220 V (Walstroom) aansluiting maken camper

Zo plaats je veilig alle onderdelen om aan de paal te staan

Geschreven door: Dasja

Zoals je in een ander blog hebt kunnen lezen is het aan te raden om de huishoudaccu(‘s) te kunnen laden op 220 volt. Hiervoor moet je wel een aansluiting in de camper maken. Want slechts een verlengsnoer door het raam naar binnen is niet genoeg. In tegenstelling tot de stopcontacten die je van thuis kent loopt de elektra op de meeste campings via een andere stekker: de blauwe CEE-stekker. Deze stekker heeft een paar grote voordelen t.o.v. de normale stekkers en verlengsnoeren. Zo zijn CEE-stekkers spatwaterdicht, hebben ze een geïntegreerde zekering (voor campers vaak 16 A) en worden ze in de regel door heel Europa (en grote delen van de rest van de wereld) ondersteund. Door de extra veiligheid van dit type stekkers is het sterk aan te raden om een CEE invoerdoos (male) aan de buitenkant van de camper in te bouwen als aansluitingspunt voor walstroom.

Tip: niet alle campings in Europa (en zeker niet in Marokko) maken gebruik van een CEE-stekker. Neem dan ook altijd een verloopkabel mee van een normale stekker naar een (female) CEE-stekker. Rol bij het gebruik van een kabelhaspel ook altijd de hele haspel uit. In een opgerolde haspel kan veel warmte ontwikkelen waardoor de kabel zich helemaal opkrult of smelt en er kortsluiting kan ontstaan met brand tot gevolg. Zeker zijn van waterdichtheid (en UV-bestendigheid) ga dan voor een neopreen kabel, te herkennen aan een van de volgende opschriften: H07RNF, 07RN of RN.

Gebruik speciale in- of opbouw aansluitingen

Er zijn speciale invoeraansluitingen die in de carrosserie van de camper geplaatst kunnen worden. Hiervoor dien je een gat te zagen (tips voor het zagen in de carrosserie vind je in ons blog over het plaatsen van ramen en dakluiken). Uiteraard is het ook mogelijk om creatief om te gaan met de aansluiting en voor een andere plek te kiezen. Van belang is dat de 220 volt kabel op een logische plaats de camper binnenkomt en gescheiden blijft van het 12 volt of 24 volt systeem.

“Zelf hebben wij gekozen om de 220 volt aansluiting via een CEE-stekker onder de auto weg te werken. Hier zat al een invoer naar binnen (van oude elektra) en het scheelde weer een extra gat in de carrosserie. Aangezien we niet vaak aan de stroom hangen is hij de grootste tijd onzichtbaar weggewerkt.”

Lees hieronder verder!
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Bekijk het eBook; Je eigen camper inbouwen!
Ym9layBjYW1wZXIgYm91d2Vu

Wel of geen aardlekschakelaar plaatsen in een camper?

Zodra de CEE-invoerdoos op zijn plek zit en de 220 volt kabel binnen is kan deze nog niet direct op de acculader en stopcontacten worden aangesloten. Eerst is het noodzakelijk om een beveiliging toe te voegen in de vorm van een zekering en aardlekschakelaar. Je kunt dit los installeren maar de zogenaamde aardlekautomaat is een combinatie van de twee.

Het belang van een aardlekschakelaar is eenvoudig uit te leggen, het controleert of er ergens stroom weglekt (meer dan 0,03 A). Dit gebeurt door de stroom die de camper binnen komt te vergelijken met de stroom die er uitgaat. Het gevaar van deze lekstroom is dat apparaten (of zelfs de hele camper) onder stroom komen te staan waardoor deze je kunnen elektrocuteren. De aardlekschakelaar schakelt bij een detectie van lekstroom de stroomtoevoer binnen 0,02 seconden af en voorkomt daarmee blijvende schade. Toch zijn er bronnen die zeggen dat het overbodig is om een aardlekschakelaar in een camper te plaatsen. Want de stroompaal op campings of camperplaatsen zou dit al moeten hebben. Helaas is dit niet altijd het geval. En voor die paar tientjes is het het risico wat ons betreft niet waard.

Tip: er zit een controleknop op elke aardlekschakelaar. Test de werking minimaal elke twee jaar om er zeker van te zijn dat hij nog naar behoren werkt.

Ook nog een zekering plaatsen als de 220 V binnenkomt

De stroomtoevoer wordt enkel afgekoppeld als de lekstroom wordt gedetecteerd door een aardlekschakelaar. Bij overbelasting of kortsluiting schakelt hij niet uit, hier is een zekering voor nodig. De zekering klapt als de toevoer hoger is als de zekering (vaak 10 ampère). Er zijn combinatie kastjes op de markt waarin zowel de zekering als aardlekschakelaar ingebouwd zitten (aardlekautomaat). Maar ga je gebruik maken van een slimme acculader met omvormer (zoals de Victron Multiplus) dan is hier al een zekering automaat in opgenomen.

Nadat de 220 volt kabel gekoppeld is met de aardlekschakelaar en de zekering is geplaatst kan deze naar de eindpunten. Dit kunnen er meerdere zijn mits de kabels natuurlijk goed verbonden worden. Een ding is zeker een van de eindpunten is de acculader die vervolgens weer met de accu(s) verbonden is.

“Binnen onze stroom set-up hebben wij een Victron Multiplus geplaatst. Dit is een 40 ampère acculader en omvormer (24 volt – 220 volt). Voor de Victron Multiplus zit een aardlekschakelaar. De zekering (16 ampère) zit in de acculader ingebouwd. De uiteindelijke 220 volt kabels van de stopcontacten lopen vanuit de Multiplus naar de eindbestemming. Zo werken de stopcontacten als we aangesloten zijn op walstroom maar ook als de omvormer aanstaat.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Bekijk het eBook

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram