Camper kopen (in Nederland)

Op zoek naar een rijdend huis en kantoor

Home » Voorbereiding » Camper kopen (in Nederland)

door | 0 Reacties

De eerste stap in onze reisvoorbereidingΠwas het vinden van een vervoersmiddel, huis en kantoor. In Nieuw-Zeeland kochten we een oude bus maar zoiets zal het deze keer niet redden. Er is niets mis met een dergelijke bus maar omdat we nu voor onbepaalde tijd gaan reizen en alle seizoenen en klimaten moeten worden doorstaan komen we tot de conclusie dat het een fabriekscamper gaat worden. Na heel Nederland doorgereden te hebben,Πkopen we na een zoektocht van ruim drie maanden onze camper. Dit zijn de stappen die we hebben genomen tijdens het kopen van een camper.

Type auto bepalen: benzine of diesel?

Een camper is meer dan alleen de opbouw. De auto zelf is net zo belangrijk zo niet belangrijker. Als die er mee stopt kan de opbouw nog zo mooi en praktisch zijn maar je komt geen meter verder. De eerste vraag die wij ons hebben gesteld is, benzine of diesel? Een diesel is duurder in belasting maar goedkoper aan de pomp. Daarnaast staan dieselmotoren over het algemeen te boek als betrouwbaarder en hebben ze een langere levensduur (meer kilometers).

Voor ons was dit een makkelijke keuze, we gaan veel kilometers maken dus het wordt een diesel. Het scheelt ook dat een camper een speciaal belastingtarief heeft. Je betaalt maar een kwart van de wegenbelasting.

Daarna komt de volgende stap in het bepalen van de auto, het merk. Na rondvragen bij familie en vrienden komen er een paar do’s en dont’s uit. Betrouwbare merken schijnen te zijn: Fiat, Mercedes en Volkswagen. Minder betrouwbaar zouden zijn: Peugeot en Citroë‚n.

Zelfbouw of fabriekscamper

Heel even hebben we gespeeld met het idee om, net als in Nieuw-Zeeland, zelf de inbouw te doen. Maar het aanbod fabriekscampers overtuigde al snel dat we het zelf nooit zo goed zouden kunnen. Vind maar eens een plek waar een schoon- en vuilwater tank geplaatst kan worden. Leg zelf maar eens een goede verwarming aan om nog niet over de elektrische huishouding te praten. Dat gaat ons nooit zo mooi lukken. Omdat we voor onbepaalde tijd in de camper gaan wonen wilden we niet elke avond de boel verbouwen om een bed te maken of te moeten behelpen tijdens het koken. Dus op zoek naar de ideale fabriekscamper.

 • Route met camper door Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Roadtrippen met Lars door de sneeuw
  anemptytextlline
 • Bus omgebouwd en klaar om te reizen
  anemptytextlline
 • Met de camper in IJsland
  anemptytextlline
 • Dasja geniet van de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • Dasja loopt de zon tegemoet in Ameixial
  anemptytextlline
 • Dasja en Ninja met de ondergaande zon
  anemptytextlline
 • camper portugal
  anemptytextlline
 • Lars en Ninja in Elvas
  anemptytextlline
 • Lars genietend van het uitzicht
  anemptytextlline
 • Hiken Canterbury Nieuw-Zeeland
  We komen dichterbij het doel, maar de weg is episch
  anemptytextlline
 • Dasja kijkt uit over de kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In

Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Zoeken naar een logische indeling

Nu we weten welke campers uit het aanbod voor ons vooraf al afvallen is het zoeken naar een praktische indeling. Om inspiratie op te doen zijn we zelfs langs de Kampeer & Caravan beurs in Utrecht geweest. Maar daar werden we niet veel wijzer van. Alleen maar dat een gloednieuwe camper als het gaat om indeling absoluut niet voor ons is weggelegd. Gelukkig maar. Wat volgt is een lange zoektocht langs alle bekende online plekken; Marktplaats, NKC, Speurders. We kijken zelfs of het interessant is om een camper uit Duitsland te importeren.

De indeling

Vanaf foto’s is het lastig bepalen of een indeling wel of niet werkt dus besluiten we langs te gaan bij enkele campers die te koop worden aangeboden. Campers met een hef bed (half integraal), een vast bed (integraal) of een bed boven de cabine (alkoof). Een vast bed vinden we zonde van de ruimte waar een hef bed voor ons niet lekker aanvoelt. Zo belanden we bij een alkoof camper. Misschien wat meer windweerstand maar wel lekker veel ruimte!

Daarmee zijn we er nog niet, campers zijn er in verschillende formaten en ook de indeling verschilt flink. Voor ons is het belangrijk dat de camper op een normale parkeerplaats past. Zo zijn we niemand tot last en weten we dat we bijna altijd een parkeerplek vinden. Daarnaast is opbergruimte belangrijk en moet hij alle seizoenen en klimaten aankunnen.

Belangrijk: Let op het laadvermogen als je een camper gaat kopen. Dit bereken je door het ledig gewicht af te trekken van de toegestane max. massa. Het aantal kilo’s dat je overhoudt, is wat er nog in de camper geladen mag worden. Dit is inclusief je eigen gewicht. Er zijn genoeg campers waar het laadvermogen onder de 300 kilo zit. Met een volle watertank en twee personen kun je dan nog net wat kleding en eten meenemen.

Een ideale camper

Campers worden door heel Nederland aangeboden, omdat de indelingen zo verschillend zijn hebben we heel Nederland afgespeurd. Na goed vijftien campers komen we een mogelijke kandidaat tegen, met trein zit en een lange bank. Er lijkt voldoende opbergruimte te zijn, maar helaas de camper is verkocht voor we een keuring kunnen laten uitvoeren.

Uiteindelijk lopen we tegen een Eura Mobil wintercamper aan. Met dubbele bodem en een goede verwarming. Op de plek waar bij veel campers een lange bank zit is een tweede aanrecht ingebouwd met daaronder extra opbergruimte. Het is de eerste keer dat we een indeling zo zien en het lijkt perfect voor ons. We zijn maar met z’n tweetjes dus zoveel zitplaatsen hebben we niet nodig. Kastruimte is voor ons veel belangrijker! Het besluit is genomen dit is de camper. Een Fiat Ducato 2.5D uit 1995 met Eura Mobil opbouw. Een laadvermogen van 600 kg zou net genoeg moeten zijn.

Tip: Laat een aankoopkeuring uitvoeren bij een onafhankelijk bedrijf of neem iemand mee met verstand van auto’s. Let in het laatste geval zelf goed op sporen van lekkages (water en olie) en stel liever te veel vragen dan te weinig.


Lars is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals