Huishoudaccu laden via walstroom (220 V)

Bepaal jouw type acculader en benodigde laadcapaciteit

Geschreven door: Lars

Hoewel je technisch gezien zonder walstroom acculader kan, is deze sterk aan te raden. Dit is namelijk de beste manier om een accu helemaal vol te laden. Daarnaast is het ook de meest voor de hand liggende optie om bij te laden wanneer andere acculaders niet meer optimaal werken. Bijvoorbeeld omdat de gereden kilometers te kort zijn, of het zonnepaneel te weinig opbrengt (door slecht weer of weinig zonlicht in de winter). Maar zelfs als deze wel naar behoren werken is het af en toe goed om een 220 volt acculader op de accu’s te zetten. De laatste 20% van een accu is namelijk het moeilijkste om vol te laden. De interne weerstand wordt dan te hoog, waardoor de relatief lage laadspanning van de meeste dynamo’s en zonnepanelen niet voldoende zijn om tot 95% of 100% te komen. Voor het levensbehoud van de huishoudaccu(‘s) is het daarom goed om deze minimaal één keer per maand op te laden via walstroom. Maar let vooral op je verbruik en de voltage stand van de accu’s, hier zie je direct aan of je moet bijladen of niet.

Type acculaders 220 volt

Er zijn breed gezien twee type 220 volt laders te onderscheiden zijn:
1) Lineaire laders welke geen ingebouwde beveiliging hebben.
2) Luxere (meertraps)acculaders die automatisch stoppen met laden en daarmee beveiligd zijn tegen onder andere overlading. Dit type acculader stapt vaak automatisch over op druppelladen (en wordt ook wel onderhoudslader genoemd) waarbij de accu onder spanning wordt gehouden en daarmee zelfontlading voorkomt. Dit type acculader is ideaal voor in een camper.

Capaciteit van acculader voor huishoudaccu bepalen

Om ervoor te zorgen dat de huishoudaccu niet verkeerd geladen wordt is er een eenvoudige berekening om te achterhalen hoeveel capaciteit de acculader nodig heeft. Hiervoor is het van belang om de accucapaciteit al te weten. Aangezien het een huishoudaccu in een camper betreft, waar er tijdens het laden vaak nog verbruikers actief zijn is het advies om een lader met 20% van de accucapaciteit te gebruiken. Wil je de startaccu laden? Dan kan 10% aangehouden worden. In het geval van gel-accu’s kan je zelfs tot 50% van de accucapaciteit gaan.

Let op: acculaders zijn vaak specifiek voor verschillende type accu’s bedoeld. Zo hebben vooral gel en lithium accu’s speciale laders nodig. Maar ook de stroomspanning heeft er invloed op. Controleer dus altijd