Camper huishoudaccu(‘s) aarden

Moet je camper huishoudaccu(‘s) aarden op het chassis? En hoe dan?

Het correct aarden van de huishoudaccu's in je camper is essentieel om te voorkomen dat elektrische apparaten of zelfs de hele camper onder stroom komen te staan bij een defect of stroomlek. In dit blog leggen we uit hoe je zelf de accu's op het chassis kunt aarden en geven we handige tips voor een veilige installatie.
Home » Leven in een Camper » Camper huishoudaccu(‘s) aarden
Geschreven door: Dasja

Het aarden is een belangrijk onderdeel binnen de camper elektra. Doe je dit niet dan kunnen de elektrische apparaten en zelfs je hele camper onder stroom komen te staan wanneer er zich een probleem voordoet. Bij een defect of stroomlek kun je dan bij aanraking een optater krijgen want de stroom gaat aan de buitenkant van een apparaat zitten. Aarding vergroot dus de veiligheid en voorkomt dat je stroomschokken krijgt bij aanraking van een elektrisch apparaat of via de buitenkant van de camper wanneer je in- of uitstapt. Nu werkt de aarding van een 12 of 24 volt systeem net even anders dan in een huis, je kunt immers de stroom niet weg laten vloeien in de grond zoals in een huis wel kan. Om je camper elektra te aarden dien je een metalen verbinding te maken vanaf de accu minpool op het chassis.

Een stukje theorie over het aarden van accu’s

Wanneer je met een camper gaat rijden ontstaat er door de wrijving met koude lucht een statische lading. Je pikt dan vrije elektronen op die aan de buitenkant van de camper gaan zitten. Elektronen stoten elkaar af en gaan zo ver mogelijk uit elkaar. De elektronen kunnen door de rubberbanden niet wegstromen naar de aarde. Daarom is een metalen verbinding op het chassis belangrijk zodat de elektronen zich niet ophopen en je de buitenkant van de camper kunt aanraken zonder een stroomschok(je) te krijgen als je in- of uitstapt.

Alles over zelf een camper bouwen?

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Uiteindelijk zijn beide accu banken geaard (eventueel op andere plekken)

Zowel de huishoudaccu en startaccu worden geaard op het chassis hierdoor creëer je wederom een gesloten circuit. Sommige apparaten dienen ook apart geaard te worden. Wanneer je voor een goede aarding op de minpool zorgt heeft dit als voordeel dat je niet elk apparaat meer apart hoeft te aarden op het chassis. Doordat ze via de min verdeelstrip in verbinding staan met de minpool zijn ze direct mee geaard.

Let op: onze Victron Multiplus acculader/omvormer is direct mee geaard op het chassis. Er lopen dus twee kabels naar ons aardingspunt één vanaf de minpool de ander vanaf de Victron Multiplus. Check altijd de handleiding van in te bouwen apparaten wat daarvoor geadviseerd wordt.

Voor extra veiligheid binnen het 230 volt systeem in je camper plaats je een aardlekschakelaar. Je stroomcircuit beveilig je met een hoofdzekering en hoofdschakelaar.

Zo maak je een veilige verbinding op het camperchassis

  1. Bepaal de locatie op het chassis waar je de metalen verbinding kunt maken.
  2. Kies voor een dikkere bout (M8) om een stevige verbinding te maken. Het mag tijdens het rijden niet lostrillen.
  3. Boor een gat door het metaal waar de bout doorheen past.
  4. Schuur het metaal rondom het gat helemaal blank. (Zorg ervoor dat het te plaatsen revet compleet contact kan maken met het blanke metaal)
  5. Bepaal de dikte van de kabel die je vanaf de minpool naar het aardpunt doorvoert.
  6. Stem op de dikte van de kabel en de te plaatsen bout een juist kabeloog af en plaats deze op de kabel.
  7. Plaats een metalen revet tussen het staal en de (in ons geval) kabelogen om de oppervlakte van de verbinding te vergroten.
  8. Steek de bout door de kabelogen, revet en het gat.
  9. Draai de bout stevig aan met een moer.
  10. Om de verbinding te beschermen werk je alles af met een tektiel spray.

Dasja

is net iets te perfectionistisch, waardoor alles standaard langer duurt dan verwacht. Maar het ziet er dan wel altijd piekfijn uit! Als kind verkende ze, door zeeziekte vaak met tegenzin, de Noord-Europese wateren met een zeilboot. Reizen in een camper bevalt haar dan ook stukken beter, en zelfs ferry-overtochten gaan tegenwoordig meestal goed. Dasja droomde meer dan tien jaar over backpacken in Nieuw-Zeeland en het opzoeken van haar familie. Geen zwart gat na die trip, want er is nog zoveel meer te ontdekken. Het liefste reist Dasja het hele jaar, simpelweg omdat ze daar gelukkiger van wordt. Hoewel de wil om carrière te maken af en toe nog opkwam, is deze uiteindelijk ook de kop ingedrukt. Genieten van het leven is belangrijker, en genieten doet ze als ze op reis is.

11 reacties

  • Ik heb een vraag over de dikte van de aarde draad vanaf de busbar naar het chasis. Moet die voldoen aan de maximale ampere die door het systeem (en dus vanuit de accu) getrokken kan worden? Gaat om het 12 v systeem. Kan daar moeilijk richtlijnen voor vinden

    • A

      Hai Sanne, wij hebben inderdaad onze hoofdzekering (50 Ampere) aangehouden om de dikte te berekenen van de aarde draad. Tip, check je apparaten ook nog dubbel sommige moeten apart geaard worden. Zo hebben wij onze Victron Mulitplus omvormer/acculader ook geaard op het chassis.

    • Nice, goede toevoeging inderdaad! Volgens mij komt veel overeen maar hier wordt er nog net iets dieper op in gegaan. Ga hem komende periode op het gemak doornemen en dit artikel updaten, thanks!

  • Hoi,

    Hoe werkt dit met een wagen die 12V op de startaccu heeft en 24V in de huisaccu?

    groet,

    Martijn

    • Oe dat is een goede vraag! Mijn eerste gedachte is dat het niet zou kunnen, maar kan dat niet onderbouwen. Zou dit voor de zekerheid bij een specialist (bijv. elektra zaak) navragen.
      Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een 24V huishoudaccu als de wagen op 12V start? Een vuistregel is namelijk dat je niet afwijkt van de spanning die al aanwezig is. 24V is meestal meer gedoe (en duurder), zeker als je auto op 12V start.

  • “Daarmee is de MultiPlus aarde niet aangesloten op de accu’s, ze gebruiken enkel hetzelfde chassis om een sluitend circuit te maken.”

    Niet direct op de accu’s, maar als de accu-min-pool op het chassis zit via dat ‘aardingspunt’ en de MP zit ook op het chassis, dan is dat toch min-of-meer hetzelfde?

    En ja, er zit wel wat uitzoekwerk aan. Vooralsnog lijkt 24V geen probleem te zijn, vrachtwagens hebben dat vaak al.

  • Als ik het goed zeg, dan stroomt er geen stroom vanaf de min. Elektra stroomt altijd van plus naar min. De min is enkel om het circuit sluitend te maken, zodat er geen ophopingen komen. Daarmee is de MultiPlus aarde niet aangesloten op de accu’s, ze gebruiken enkel hetzelfde chassis om een sluitend circuit te maken.

  • Hey Martijn, dunnere kabels klopt inderdaad, maar vraag me af of dat voordeel afweegt tegen de nadelen. 24V accessoires zijn namelijk lastiger te vinden en vaak veel duurder. Maar je hebt het in ieder geval goed uitgezocht!

  • “onze Victron Multiplus acculader/omvormer is direct mee geaard op het chassis. Er lopen dus twee kabels naar ons aardingspunt één vanaf de minpool de ander vanaf de Victron Multiplus. Check altijd de handleiding van in te bouwen apparaten wat daarvoor geadviseerd wordt.”

    Heb je hier in feite dan niet de MultiPlus aarde op de min van de accu aangesloten?

  • Hoi Lars,

    de toegevoegde waarde is dat je in het camper gedeelte dunnere kabels kan leggen. We gaan koken op inductie, dus de omvormer is wat zwaarder, dus dan is dat wel fijn.

    Toevallig is ons vrachtwagentje een uitzondering met z’n 12V en zijn we toch voor 24V in het camper gedeelte gegaan.

    groet,

    Martijn

Plaats een reactie


Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €20,– heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone of tablet en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)Boek
ebook camper do's en don'ts
Download gratis onze Camper Do's & Don'ts

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit handige eBoek gratis. Na het succesvol inschrijven ontvang je een kortingscode in de welkomstmail waarmee je het eBoek Camper Do’s & Don’ts gratis kunt “kopen”.

Schrijf je in