Visa regelen onderweg: tips en tricks

Hoe je onderweg je visa aanvraagt voor je volgende bestemming(en)

Geschreven door: Charlotte

Het voordeel van lang op reis gaan is dat je van tevoren nog niet alles hoeft te plannen. Zelf vind ik niks fijner dan een blanco canvas waarop ik gaandeweg mijn route kan gaan uitstippelen. Veel reizigers die voor een langere periode naar het buitenland gaan, plannen echter (in grote lijnen) hun reis en regelen visa voor "moeilijke" landen zoals China en Rusland alvast vanuit Nederland. Heel begrijpelijk, en met tussenkomst van een visumbureau vaak ook gemakkelijker. Maar dat wil niet zeggen dat dit de enige manier is: zelfs voor landen als China kan je ook onderweg je visum regelen. Visumaanvragen in het buitenland zijn bovendien al een avontuur op zich. In dit blog zet ik de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij het aanvragen van visa onderweg vast voor je uiteen.

Voorbereiding: wat je thuis al kan doen

Ook als je niet in Nederland je visumaanvragen doet, kan je vast wat voorbereidingen treffen. Zo moet je bij veel visumaanvragen een pasfoto inleveren (soms wel twee) of een kopie van je paspoort. Daarnaast is het goed om te weten dat je paspoort voor de meeste visumaanvragen minstens zes maanden geldig moet zijn. Wanneer je voor een paar maanden op reis gaat is het dus slim als je paspoort nog minimaal een jaar geldig is. Ook moet je voor veel visa met Amerikaanse dollars betalen, het is dus handig om deze vast mee te nemen vanuit Nederland.

Tip: Onderschat de kosten die je aan visa uitgeeft niet! Tijdens onze laatste reis, waarvoor we een working holiday visa voor Australië aanvroegen en over land terugreisden via Centraal Azië, waren we bijna €1200,- kwijt met twee personen. Houd hier dus rekening mee in je budget.

Checklist voordat je op reis gaat:

  • Pasfoto’s
  • Een aantal kopietjes van je paspoort
  • Amerikaanse dollars
  • Je paspoort is nog minimaal een jaar geldig
Tekst gaat hieronder verder!
  • Australie reisroutes
    Typische campspot nationaal park
    anemptytextlline
  • australie klimaat en beste reis tijd
    Droogte in de Australische outback
    anemptytextlline
  • Sydney CBD
    anemptytextlline
  • De Wallaman Falls in Queensland
    anemptytextlline
  • Reisroutes Australie
    Kamperen op een holiday park is ook niet verkeerd
    anemptytextlline
  • Opeens lopen er emoes op de weg
    anemptytextlline
  • Zorg dat je niet zonder brandstof komt te zitten
    anemptytextlline
  • Kamperen bij de boer in de wei
    anemptytextlline
  • Picknicken in Melbourne
    anemptytextlline
  • Het boerenleven in Australië
    anemptytextlline
  • Eagle Bay vineyard in West-Australië
    anemptytextlline
  • Road trains in Australië
    anemptytextlline

Wij Reizen In Australië

Tijdens onze eerste reis trokken we in één maand van Brisbane naar Melbourne. Een mooie bonus naast het doel: Nieuw-Zeeland. Voor Yoeri & Charlotte was het andersom, zij reizen en werken zeven maanden in Australië. Met een te gekke 4x4 auto hebben ze op de mooiste plekjes kamp opgeslagen..

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Visa on arrival

Sommige landen kom je gemakkelijk in op een visa on arrival (VOA). Dit houdt in dat je bij de grens of op het vliegveld ter plekke een visum krijgt. Voorbeelden zijn Cambodja en Indonesi ë. Vaak moet je wel nog voor het visum betalen, meestal in Amerikaanse dollars of euro’s. Voor andere landen heb je formeel geen visum nodig maar moet je toch een aanvraag doen om het land binnen te komen. Voorbeelden zijn de Verenigde Staten (waar je een ESTA moet aanvragen) en Canada (eTA). Deze moet je soms ook aanvragen wanneer je slechts een tussenstop maakt in het betreffende land. Hou de regelgeving in de gaten, zo is sinds 2019 in Nieuw-Zeeland het een en ander aangepast. Hierdoor moet je ook een visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen (NZeTA) voordat je het land binnenkomt.

Let op: Soms is het handig of zelfs noodzakelijk om een visum met meerdere inreizen te regelen. Reis je bijvoorbeeld door China en wil je ook nog naar Hong Kong? Dan moet je een visum met meerdere inreizen (double entry) hebben, aangezien Hong Kong officieel geen onderdeel uitmaakt van China.

E-visa en ambassade bezoekjes

Als je geen visa on arrival kan krijgen moet je wat meer voorbereidingen treffen. Sommige landen maken het redelijk gemakkelijk doordat ze de optie bieden om je visum online aan te vragen. Voorbeelden van landen met dergelijke "E-visa" zijn Australië, Azerbeidzjan, Vietnam en Turkije. Maar andere landen zijn een stuk strenger, zoals Rusland en China. Voor deze landen moet je van tevoren je visum al geregeld hebben. Hier komt meestal een hele papierwinkel bij kijken en redelijk hoge kosten (denk aan minimaal €100,-). Als je bijvoorbeeld je Chinese visum in Vietnam wilt aanvragen, doe je dit bij de Chinese ambassade in Hanoi. Veel ambassades zijn maar een paar uur per dag (of per week) open om reizigers te ontvangen voor visumaanvragen. Daarnaast staat er vaak een lange rij vanwege de beperkte openingstijden, bij sommige ambassades wordt dan ook aangeraden om op tijd (soms al voor openingstijden) in de rij te gaan staan.

Tip: Omdat de procedures zo verschillen per land en per ambassade (en ook nog eens geregeld veranderen), is de belangrijkste tip om zoveel mogelijk online research te doen. Check, naast de officiële websites van de ambassades en bijvoorbeeld de ANWB (die visuminformatie per land geven), ook andere reisblogs. Dit geldt zeker als je naar de wat minder bereisde landen gaat, bijvoorbeeld in Centraal Azië (een heel fijne site hiervoor is bijvoorbeeld Caravanistan).

Wachten, wachten, en nog meer wachten

En dan is het vooral heel veel geduld hebben. Het is niet ongewoon dat je minimaal een week moet wachten tot je je visum krijgt. Vaak is er ook een versnelde procedure mogelijk, al betaal je dan (fors) extra. Houd ook rekening met de weekenden en feestdagen, wanneer ambassades gesloten zijn.

Tip: Boek je een deel van je reis via een touroperator? Dan regelen zij soms (kosteloos) je visa. Sommige gebieden kom je zelfs niet in als je niet met een tour meegaat, voorbeelden zijn Bhutan en Tibet. Zelf reisden wij vanuit Nepal via Tibet naar China. Op eigen houtje kom je Tibet niet in, dus boekten we een tour. Zij regelden toen onze permit voor Tibet, en ons visum voor China. Dat laatste bespaarde ons heel wat geregel en uitstapjes naar de Chinese ambassade.

Geschreven door:
Charlotte
is ijs- en reisverslaafd en wordt blij van lange treinreizen en eindeloze roadtrips. Het liefst door troosteloze gebieden als Siberië, de Australische outback of Kazachstan, al is ze zeker ook te porren voor witte stranden of drukke steden. In Nederland studeerde ze Spaans en Politicologie, werkte ze freelance voor verschillende startups en runde ze een kledingbedrijfje met twee vrienden die ze in Mongolië tegen het lijf liep en waarvoor ze samenwerkte met een familie in Vietnam. Inmiddels staat de teller op bijna zestig landen in vijf continenten en bracht ze 2,5 jaar in het buitenland door. Favoriete reisbestemmingen zijn Argentinië, Iran, Australië en de VS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
cross-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram