Lees-, kijk- en luistertips om je alvast down under te wanen

Leer Australië kennen via deze films, boeken en artiesten

Geschreven door: Charlotte

Australië is qua inwoneraantal maar een klein landje, en dat is waarschijnlijk de reden voor het feit dat het in eerste instantie lastig lijkt een paar bekende Australische films en artiesten te noemen. Maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Het aanbod is even gevarieerd als Australië zelf, van films opgenomen in outback Australia tot muziek die het best klinkt op een wit surfstrand met ondergaande zon. We zetten hier een aantal Australische favorieten voor je op een rijtje die je hopelijk helpen bij de voorpret of tijdens je avontuur down under.

Australië op het witte doek

Australiërs zijn er trots op als hun stad of dorp als filmlocatie wordt gebruikt. Het is een goede manier om een voorproefje te krijgen van de natuur en alvast te wennen aan de Aussie accentjes. Deze films zijn typisch Australisch:

 • Australia: met Nicole Kidman en Hugh Jackman in de hoofdrollen is dit een van de bekendste Australische films. De film speelt zich voornamelijk af op een ranch en vindt plaats tijdens de bombardementen op Darwin in de Tweede Wereldoorlog. De ranch uit de film is open als kampeerplek, een aanrader als je in de buurt bent.
 • Mad Max: kom je in de outback van Nieuw-Zuid-Wales, dan zal iedereen je erop wijzen dat delen van Mad Max er zijn opgenomen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom: de karakteristieke rode outback met waanzinnige zonsondergangen is het perfecte filmdecor.
 • Wolf Creek: als je gaat roadtrippen in Australië zal je vaak de vraag gesteld worden of je Wolf Creek al hebt gezien. Zelf durfden we deze Australische horrorfilm niet te kijken, aangezien het verhaal gaat over drie roadtrippers met autopech. De voorbijganger die stopt om ze te helpen blijkt een sadistische moordenaar. Een typisch Australische film, maar bedenk je dat de outback ook zonder horrofilms al spannend genoeg kan zijn.. Dat de film gebaseerd is op de Australische Backpacker Murders helpt ook niet mee.
Tekst gaat hieronder verder!
 • australie klimaat en beste reis tijd
  Droogte in de Australische outback
  anemptytextlline
 • De Wallaman Falls in Queensland
  anemptytextlline
 • Reisroutes Australie
  Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
  anemptytextlline
 • Het boerenleven in Australië
  anemptytextlline
 • Eagle Bay vineyard in West-Australië
  anemptytextlline
 • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
  anemptytextlline
 • Picknicken in Melbourne
  anemptytextlline
 • Kamperen bij de boer in de wei
  anemptytextlline
 • Australie reisroutes
  Typische campspot nationaal park
  anemptytextlline
 • Road trains in Australië
  anemptytextlline
 • Sydney CBD
  anemptytextlline
 • Opeens lopen er emoes op de weg
  anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Muziek uit Australië

Iets dat je sowieso nodig gaat hebben in het enorme Australië, is muziek die je wakker houdt tijdens het roadtrippen of de lange busreizen. Een aantal Australische artiesten zijn daar prima geschikt voor:

 • Angus & Julia Stone: deze broer en zus uit Sydney zijn met hun relaxte nummers onze absolute Australische favoriet. Hun folk en indie pop is door en door Australisch en heeft ons nooit verveeld tijdens het roadtrippen of de lange zomeravonden.
 • Xavier Rudd: vooral bekend van megahit Follow the Sun, misschien wel het ultieme backpackernummer. Ook zijn andere liedjes vormen de perfecte achtergrondmuziek tijdens het wegdromen bij de zonsop- of ondergang aan de eindeloze Australische kustlijn. Rudd heeft Tilburgse en Aboriginal roots, en in zijn nummers komen thema’s voorbij zoals spiritualiteit, het milieu en de rechten van Aboriginals.
 • Slim Dusty: is vooral bekend door zijn performance van het nummer Waltzing Mathilda tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000. Het nummer wordt ook wel de best known bush ballet genoemd, en iedere Australiër kan het meezingen. Slim Dusty maakte country music vanaf 1945 en is een waar icoon in Australië. Voor het echte, old school Australië luister je zijn muziek terwijl je door de eindeloze bush

Andere bekende Australische artiesten zijn ACDC, Sia, Sticky Fingers, Empire of the Sun en Tame Impale.

De beste boeken over Australië

Boeken zijn niet alleen een goede manier om thuis alvast meer te leren over Australië, maar vormen ook de perfecte afleiding tijdens lange, WiFi-loze kampeerdagen down under. Naast de standaard Lonely Planet leer je Australië in deze boeken nog net wat beter kennen:

 • Down Under – Bill Bryson: dit hilarische boek was een van onze persoonlijke favorieten. Reisschrijver Bryson vertelt met een flinke dosis humor over de geschiedenis, inwoners en dieren van Australië. Soms zo levendig, dat we onze tent niet meer uit durfden naar aanleiding van zijn sappige verhalen over slangen en krokodillen.. Voor de rest een dikke aanrader.
 • Dirt Music – Tim Winton: een van de bekendste Australische schrijvers, die talloze prijzen won. Dit boek gaat over de liefde, maar ook over eenzaamheid en de krachten van de natuur. Ook zijn boeken The Riders en Cloudstreet zijn zeer aan te raden. Winton komt uit Perth en haalt veel inspiratie uit de West-Australische natuur.
 • Tracks – Robyn Davidson: deze ken je misschien al van de gelijknamige verfilming. Tracks vertelt het ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal van een vrouw die 1700 mijl aflegt door de Australische outback, vergezeld door vier kamelen en een hond.
 • De fatale kust – Robert Hughes: een klassieker uit 1988 die elke Australiër kent.

Een goede manier om meer te leren over de geschiedenis van Australië.