Camper bouwen: welk hout kies je?

We vergelijken op gewicht en eigenschappen

Geschreven door: Dasja

Door de bomen het bos niet meer zien is hier bijna letterlijk het geval. Want welke houtsoorten zijn het beste voor het bouwen van een camper? Er zijn meerdere punten waar rekening mee gehouden moet worden. Zo is gewicht zeer belangrijk maar ook de vochtbestendigheid. Deze wordt vaak uitgedrukt in het beoogde gebruik (buiten of binnen). En dan is in sommige gevallen flexibiliteit ook wenselijk. Net zoals de isolatiematerialen is de keuze van het type hout per persoon verschillend. Zodra je voldoende ventileert en het hout goed behandeld dan zijn er meerdere opties mogelijk. Kijk vooral zelf wat je belangrijk vindt, welke eisen jij aan het hout stelt en wat past binnen je budget.

Tip: met welk hout je ook gaat werken, het vooraf behandelen van het hout verlengt de levensduur aanzienlijk. In een camper heb je te maken met condensatie, zorg er daarom voor dat het hout waar je mee werkt goed is beschermd tegen vocht. Zet het hout in een primer en lak alles af. Zo bescherm je het hout. Vergeet hierbij de zaagsneden en kopse kanten niet. Je kunt ook kiezen om hout te kopen dat al is voorzien van een primerlaag.

Beste hout om een camper te bouwen

Het aanbod hout is enorm divers. Of je gaat voor platen, schrootjes of planken dat is helemaal aan jou. Daar zit op de manier van bevestigen en het uiteindelijke visuele resultaat na geen verschil in. Maar het aanbod houtsoorten waar je uit kunt kiezen is enorm. En daar zit wel een verschil in! We zetten de meest gebruikte en meest logische opties voor je op een rij.

 • Beuken
  Multiplex – 750 kg per m³ – binnen toepassing – redelijk flexibel bij diktes <15 mm.
 • Okoumé
  Multiplex – 500 kg per m³ – buiten toepassing – redelijk flexibel bij diktes <15 mm.
 • Betonplex
  Berken – 600 kg per m³ – buiten toepassing – flexibiliteit is minimaal.
 • OSB-3
  Pershout – 615 kg per m³ – binnen toepassing & vochtige omstandigheden – flexibiliteit is minimaal.
 • Fins Vuren
  Multiplex – 450 kg per m³ – buiten toepassing – redelijk bij diktes <15 mm.
 • Populier
  Multiplex – 450 kg per m³ – binnen toepassing – flexibiliteit is minimaal.
 • MDF
  Pershout – 750 kg m³ – binnen toepassing – flexibiliteit is minimaal.
 • Bamboe
  Pers/multiplex – 700-1000 kg per m³ – buiten toepassing – flexibiliteit is minimaal.
 • Vuren
  Schrootje