Camper bouwen: welk hout kies je?

We vergelijken op gewicht en eigenschappen

Geschreven door: Dasja

Door de bomen het bos niet meer zien is hier bijna letterlijk het geval. Want welke houtsoorten zijn het beste voor het bouwen van een camper? Er zijn meerdere punten waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is gewicht zeer belangrijk maar ook de vochtbestendigheid. Deze wordt vaak uitgedrukt in het beoogde gebruik (buiten of binnen). En dan is in sommige gevallen flexibiliteit ook wenselijk. Net zoals de isolatiematerialen is de keuze van het type hout per persoon verschillend. Zodra je voldoende ventileert en het hout goed behandeld dan zijn er meerdere opties mogelijk. Kijk vooral zelf wat je belangrijk vindt, welke eisen jij aan het hout stelt en wat past binnen je budget.

Tip: met welk hout je ook gaat werken, het vooraf behandelen van het hout verlengt de levensduur aanzienlijk. In een camper heb je te maken met condensatie, zorg er daarom voor dat het hout waar je mee werkt goed is beschermd tegen vocht. Zet het hout in een primer en lak alles af. Zo bescherm je het hout. Vergeet hierbij de zaagsneden en kopse kanten niet. Je kunt ook kiezen om hout te kopen dat al is voorzien van een primerlaag.

Beste hout om een camper te bouwen

Het aanbod hout is enorm divers. Of je gaat voor platen, schrootjes of planken dat is helemaal aan jou. Daar zit op de manier van bevestigen en het uiteindelijke visuele resultaat na geen verschil in. Maar het aanbod houtsoorten waar je uit kunt kiezen is enorm. En daar zit wel een verschil in! We zetten de meest gebruikte en meest logische opties voor je op een rij.

  • Beuken
    Multiplex – 750 kg per m³ – binnen toepassing – redelijk flexibel bij diktes <15 mm.
  • Okoumé
    Multiplex – 500 kg per m³ – buiten toepassing – redelijk flexibel bij diktes <15 mm.
  • Betonplex
    Berken – 600 kg per m³ – buiten toepassing – flexibiliteit is minimaal.
  • OSB-3
    Pershout – 615 kg per m³ – binnen toepassing & vochtige omstandigheden – flexibiliteit is minimaal.
  • Fins Vuren
    Multiplex – 450 kg per m³ – buiten toepassing – redelijk bij diktes <15 mm.
  • Populier
    Multiplex – 450 kg per m³ – binnen toepassing – flexibiliteit is minimaal.
  • MDF
    Pershout – 750 kg m³ – binnen toepassing – flexibiliteit is minimaal.
  • Bamboe
    Pers/multiplex – 700-1000 kg per m³ – buiten toepassing – flexibiliteit is minimaal.
  • Vuren
    Schrootjes – 460 kg per m³ – binnen toepassing – redelijk felxibel bij diktes <15 mm.

Populieren multiplex wordt vaak aangeprezen als het beste hout voor een camper inbouw. Hierbij is gewicht het belangrijkste argument, maar ook de prijs speelt een rol. Na het uiteenzetten van het gemiddelde gewicht van alle houtsoorten die in aanmerking komen in een camper kwamen wij tot een andere conclusie. Voor ons is Okoumé het beste hout om een camper mee in te bouwen. Het is namelijk maar 50 kg per m³ zwaarder, terwijl het veel sterker (hardhout) is en beter tegen vocht kan, helemaal als het goed behandeld is.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor een frame van vurenhouten balken en de afwerking is gedaan met Okoumé multiplex platen. In een camper komt volgens ons namelijk veel meer vocht binnen dan het geval is in een huis, waar het beoogd gebruik advies binnen op van toepassing is. Okoumé is een tropisch hardhout, watervast verlijmd en kan met de juiste behandeling jaren mee. Een groot voordeel van Okoumé is dat het de voordelen van zwaar hout heeft maar het gewicht van licht hout.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Brutus wordt onder handen genomen
    anemptytextlline
  • Vario camper
    Het verhoogde dak
    anemptytextlline
  • NatureHead compost toilet
    Badkamer met douche
    anemptytextlline
  • Marcus Brutus met werkuitrusting
    anemptytextlline
  • Elektriciteit in camper
    Bedieningspaneel
    anemptytextlline
  • 4x4 brandweer camper
    Onder de buitenkast hangt de vuilwatertank
    anemptytextlline
  • Onze Mercedes-Benz Vario 814 DA-KA
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Camper bouwen bed
    De opzet van het bed
    anemptytextlline
  • Hoeveel ruimte neemt het in
    anemptytextlline
  • Camper accus en elktra
    Elektriciteitskast
    anemptytextlline
  • Eindresultaat van de bouw
    anemptytextlline
  • Ruim bed van 140 bij 198 cm
    anemptytextlline
  • De wc staat al klaar
    anemptytextlline
  • Bovenaanzicht
    anemptytextlline
  • Lars maakt panelen op maat
    anemptytextlline
  • Hond in zelfbouwcamper
    Ninja's hok testen
    anemptytextlline
  • Planken voor kruiden en plantjes
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Het frame met vloerisolatie
    anemptytextlline
  • Zelf een camper bouwen
    Aan het werk
    anemptytextlline
  • 4x4 camper bouwen
    Tussenwand geplaatst
    anemptytextlline
  • Het spannendste van de bouw - gaten zagen
    anemptytextlline
  • Het dak is beloopbaar
    anemptytextlline
  • Raamwerk camper bouwen
    Frame voor tussenwand
    anemptytextlline
  • Blij met het einde van de bouw
    anemptytextlline
  • Opbergruimte zelfbouwcamper
    Opbergruimte onder het bed
    anemptytextlline
  • Camper isoleren
    Brutus als Spaceship
    anemptytextlline
  • Keukenkastje hangt op zijn plek
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Moet hout in een camper flexibel zijn en welke dikte?

Naast het gewicht en de mate waarin het hout tegen vocht kan (eventueel na behandeling), wat is uitgedrukt met het beoogde gebruik, is er nog een laatste factor waar rekening mee gehouden moet worden. Dit verschilt wel per camper. Heb je een leefruimte wat lekker rechttoe rechtaan is dan is flexibiliteit van het hout niet superbelangrijk, maar wil je de vormen van de carrosserie volgen, om zoveel mogelijk ruimte te benutten, dan is flexibel hout wenselijk.

Hoe dikker het hout is dat je gebruikt, hoe moeilijker het is om de vormen van de camper te volgen. Platen van 4 millimeter vouw je er praktisch omheen, waar je bij 15 millimeter echt meer kracht moet gebruiken om nog enigszins rondingen te volgen. Het hout met 10 millimeter dikte is de gulden middenweg en daarom onze favoriet geworden.

Welke hout dikte gebruiken bij een zelfbouw camper?

Voor de wanden kunnen verschillende diktes hout gebruikt worden. Denk goed na over hoe de wand gebruikt gaat worden. Moet het de inbouw ondersteunen of wil je er dingen aan ophangen? Zit je er straks tegenaan of is het niets meer dan een afwerking? Voor elk gebruik kan een andere dikte wenselijk zijn.

Wij gebruikten drie verschillende diktes houten platen; 4 mm, 10 mm en 15 mm. Het idee achter de afwerking met 4 mm was om gewicht te besparen. Hoewel dat zeker is gelukt en het prima werkt zouden we in de toekomst waarschijnlijk ook op deze plekken 10 mm gebruiken. Voor het afwerken van het plafond is 4 mm wel heel geschikt. Platen van 10 mm gebruiken we voor wanden waar mogelijk nog iets aan komt te hangen en 15 mm voor dragende delen. Bijvoorbeeld onze tussenwand waar het bed deels aan bevestigd is.

Schrootjes of houten platen?

Voor het optrekken van de wanden worden meestal schrootjes of houten platen gebruikt. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen. Schrootjes zijn vaak goedkoper en makkelijker op maat te maken. Het goed aansluiten van hoeken vraagt wel om wat creativiteit maar de vormen van de camper volgen is met schrootjes makkelijker dan met houten platen.

Platen vragen meer pas en meetwerk maar kunnen daarmee wel zorgen voor een strakker geheel. Let goed op hoe je de naden wilt laten lopen (horizontaal of verticaal). De standaardmaat van houten platen zijn 2400 bij 1200 millimeter.

Welk hout kies jij voor de inbouw van je camper en waarom? Ga je voor schrootjes of hout plaatmateriaal? We lezen jullie keuzes graag terug in de reacties!

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram