De eerste stap in onze reisvoorbereiding was het vinden van een vervoermiddel, huis en kantoor. In Nieuw-Zeeland kochten we een oude bus maar zoiets zal het deze keer niet redden. Er is niets mis met een dergelijke bus maar omdat we nu voor onbepaalde tijd gaan reizen en alle seizoenen en klimaten moeten worden doorstaan komen we tot de conclusie dat het een fabriekscamper gaat worden. Na heel Nederland doorgereden te hebben, kopen we na een zoektocht van ruim drie maanden onze camper. Dit zijn de stappen die we hebben genomen tijdens het kopen van een camper.
Een camper is meer dan alleen de opbouw. De auto zelf is net zo belangrijk zo niet belangrijker. Als die er mee stopt kan de opbouw nog zo mooi en praktisch zijn maar je komt geen meter verder. De eerste vraag die wij ons hebben gesteld is, benzine of diesel? Een diesel is duurder in belasting maar goedkoper aan de pomp. Daarnaast staan dieselmotoren over het algemeen te boek als betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur (meer kilometers).
Voor ons was dit een makkelijke keuze, we gaan veel kilometers maken dus het wordt een diesel. Het scheelt ook dat een camper een speciaal belastingtarief heeft. Je betaalt maar een kwart van de wegenbelasting.
Daarna komt de volgende stap in het bepalen van de auto, het merk. Na rondvragen bij familie en vrienden komen er een paar do's en dont's uit. Betrouwbare merken schijnen te zijn: Fiat, Mercedes en Volkswagen. Minder betrouwbaar zouden zijn: Peugeot en Citroën.
Heel even hebben we gespeeld met het idee om, net als in Nieuw-Zeeland, zelf de inbouw te doen. Maar het aanbod fabriekscampers overtuigde al snel dat we het zelf nooit zo goed zouden kunnen. Vind maar eens een plek waar een schoon- en vuilwater tank geplaatst kan worden. Leg zelf maar eens een goede verwarming aan om nog niet over de elektrische huishouding te praten. Dat gaat ons nooit zo mooi lukken. Omdat we voor onbepaalde tijd in de camper gaan wonen wilden we niet elke avond de boel verbouwen om een bed te maken of te moeten behelpen tijdens het koken. Dus op zoek naar de ideale fabriekscamper.
Tip: Heb je nog geen idee welk type camper het best bij je past? Huur dan eerst eens een camper. Zo krijg je feeling met wat voor jou wel of juist niet werkt. Maar misschien nog belangrijker, hoe het leven of reizen in een camper bevalt. Niets is zo jammer als maanden klussen om er vervolgens achter te komen dat het type camper niet bij je past, of dat reizen met de camper niets voor jou is. Via Goboony of PaulCamper huur je een (zelfbouw of fabrieks-) camper van een particulier. De ideale manier om te testen dus. De huurkosten verdien je vervolgens zelf terug door jouw toekomstige camper bij zowel Goboony als PaulCamper te huur aan te bieden als je de camper zelf niet gebruikt.