Camperbouw maandoverzicht 2019

In negen maanden een 4x4 camper bouwen

Geschreven door: Dasja

Ken je dat gevoel? Twee keer knipperen en het moment is voorbij. Dit is 2019 voor ons samengevat. Want waar vorig jaar (2018) onze site een metamorfose heeft gekregen, stond 2019 in het teken van klussen. Heel hard klussen want we hebben een eigen 4x4 camper gebouwd! Dat niet alles volgens plan zou verlopen daar hielden we een klein beetje rekening mee. Maar dat we na 10 maanden nog steeds in Nederland zijn, dat hadden we niet verwacht. Zoals altijd bij ons, lopen er een aantal zaken anders dan gepland. Tijd voor mij, en misschien ook leuk voor jullie, om op een rijtje te zetten wat we nou eigenlijk hebben gedaan de afgelopen maanden. Dus hier komt ie, het camperbouw maandoverzicht 2019.

Maart, hoe gebruik je gereedschap eigenlijk?

Daar stonden we dan in maart. Marcus Brutus was net terug van de carrosseriebouwer waar het dak is verhoogd. De gehuurde, krakkemikkige en lekkende, loods hadden we inmiddels een beetje ingericht tot werkplaats. De garage van Lars zijn broer was leeg getrokken, en bijna al zijn gereedschap stond te wachten om in gebruik te worden genomen. Noem het naïef, of onwetend, maar vijf verschillende soorten zagen… Wanneer gebruik je eigenlijk welke zaag? Toen we in Marokko het idee opvatte om zelf een camper te bouwen, hebben we nooit bedacht dat kennis over gereedschappen wel een pre is. Gelukkig hebben we van Lars zijn broer, vanaf nu onze projectleider, snel een stoomcursus gekregen.

Na de stoomcursus zijn we dan toch echt van start gegaan. Brutus was helemaal leeg en kaal, perfect om alles na te lopen op roest en direct te behandelen. Gelukkig viel dat alles mee. De wirwar van overbodige bekabeling elimineren dat was een uitdagend taakje. Want een oude brandweerwagen heeft nogal wat foefjes. Schijnwerper aansluitingen hier, extra voeding, met constante stroom van de start accu’s, daar, oh en deze kabel loopt helemaal onder de wagen door. Afijn, we denken dat we alle overbodige stroom ontkoppeld en verwijderd hebben. En dat zonder elektrisch schokken! Ondertussen hebben we onze 3d-tekening in piepschuim nagebouwd om te ervaren hoe de ruimte zich houdt. Hier en daar kleine aanpassingen, de keuken in een hoek, extra rolluik permanent dicht en de badkamer iets groter. Zo nu kunnen we echt gaan opbouwen.

April, isoleren toch?!

Na de start in maart zetten we in april de stap om te isoleren. Na redelijk wat research online, want er zijn nogal wat meningen over isolatie, hebben we gekozen voor de volgende set-up. Ontdreuningsmaterialen om de trillingen tijdens het rijden te verminderen, daaroverheen X-treme isolatie om het vervolgens af te werken met reflecterende 2-zijdige noppenfolie en aluminium tape. Dat laatste is om het zo luchtdicht mogelijk te maken. Marcus Brutus zag er op een gegeven moment uit als