Camperroute: Kruistocht In Spijkerbroek

Een avontuurlijke camperroute richting het zuiden van Italië

Home » Europa » Italië » Camperroute: Kruistocht In Spijkerbroek

door | 0 Reacties

Gastartikel – Het is een beroemd jeugdboek uit 1973, Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman. De jonge Dolf Wega en twee bevriende uitvinders experimenteren met een tijdmachine. Door een foute berekening komt Dolf alleen niet terecht bij het riddertoernooi dat hij in Montgivray wilde bijwonen, maar in het Duitse Spiers. Dat is meteen de eerste halte van je avontuurlijke camperroute richting het zuiden van Italië!

Mobiel abonnement

In de verfilming uit 2006 is Dolf trouwens een millennial die zichzelf stiekem naar het verleden flitst, om daar te zien dat hij helemaal niets aan zijn telefoon met mobiel abonnement heeft. Een grappige oplossing om het verhaal iets meer aan te laten sluiten bij de jeugd. Maar in het boek is er geen sprake van mobieltjes en is Dolf op zichzelf aangewezen: hij sluit zich aan bij een passerende kinderkruistocht. Een leger van 10.000 kinderen is op pad richting Jeruzalem, om deze heilige stad te bevrijden van de Saracenen.

Spiers en Rottweil

De eerste stop is dus Spiers (Speyer); een mooie Duitse middelgrote stad die in de dertiende eeuw ook al een levendige plek was. Hierna gaat de reis verder richting Rottweil: hier redt Dolf Wega, door de middeleeuwers Rudolf van Amstelveen genoemd en intussen opgestaan als natuurlijke leider van de kruistocht, de kinderen van de hongerdood door met zijn Nederlandse geld broden te laten bakken. Ook dit is een prachtige plaats om te bezoeken, met delen van de oorspronkelijke stadswal, de Dominicanenkerk uit dezelfde eeuw en de nog oudere Pelagiuskerk.

 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Alpen, Povlakte en Genua

Je nadert nu de Alpen. In deze tijd voorzien van allerlei snelle wegen, in de tijd van de kinderkruistocht een gevaarlijke horde. Kou, wilde dieren, afgronden en andere gevaren liggen op de loer en Dolf moet ontvoerde kinderen bevrijden uit de burcht van Scharnitz, in de Karwendel. Hierna gaat het via Povlakte richting Genua. De avonturen rijgen zich intussen aaneen. In Genua zal de zee wijken zodat de kinderen naar de Beloofde Stad kunnen lopen, verzekeren twee monniken Dolf. Er ontstaat discussie over deze vreemde route, afgezien van de vraag of de zee wel zal wijken. Dolf wordt beschuldigd van ketterij, een halsmisdaad.

Ontknoping in Genua en de reis naar het zuiden

Na Genua valt het teleurgestelde kinderleger (de zee verroerde zich niet) in delen uit elkaar en Dolf en zijn inmiddels beste vrienden doorkruisen Italië. Door Toscane, Umbrië en uiteindelijk Apulië, waar het verhaal eindigt in het zonnige Bari en Brindisi. Kruistocht in Spijkerbroek is niet alleen spannend jeugdboek, maar ook een schitterende historische camperroute.

Zelf reizen in Italië?

Ben je enthousiast geworden over Italië en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Gast | Dit is een gastartikel aangeleverd door een externe (commerciële) partij. Heb je ook interesse om een gastartikel te plaatsen op reizenin.net? Neem dan contact met ons op.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals