. Bij harde wind dienen de spanbanden goed en stevig bevestigd te worden, bij storm is het raadzaam de hoes te verwijderen om schade aan de hoes of de camper te voorkomen.

Ventileren of vochtvreters neerleggen?

Het probleem wat je met één of beide manieren wilt voorkomen is mogelijke condensvorming binnen in de camper. Als deze te vochtig is kan dit in de kussens, gordijnen, het matras of andere beklede onderdelen trekken en is de kans op schimmel groot. Door middel van ventileren – het op een kiertje openzetten van ramen tegenover elkaar – kan dat in de meeste gevallen voorkomen worden. Maar ventileren is niet altijd handig, bijvoorbeeld als de camper de hele winter buiten staat.

Een vochtvreter zou dan een logisch alternatief zijn. Al zijn er verschillende meningen over vochtvreters in de camper. Ze zouden namelijk ook vocht van buitenaf kunnen aantrekken. Wat juist voor extra vocht in de camper kan zorgen. Dit is misschien ook wel afhankelijk van de grootte (en dus sterkte) van de vochtvreter.

Aangezien Brutus dit keer een hele winter buiten blijft staan, hebben wij toch besloten een kleine vochtvreter neer te leggen. Niet heb bekende plastic bakje met blauwe deksel maar een kleine auto vochtvreter. Deze kan in de magnetron opnieuw ‘opgeladen’ kan worden.

Accu’s ontkoppelen of er uithalen onder druppellader

Het gevaar van je accu’s te laten staan zonder dat ze worden bijgeladen is dat ze zichzelf leegtrekken. Ofwel door de temperatuur en ouderdom, of door nog aangesloten verbruikers. Het helemaal leegtrekken van een accu kan de levensduur van de accu in je camper, zowel de startaccu als de huishoudaccu(‘s), negatief beïnvloeden.

Door de accu’s te ontkoppelen zijn de nog aangesloten verbruikers ontkoppeld en neemt de kans op leeglopen af. Toch zal de accu langzaam leger raken. Daarom is het beste advies om je accu(‘s) uit de camper te halen om ze thuis in de schuur of garage aan een druppellader te hangen. Druppelladers zijn de kleinst mogelijke acculaders welke enkel bedoeld zijn om je accu gezond te houden als je hem niet gebruikt. Ze zijn dan ook helemaal niet zo duur. Een druppellader laadt de accu pulserend bij en zorgt er zo voor dat deze altijd onder spanning blijft. Iets wat accu’s fijn vinden!

Accu’s ontkoppelen tip: maak altijd eerst de min (-) klem en los dan pas de plus (+) klem, Bij het terugplaatsen van de accu’s doe je precies het tegenovergestelde, zet eerst de plus (+) klem en dan pas de min (-) klem vast.

Let op: staat je camper in een (winter)stalling vraag dan altijd naar de regels omtrent de accu’s.

Opmerking: heb je jouw camper op je oprit gestald dan kan je er ook voor kiezen om je camper aan de stroom te hangen. Hierdoor worden je accu’s ook op spanning gehouden.

Staat de camper in een camperstalling?

Zodra je camper naar een (winter)stalling gaat dan is de kans groot dat je nog wat extra’s moet (en wil) doen om de camper helemaal winterklaar te maken. In de meeste gevallen moeten gasflessen worden verwijderd. Vooral omdat het extra gevaar oplevert in het geval van een brand. Het uit de camper halen van je gasflessen is trouwens verzekeringstechnisch ook geen slecht idee. Al is het maar dat het dan geen issue kan worden als het fout gaat.

Tip: controleer bij het verwijderen van je gasfles(sen) direct de houdbaarheidsdatum van de gasslang en drukregelaar. Er wordt geadviseerd om deze elke vier jaar te vervangen. Berg de drukregelaar en gasslang altijd afgesloten op zodat er geen stof of vuiligheid in kan komen.

In sommige gevallen wordt er zelfs aangedrongen op een massaslot (hoofdschakelaar om de accu’s mee te ontkoppelen) op de accubanken. Ook dit heeft te maken met de brandveiligheid. Heb je een stalling met stroom dan kan je ze uiteraard laten staan. Sta je niet aan de stroom dan wordt ook hier geadviseerd om je accu’s mee te nemen om thuis aan een druppellader te hangen.

Aangezien je droog staat is het slim om de ramen op ventilatie stand te zetten. Of toch minimaal twee ramen tegenover elkaar op een kiertje. Uiteraard kan je in de stalling ook de tips gebruiken om flat spotting te voorkomen.

Let op: controleer altijd welke eisen of regels jouw camperstalling hanteert. Deze kunnen afwijken van onze tips of zelfs onder stallingen onderling.

Wat je moet doen wanneer je je camper uit de camperstalling haalt

Heb je de camper maanden niet gebruikt dan kan het zijn dat hij wat anders rijdt of klinkt nadat je hem uit de stalling hebben gehaald. Dit is niet heel gek. Zo kan het voorkomen dat de motor onregelmatig loopt doordat de accu’s lange tijd ontkoppeld zijn geweest of doordat de motorvloeistoffen weer rondgepompt moeten worden. Dit is meestal met een halfuurtje rijden opgelost.

Mocht je wat gekke trillingen voelen dan kan dit komen door het afplatten of flat spotting van de banden zoals eerder al aangehaald. De grootste kans om dit op te lossen is door over een zo onregelmatig mogelijk (kinderkopjes) wegdek te rijden. Hierdoor kunnen de banden herstellen mits de flat spotting niet te hevig is.

Volgens mij hebben we zo alle tips benoemd om je camper winterklaar te maken voor de stalling. Doe jij altijd iets anders of mis je iets in deze opsomming? Laat dan een reactie achter zodat wij onze camper de volgende keer nog beter kunnen klaar maken voor de winter!

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram