Camper kopen (in Nederland)

Op zoek naar een rijdend huis en kantoor

De eerste stap in onze reisvoorbereiding was een vervoermiddel, huis en kantoor. In Nieuw-Zeeland kochten we een oude bus maar zoiets zal het deze keer niet redden. Er is niets mis met een dergelijke bus maar aangezien we nu voor onbepaalde tijd gaan reizen en alle seizoenen en klimaten moeten worden doorstaan komen we tot de conclusie dat het een fabriekscamper gaat worden. Na heel Nederland doorgereden te hebben, kopen we na een zoektocht van ruim drie maanden onze camper. In dit artikel nemen we je mee in de stappen die wij hebben genomen tijdens het kopen van een camper.

Type auto bepalen: benzine of diesel?

Een camper is meer dan alleen de opbouw. De auto zelf is net zo belangrijk zo niet belangrijker. Als die er mee stopt kan je opbouw nog zo mooi en praktisch zijn maar je komt geen meter verder. De eerste vraag die wij ons hebben gesteld is: benzine of diesel? Een diesel is duurder in belasting maar goedkoper aan de pomp. Daarnaast staan dieselmotoren over het algemeen te boek als betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur (meer kilometers).

Voor ons was dit een makkelijke keuze, we gaan veel kilometers maken dus het wordt een diesel. Het scheelt enorm dat een camper een speciaal belastingtarief heeft. Je betaalt maar een kwart van de wegenbelasting.
Daarna komt de volgende stap in het bepalen van de auto, het merk. Na rondvragen bij familie en vrienden komen er een paar do’s en dont’s uit. Betrouwbare merken schijnen te zijn: Fiat, Mercedes en Volkswagen. Minder betrouwbaar zouden zijn: Peugeot en Citroën.

Zelfbouw of fabriekscamper

Heel even hebben we gespeeld met het idee om, net als in Nieuw-Zeeland, zelf de inbouw te doen. Maar het aanbod fabriekscampers overtuigde al snel dat we het zelf nooit zo goed zouden kunnen. Vind maar eens een plek waar een schoon- en vuilwater tank geplaatst kan worden. Leg zelf maar eens een goede verwarming aan om nog niet over de elektrische huishouding te praten. Dat gaat ons nooit zo mooi lukken. Omdat we voor onbepaalde tijd in de camper gaan wonen wilden we niet elke avond de boel verbouwen om een bed te maken of ons moeten behelpen tijdens het koken. Dus opzoek naar de ideale fabriekscamper.

Camper leven: alles over het wonen en reizen in een camper

Zoeken naar logische indeling

Nu we weten welke campers uit het aanbod voor ons op voorhand al afvallen is het zoeken naar een praktische indeling. Om inspiratie op te doen zijn we zelfs langs de Kampeer&Caravan Jaarbeurs in Utrecht geweest. Maar daar werden we niet veel wijzer van, enkel dat een gloednieuwe camper qua indeling absoluut niet voor ons is weggelegd. Gelukkig maar. Wat volgt is een lange zoektocht langs alle bekende online plekken; Marktplaats, NKC, Speurders. We kijken zelfs of het interessant is om een camper uit Duitsland te importeren.

De indeling

Vanaf foto’s is het lastig bepalen of een indeling wel of niet werkt dus besluiten we langs te gaan bij een aantal campers die te koop worden aangeboden. Campers met een hef bed (half integraal), een vast bed (integraal) of een bed boven de cabine (alkoof). Een vast bed vinden we zonde van de ruimte waar een hef bed voor ons niet lekker aanvoelt. Zo belanden we bij een alkoof camper. Misschien wat meer windweerstand maar wel lekker veel ruimte!
Daarmee zijn we er echter nog niet, campers zijn er in verschillende formaten en ook de indeling verschilt flink. Voor ons is het belangrijk dat de camper op een normale parkeerplaats past. Zo zijn we niemand tot last en weten we dat we bijna altijd een parkeerplek vinden. Daarnaast is opbergruimte belangrijk en moet hij alle seizoenen en klimaten aankunnen.

Belangrijk: Let op het laadvermogen als je een camper gaat kopen. Dit bereken je door het ledig gewicht af te trekken van de toegestane max. massa. Het aantal kilo’s wat je over houdt is wat er nog in de camper geladen mag worden. Dit is inclusief je eigen gewicht. Er zijn genoeg campers waar het laadvermogen onder de 300 kilo zit. Met een volle watertank en twee personen kan je dan nog net wat kleding en eten meenemen.

Meer over de voorbereiding op een grote reis

Een ideale camper

Campers worden door heel Nederland aangeboden, aangezien de indelingen zo verschillend zijn, hebben we heel Nederland afgespeurd. Na goed vijftien campers komen we een mogelijke kandidaat tegen, met trein zit en een lange bank. Er lijkt voldoende opbergruimte te zijn, maar helaas de camper is verkocht voor we een keuring kunnen laten uitvoeren.

Uiteindelijk stuitten we op een Eura Mobil wintercamper. Met dubbele bodem en een goeie verwarming. Op de plek waar bij veel campers een lange bank zit is een tweede aanrecht ingebouwd met daaronder extra opbergruimte. Het is de eerste keer dat we een indeling zo zien en het lijkt perfect voor ons. We zijn maar met z’n tweetjes dus zoveel zitplaatsen hebben we niet nodig. Kastruimte is voor ons veel belangrijker! Het besluit is genomen dit is de camper. Een Fiat Ducato 2.5D uit 1995 met Euro Mobil opbouw. Een laadvermogen van 600kg zou net genoeg moeten zijn.

Tip: Laat een aankoopkeuring uitvoeren bij een onafhankelijk bedrijf of neem iemand mee met verstand van auto’s. Let in het laatste geval zelf goed op sporen van lekkages (water en olie) en stel liever te veel vragen dan te weinig.


«

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *