Veiligheidstips bij een camper bouwen

Welke maatregelen kan je in acht nemen als je zelf een camper (ver)bouwt.

Geschreven door: Lars

Je eigen camper bouwen is voor de meeste van ons een intens en vooral compleet nieuwe onderneming. Naast dat je wellicht niet de meest handige Harrie bent (we kijken hier ook naar onszelf) komen er ook andere elementen bij kijken. Want opeens moet je bezig zijn met al je apparatuur uitzoeken, methodes van inbouwen, iets weten van water en elektra aanleggen en met een beetje pech ook nog van roest behandelen. Er komt veel kijken bij het bouwen van een camper en helemaal als je dit zo veilig mogelijk wilt doen. Daarom een blog toegewijd aan manieren om jezelf zo goedmogelijk te beschermen tijdens het klussen. Van veiligheidsschoenen tot stofmaskers en tips om je gereedschap zo veilig mogelijk te gebruiken.

Tips voor veilig gebruik van gereedschap

Het is misschien een open deur, een die wagenwijd openstaat. Maar toch benoemen we hem meteen. Want hier zijn volgens ons de meeste ongelukken mee te voorkomen. Ja, soms kost het wat meer tijd maar de gevolgen van gereedschap op een onjuiste manier gebruiken kunnen groot zijn. Lees daarom, zeker als je er niet vaak mee werkt of het al even geleden is, de handleiding goed door. Hierin staat over het algemeen hoe het gereedschap veilig te gebruiken is en wat je absoluut niet moet doen.

Is het gereedschap verouderd of in slechte staat? Dit kan een ongelukje veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat bot gereedschap de kans op letsel vergroot? Ook als je het maar voor enkele onderdelen nodig hebt: gebruik goed gereedschap. Laat je zaag bijvoorbeeld slijpen of koop een nieuw zaagblad of zaagje. Check bij elektrisch gereedschap ook altijd wat de staat is van het stroomsnoer en of deze niet is beschadigd.

Tip: hou het stroomsnoer tijdens het gebruik altijd goed in de gaten en zorg dat je deze niet kunt raken; door hem over je schouder te hangen voorkom je dat deze in de weg zit.

Omdat de meeste van ons niet dagelijks met een cirkel-, afkort-, tafel- of decoupeerzaag werken nog enkele specifieke tips voor het veilig gebruik van deze type zagen:

  • Hou aanwezige beschermkappen altijd over het zaagblad;
  • Zorg voor goede ondersteuning van het te zagen materiaal. Klem het materiaal (als dat kan) vast met lijmkl