Maak je camper energiezuinig voor de winter

Een winterproof camper, daar geniet je het hele jaar van

Geschreven door: Gast

Gastartikel - Veel mensen denken dat het alleen leuk is om in de zomerse maanden met een camper erop uit te trekken. Niets is minder waar. Eigenlijk kan er het hele jaar door van de camper genoten worden, alleen als de temperaturen lager worden moet de camper daar wel op zijn ingesteld. Vooral een goede omgang met energie is dan belangrijk.

Goed voorbereid de winter in

Als je goed op de kou bent voorbereid, kun je er met de camper nog steeds een geweldige vakantie van maken. Er zijn ook steeds meer mensen die bijvoorbeeld met een camper naar de wintersport gaan. In ieder seizoen zijn niet alleen de temperaturen anders, maar ook de landschappen en dat laatste maakt het zeker waard om eens te kijken of jouw camper ook winterklaar is.

Isolatie is belangrijk

Eigenlijk is het net zoals bij je woonhuis. Als je huis niet goed geïsoleerd is en de warmte zo weer door de kieren en naden waait, ben je nog duur uit. Om een optimaal resultaat te behalen en de geleverde energie zo goed mogelijk te benutten, moet je ook kijken of de camper isolatie op orde is. Als je dan kiest voor een goedkopere energieleverancier bespaar je zeker op je vaste lasten. Overigens wek je met een camper, via een zonnepaneel op het dak bijvoorbeeld, je eigen energie op. En daar kan zelfs de goedkoopste energieleverancier niet tegenop.

Lees hieronder verder!
 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • oost ijsland hoogtepunten
  Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • auto rijden in portugal
  Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De kachel aan

Ook de camper moet dus goed geïsoleerd zijn en er moet een goede en vooral zuinige verwarming in de camper zitten. De meeste moderne campers zijn hier standaard mee uitgerust. Het is ook belangrijk om de boiler en de kachel voor vertrek nog even te testen. Een ringverwarming heeft de voorkeur, die verwarmt de camper namelijk gelijkmatig. Je kunt er nog voor kiezen om de cabine met een gordijn af te schermen zodat de warmte voornamelijk in de leefruimte blijft. Gebruik wel altijd isolatiemateriaal voor de cabineramen. Laat de kachel in de camper de hele dag aan staan, ook als je er niet bent en zeker als het vriest.

Bij strenge vorst

Bij strenge vorst is het handig om een föhn mee te nemen voor als er delen of leidingen van de camper bevriezen. Ook is het verstandig om voor vertrek de deurrubbers te behandelen met talkpoeder en antivries in de ruitensproeier te doen. Zorg dat de camper huishoudaccu in een goede staat is en dat er voldoende brandstof is, zeker als je een dieselkachel hebt. Stroomkabels kun je het beste zo veel mogelijk van de grond af houden, zeker ook als er sneeuw ligt. Het komt vaak genoeg voor dat mensen hun stroomkabel moeten achterlaten omdat hij helemaal in de sneeuw vastgevroren zit. Kies altijd voor propaangas als de gasflessen meegaan. Dit gas bevriest niet, ook niet bij een strenge vorst. Butaangas daarentegen wel.

Voordeel van een camper

Het klinkt misschien door al deze maatregelen alsof de vakantie een stuk minder leuk is als je in een wit winterlandschap terecht komt. Maar de prachtige sneeuwlandschappen en de mogelijkheden die je ook in de winter met de camper hebt, maakt een dergelijke trip echt de moeite waard om het gewoon te doen. Goed voorbereid kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je een beetje klaar met de strenge vorst? Dat is dan weer het voordeel van een camper, dan zak je gewoon wat meer naar het zuiden waar de temperaturen ook weer wat hoger liggen. Een camper is in ieder geval een van de weinige overnachtingslocaties die je zélf duurzaam en energiezuinig maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram