Met de camper naar Sicilië

Van Villa San Giovanni staan we na 20 minuten op de ferry in Messina

Home » Europa » Italië » Met de camper naar Sicilië

door | 9 reacties

Het doel in Italië was zon, want die is hard nodig na één maand IJsland. Ondanks dat we in de ruim drie weken die we al in Italië zijn genoeg mooie dagen hebben gehad moeten de echte zon overgoten dagen, wat ons betreft, nog beginnen. En wel op Sicilië! Aangezien we al helemaal tot Zuid-Italië zijn gereden pakken we de ferry naar Sicilië (Messina) in Villa San Giovanni. Met de ferry naar IJsland nog in ons achterhoofd rijden we de haven in, maar hier gaat het totaal anders. Op zijn Italiaans. Na 20 minuten op de ferry rijden we in Messina alweer de kade op.

De kosten van de ferry naar Sicilië

Voordat we richting Sicilië reden hebben we wat korte zoekopdrachten gedaan. Heel veel wijzer werden we er niet van. Moeten we online een ticket kopen, of kunnen we gewoon naar de haven rijden en het daar allemaal regelen? Het enige wat we wel aan informatie vonden was dat een ferry overtocht (retour) ongeveer €100,- voor de camper ging kosten. De retour is dan drie maanden geldig. Aangezien er elke 40 minuten een ferry gaat besluiten we niets online te kopen, we rijden naar de haven en zien wel.

Aangekomen na een lange dag rijden (het was tijd voor iets nieuws) komen we aan in Villa San Giovanni. Meteen maar door naar de haven om te kijken of er nog een ferry gaat. De haven staat goed aangegeven en hoe dichterbij we komen wordt het snel duidelijk, een aparte rij voor het kopen van een kaartje. De camper parkeren we en binnen een minuut hebben we het juiste ticket te pakken: €95,- voor een retour (binnen drie maanden). De man achter de balie kijkt ons zelfs een beetje raar aan als we vragen wanneer de volgende ferry gaat. Elke 40 minuten dus de volgende vertrekt vast straks. En ze varen tot diep in de nacht door.

Nog sneller? Boek alvast online een ticket

 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Kathedraal van Siracusa
  anemptytextlline
 • Ninja op Monte Monaco
  anemptytextlline
 • Kleine straatjes in Siracusa
  anemptytextlline
 • Rotsformaties Riserva naturale dello Zingaro
  anemptytextlline
 • Kerk Siracusa Sicilië
  anemptytextlline
 • Typische balkonnetjes in Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Italië
  anemptytextlline
 • Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Kustlijn van Siracusa Italië
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij de baai San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Uitzicht op San Vito Lo Capo
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waar op te letten als je met de camper naar Sicilië gaat?

Oeps, het is zondag. Totaal de dagen van de week vergeten en juist in het weekeind leeft Italië op. En op Sicilië is dat niet anders, het is hier misschien nog wel erger dan op het vasteland. Na het kopen van ons ticket sluiten we aan in de massa die ook de ferry op wil. Er wordt op zijn Italiaans gereden, getoeterd en van orde handhaving lijkt nog nooit te zijn gehoord. Maar we hebben geluk, als laatste kunnen we nog net de ferry op. Waar in onze enige andere ervaring het autodek nog verplicht verlaten moest worden mag je hier lekker blijven zitten. Na 20 minuten sta je namelijk aan de andere kant. Hier wordt ons pas echt duidelijk dat Sicilië in het weekeind leeft. Het is zondagavond zeven uur en de straten zien zwart van de mensen, fout (of Italiaans) geparkeerde auto’s staan overal en het duurt anderhalf uur voor we Messina uit zijn. We dachten een plekje langs het strand te zoeken, maar alles is volgebouwd. Uiteindelijk rijden we tot Giardini Naxos om daar de volgende dag te genieten van het weer op Sicilië.

Tip: Pak op Sicilië de tolwegen. De prijzen zijn goed betaalbaar en de niet tolwegen zijn met een camper haast niet te doen. Ze gaan dorp in, dorp uit en nemen veel tijd in beslag. Zeker in het weekeind.


Zelf reizen in Italië?

Ben je enthousiast geworden over Italië en sta je klaar om dit land zelf te ontdekken? De onderstaande reisorganisaties helpen je graag op weg. Of je nu alles zelf gaat regelen of alles geregeld wilt hebben. Bekijk het aanbod, vraag een offerte aan of boek direct.

Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

9 Reacties

 1. Anne

  Hey Lars, ik ben erg blij met je handige Sicilië overtocht tips. Ik reis alleen met hond en italie is een zeer welkom land.

  Antwoord
  • Lars

   Hey Anne, Italië is inderdaad een ideaal land om met je hond door te reizen! Ze zijn bijna overal welkom en de mensen zijn zo vriendelijk naar honden toe. Soms zo erg dat Ninja hele broodjes ham gevoerd werd haha. Veel plezier op Sicilië, probeer de spits te vermijden. Anders sta je uren in de file 😉

   Antwoord
 2. Astrid

  Hoi wij zijn ook een beetje Italië gek en vroegen ons af welke afmeting heeft jullie camper of telt dat niet op de ferry naar sicilie.
  Wij hebben een hymer van 7.30
  En zijn benieuwd wat dit kost.
  Gr Astrid

  Antwoord
  • Lars

   Hoi Astrid,
   Tof dat jullie naar Sicilië willen gaan met de camper. Het camper ticket is geldig voor drie maanden en €95,- retour. (Dat is inmiddels twee jaar geleden dus misschien zijn de prijzen iets aangepast) Het gaat niet op afmeting en je hoeft niet te reserveren. De ferry vaart zo vaak dat je gewoon bij aankomst een ticket koopt en de boot op kan. Waar je wel naar moet kijken is of je een aanhanger meeneemt of niet. Veel plezier!

   Antwoord
 3. Beijer

  Bedankt voor de tip. Wij gaan rond half april naar Sicilië.
  Makkelijk als je voor aanvang enige info van iemand ontvangt.

  Antwoord
 4. Paul Vonk

  hoi Lars,
  wij willen deze ferry ook gebruiken, maar is er een maximum hoogte van de camper?

  Antwoord
  • Lars

   Ha Paul,
   Een exacte hoogte durf ik niet te zeggen, er gaan ook gewoon vrachtwagens op dus als je geen extreme camper hebt verwacht ik geen problemen! Er zijn trouwens zelfs open ferry’s dus mocht je wel hoger zijn dan is er altijd nog een alternatief. Veel plezier op Sicilië.

   Antwoord
 5. Nini Paters

  Goedemiddag, Wij willen ok met once camper near Sicilie. Ik kan echter met geen mogelijkheid een ferry vinden van Villa s Giovani naar Messina. Alleen voetveer. Kuntu me wat Info geven hierover

  Antwoord
  • Lars

   Hi Nini, De ferry gaat zo vaak (om de 20-40 minuten) dat er inderdaad niet veel over online te vinden is. Dat probleem hadden wij ook! Maar omdat de oversteek zo vaak gedaan wordt op een dag kan je er gewoon naar toe rijden. Er is een speciale baan waar tickets gekocht kunnen worden, en dan is het de eerste boot op rijden die aankomt. Het is eigenlijk vrij makkelijk. Wel slim is om een “rustige periode” uit te zoeken, wij gingen net voor het weekend en dat was niet ideaal. Doordeweeks is het een stuk rustiger. Tussen Villa s Giovani en Messina gaat zeker niet alleen een voetveer.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals