Camperbouw maandoverzicht 2019

In negen maanden een 4x4 camper bouwen

Geschreven door: Dasja

Ken je dat gevoel? Twee keer knipperen en het moment is voorbij. Dit is 2019 voor ons samengevat. Want waar vorig jaar (2018) onze site een metamorfose heeft gekregen, stond 2019 in het teken van klussen. Heel hard klussen want we hebben een eigen 4x4 camper gebouwd! Dat niet alles volgens plan zou verlopen daar hielden we een klein beetje rekening mee. Maar dat we na 10 maanden nog steeds in Nederland zijn, dat hadden we niet verwacht. Zoals altijd bij ons, lopen er een aantal zaken anders dan gepland. Tijd voor mij, en misschien ook leuk voor jullie, om op een rijtje te zetten wat we nou eigenlijk hebben gedaan de afgelopen maanden. Dus hier komt ie, het camperbouw maandoverzicht 2019.

Maart, hoe gebruik je gereedschap eigenlijk?

Daar stonden we dan in maart. Marcus Brutus was net terug van de carrosseriebouwer waar het dak is verhoogd. De gehuurde, krakkemikkige en lekkende, loods hadden we inmiddels een beetje ingericht tot werkplaats. De garage van Lars zijn broer was leeg getrokken, en bijna al zijn gereedschap stond te wachten om in gebruik te worden genomen. Noem het naïef, of onwetend, maar vijf verschillende soorten zagen… Wanneer gebruik je eigenlijk welke zaag? Toen we in Marokko het idee opvatte om zelf een camper te bouwen, hebben we nooit bedacht dat kennis over gereedschappen wel een pre is. Gelukkig hebben we van Lars zijn broer, vanaf nu onze projectleider, snel een stoomcursus gekregen.

Na de stoomcursus zijn we dan toch echt van start gegaan. Brutus was helemaal leeg en kaal, perfect om alles na te lopen op roest en direct te behandelen. Gelukkig viel dat alles mee. De wirwar van overbodige bekabeling elimineren dat was een uitdagend taakje. Want een oude brandweerwagen heeft nogal wat foefjes. Schijnwerper aansluitingen hier, extra voeding, met constante stroom van de start accu’s, daar, oh en deze kabel loopt helemaal onder de wagen door. Afijn, we denken dat we alle overbodige stroom ontkoppeld en verwijderd hebben. En dat zonder elektrisch schokken! Ondertussen hebben we onze 3d-tekening in piepschuim nagebouwd om te ervaren hoe de ruimte zich houdt. Hier en daar kleine aanpassingen, de keuken in een hoek, extra rolluik permanent dicht en de badkamer iets groter. Zo nu kunnen we echt gaan opbouwen.

April, isoleren toch?!

Na de start in maart zetten we in april de stap om te isoleren. Na redelijk wat research online, want er zijn nogal wat meningen over isolatie, hebben we gekozen voor de volgende set-up. Ontdreuningsmaterialen om de trillingen tijdens het rijden te verminderen, daaroverheen X-treme isolatie om het vervolgens af te werken met reflecterende 2-zijdige noppenfolie en aluminium tape. Dat laatste is om het zo luchtdicht mogelijk te maken. Marcus Brutus zag er op een gegeven moment uit als een spaceship. Helaas was er voordat we ons in het spaceship bevonden een puntje van kritiek. Want als de vloer en alle wanden dicht zitten met isolatie, dan moet er nu al een plan komen voor de stroombekabeling en waterafvoer. Oh en wilden we niet de lpg-tank en vuilwatertank door de vloer heen vastzetten onder de auto? Ai, wederom worden we met onze neus op de feiten gedrukt en komt onze onervarenheid met het bouwen van een camper naar boven. Dus terug naar de tekentafel om een stroomschema op te stellen en te bepalen hoe de buizen voor de bekabeling en de afvoer moeten lopen.

Mei, aan de slag met hout

Flinke stappen worden gezet. Nadat de tekeningen gemaakt waren kunnen we opeens meters maken. Zo voelde dat tenminste. Want waar het de eerste weken leek alsof we niet aan het bouwen waren maar juist aan het slopen, zien we Brutus nu voor onze ogen transformeren. De geïsoleerde vloer en wanden worden met Okoume multiplex dichtgemaakt. En zo verschijnt langzaam de eerste glimp van een camper to be. Dankzij de hulptroepen en projectleider worden we aardig handig in het op maat zagen van het hout. Uiteraard eerst weer een stoomcursus van meten en uittekenen. Brutus houdt ervan om niet de makkelijkste te zijn. Geen enkele wand van de carrosserie is recht. Van voor naar achter en onder naar boven loopt meneer iets breed uit om vervolgens weer iets toe te lopen. Oh en er zit een bolling in de zijwanden. Rechte hoeken zijn er niet en wanneer staat de tussenwand die we optrekken waterpas? Elke plaat is er drie tot vijf keer in en uit geweest om te passen, opnieuw af te tekenen en te zagen. Zoals het motto van onze projectleider luidt, je plakt het er niet meer terug aan. De wanden zijn overigens vastgezet op een geraamte dat van vurenhouten balken als eerste tegen de wanden en op de vloer is gemonteerd. Tussen het geraamte zit de isolatie. Op deze manier zitten de Okoume wanden goed vast.

Juni, indeling opbouwen & RDW keuring

Yeah we gaan lekker. Opeens gaat het nog sneller. De tussenwand staat en het bed zit er met een dag in. Daarbij is onze kledingkast ook snel gemaakt langs het bed, schuifdeurtjes erin en klaar. Stiekem zijn we in ons hoofd bezig met de afwerking. Welke kleuren zullen we kiezen? Ook daar zijn we snel uit. En de potten matte verf staan al te wachten in de kast. Dat het nog drie maanden duurt voordat we gaan schilderen wisten we toen nog niet. Door het vaste bed is de leefruimte wat beperkt. Altijd een tafel bij de bank, zoals in onze oude camper, dat zit er niet in. Dus we plaatsen een uitschuiftafel. De tafel verdwijnt onder ons bed en boven Ninja zijn hok. Ja want ook aan Ninja is gedacht, hij heeft zijn vaste plek onder ons bed gekregen waar zijn mand precies past.

Eind van de maand staat de RDW-keuring gepland om Brutus apk te keuren en om te keuren tot camper. Een simpel keukentje zetten we achter de bestuurderstoel en de basiselementen van de bank monteren we in een middag. Op naar de keuring, nu kunnen we eindelijk zelf rijden want in april hadden we allebei ons C1 rijbewijs gehaald. Het klonk toch leuker dan dat het was. De motor doet gek, op het moment dat Lars het gas loslaat slaat de motor af. Best eng als je een afrit oprijdt en voor een stoplicht moet stoppen. Hortend en stotend komen we aan bij het keurstation. Voor de apk wordt Brutus afgekeurd. Niet eens door het afslaan probleem. Meneer, die blauwe zwaailichten moeten er echt af. Ja ze zijn afgedekt en als deze wagen al als camper geregistreerd stond was het geen probleem. Maar dat is nog niet zo dus nu keuren we het erop af. Haal die vangmuil er ook af en er is een rubbertje uitgedroogd. Tsja, een kleine tegenslag hoort erbij. Dat Brutus voldeed aan de camper eisen dat was snel bepaald. Dus voor 50% geslaagd bij de RDW. We maken een afspraak bij een garage waar we gelijk het motorisch probleem laten checken. Achteraf was dat snel gefixt, gelukkig! Het demonteren van de vangmuil daarentegen…

Juli, gelijk is ongelijk

Brutus is nu een camper en we hebben een nieuw kenteken. Afbouwen dus! Alle apparatuur plaatsen, stroom aansluiten, accu’s aankoppelen en gaaan. Dat dachten we dus, in de praktijk loopt het net even anders. Het bouwproces gaat soepel door, maar alles kost nou eenmaal veel tijd. Voorafgaand aan het monteren van de keuken wordt de boiler geplaatst. Deze staat onder het keukenblok en is goed toegankelijk via een passagiersdeur. Dan ontstaat er een wirwar van waterleidingen en verwarmingsbuizen die we als een puzzel in elkaar moeten leggen. Vanaf de schoonwatertank loopt de waterleiding naar een waterfilter waarna de waterpomp volgt. Vanaf hier wordt alles gesplitst naar de boiler, de keukenkraan, de douche in de badkamer en buiten douche. Wist je trouwens dat je een halve dag bezig kunt zijn met het stellen van een keukenblok? Dat probleem van niks is recht alles loopt scheef speelde die middag heftig op. Lars en ik waren niet snel tevreden. Nou ja ik dan… Wat bleek de badkamerwand was al geplaatst maar niet goed gesteld. Hierdoor was de keuken onmogelijk te stellen zoals ik het voor me zag, want er staat uiteindelijk altijd iets scheef. Gelijk is ongelijk, het advies van de projectleider ofwel het is prima zo. Niemand ziet het, ik weet het, maar die middag vond ik dat echt heel klote.
Wat gelukkig wel goed ging was het aansluiten van de elektra. Alle bekabeling was al gelegd, klaar om aangesloten te worden op de zekeringkast en verdeelstrip. Uren en uren pielen met kabels, schoentjes erop, krimpkousen en vastzetten. Het werd een soort meditatie.

Lees hieronder verder!
 • Vario camper
  Het verhoogde dak
  anemptytextlline
 • Raamwerk camper bouwen
  Frame voor tussenwand
  anemptytextlline
 • Brutus wordt onder handen genomen
  anemptytextlline
 • Bovenaanzicht
  anemptytextlline
 • Keuken met afwerking
  anemptytextlline
 • Bed is 140 cm breed en 198 cm lang
  anemptytextlline
 • Overzicht vanuit cabine
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline
 • NatureHead compost toilet
  Badkamer met douche
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus met werkuitrusting
  anemptytextlline
 • Badkamer in camper bouwen
  Epoxy wanden in badkamer
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • Zelf een camper bouwen
  Aan het werk
  anemptytextlline
 • Marcus Brutus is af
  anemptytextlline
 • Keukenplankjes
  anemptytextlline
 • Lars maakt panelen op maat
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Ninja's place
  anemptytextlline
 • Camper isoleren
  Brutus als Spaceship
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Super uitzicht door het voorraam
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • Hoeveel ruimte neemt het in
  anemptytextlline
 • Opbergruimte zelfbouwcamper
  Opbergruimte onder het bed
  anemptytextlline
 • 4x4 camper bouwen
  Tussenwand geplaatst
  anemptytextlline
 • Camper bouwen bed
  De opzet van het bed
  anemptytextlline
 • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Augustus, de epoxy battle

Buiten schijnt de zon, iedereen is aan het genieten van de zomer. Biertjes hier, feestjes daar, vakanties. Wij beunen door. Nog steeds in de krakkemikkige loods die letterlijk in de achtertuin van een oud vrouwtje staat. Op de heetste dagen houden we het grote rolluik dicht waardoor het binnen heerlijk koel is. We spenderen lange dagen hier en werken regelmatig tot 22:30 uur door.
Lars gaat het gevecht met de epoxy aan. In totaal is de hele badkamer voorzien van vier lagen. Te beginnend met epoxy lijm om alle gaten en kieren te dichten waarna de epoxy primer de eerste laag vormt. Vervolgens nog drie lagen epoxy verf en de badkamer is waterdicht. Je hebt maar een klein tijdslot waarin de epoxy goed smeerbaar is. Een intensief werkje waar Lars met zweetdruppels op zijn voorhoofd vol indook.

De bank hebben we afgemaakt door er vier Ikea keukenlades onder te plaatsen. Vervolgens kan de schuine rugleuning ook nog open. Perfect voor de opslag van flessen wijn en wat boeken. Elk hoekje wordt benut en functioneel ingezet. Inmiddels is de binnenkant een heuse camper geworden. Alles begint zich te vormen zoals wij het voor ons zien. Het bedieningspaneel met alle meters, en knopjes van de elektrische apparaten, boven de bank maakt het af. Ook het 300W 24v daglichtpaneel is met een middag geplaatst.

September, bijna klaar!

Begin september geven we een feestje voor onze verjaardagen en omdat Brutus bijna klaar is. Iedereen is onder de indruk en er wordt vaak gevraagd, wanneer trekken jullie in de wagen? Het antwoord, eind september begin oktober bleek opnieuw te optimistisch. Want op het oog leek Brutus inderdaad een heel eind maar er lag nog een lange to-do-lijst.

Die to-do-lijst begint met het testen van de stroom. Alles is geplaatst en de accu’s moeten worden aangesloten. Erg spannend, met trillende handjes bevestig ik alle bekabeling op de juiste accupolen. Daar gaan we… Alles lijkt te houden, geen kortsluiting of gesprongen zekeringen zoals ik weleens gedroomd had. Het testen begint. De display van de boiler herkent de boiler, de usb-poorten en 12V uitgangen werken, de omvormer en alle stopcontacten doen het! Nu de waterpomp. Projectleider, Lars en ik staan met gespannen gezichten te kijken wanneer ik de waterpomp aandruk. Gek, hij maakt wel erg lang geluid, maar de waterfilter loopt niet vol. Hoe dan? Rustig even nadenken, waterfilter checken en die bleek verkeerd om te zitten. Tweede keer proberen, yes het water stroomt de filter in. En door, de kranen testen die in de keuken werkt goed. Maar wat is dat sissende geluid? Ontluchting van de watertank? Nee dat kan niet. Oh nee, de muurplaat van de douche lekt in de kast. En zo lopen we alles nogmaals na, draaien alles extra aan en lijkt niets meer te lekken.

Essentieel om de boiler/verwarming en het gasfornuis in gebruik te kunnen nemen is gas. De keuze is gevallen op een lpg-damptank. Inmiddels zit de tank onder de wagen gemonteerd en is het tijd om de gasleiding te leggen. De koperen leiding wordt met speciale beugels onder de wagen aan de carrosserie bevestigd. Een speciale beschermingsbuis die er later omheen wordt geklikt dient beschadigingen te voorkomen. Ondanks dat ik opzag tegen deze klus verliep het verdacht makkelijk. Gelukkig had onze projectleider al wat ervaring met gas en was de beroerdste niet om onder de wagen te kruipen en mij als assistent in te zetten. De gasleiding komt onder de keuken binnen waar de drukregelaar volgt. Drie verdeelkranen splitsen de gasleiding naar het juiste apparaat.

Oktober, details en afwerking

Het bericht dat de gehuurde loods per 1 december leeg en opgeleverd moest worden kwam als geroepen. Een mooie stok achter de deur om door te pakken en de laatste loodjes snel door te komen.
Een van die laatste loodjes was de badkamerdeur. De voorgaande weken is hier al veel voorbereiding voor gedaan. Omdat we de ruimte niet hebben voor een openslaande deur zijn we het project schuifdeur gestart. Na een idee van een bekende zijn we daarop door gaan borduren. Een gordijnrails, met een 90 graden hoek, plaatsen we aan het plafond en op de vloer in de douchebak. Lange vuren geschaafde latten hebben we aan de zijkanten gefreesd. Nadat alle latten afgelakt zijn worden ze op een plastic tafelzeil gelijmd. Boven- en onderaan de latjes monteren we gordijn runners die in de rails geleiden. Super blij waren we toen we de deur plaatsten. Het werkt gewoon! Twee laatste resthoutjes van de latten schieten we vast en hop het handvat zit erop.

Het keukenblok staat al even, maar boven het aanrecht is ruimte voor plankjes en een keukenkastje. Ook deze zijn redelijk snel geplaatst nadat Lars het precies had uitgedacht hoe de ruimte te benutten. Het keukenkastje is precies op maat gemaakt voor onze borden, mokken en glazen. Tof aan een bouwproces is dat sommige dingen tijdens de bouw heel vanzelf volgen. Zo hadden we nog wat latjes over van de badkamerdeur. Deze hebben we ingezet als afwerking van de keukenplanken en boven de wandtegels achter het fornuis. Direct is de cirkel rond en vallen alle puzzelstukjes in elkaar.

Nadat het laatste grote bouwproject, een geïsoleerde bak om de stangen heen waar de rolluiken naast het bed omheen rollen, klaar was konden we aan de slag met de afwerking. Lars heeft super strakke kitranden gelegd waarna ik samen met enkele hulptroepen als een malle begon met het schilderwerk. De verf, die al zo lang klaar stond, toverde de ruimte opeens om naar een modern huisje. Omdat we het risico van verfspetters op een nieuwe vloer niet wilden riskeren, was de laatste grote klus het leggen van de vloer. Ook deze lag al weken klaar. De kurktegels werden allemaal op maat gemaakt en vastgelijmd.

November, hebben wij dit gemaakt?

Daar staan we op een zonnige vrijdag begin november. Zenuwachtig allebei. De taxatie en veiligheidscheck voor de verzekering gaat elk moment van start. De dag ervoor was Marcus Brutus opeens een soort van af. De (oude) camper stond buiten de loods geparkeerd en het matras verhuisde we die donderdagmiddag. En als het matras er eenmaal ligt dan is de verleiding niet meer te weerstaan. Het bed was snel opgemaakt en om 22:00 uur zaten we tevreden in ons nieuwe huis te kijken wat we gebouwd hadden. Vol ongeloof. Hebben wij dit gemaakt?

Terug naar de taxatie, want na de lunch die vrijdagmiddag was daar de taxateur. Een vrolijke man die direct enthousiast was over Brutus. Nou jongens dit zie ik niet elke dag. Hier mogen jullie trots op zijn, wat een leuke afsluiting van mijn week. Kortom na alles te laten zien was het snel in orde en werd de waarde bepaald. Die week was Brutus al uit de schorsing gehaald en zijn we na de taxatie snel lpg gaan tanken om op camping ff-r-uit een eerste weekend in Brutus te slapen. De bubbels stonden al koud!

December, vermoeidheid slaat toe

De verdere weken in november stonden in het teken van puinruimen, de oude camper verkopen, Brutus inruimen en de loods opleveren. En toen was het 1 december en zaten we nergens meer aan gebonden. We konden gaan en staan waar we wilden. Maar we waren moe. De vermoeidheid van de afgelopen maanden kwam naar buiten. Letterlijk waren we niet vooruit te branden. En onze grootse plannen van een testrit door heel Nederland en Duitsland is niet van de grond gekomen. Wel hebben we wat kortere (test)ritten gemaakt in Nederland, vrienden bezocht en de kerstdagen met familie doorgebracht. Oud en nieuw lekker in de bossen van België, zonder vuurwerk met z’n drietjes.

Hou ons blog camper bouwen in de gaten want we gaan ons hele bouwproces uitwerken. Mocht je specifieke vragen hebben of informatie zoeken, laat het ons dan weten in een comment onder dit blog of stuur ons een bericht.

In het zonnetje!

We zetten graag nog enkele mensen extra in het zonnetje. Super thanks voor al jullie hulp, advies en support!

 • Projectleider – Rufen
 • Kluskoningin - Monica
 • Uitzoekpartner - Wim
 • Elektriciteit eindbaas - Hans
 • Primer koning - Matthieu
 • Traanplaat held - Tom
 • Aflak heldin - Yara
 • Schilder heldin - Anne
 • Badkamerdeur genie - Kim

6 comments on “Camperbouw maandoverzicht 2019”

 1. Gefeliciteerd met deze bijzondere mooie en praktische camper. Kan me voorstellen dat jullie bij moeten komen van deze klus!!! Hoor graag meer van jullie komende avonturen. Ben geinterseerd in het laadvermogen van deze camper? Vr Gr Jan oonk.

  1. Dankjewel Jan. Inderdaad bijkomen is het goede woord na deze bouw 😉 De wagen mag tot 7,5 ton laden. Dus we hebben hier een C1 rijbewijs voor gehaald. Groetjes!

 2. Hoi Dasja en Lars,
  Wow, hier worden we wel even stil van. Wat een fantastisch goede omschrijving van jullie camperbouw-ervaringen en leuk om te lezen! Toen jullie Brutus lieten zien in Vlijmen in Mei was het project al aardig op weg, maar WAT een hoeveelheid werk hebben jullie verzet in de tweede helft van afgelopen jaar zeg! Petje af... En nu weer op pad met jullie drieen!

  groetjes uit Melbourne van Ester en René

  1. Ha Rene en Ester,
   Dankjulliewel voor de toffe reactie! Yep sinds mei is er erg veel gedaan. Gelukkig nu weer op reis 😀
   We hebben contact en jullie zien af en toe een update verschijnen.
   Groetjes!

 3. Mooi project! We zijn momenteel op vakantie in Marokko, en lopen te denken aan een camper. Zo 1,2,3 niet gedacht aan een oldtimer/voormalige brandweerauto, maar een VW T6 op benzine is aardig aan de prijs, ook de oudere tweedehandsjes zijn best prijzig, tenminste een nette schiere camper. Mag ik zo onbescheiden zijn te vragen naar totale projectkosten?

  1. Hi Reijnier,
   Thanks we zijn ook erg blij met het eindresultaat. Lekker dat jullie in Marokko zitten. Blijft een van onze favoriete bestemmingen met de camper!
   De kosten van zo'n bouwproject hangen echt helemaal aan je eigen eisen en keuzes af. Wij zitten flink aan de hoge kant aangezien de bus 4x4 is en dan de aanschafwaarde omhoog vliegt. In het blogartikel 'De kosten van het ombouwen van een busje tot camper' is al meer inzicht te krijgen in eventuele kosten. Veel plezier in Marokko en met jullie zoektocht naar een bus!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram