Ongerepte natuur in Centraal-Italië

Waar wolven en beren nog door de bossen dwalen

Geschreven door: Lars

De Adriatische kust kan ons weinig boeien. Stranden die compleet zijn ingericht op vermaak in de zomer komen nu troosteloos over. Zelfs de dorpen zijn uitgestorven op een enkele pizzeria na. Als er dan ook nog dode zeeschildpadden en ratten op het strand liggen weten we genoeg, hier moeten we absoluut niet zijn om de schoonheid van Italië te zoeken. Het binnenland van Centraal-Italië daarentegen is er de plek voor. Na ons bliksembezoek aan San Marino komen we uit in een oase van rust; Parco Nazionale del Gran Sasso en nog iets specifieker, aan de oevers van Lago di Campotosto.

De perfecte roadtrip weg

Het Parco Nazionale del Gran Sasso is onderdeel van het grotere Nationaal park Gran Sasso e Monti della Laga. Door het hele park gaan meerdere wegen die de schoonheid van het gebied tonen. In tegenstelling tot wat we in Nederland gewend zijn worden Nationale Parken in Italië veel breder getrokken, er bevinden zich meerdere dorpen midden in het park. Deze zijn dan ook de ideale uitvalsbasis om het gebied te leren kennen.

Eén van de mooiste routes door Parco Nazionale del Gran Sasso is de SP80. Deze weg, ooit aangelegd door de Romeinen, heeft zelfs een deel van het park naar zich vernoemd; The Main Road District. De weg, ongeveer 70 kilometer lang, verbindt twee delen van het park in Teramo en L'Aquila met verschillende flora. Zo heb je aan de ene kant de zandstenen bergen van de Laga Mountains met uitgestrekte bossen, waar aan de andere kant steile toppen van het Gran Sasso een kalkrijke omgeving verhullen. En het mooiste van dit alles is nog dat je hier rijdt met de wetenschap dat er ergens in het park wolven en beren rondlopen. Op zoek naar hun volgende maaltijd. De kans dat je ze gaat zien is nihil, maar sporen zijn er wel te vinden.

Zelf op roadtrip? De wegen SP80 en SP86 hebben gruwelijke uitzichten over de bergen en diepe dalen. Tijdens ons bezoek wisselden besneeuwden toppen zich af met toppen die nog in afwachting waren op een winter laag.

Lees hieronder verder!
 • Sicilië Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Boulevard Portovenere Italië
  anemptytextlline
 • Symmetrische vorm Castel del Monte
  anemptytextlline
 • Kerk van San Marino
  anemptytextlline
 • Bezoek Segesta op Sicilië
  anemptytextlline
 • Altare della Patria Monument
  anemptytextlline
 • De grotten van Matera
  anemptytextlline
 • De avond valt in Venetië
  anemptytextlline
 • Aanzicht op spookstad Craco
  anemptytextlline
 • Skyline Venetië
  anemptytextlline
 • Duomo kathedraal Milaan
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Lago di Campotosto

Het meer Lago di Campotosto is een, in 1939 aangelegd, meer om elektriciteit mee op te wekken. Twee rivieren, de Tronto en de Rio Fucino, komen hier samen maar ook vele stroompjes uit de Laga Mountains vinden hier hun eindbestemming. Met een oppervlakte van 1400 hectare en een diepte van 60 meter is het één van de grotere stuwmeren van Europa. Leuk natuurlijk die feitjes, maar dat is niet de reden om dit meer te bezoeken. Dat zijn de uitzichten als je rondom het meer rijdt of fietst. De bergen, in ons geval met besneeuwde toppen, vervelen nooit. Daarbij komt dat het hier lekker rustig is en vooral ook schoon. We parkeren ergens langs de oevers, waar we het langste kunnen genieten van de ondergaande zon en het mooiste uitzicht hebben. Het vriest wel, maar dit is zeker één van de mooiste plekjes waar we hebben overnacht in Italië‚.

De bergen in bij Assergi

Na Lago di Compotosto hebben we nog niet genoeg van Parco Nazionale del Gran Sasso. We hebben nog geen beer of wolf gezien dus besluiten we de bergen in te gaan. Dit doen we vanaf het skigebied net buiten Assergi. Het dorpje is de tegenhanger van wat we langs de Adriatische kust hebben gezien. Verlaten en wachtend op toeristen die komen in de winter. De skilift is helaas in onderhoud dus moeten we naar boven lopen, in plaats van een ronde vanaf het hoogste punt. Door de optrekkende bewolking halen we het eindpunt van de lift niet eens, maar ook vanaf halverwege de berg zijn de uitzichten episch. Met een vervallen skilift als hoogste bestemming draaien we om voor slecht weer dat ons uiteindelijk niet bereikt. Ook hier hebben we helaas geen sporen van beren of wolven gezien, maar we vertrouwen de boswachter op zijn blauwe ogen. Ze zullen er echt wel zitten.

Tip overnachten met camper: Net buiten het skigebied van Assergi ligt een ontzettend groot parkeerterrein, compleet verlaten buiten het seizoen. De ideale plek om in alle rust te overnachten, met een heerlijk uitzicht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram