Duurzaam op vakantie? Dat doe je zo

Op reis met de minimale impact op het milieu

Geschreven door: Gast

Gastartikel - Mensen worden zich steeds bewuster van hun impact op het milieu. Letten op je water en energieverbruik zijn twee zaken die je thuis kunt doen, maar er is nog een andere activiteit die een grote impact heeft op je ecologische voetafdruk: reizen.

Reizen is wat ons (hopelijk minimaal) een keer per jaar uit de dagelijkse sleur trekt door het reizen naar een plek waar je je kunt ontspannen. Je reis schrappen om milieuvriendelijk te zijn, is misschien een te grote opoffering. Maar wist je dat er een hoop manieren zijn om iets duurzamer bezig te zijn naar en tijdens de vakantie?

Controleer thuisfront

Eigenlijk begint het allemaal met het thuisfront. Hoe laat je dit achter? Tijdens jouw afwezigheid, wordt er zeer waarschijnlijk namelijk alsnog meer energie dan nodig verbruikt. Helemaal als je in de winterperiode op pad gaat en de kachel laat branden. Zorg er dus voor dat je de temperatuur op zo'n vijftien graden zet als je in de koude periodes van het jaar op pad gaat. Zo zorg je ervoor dat leidingen niet kunnen bevriezen, maar dat er ook niet heel veel gas wordt verbruikt in huis. Het hoeft niet heel warm te zijn als je er toch niet bent. Heb je een huisdier? Zorg er dan wel voor dat deze het comfortabel kan hebben. Denk naast gasverbruik ook aan het stroomverbruik in huis. Dat kan door zo veel mogelijk stekkers uit het stopcontact te halen en lampen niet te laten branden. Staan apparaten uit, maar zit de stekker wel in het stopcontact? Dan vindt er sluipverbruik plaats; dat betekent dat er alsnog stroom 'lekt'. Zonde dus. Vooral apparaten als de koelkast en de vriezer slurpen veel energie. Haal deze leeg en haal de stekkers uit het stopcontact. Kies je daarnaast ook nog eens voor een groen energiecontract? Dan ben je nog iets beter bezig. En dat het hele jaar door. Zo'n contract hoeft niet duur te zijn; met een energievergelijker vind je voordelige contracten met groene energie.

Accommodatie

De accommodatie waar je je vakantie doorbrengt heeft een grote invloed op hoe duurzaam je reis is. Kamperen in een tent is vanzelfsprekend de meest milieuvriendelijke optie; je verbruikt hier weinig energie. Hotels zijn zich al iets bewuster van hun impact, maar vaak staat de airconditioning standaard aan. Verblijf je in een hotel? Vermijd het gebruik van de airco dan zo veel mogelijk. Hou rekening met hoe je het koel houdt in de kamer (door je raam open te zetten 's nachts en overdag de gordijnen te sluiten zodat zon niet binnenkomt). Verder geldt ook hoe luxueuzer de accommodatie, hoe groter de impact op het milieu vaak is. Zo'n zwembad en sauna zorgen bijvoorbeeld voor een flink hoger energieverbruik.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Met onze eigen tent overnachten in de Sahara
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • High five pik!
  anemptytextlline
 • Door de Hoge-Atlas met de camper
  anemptytextlline
 • Met de camper door het Rifgebergte
  anemptytextlline
 • Ninja voordat hij los gaat in de Sahara
  anemptytextlline
 • Surfen viana do castelo
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Onder de indruk bij Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • reizen met dasja
  Dasja aan het onderhandelen
  anemptytextlline