Voor het eerst in ons camper leven gaan we een hele winter niets met onze camper doen. We gaan niet overwinteren in Portugal, Spanje of Marokko. Pakken de ferry niet naar de Canarische Eilanden of een andere zonovergoten bestemming. Deze winter blijven we in Nederland – en niet in Brutus – en daar hoort het winterklaar maken van de camper bij. In dit blog nemen we je dan ook mee langs alle stappen die wij hebben genomen om onze camper klaar te maken voor de winter. Maar uiteraard geven we ook algemene tips die voor veel camperaars relevant kunnen zijn. Bijvoorbeeld als je in tegenstelling tot ons de camper in een (winter)stalling hebt staan. Onze Brutus blijft deze winter op de oprit staan, zodat we af en toe nog wat kleine werkzaamheden kunnen oppakken. Hopelijk de ideale combinatie met een goede voorbereiding, maar dat weten we pas echt als de lente straks weer begint.
Deze tips voor het winterklaar maken van je camper gaan niet enkel over vorstbescherming van je apparatuur maar ook over het maandenlang stilstaan van de camper. Een zo compleet mogelijke opsomming van tips om je camper zo goed mogelijk de winter door te krijgen! Maar waarschijnlijk is het tweede deel ook relevant bij het winterklaar maken van je caravan.
Voor het gemak beginnen we met de tips om het autogedeelte en de motor voor te bereiden op de winter. Dit is namelijk de eerste stap in het winterklaar maken van de camper. Veelal moet je deze stappen doen voordat de camper op zijn overwinterbestemming aankomt.
Hoewel deze tip vooral relevant is voor dieselmotoren kan het ook zeker geen kwaad voor een benzinetank. Een volle brandstoftank voorkomt namelijk dat er condensvorming (water) in de tank kan plaatsvinden. Zou je tank voor de helft gevuld zijn dan zit de andere helft vol met lucht waar vocht in zit. Dit vocht slaat op de wanden van de tank als het kouder wordt en kan roestvorming bevorderen.
Daarnaast speelt ook mee dat de samenstelling van diesel (en lpg) in de winter anders is dan in de zomer. Zomerdiesel kan vlokken gaan vormen als deze te ver afkoelt waar zomer-lpg juist vloeibaar (en niet meer bruikbaar) wordt rond het vriespunt. Tank de camper dus pas vol net voordat je de camper winterklaar maakt, en niet al in de zomer na je laatste trip. In het geval van dieselmotoren voorkomt dit mogelijke verstoppingen in brandstofleidingen, filters of zelfs de brandstofpomp. Met winter lpg weet je dan weer zeker dat je de motor gestart krijgt als het nog vriest of in ons geval dat we indien nodig de verwarming op vorstbescherming kunnen zetten of zelfs Brutus helemaal kunnen verwarmen als we logees krijgen.
Tip: rij nog een halfuurtje nadat je hebt getankt om er zeker van te zijn dat alle leidingen gevuld zijn met de winterversie van je brandstof.
Let op: staat je camper tijdens de winter in een stalling? Dan zijn er vaak specifieke regels m.b.t. gasflessen en lpg-tanks. Vraag altijd bij je stalling na wat deze regels zijn.
Je hoeft zeker niet voor elke winterperiode langs de garage maar het kan wel handig zijn om rond deze periode standaard een kleine beurt te plannen. Het grote voordeel behaal je hier vooral als je de camper in de lente of zomer weer uit de winterstalling haalt. Je weet dan namelijk dat je hem zonder gebreken hebt weggezet, en er dus (als het goed is) ook zonder gebreken mee op pad kunt. Niets is vervelender dan erachter komen dat er iets mis is met je camper op het moment dat je er mee weg wilt, terwijl hij daarvoor een hele winter heeft stilgestaan.
Tijdens de kleine beurt kan je de garage direct vragen om alle vloeistoffen te controleren. Maar als je een beetje handig bent kan je dit uiteraard ook zelf doen. Controleer de logische vloeistoffen: het oliepeil, de remvloeistof en de stuurbekrachtiging olie. Vergeet ook de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof niet te controleren. Check deze niet enkel op het peil, maar ook op de mate waarop deze nog bescherming tegen bevriezing bieden (antivries). Te weinig antivries kan het reservoir, leidingen of zelfs de motor of de radiateur beschadigen. En dat terwijl het makkelijk te voorkomen is.
Tip: gebruik de handrem van je camper niet als je hem de hele winter wegzet. De remleiding kan door viezigheid of roest vast komen te zitten. En dat is lastig wegrijden! Je kunt hem in de versnelling zetten maar ook daar schijnen negatieve kanten aan te kunnen zitten. Maar heb je een versnellingsbakslot dan ontkom je hier niet aan. De gevolgen van het in de versnelling laten staan wegen namelijk niet op tegen de bescherming die het biedt. Wielkeggen zorgen ervoor dat je de handrem (en versnelling) niet nodig hebt.
Het langdurig stilstaan kan ervoor zorgen dat je banden vervormen. Dit wordt ook wel flat spotting, afplatting of afvlakking genoemd. De banden zakken zogezegd door. Het gewicht van de camper deukt het rubber in waardoor je een vlak of plat deel in de band krijgt (en gebolde wangen). Dit kan trillingen tijdens het rijden veroorzaken. En hoewel een lichte vorm van het afplatten tijdens het rijden zichzelf oplost, wil je een erge vorm voorkomen.
Flat spotting is vrij eenvoudig te voorkomen door de bandenspanning wat te verhogen. Je kunt ofwel de spanning aanhouden voor een volgeladen camper of verhoog de bandenspanning met 0,5 tot 1 bar. Houdt uiteraard rekening met de maximale bandenspanning die op de zijkant van je band vermeld staat. Er bestaan ook speciale bandenbeschermers waarmee je flat spotting kunt voorkomen.
Staat de camper dichtbij huis? Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om de camper om de paar weken een halve wielomtrek te verplaatsen. Zo deuk je eventuele flat spotting weer uit.
Tip: heeft je camper uitdraaisteunen? Draai deze dan uit (als de stalling dat toelaat). Hiermee ontlast je de wielen ook en het is tegelijkertijd een mooie antidiefstal maatregel. Je zou hier eventueel ook assteunen voor kunnen gebruiken, let dan wel op tijdens eventuele werkzaamheden en bepaal of het niet veiliger is om de camper weer te laten zakken.
De meeste campers hebben rubbers om bijvoorbeeld ramen, deuren en luiken luchtdicht af te sluiten. Tijdens de winter kunnen deze rubbers uitdrogen. Hierdoor bestaat de kans dat er tocht of zelfs water de camper in kan komen. Terwijl dit vrij eenvoudig te voorkomen is, door de rubbers jaarlijks te behandelen met een vet, bijvoorbeeld siliconenspray of een neutrale vaseline.
Tip: met siliconenspray kan je ook direct je sloten en scharnieren smeren.
Ook de ruitenwissers kunnen tijdens je winterstalling vervormen doordat ze constant tegen het raam worden gedrukt. Dit is eenvoudig te voorkomen door ze (iets) van het raam af te houden. Dit kan bijvoorbeeld al met een (champagne) kurk.