Met de camper naar Sicilië

Van Villa San Giovanni staan we na 20 minuten op de ferry in Messina

Geschreven door: Lars

Het doel in Italië was zon, want die is hard nodig na één maand IJsland. Ondanks dat we in de ruim drie weken die we al in Italië zijn genoeg mooie dagen hebben gehad moeten de echte zon overgoten dagen, wat ons betreft, nog beginnen. En wel op Sicilië! Aangezien we al helemaal tot Zuid-Italië zijn gereden pakken we de ferry naar Sicilië (Messina) in Villa San Giovanni. Met de ferry naar IJsland nog in ons achterhoofd rijden we de haven in, maar hier gaat het totaal anders. Op zijn Italiaans. Na 20 minuten op de ferry rijden we in Messina alweer de kade op.

De kosten van de ferry naar Sicilië

Voordat we richting Sicilië reden hebben we wat korte zoekopdrachten gedaan. Heel veel wijzer werden we er niet van. Moeten we online een ticket kopen, of kunnen we gewoon naar de haven rijden en het daar allemaal regelen? Het enige wat we wel aan informatie vonden was dat een ferry overtocht (retour) ongeveer €100,- voor de camper ging kosten. De retour is dan drie maanden geldig. Aangezien er elke 40 minuten een ferry gaat besluiten we niets online te kopen, we rijden naar de haven en zien wel.

Aangekomen na een lange dag rijden (het was tijd voor iets nieuws) komen we aan in Villa San Giovanni. Meteen maar door naar de haven om te kijken of er nog een ferry gaat. De haven staat goed aangegeven en hoe dichterbij we komen wordt het snel duidelijk, een aparte rij voor het kopen van een kaartje. De camper parkeren we en binnen een minuut hebben we het juiste ticket te pakken: €95,- voor een retour (binnen drie maanden). De man achter de balie kijkt ons zelfs een beetje raar aan als we vragen wanneer de volgende ferry gaat. Elke 40 minuten dus de volgende vertrekt vast straks. En ze varen tot diep in de nacht door.

Lees hieronder verder!
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Kathedraal van Siracusa
  anemptytextlline
 • Ninja op Monte Monaco
  anemptytextlline
 • Kleine straatjes in Siracusa
  anemptytextlline
 • Rotsformaties Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Kerk Siracusa Sicilië
  anemptytextlline
 • Typische balkonnetjes in Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Kustlijn van Siracusa Italië
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij de baai San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Uitzicht op San Vito Lo Capo
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar op te letten als je met de camper naar Sicilië gaat?

Oeps, het is zondag. Totaal de dagen van de week vergeten en juist in het weekeind leeft Italië op. En op Sicilië is dat niet anders, het is hier misschien nog wel erger dan op het vasteland. Na het kopen van ons ticket sluiten we aan in de massa die ook de ferry op wil. Er wordt op zijn Italiaans gereden, getoeterd en van orde handhaving lijkt nog nooit te zijn gehoord. Maar we hebben geluk, als laatste kunnen we nog net de ferry op. Waar in onze enige andere ervaring het autodek nog verplicht verlaten moest worden mag je hier lekker blijven zitten. Na 20 minuten sta je namelijk aan de andere kant. Hier wordt ons pas echt duidelijk dat Sicilië in het weekeind leeft. Het is zondagavond zeven uur en de straten zien zwart van de mensen, fout (of Italiaans) geparkeerde auto's staan overal en het duurt anderhalf uur voor we Messina uit zijn. We dachten een plekje langs het strand te zoeken, maar alles is volgebouwd. Uiteindelijk rijden we tot Giardini Naxos om daar de volgende dag te genieten van het weer op Sicilië.

Tip: Pak op Sicilië de tolwegen. De prijzen zijn goed betaalbaar en de niet tolwegen zijn met een camper haast niet te doen. Ze gaan dorp in, dorp uit en nemen veel tijd in beslag. Zeker in het weekeind.

11 comments on “Met de camper naar Sicilië”

  1. Hey Linda, niet een waar we zelf ervaring mee hebben. Zijn destijds zelf vanaf de oostkust doorgestoken en na een nachtje bij een Centro Commerciale direct eind van de dag de ferry naar Sicilië gepakt. Op de terugweg 's ochtends de ferry gepakt en door gereden naar Tropea. Hopelijk vind je een mooi plekje, geniet van Sicilië!

  1. Hey Anne, Italië is inderdaad een ideaal land om met je hond door te reizen! Ze zijn bijna overal welkom en de mensen zijn zo vriendelijk naar honden toe. Soms zo erg dat Ninja hele broodjes ham gevoerd werd haha. Veel plezier op Sicilië, probeer de spits te vermijden. Anders sta je uren in de file 😉

 1. Hoi wij zijn ook een beetje Italië gek en vroegen ons af welke afmeting heeft jullie camper of telt dat niet op de ferry naar sicilie.
  Wij hebben een hymer van 7.30
  En zijn benieuwd wat dit kost.
  Gr Astrid

  1. Hoi Astrid,
   Tof dat jullie naar Sicilië willen gaan met de camper. Het camper ticket is geldig voor drie maanden en €95,- retour. (Dat is inmiddels twee jaar geleden dus misschien zijn de prijzen iets aangepast) Het gaat niet op afmeting en je hoeft niet te reserveren. De ferry vaart zo vaak dat je gewoon bij aankomst een ticket koopt en de boot op kan. Waar je wel naar moet kijken is of je een aanhanger meeneemt of niet. Veel plezier!

  1. Ha Paul,
   Een exacte hoogte durf ik niet te zeggen, er gaan ook gewoon vrachtwagens op dus als je geen extreme camper hebt verwacht ik geen problemen! Er zijn trouwens zelfs open ferry's dus mocht je wel hoger zijn dan is er altijd nog een alternatief. Veel plezier op Sicilië.

 2. Goedemiddag, Wij willen ok met once camper near Sicilie. Ik kan echter met geen mogelijkheid een ferry vinden van Villa s Giovani naar Messina. Alleen voetveer. Kuntu me wat Info geven hierover

  1. Hi Nini, De ferry gaat zo vaak (om de 20-40 minuten) dat er inderdaad niet veel over online te vinden is. Dat probleem hadden wij ook! Maar omdat de oversteek zo vaak gedaan wordt op een dag kan je er gewoon naar toe rijden. Er is een speciale baan waar tickets gekocht kunnen worden, en dan is het de eerste boot op rijden die aankomt. Het is eigenlijk vrij makkelijk. Wel slim is om een "rustige periode" uit te zoeken, wij gingen net voor het weekend en dat was niet ideaal. Doordeweeks is het een stuk rustiger. Tussen Villa s Giovani en Messina gaat zeker niet alleen een voetveer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram