UNESCO-hoogtepunten in Zuid-Italië

Bezoek in Zuid-Italië Castel del Monte, Alberobello en Matera

Geschreven door: Dasja

Hoewel de Adriatische kust volgens ons niet veel voorstelt, kent deze kant van Zuid-Italië een paar hoogtepunten die zeker de moeite waard zijn. Eén ding hebben ze allemaal gemeen, ze liggen niet aan de kust. Oh ja en ze staan ook allemaal op de UNESCO Werelderfgoed lijst. We gingen in een paar dagen langs Castel del Monte, Alberobello, Matera en sloten af met Craco. En Craco mag volgens ons ook op de UNESCO lijst worden toegevoegd. Hier een korte introductie van deze bijzondere plekken, uiteraard met een paar kekke foto's.

Castel del Monte, mooier van buiten dan van binnen

Castel del Monte, een perfect achthoekig symmetrisch kasteel gebouwd door Frederick II, is vooral lijp vanaf de buitenkant. Keizer Frederick II, koning van Sicilië en Duitsland, had enkele titels die tot de verbeelding spreken, wonder of the world bijvoorbeeld. Tegenwoordig zijn het vooral zijn architectonische projecten die ons een inkijk geven in deze hier zeer geliefde keizer. Castel del Monte is waarschijnlijk zijn meest bekende nalatenschap. Het kasteel is niet zoals de kastelen in Frankrijk met veel poespas en details. Het gaat hier om de perfectie in symmetrie en de zogenaamde gouden driehoek. De acht torens staan precies even ver uit elkaar, zijn allemaal even hoog en laten niets over tot de verbeelding. Misschien maakt dat het juist zo mooi. Helaas wordt er binnen in het kasteel (entree €6,- p.p.) niet verder ingegaan op hoe het tot stand is gekomen of waarvoor het werd gebruikt. De tentoonstelling gaat over de gouden driehoek en hoe dit voor ultieme schoonheid staat terwijl wij graag meer over Frederick II willen weten en dit lijpe kasteel. Later leren we dat het waarschijnlijk vooral als optrekje voor de jacht werd gebruikt, want echte manieren om het Castel del Monte te verdedigen zijn niet gevonden.

Voor campers: In het laagseizoen is het geen probleem om tot de kleine parkeerplaats op een tiental meters van Castel del Monte te rijden. En nog beter, daar te overnachten. Een betere avondwandeling is er in de omgeving niet te vinden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Pozza di Fassa Dolomieten
  anemptytextlline
 • Wildkamperen San Vito Lo Capo
  anemptytextlline
 • Rotswanden Pozza di Fassa
  anemptytextlline
 • In Italië de Vallei der Tempels
  anemptytextlline
 • Colosseum in Rome
  anemptytextlline
 • DCIM105GOPROG0304146.
  anemptytextlline
 • Ragusa Ibla
  anemptytextlline
 • Hiken in Italië
  anemptytextlline
 • De avond valt bij Lago di Campotosto
  anemptytextlline
 • Vallei der Tempels op Sicilië
  anemptytextlline