Veiligheidstips bij een camper bouwen

Welke maatregelen kan je in acht nemen als je zelf een camper (ver)bouwt.

Geschreven door: Lars

Je eigen camper bouwen is voor de meeste van ons een intens en vooral compleet nieuwe onderneming. Naast dat je wellicht niet de meest handige Harrie bent (we kijken hier ook naar onszelf) komen er ook andere elementen bij kijken. Want opeens moet je bezig zijn met al je apparatuur uitzoeken, methodes van inbouwen, iets weten van water en elektra aanleggen en met een beetje pech ook nog van roest behandelen. Er komt veel kijken bij het bouwen van een camper en helemaal als je dit zo veilig mogelijk wilt doen. Daarom een blog toegewijd aan manieren om jezelf zo goedmogelijk te beschermen tijdens het klussen. Van veiligheidsschoenen tot stofmaskers en tips om je gereedschap zo veilig mogelijk te gebruiken.

Tips voor veilig gebruik van gereedschap

Het is misschien een open deur, een die wagenwijd openstaat. Maar toch benoemen we hem meteen. Want hier zijn volgens ons de meeste ongelukken mee te voorkomen. Ja, soms kost het wat meer tijd maar de gevolgen van gereedschap op een onjuiste manier gebruiken kunnen groot zijn. Lees daarom, zeker als je er niet vaak mee werkt of het al even geleden is, de handleiding goed door. Hierin staat over het algemeen hoe het gereedschap veilig te gebruiken is en wat je absoluut niet moet doen.

Is het gereedschap verouderd of in slechte staat? Dit kan een ongelukje veroorzaken. Wist je bijvoorbeeld dat bot gereedschap de kans op letsel vergroot? Ook als je het maar voor enkele onderdelen nodig hebt: gebruik goed gereedschap. Laat je zaag bijvoorbeeld slijpen of koop een nieuw zaagblad of zaagje. Check bij elektrisch gereedschap ook altijd wat de staat is van het stroomsnoer en of deze niet is beschadigd.

Tip: hou het stroomsnoer tijdens het gebruik altijd goed in de gaten en zorg dat je deze niet kunt raken; door hem over je schouder te hangen voorkom je dat deze in de weg zit.

Omdat de meeste van ons niet dagelijks met een cirkel-, afkort-, tafel- of decoupeerzaag werken nog enkele specifieke tips voor het veilig gebruik van deze type zagen:

  • Hou aanwezige beschermkappen altijd over het zaagblad;
  • Zorg voor goede ondersteuning van het te zagen materiaal. Klem het materiaal (als dat kan) vast met lijmklemmen;
  • Werk rustig, op een opgeruimde locatie het liefst ingericht op het specifiek te gebruiken gereedschap;
  • Hou rekening met het te zagen materiaal: dikker materiaal brengt andere risico’s mee (het klemmen of terugslaan van de zaag);
  • Voorkom dat je het snoer van de zaag kan raken, hang het achterlangs over je schouder;
  • Zorg voor een juiste werkhoogte van het werkblad en zorg ervoor dat je niet achter de zaag plaatsneemt maar een beetje aan de zijkant;
  • Stel de zaagdiepte in op het type materiaal en de specifieke dikte (vaak niet meer dan 6 mm uitsteken);
  • Gebruik (bij een tafelzaag) altijd een stok en kom nooit met je vingers in de buurt van het zaagblad;
  • Sluit indien mogelijk een stofzuiger aan en gebruik beschermende kleding, oogbescherming, veiligheidsschoenen en gehoorbescherming. Hierover zo meer!

Zijn veiligheidsschoenen nodig?

Het beschermen van je voeten is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je een camper gaat (ver)bouwen. Maar stiekem ben je nog geregeld met zware onderdelen in de weer. Schoenen met en stalenneus komen dus zeker van pas, maar veiligheidsschoenen zijn meer dan dat. Tegenwoordig uitgerust met antislipzolen, zo weet je dus zeker dat als je in een gekke positie staat je niet onderuitglijdt. Veiligheidsschoenen beschermen tegen zware en scherpe vallende voorwerpen en voorkomen dat je uitglijdt op momenten dat het je juist niet uitkomt. En aangezien een gemiddelde camperverbouwing makkelijk maanden (tot jaren) in beslag kan nemen is dit eigenlijk een best slimme investering, dus veiligheidsschoenen zijn zeker aan te raden!

Het aanbod van veiligheidsschoenen is groot, zo heeft alleen Engelbert Strauss al meer dan 100 verschillende hoge kwaliteit veiligheidschoenen (zelfs voor kinderen). Met zomer- en winteruitvoeringen kies je een schoen voor elk seizoen. Aangezien dit voor de meeste van ons ook allemaal abracadabra is raden we je aan om je in te lezen over hoe je de juiste werkschoenen kiest.

Tip: naast goede veiligheidsmaatregelen tijdens het klussen is de juiste verzekering voor je camper in aanbouw natuurlijk ook geen overbodige luxe. Verzeker je bus alvast als camper (in aanbouw). Lees meer over de aanbouw verzekering.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Stofmaskers en adembescherming

Afhankelijk van wat je precies gaat inbouwen kom je hier in meerdere of mindere mate mee in aanraking. Maar als je het meest strikte advies opvolgt, zou je geregeld een stofmasker of zelfs een meer serieuze vorm van adembescherming moeten dragen. Ook hier klinkt het logisch als je het leest: inademen van stof, gassen of dampen kunnen een gevaar opleveren voor je gezondheid. Maar toch denken de meeste van ons (wij ook nog te vaak) dat het voor onze eigen klussen overbodig is om onze longen te beschermen. Zelfs bij het schuren en zagen van hout wordt al een stofmasker aanbevolen.

Maar er zijn nog andere aspecten bij het (ver)bouwen van je camper waar een masker geen overbodige luxe is. Bijvoorbeeld als je een badkamer met epoxy gaat inbouwen, roest moet behandelen of je camper opnieuw gaat spuiten. De dampen die hiervan afkomen wil je echt niet inademen. Een serieus masker is hier dan ook echt nodig. Een goed overzicht van welk stofmasker je nodig hebt bij welke klus vind je hier.

Handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding

Nu we de belangrijkste tips al met je hebben gedeeld, nog een paar laatste tips om zo veilig mogelijk te werk te gaan. Een veiligheidsbril van een paar euro kan je namelijk al blijvend oogletsel besparen. Er hoeft maar een klein stukje hout, metaal, verf of lijm in te komen en de reisplannen waarvoor je de camper aan het bouwen bent kunnen terug in de kast. Een veiligheidsbril (ook een goedkope van de Action) beschermt tegen stof en het indringen van onwenselijke materialen in je ogen.

Iets wat wel meer voor de hand ligt is het gebruik van werkhandschoenen. Je hebt verschillende soorten, handschoenen die je beschermen tegen verwondingen maar ook die je handen beschermen tegen (brandende) vloeistoffen, irriterende lijmen of olie. Kies dus de juiste handschoen voor de juiste klus. Naast dat je je handen schoonhoudt, wat ook fijn is, voorkom je verwondingen en irritaties. Zeker met sneldrogende lijm of verf (epoxy) zijn goede handschoenen essentieel!

Let op: bij het gebruik van (elektrische) zagen gebruik je juist geen handschoenen. Als het zaagblad zich vastzet in de handschoen kan de schade aan je hand nog groter worden.

Gehoorschade komt steeds vaker voor, een kwart van de jongeren zou er al last van hebben. Ook tijdens het klussen aan je camper loop je hier risico op. Geluiden vanaf 80 decibel kunnen namelijk al schadelijk zijn. Als je weet dat een schuurmachine 95 decibel produceert is het een logisch gegeven dat je bij alles wat een vergelijkbaar geluid produceert je gehoorbescherming opzet.

Als laatste kan je er nog voor kiezen om niet te klussen in je oude kleren, maar juist in speciale veiligheidskleding. Deze beschermt over het algemeen net wat beter en gaan minder snel kapot. Daarnaast zijn ze ontworpen om in te klussen, wat het allemaal nog net iets makkelijker maakt.

 

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram