Huishoudaccu laden via walstroom (220 V)

Bepaal jouw type acculader en benodigde laadcapaciteit

Geschreven door: Lars

Hoewel je technisch gezien zonder walstroom acculader kan, is deze sterk aan te raden. Dit is namelijk de beste manier om een accu helemaal vol te laden. Daarnaast is het ook de meest voor de hand liggende optie om bij te laden wanneer andere acculaders niet meer optimaal werken. Bijvoorbeeld omdat de gereden kilometers te kort zijn, of het zonnepaneel te weinig opbrengt (door slecht weer of weinig zonlicht in de winter). Maar zelfs als deze wel naar behoren werken is het af en toe goed om een 220 volt acculader op de accu’s te zetten. De laatste 20% van een accu is namelijk het moeilijkste om vol te laden. De interne weerstand wordt dan te hoog, waardoor de relatief lage laadspanning van de meeste dynamo’s en zonnepanelen niet voldoende zijn om tot 95% of 100% te komen. Voor het levensbehoud van de huishoudaccu(‘s) is het daarom goed om deze minimaal één keer per maand op te laden via walstroom. Maar let vooral op je verbruik en de voltage stand van de accu’s, hier zie je direct aan of je moet bijladen of niet.

Type acculaders 220 volt

Er zijn breed gezien twee type 220 volt laders te onderscheiden zijn:
1) Lineaire laders welke geen ingebouwde beveiliging hebben.
2) Luxere (meertraps)acculaders die automatisch stoppen met laden en daarmee beveiligd zijn tegen onder andere overlading. Dit type acculader stapt vaak automatisch over op druppelladen (en wordt ook wel onderhoudslader genoemd) waarbij de accu onder spanning wordt gehouden en daarmee zelfontlading voorkomt. Dit type acculader is ideaal voor in een camper.

Capaciteit van acculader voor huishoudaccu bepalen

Om ervoor te zorgen dat de huishoudaccu niet verkeerd geladen wordt is er een eenvoudige berekening om te achterhalen hoeveel capaciteit de acculader nodig heeft. Hiervoor is het van belang om de accucapaciteit al te weten. Aangezien het een huishoudaccu in een camper betreft, waar er tijdens het laden vaak nog verbruikers actief zijn is het advies om een lader met 20% van de accucapaciteit te gebruiken. Wil je de startaccu laden? Dan kan 10% aangehouden worden. In het geval van gel-accu’s kan je zelfs tot 50% van de accucapaciteit gaan.

Let op: acculaders zijn vaak specifiek voor verschillende type accu’s bedoeld. Zo hebben vooral gel en lithium accu’s speciale laders nodig. Maar ook de stroomspanning heeft er invloed op. Controleer dus altijd goed of de lader aansluit bij het type en de voltage van de accu of dat de acculader instelbaar is voor het type accu. Er zijn ook acculaders waarmee je meerdere accubanken tegelijkertijd kan opladen.

Lees hieronder verder!
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
boek camper bouwen

Berekening om de accu laadtijd te bepalen

Voor een huishoudaccu van 200 Ah dien je volgens bovenstaande regel een lader van 40 Ah te plaatsen. Staan er tijdens het laden ook stroomverbruikers aan zoals een koelkast, opladen van elektronica etc. dan is het slim om dit stroomverbruik op te tellen bij de capaciteit van de acculader. Dit gaat namelijk van de laadcapaciteit af.

Als je dat weet kun je berekenen hoe veel tijd de acculader nodig heeft om de accu(s) volledig op te laden. In de regel heeft een acculader vier uur nodig om het laatste deel van de accu vol te laden (ook wel de nalaad-fase genoemd). Die vier uur komt boven op de volgende berekening: bij te laden accucapaciteit gedeeld door de laadstroom van de acculader.

Accu laadtijd = te laden accucapaciteit / laadvermogen + 4 uur

Nu je deze berekening kent kun je kijken wat de invloed is van minder krachtige laders op de laadtijd.

Rekenvoorbeeld van acculaden in camper via 220 volt

Aangezien het voor de meeste accu’s niet gezond is om dieper dan 50% te ontladen houden we dat in dit voorbeeld aan. We hebben nog steeds de 200 Ah van het voorbeeld hierboven, als deze 50% is ontladen moet er dus 100 Ah bijgeladen worden.

Dus: 100 Ah / 40 Ah + 4 = 6,5 uur.

In dit voorbeeld is geen rekening gehouden met eventuele verbruikers op de accu tijdens het laden. Stel dat de koelkast, het opladen van een telefoons en een autoradio tijdens het laden gemiddeld 10 Ah verbruiken, dan wordt het laadvermogen verminderd tot 30 Ah.

Dus: 100 Ah /  30 Ah + 4 = 7,33 uur (7 uur en 20 minuten).

Precies om deze reden wordt er voor campers een acculader van 20% van de accucapaciteit aanbevolen. Pas als je veel extra verbruikers hebt tijdens het bijladen is het aan te raden om voor een grotere laadcapaciteit te gaan.

Let op: een veel gemaakte fout is dat er wordt gekozen voor een acculader met te weinig capaciteit. Bijvoorbeeld een eenvoudige druppellader welke is bedoeld om een volle accu die voor een langere periode niet gebruikt wordt, te onderhouden en zo zelfontlading te voorkomen. Het is niet zo dat elke lader een accu helemaal vollaadt als de lader er lang genoeg aanhangt. Dit kan de accu juist beschadigen. Het is nogal technisch om precies uit te leggen wat er dan gebeurt maar zeker in het geval van huishoudaccu’s is het belangrijk om ze weer goed en helemaal vol op te laden. Hou daarom minimaal 10% van de accucapaciteit aan voor de lader om beschadiging te voorkomen. Dit is het laadvermogen dat je over moet houden na aftrek van eventuele stroomverbruikers tijdens het laden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram