Camper huishoudaccu(‘s) aarden

Moet je camper huishoudaccu(‘s) aarden op het chassis? En hoe dan?

Home » Europa » Camper huishoudaccu(‘s) aarden

door | 9 reacties

Het aarden is een belangrijk onderdeel binnen de camper elektra. Doe je dit niet dan kunnen de elektrische apparaten en zelfs je hele camper onder stroom komen te staan wanneer er zich een probleem voordoet. Bij een defect of stroomlek kun je dan bij aanraking een optater krijgen want de stroom gaat aan de buitenkant van een apparaat zitten. Aarding vergroot dus de veiligheid en voorkomt dat je stroomschokken krijgt bij aanraking van een elektrisch apparaat of via de buitenkant van de camper wanneer je in- of uitstapt. Nu werkt de aarding van een 12 of 24 volt systeem net even anders dan in een huis, je kunt immers de stroom niet weg laten vloeien in de grond zoals in een huis wel kan. Om je camper elektra te aarden dien je een metalen verbinding te maken vanaf de accu minpool op het chassis.

Een stukje theorie over het aarden van accu’s

Wanneer je met een camper gaat rijden ontstaat er door de wrijving met koude lucht een statische lading. Je pikt dan vrije elektronen op die aan de buitenkant van de camper gaan zitten. Elektronen stoten elkaar af en gaan zo ver mogelijk uit elkaar. De elektronen kunnen door de rubberbanden niet wegstromen naar de aarde. Daarom is een metalen verbinding op het chassis belangrijk zodat de elektronen zich niet ophopen en je de buitenkant van de camper kunt aanraken zonder een stroomschok(je) te krijgen als je in- of uitstapt.

 • accucapaciteit berekenen camper
  Deze rolluiken werken nog
  anemptytextlline
 • Elektra kabels lopen onder de vloer
  anemptytextlline
 • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
  anemptytextlline
 • Het begin is overweldigend
  anemptytextlline
 • Keuken idee zelfbouwcamper
  Keuken ingeruimd
  anemptytextlline
 • Camper accus en elktra
  Elektriciteitskast
  anemptytextlline
 • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
  anemptytextlline
 • mppt laadregelaar en hoofdzekering camper
  MPPT zonnepaneel laadregelaar
  anemptytextlline
 • Gaan en staan waar je zelf wilt
  anemptytextlline
 • camper elektra tips tricks
  Alles staat klaar voor de accus
  anemptytextlline
 • camper elektra tips
  Elektra voorbereiding
  anemptytextlline
 • zelf zonnepaneel camper plaatsen
  Zonnepaneel verlijmd op het dak
  anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons eBook; Je eigen camper inbouwen! In het boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het eBook.

Uiteindelijk zijn beide accu banken geaard (eventueel op andere plekken)

Zowel de huishoudaccu en startaccu worden geaard op het chassis hierdoor creëer je wederom een gesloten circuit. Sommige apparaten dienen ook apart geaard te worden. Wanneer je voor een goede aarding op de minpool zorgt heeft dit als voordeel dat je niet elk apparaat meer apart hoeft te aarden op het chassis. Doordat ze via de min verdeelstrip in verbinding staan met de minpool zijn ze direct mee geaard.

Let op: onze Victron Multiplus acculader/omvormer is direct mee geaard op het chassis. Er lopen dus twee kabels naar ons aardingspunt één vanaf de minpool de ander vanaf de Victron Multiplus. Check altijd de handleiding van in te bouwen apparaten wat daarvoor geadviseerd wordt.

Voor extra veiligheid binnen het 230 volt systeem in je camper plaats je een aardlekschakelaar. Je stroomcircuit beveilig je met een hoofdzekering en hoofdschakelaar.

Zo maak je een veilige verbinding op het camperchassis

 1. Bepaal de locatie op het chassis waar je de metalen verbinding kunt maken.
 2. Kies voor een dikkere bout (M8) om een stevige verbinding te maken. Het mag tijdens het rijden niet lostrillen.
 3. Boor een gat door het metaal waar de bout doorheen past.
 4. Schuur het metaal rondom het gat helemaal blank. (Zorg ervoor dat het te plaatsen revet compleet contact kan maken met het blanke metaal)
 5. Bepaal de dikte van de kabel die je vanaf de minpool naar het aardpunt doorvoert.
 6. Stem op de dikte van de kabel en de te plaatsen bout een juist kabeloog af en plaats deze op de kabel.
 7. Plaats een metalen revet tussen het staal en de (in ons geval) kabelogen om de oppervlakte van de verbinding te vergroten.
 8. Steek de bout door de kabelogen, revet en het gat.
 9. Draai de bout stevig aan met een moer.
 10. Om de verbinding te beschermen werk je alles af met een tektiel spray.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons eBook; Je eigen camper inbouwen! Voor €25,- heb je het meest complete camper bouw eBook in je mailbox staan. Zet hem op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper!

Dasja droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

9 Reacties

  • Lars

   Nice, goede toevoeging inderdaad! Volgens mij komt veel overeen maar hier wordt er nog net iets dieper op in gegaan. Ga hem komende periode op het gemak doornemen en dit artikel updaten, thanks!

   Antwoord
 1. Martijn

  Hoi,

  Hoe werkt dit met een wagen die 12V op de startaccu heeft en 24V in de huisaccu?

  groet,

  Martijn

  Antwoord
  • Lars

   Oe dat is een goede vraag! Mijn eerste gedachte is dat het niet zou kunnen, maar kan dat niet onderbouwen. Zou dit voor de zekerheid bij een specialist (bijv. elektra zaak) navragen.
   Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een 24V huishoudaccu als de wagen op 12V start? Een vuistregel is namelijk dat je niet afwijkt van de spanning die al aanwezig is. 24V is meestal meer gedoe (en duurder), zeker als je auto op 12V start.

   Antwoord
   • Martijn

    Hoi Lars,

    de toegevoegde waarde is dat je in het camper gedeelte dunnere kabels kan leggen. We gaan koken op inductie, dus de omvormer is wat zwaarder, dus dan is dat wel fijn.

    Toevallig is ons vrachtwagentje een uitzondering met z’n 12V en zijn we toch voor 24V in het camper gedeelte gegaan.

    groet,

    Martijn

    Antwoord
    • Lars

     Hey Martijn, dunnere kabels klopt inderdaad, maar vraag me af of dat voordeel afweegt tegen de nadelen. 24V accessoires zijn namelijk lastiger te vinden en vaak veel duurder. Maar je hebt het in ieder geval goed uitgezocht!

     Antwoord
   • Martijn

    “onze Victron Multiplus acculader/omvormer is direct mee geaard op het chassis. Er lopen dus twee kabels naar ons aardingspunt één vanaf de minpool de ander vanaf de Victron Multiplus. Check altijd de handleiding van in te bouwen apparaten wat daarvoor geadviseerd wordt.”

    Heb je hier in feite dan niet de MultiPlus aarde op de min van de accu aangesloten?

    Antwoord
    • Lars

     Als ik het goed zeg, dan stroomt er geen stroom vanaf de min. Elektra stroomt altijd van plus naar min. De min is enkel om het circuit sluitend te maken, zodat er geen ophopingen komen. Daarmee is de MultiPlus aarde niet aangesloten op de accu’s, ze gebruiken enkel hetzelfde chassis om een sluitend circuit te maken.

     Antwoord
     • Martijn

      “Daarmee is de MultiPlus aarde niet aangesloten op de accu’s, ze gebruiken enkel hetzelfde chassis om een sluitend circuit te maken.”

      Niet direct op de accu’s, maar als de accu-min-pool op het chassis zit via dat ‘aardingspunt’ en de MP zit ook op het chassis, dan is dat toch min-of-meer hetzelfde?

      En ja, er zit wel wat uitzoekwerk aan. Vooralsnog lijkt 24V geen probleem te zijn, vrachtwagens hebben dat vaak al.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij Reizen In


Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Reizen In Shop

boek camper bouwen

In onze shop vind je uiteenlopende producten. Van diverse eBoeken, partners die jou verder helpen bij een reis tot toffe Reizen In kleding!

Neem een kijkje

Zoek de beste deals