Met de ferry naar IJsland

Je eigen auto (of camper) meenemen kan voordeliger zijn

De oversteek naar IJsland is in sommige gevallen (veel) voordeliger met de ferry. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoelang je gaat en wat voor vervoer je mee neemt. Een mooie bonus is dat je een tussenstop op de Faeröer Eilanden kunt maken. Hier nemen we je mee in de voor- en nadelen van de ferry alsook welke opties je allemaal hebt.

De ferry naar IJsland

Er vaart maar één maatschappij (Smyril Line) naar IJsland, en er is maar één haven op het vasteland vanaf waar deze vertrek; Hirtshals in Denemarken. Dit ligt op ongeveer 1.000 kilometer rijden vanaf Nederland. De overtocht naar IJsland duurt ongeveer twee en een halve dag, je slaapt twee of drie nachten aan boord van de ferry. Vind je dit een lange overtocht? Het is mogelijk om je tocht op te breken door middel van een tussenstop op de Faeröer Eilanden. Zeker een aanrader om een aantal dagen over deze eilanden te crossen.

Tip: wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan super makkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de IJsland ferry overtochten en boek online!

Vaarschema’s en seizoenen

Smyril Line werkt op basis van vaarschema’s. Vaak staat dit al voor het hele jaar vast. De vaarschema’s zijn opgedeeld in verschillende periodes namelijk van begin januari tot eind maart, eind maart tot begin juni, begin juni tot half augustus, half augustus tot eind oktober en eind oktober tot half december. In deze periodes vaart de ferry ongeveer een keer per week.

Bekijk het vaarschema van 2022 of het vaarschema van 2023.

Extra info: bij slecht weer kan de aankomst- en vertrekhaven op de Faeröer Eilanden Klaksvík of Kollafjördur zijn in plaats van Tórshavn. Ook in Denemarken kan uitgeweken worden naar Frederikshavn, Esbjerg of Hanstholm in plaats van Hirtshals. Blijf dus geïnformeerd wanneer je vertrekdatum dichterbij komt. Voor de recente informatie kun je contact opnemen met de klantenservice van Smyril Line.   

Wat kost de overtocht naar IJsland?

De kosten van de overtocht naar IJsland zijn sterk afhankelijk van verschillende factoren. Zo zorgen het type voertuig dat je meeneemt, het type hut wat je wilt boeken, met of zonder diner en het aantal personen voor grote prijsverschillen.

Let op: de tarieven zijn niet meer op basis van hoog-, midden- en laagseizoen ingedeeld. Het werkt volgens hetzelfde principe als vliegtickets, hoe voller de ferry raakt hoe hoger de ticketprijs wordt. Vroeg boeken is daarom ons advies!

Kostenindicatie voor de ferry naar IJsland

Doordat de tarieven niet meer op basis van seizoenen werken is het lastig om up-to-date prijsindicaties te geven. Om je toch een indicatie te geven tonen we hier de prijzen van 2021. Toen werkte het nog wel met laag-, midden- en hoogseizoen tarieven.

Let op: de prijs is een indicatie voor één overtocht, maal twee dus als je op en neer wilt met de ferry!

Hoog
jun t/m aug
Midden
mei, jun,
aug, sep
Laag
jan t/m apr
sep t/m dec
Auto* + 1 persoon €440,- €315,- €270,-
Camper** + 1 persoon €875,- €845,- €490,-
Motor + 1 persoon€340,-€255,-€195,-
Fiets + 1 persoon€215,-€185,-€155,-
Volwassene zonder voertuig €185,- €155,- €125,-
Kind (3-11 jaar) €130,- €110,- €90,-
Couchette (p.p.) €125,- €95,- €50,-
2-persoonshut zonder raam
vanaf
€370,- €275,- €140,-
2-persoonshut met raam
vanaf
€525,- €430,- €235,-
2-persoons luxe cabin
vanaf
€975,- €875,- €475,-
4-persoonshut zonder raam
vanaf
€370,- €275,- €140,-
4-persoonshut met raam
vanaf
€525,- €430,- €235,-

*Afmeting van de auto moet vallen binnen (HxLxB) 1,9m x 5m x 2m.
**Afmeting van de camper moet vallen binnen (HxLxB) 3,5m x 5m x 2m. Tegen een meer prijs kunnen langere campers worden meegenomen (€230,- per meter in het hoog- en middenseizoen en €125.- in het laagseizoen).

Tekst gaat hieronder verder!
 • Herfst in IJsland
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Ontelbare vulkanen bij Mývatn IJsland
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline