220 V (Walstroom) aansluiting maken camper

Zo plaats je veilig alle onderdelen om aan de paal te staan

Geschreven door: Dasja

Zoals je in een ander blog hebt kunnen lezen is het aan te raden om de huishoudaccu(‘s) te kunnen laden op 220 volt. Hiervoor moet je wel een aansluiting in de camper maken. Want slechts een verlengsnoer door het raam naar binnen is niet genoeg. In tegenstelling tot de stopcontacten die je van thuis kent loopt de elektra op de meeste campings via een andere stekker: de blauwe CEE-stekker. Deze stekker heeft een paar grote voordelen t.o.v. de normale stekkers en verlengsnoeren. Zo zijn CEE-stekkers spatwaterdicht, hebben ze een geïntegreerde zekering (voor campers vaak 16 A) en worden ze in de regel door heel Europa (en grote delen van de rest van de wereld) ondersteund. Door de extra veiligheid van dit type stekkers is het sterk aan te raden om een CEE invoerdoos (male) aan de buitenkant van de camper in te bouwen als aansluitingspunt voor walstroom.

Tip: niet alle campings in Europa (en zeker niet in Marokko) maken gebruik van een CEE-stekker. Neem dan ook altijd een verloopkabel mee van een normale stekker naar een (female) CEE-stekker. Rol bij het gebruik van een kabelhaspel ook altijd de hele haspel uit. In een opgerolde haspel kan veel warmte ontwikkelen waardoor de kabel zich helemaal opkrult of smelt en er kortsluiting kan ontstaan met brand tot gevolg. Zeker zijn van waterdichtheid (en UV-bestendigheid) ga dan voor een neopreen kabel, te herkennen aan een van de volgende opschriften: H07RNF, 07RN of RN.

Gebruik speciale in- of opbouw aansluitingen

Er zijn speciale invoeraansluitingen die in de carrosserie van de camper geplaatst kunnen worden. Hiervoor dien je een gat te zagen (tips voor het zagen in de carrosserie vind je in ons blog over het plaatsen van ramen en dakluiken). Uiteraard is het ook mogelijk om creatief om te gaan met de aansluiting en voor een andere plek te kiezen. Van belang is dat de 220 volt kabel op een logische plaats de camper binnenkomt en gescheiden blijft van het 12 volt of 24 volt systeem.

“Zelf hebben wij gekozen om de 220 volt aansluiting via een CEE-stekker onder de auto weg te werken. Hier zat al een invoer naar binnen (van oude elektra) en het scheelde weer een extra gat in de carrosserie. Aangezien we niet vaak aan de stroom hangen is hij de grootste tijd onzichtbaar weggewerkt.”

Tekst gaat hieronder verder!
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Led lampjes verbruiken weinig stroom
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • Online werken is stroom verbruiken
  anemptytextlline
 • Gehele elektra set-up
  anemptytextlline
 • Zonnepaneel levert ons stroom
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline