UNESCO-hoogtepunten in Zuid-Italië

Bezoek in Zuid-Italië Castel del Monte, Alberobello en Matera

Geschreven door: Dasja

Hoewel de Adriatische kust volgens ons niet veel voorstelt, kent deze kant van Zuid-Italië een paar hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze liggen niet aan de kust. Oh ja en ze staan ook allemaal op de UNESCO Werelderfgoed lijst. We gingen in een paar dagen langs Castel del Monte, Alberobello, Matera en sloten af met Craco. En Craco mag volgens ons ook op de UNESCO lijst worden toegevoegd. Hier een korte introductie van deze bijzondere plekken, uiteraard met een paar kekke foto's.

Castel del Monte, mooier van buiten dan van binnen

Castel del Monte, een perfect achthoekig symmetrisch kasteel gebouwd door Frederick II, is vooral lijp vanaf de buitenkant. Keizer Frederick II, koning van Sicilië en Duitsland, had enkele titels die tot de verbeelding spreken, wonder of the world bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn het vooral zijn architectonische projecten die ons een inkijk geven in deze hier zeer geliefde keizer. Castel del Monte is waarschijnlijk zijn meest bekende nalatenschap. Het kasteel is niet zoals de kastelen in Frankrijk met veel poespas en details. Het gaat hier om de perfectie in symmetrie en de zogenaamde gouden driehoek. De acht torens staan precies even ver uit elkaar, zijn allemaal even hoog en laten niets over tot de verbeelding. Misschien maakt dat het juist zo mooi. Helaas wordt er binnen in het kasteel (entree €6,- p.p.) niet verder ingegaan op hoe het tot stand is gekomen of waarvoor het werd gebruikt. De tentoonstelling gaat over de gouden driehoek en hoe dit voor ultieme schoonheid staat terwijl wij graag meer over Frederick II willen weten en dit lijpe kasteel. Later leren we dat het waarschijnlijk vooral als optrekje voor de jacht werd gebruikt, want echte manieren om het Castel del Monte te verdedigen zijn niet gevonden.

Voor campers: In het laagseizoen is het geen probleem om tot de kleine parkeerplaats op een tiental meters van Castel del Monte te rijden. En nog beter, daar te overnachten. Een betere avondwandeling is er in de omgeving niet te vinden.

Lees hieronder verder!
 • UNESCO-hoogtepunt Trulli huisjes
  anemptytextlline
 • Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0384311.
  anemptytextlline
 • In Italië de Vallei der Tempels
  anemptytextlline
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • De avond valt bij Lago di Campotosto
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Rotswanden Pozza di Fassa
  anemptytextlline
 • Vallei der Tempels op Sicilië
  anemptytextlline
 • Hiken in Italië
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Colosseum in Rome
  anemptytextlline

Wij Reizen In Italië

Italië staat bol van de historie en rijke cultuur. Zelfs in de drie maanden die wij hier doorbrachten hebben we niet alles kunnen zien en doen. Om je te helpen het maximale uit jouw reis naar Italië te halen delen we onze ervaringen en hoogtepunten op ons blog. Een mooie reisvoorbereiding voor jou, ontdek Italië.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Alberobello met authentieke Trulli huisjes

Alberobello is één van de weinige plekken waar de tradities van deze regio het straatbeeld (van het oude centrum) nog sieren; Trulli huisjes. Ondanks dat je op het platteland ook nog her een der een Trulli huisje ziet staan, bestaat het oude centrum van Alberobello compleet uit deze enigszins aparte huizen. En dan voornamelijk de daken die niet zijn zoals wij ze kennen. Losse stenen, het meest lijkend op leisteen, worden zonder gebruik van cement in een cirkel opgestapeld tot een omgekeerde trechter. Vaak wordt de schoorsteen versierd met een windvanger. Meerdere van zulke daken vormen één huis. Met een paar uur loop je door alle straatjes, eet je uiteraard een ijsje en ga je een paar van de winkeltjes in om een huisje van binnen te zien. Mis ook vooral de kerk niet, tientallen Trulli daken maken dit tot een unieke kerk!

De grotwoningen van Matera

Het oude centrum van Matera, één van de oudste steden ter wereld, is compleet in de rotsen gebouwd. Hoewel je dit vanaf het eerste gezicht niet ziet, de straatjes lijken gewoon op die van andere oude dorpjes, gaan alle huizen de rotsen in. Soms wel tot tientallen meters diep. Tegenwoordig woont er niemand meer, maar verlaten is het zeker niet. Toeristische winkeltjes vestigen zich in de oude huizen waar andere een inzicht geven in hoe men hier tientallen jaren geleden (tot 1950) nog gewoon woonden. Tegenwoordig is dit niet meer toegestaan, de gemeente vond het om hygiënische redenen niet meer verantwoord om hier mensen te laten wonen. Een nieuwe stad werd om Matera heen gebouwd en de inwoners moesten verplicht verhuizen. Als je door een oud huis loopt, waar de beesten vaak binnen werden gehouden, begrijp je de beslissing.

Voor campers: Door de hele stad wordt een prima (goedkope) camperparkeerplaats aangegeven. Het heeft het meeste weg van een parkeergarage, maar dan zonder hoogte beperkingen, waar je voor €1,- per uur parkeert. Binnen 10 minuten loop je naar het oude deel van Matera.

De spookstad Craco

Waar in Matera de mensen verplicht werden hun huizen te verlaten is de reden in Craco net even iets anders. Vanaf 1950 veroorzaakte aardbevingen hier landslides die meer dan de helft van het dorp hebben weggevaagd. Alleen het armste deel van het dorp, boven op de heuvel, staat nog enigszins overeind. Maar ook zij, de laatste 1800 inwoners, moesten in 1963 om veiligheidsredenen het dorp verplicht verlaten. De huizen zijn onbewoonbaar en drie nieuwe dorpen zijn in de buurt van het oude dorp gebouwd. Waar je eerst nog vrij kon dwalen door de straten van Craco is het nu hermetisch afgesloten, voor de veiligheid maar ook om te bewaren wat er nog rechtop staat. Na een donatie van €10,- p.p. mag je onder begeleiding van een gids door een deel van het dorp lopen. Zoals de foto's laten zien, is dit een unieke belevenis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram