Met de ferry naar IJsland

Je eigen auto (of camper) meenemen kan voordeliger zijn

De oversteek naar IJsland is in sommige gevallen (veel) voordeliger met de ferry. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoelang je gaat en wat voor vervoer je mee neemt. Een mooie bonus is dat je een tussenstop op de Faeröer Eilanden kunt maken. Hier nemen we je mee in de voor- en nadelen van de ferry alsook welke opties je allemaal hebt.

De ferry naar IJsland

Er vaart maar één maatschappij naar IJsland, en er is maar één haven op het vaste land vanaf waar deze vertrek; Hirtshals in Denemarken. Dit ligt op ongeveer 1.000 kilometer rijden vanaf Nederland. De overtocht naar IJsland duurt ongeveer twee en een halve dag, je slaapt dus twee nachten aan boord van de ferry. Wel is het mogelijk om je tocht op te breken door middel van een tussenstop op de Faeröer Eilanden.
In het hoogseizoen (grofweg juni tot juli) vertrekt er bijna dagelijks een ferry, in het laagseizoen is het er vaak maar één per week. Het is dus verstandig om op tijd te boeken als je gebonden bent aan data. Last minutes zijn ook mogelijk maar kijk dan niet raar op als je lang op het eiland moet verblijven.

De kosten van de overtocht

De kosten van de overtocht zijn afhankelijk van het seizoen waarin je naar IJsland wilt gaan. Daarnaast zit er een prijsverschil in het type hut wat je hebt op de ferry. Eén met een raam, een normale hut of een gedeelde hut (couchette).

Let op: De prijs is een indicatie voor één overtocht, maal twee als je op en neer wilt met de ferry! Kijk hier verder voor specifieke prijzen en alle overnachtingsmogelijkheden.

Met de auto

O.b.v. Auto* en type verblijf** Hoogseizoen
(jun t/m aug)
Middenseizoen
(mei, jun, aug, sept)
Laagseizoen
(jan t/m apr en sept t/m dec
Tweepersoonskamer met raam €670,- €480,- €340,-
Tweepersoonskamer zonder raam €560,- €410,- €290,-
Luxe cabin €860,- €620,- €420,-
Couchette €430,- €320,- €250,-*Afmeting van de auto moet vallen binnen (HxLxB) 1,9m x 5m x 2m.
**Prijs per persoon op basis van twee personen.

Met de camper

O.b.v. Camper* en type verblijf** Hoogseizoen
(jun t/m aug)
Middenseizoen
(mei, jun, aug, sept)
Laagseizoen
(jan t/m apr en sept t/m dec
Tweepersoonskamer met raam €620,- €520,- €360,-
Tweepersoonskamer zonder raam €560,- €470,- €320,-
Luxe cabin €750,- €610,- €410,-
Couchette €480,- €420,- €300,-*Afmeting van de camper moet vallen binnen (HxLxB) 3,5m x 5m x 2m. Tegen een meer prijs kunnen langere campers worden mee genomen (ongeveer €180,- per meter).
**Prijs per persoon op basis van twee personen.

Er zijn nog meer opties, bovenstaande tabellen zijn puur ter indicatie van de kosten om met de ferry (en auto of camper) naar IJsland te gaan.

Opmerking: De overtocht neemt goed twee en een halve dag in beslag. Er moet dus gegeten worden op de ferry. Er zijn meerdere restaurants maar zelf het e.e.a. meenemen is ook mogelijk. Bij de couchettes zit overigens een gratis (warme) lunch inbegrepen!

Auto of camper verschepen en zelf vliegen

Een niet geheel ongebruikelijke oplossing wanneer je de beschikbare tijd goed wilt indelen is om de auto of camper te verschepen naar IJsland. En er dan zelf achteraan te vliegen. Sommigen kiezen ervoor om dit voor zowel de heen als terugreis te doen, andere alleen voor de terugreis en gaan heen met de ferry. De prijzen verschillen hierin wederom per seizoen alsook de afmeting van het voertuig. Er zijn (helaas) geen standaard tarieven te vinden en het zal dus neerkomen op maatwerk.

Onze ervaring: Het verschepen per container scheelt niet heel veel in prijs met de ferry, helemaal niet als je de kosten voor vliegtickets mee rekent. Het bespaart vooral tijd (twee en een halve dag op de ferry en minimaal een dag rijden vanuit Denemarken). Voor een bus van ongeveer 5 meter lang en 2,5 meter hoog werd in september €900,- betaald.

Waarom het voordelig is om eigen vervoer mee te nemen

Naast dat het natuurlijk heerlijk is om gewoon in je eigen auto of camper te rijden heeft het meer voordelen. De eerste is de tussenstop op de Faeröer Eilanden (wanneer kom je hier anders?). Daarnaast hoef je geen auto of camper te huren, de huurprijs op IJsland licht relatief hoog. Je betaald al snel €75,- per dag voor een kleine auto en €100,- voor een combo camper. Voor een serieuze camper ben je makkelijk €200,- en meer per dag kwijt. Lang niet zo gek om je eigen mee te nemen toch?!

Comments

 1. Ik wil met mijn eigen camper naar IJsland. Ik heb bij Smyrlline naar prijzen geinformeerd en voor het middenseozoen gaat dag € 3500
  kosten. Als ik het op jullie site uitreken kom ik op €2000.
  Waar zit dat verschil in?
  Met vriendelijke groet,

  Bart Engelen

  • Lars
   september 6th

   Ha Bart, een mooi vooruitzicht. Hoewel het duur is kunnen we het zeker aanraden! Wij hebben de prijzen als indicatie gebruikt. Deze komen direct van Smyril Line maar het verschil kan zitten in afmetingen van de camper en misschien zelfs wel hoe vol de ferry al zit en het soort cabine. Het is voor ons lastig om alle prijzen die Smyril Line hanteert hier goed weer te geven en eventuele veranderingen op te nemen. Daarom dat we er enkele prijzen hebben uitgepakt als indicatie. Het beste is dan ook om inderdaad altijd zelf bij Smyril Line (of een tussenpersoon) een prijsopgave te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *