Ongerepte natuur in Centraal-Italië

Waar wolven en beren nog door de bossen dwalen

Geschreven door: Lars

De Adriatische kust kan ons weinig boeien. Stranden die compleet zijn ingericht op vermaak in de zomer komen nu troosteloos over. Zelfs de dorpen zijn uitgestorven op een enkele pizzeria na. Als er dan ook nog dode zeeschildpadden en ratten op het strand liggen weten we genoeg, hier moeten we absoluut niet zijn om de schoonheid van Italië te zoeken. Het binnenland van Centraal-Italië daarentegen is er de plek voor. Na ons bliksembezoek aan San Marino komen we uit in een oase van rust; Parco Nazionale del Gran Sasso en nog iets specifieker, aan de oevers van Lago di Campotosto.

De perfecte roadtrip weg

Het Parco Nazionale del Gran Sasso is onderdeel van het grotere Nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga. Door het hele park gaan meerdere wegen die de schoonheid van het gebied tonen. In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn worden Nationale Parken in Italië veel breder getrokken, er bevinden zich meerdere dorpen midden in het park. Deze zijn dan ook de ideale uitvalsbasis om het gebied te leren kennen.

Eén van de mooiste routes door Parco Nazionale del Gran Sasso is de SP80. Deze weg, ooit aangelegd door de Romeinen, heeft zelfs een deel van het park naar zich vernoemd; The Main Road District. De weg, ongeveer 70 kilometer lang, verbindt twee delen van het park in Teramo en L'Aquila met verschillende flora. Zo heb je aan de ene kant de zandstenen bergen van de Laga Mountains met uitgestrekte bossen, waar aan de andere kant steile toppen van het Gran Sasso een kalkrijke omgeving verhullen. En het mooiste van dit alles is nog dat je hier rijdt met de wetenschap dat er ergens in het park wolven en beren rondlopen. Op zoek naar hun volgende maaltijd. De kans dat je ze gaat zien is nihil, maar sporen zijn er wel te vinden.

Zelf op roadtrip? De wegen SP80 en SP86 hebben gruwelijke uitzichten over de bergen en diepe dalen. Tijdens ons bezoek wisselden besneeuwden toppen zich af met toppen die nog in afwachting waren op een winter laag.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline