Veiligheidstips bij een camper bouwen

Welke maatregelen kan je in acht nemen als je zelf een camper (ver)bouwt.

Geschreven door: Lars

Je eigen camper bouwen is voor de meeste van ons een intens en vooral compleet nieuwe onderneming. Naast dat je wellicht niet de meest handige Harrie bent (we kijken hier ook naar onszelf) komen er ook andere elementen bij kijken. Want opeens moet je bezig zijn met al je apparatuur uitzoeken, methodes van inbouwen, iets weten van water en elektra aanleggen en met een beetje pech ook nog van roest behandelen. Er komt veel kijken bij het bouwen van een camper en helemaal als je dit zo veilig mogelijk wilt doen. Daarom een blog toegewijd aan manieren om jezelf zo goedmogelijk te beschermen tijdens het klussen. Van veiligheidsschoenen tot stofmaskers en tips om je gereedschap zo veilig mogelijk te gebruiken.

Tips voor veilig gebruik van gereedschap

Het is misschien een open deur, een die wagenwijd openstaat. Maar toch benoemen we hem meteen. Want hier zijn volgens ons de meeste ongelukken mee te voorkomen. Ja, soms kost het wat meer tijd maar de gevolgen van gereedschap op een onjuiste manier gebruiken kunnen groot zijn. Lees daarom, zeker als je er niet vaak mee werkt of het al even geleden is, de handleiding goed door. Hierin staat over het algemeen hoe het gereedschap veilig te gebruiken is en wat je absoluut niet moet doen.

Is het gereedschap verouderd of in slechte staat? Dit kan een ongelukje veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat bot gereedschap de kans op letsel vergroot? Ook als je het maar voor enkele onderdelen nodig hebt: gebruik goed gereedschap. Laat je zaag bijvoorbeeld slijpen of koop een nieuw zaagblad of zaagje. Check bij elektrisch gereedschap ook altijd wat de staat is van het stroomsnoer en of deze niet is beschadigd.

Tip: hou het stroomsnoer tijdens het gebruik altijd goed in de gaten en zorg dat je deze niet kunt raken; door hem over je schouder te hangen voorkom je dat deze in de weg zit.

Omdat de meeste van ons niet dagelijks met een cirkel-, afkort-, tafel- of decoupeerzaag werken nog enkele specifieke tips voor het veilig gebruik van deze type zagen:

 • Hou aanwezige beschermkappen altijd over het zaagblad;
 • Zorg voor goede ondersteuning van het te zagen materiaal. Klem het materiaal (als dat kan) vast met lijmklemmen;
 • Werk rustig, op een opgeruimde locatie het liefst ingericht op het specifiek te gebruiken gereedschap;
 • Hou rekening met het te zagen materiaal: dikker materiaal brengt andere risico’s mee (het klemmen of terugslaan van de zaag);
 • Voorkom dat je het snoer van de zaag kan raken, hang het achterlangs over je schouder;
 • Zorg voor een juiste werkhoogte van het werkblad en zorg ervoor dat je niet achter de zaag plaatsneemt maar een beetje aan de zijkant;
 • Stel de zaagdiepte in op het type materiaal en de specifieke dikte (vaak niet meer dan 6 mm uitsteken);
 • Gebruik (bij een tafelzaag) altijd een stok en kom nooit met je vingers in de buurt van het zaagblad;
 • Sluit indien mogelijk een stofzuiger aan en gebruik beschermende kleding, oogbescherming, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming. Hierover zo meer!

Zijn veiligheidsschoenen nodig?

Het beschermen van je voeten is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een camper gaat (ver)bouwen. Maar stiekem ben je nog geregeld met zware onderdelen in de weer. Schoenen met en stalenneus komen dus zeker van pas, maar veiligheidsschoenen zijn meer dan dat. Tegenwoordig uitgerust met antislipzolen, zo weet je dus zeker dat als je in een gekke positie staat je niet onderuitglijdt. Veiligheidsschoenen beschermen tegen zware en scherpe vallende voorwerpen en voorkomen dat je uitglijdt op momenten dat het je juist niet uitkomt. En aangezien een gemiddelde camperverbouwing makkelijk maanden (tot jaren) in beslag kan nemen is dit eigenlijk een best slimme investering, dus veiligheidsschoenen zijn zeker aan te raden!

Het aanbod van veiligheidsschoenen is groot, zo heeft alleen Engelbert Strauss al meer dan 100 verschillende hoge kwaliteit veiligheidschoenen (zelfs voor kinderen). Met zomer- en winteruitvoeringen kies je een schoen voor elk seizoen. Aangezien dit voor de meeste van ons ook allemaal abracadabra is raden we je aan om je in te lezen over hoe je de juiste werkschoenen kiest.

Tip: naast goede veiligheidsmaatregelen tijdens het klussen is de juiste verzekering voor je camper in aanbouw natuurlijk ook geen overbodige luxe. Verzeker je bus alvast als camper (in aanbouw). Lees meer over de aanbouw verzekering.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Blij met het einde van de bouw
  anemptytextlline
 • Hond in zelfbouwcamper
  Ninja's hok testen
  anemptytextlline
 • De wc staat al klaar
  anemptytextlline
 • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
  anemptytextlline
 • Ruim bed van 140 bij 198 cm
  anemptytextlline
 • Het dak is beloopbaar
  anemptytextlline
 • 4x4 brandweer camper
  Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
  anemptytextlline
 • Elektriciteit in camper
  Bedieningspaneel
  anemptytextlline