Camper huishoudaccu(‘s) aarden

Moet je camper huishoudaccu(‘s) aarden op het chassis? En hoe dan?

Geschreven door: Dasja

Het aarden is een belangrijk onderdeel binnen de camper elektra. Doe je dit niet dan kunnen de elektrische apparaten en zelfs je hele camper onder stroom komen te staan wanneer er zich een probleem voordoet. Bij een defect of stroomlek kun je dan bij aanraking een optater krijgen want de stroom gaat aan de buitenkant van een apparaat zitten. Aarding vergroot dus de veiligheid en voorkomt dat je stroomschokken krijgt bij aanraking van een elektrisch apparaat of via de buitenkant van de camper wanneer je in- of uitstapt. Nu werkt de aarding van een 12 of 24 volt systeem net even anders dan in een huis, je kunt immers de stroom niet weg laten vloeien in de grond zoals in een huis wel kan. Om je camper elektra te aarden dien je een metalen verbinding te maken vanaf de accu minpool op het chassis.

Een stukje theorie over het aarden van accu’s

Wanneer je met een camper gaat rijden ontstaat er door de wrijving met koude lucht een statische lading. Je pikt dan vrije elektronen op die aan de buitenkant van de camper gaan zitten. Elektronen stoten elkaar af en gaan zo ver mogelijk uit elkaar. De elektronen kunnen door de rubberbanden niet wegstromen naar de aarde. Daarom is een metalen verbinding op het chassis belangrijk zodat de elektronen zich niet ophopen en je de buitenkant van de camper kunt aanraken zonder een stroomschok(je) te krijgen als je in- of uitstapt.

Tekst gaat hieronder verder!
  • camper elektra tips
    Elektra voorbereiding
    anemptytextlline
  • camper elektra tips tricks
    Alles staat klaar voor de accus
    anemptytextlline
  • Zonnepaneel levert ons stroom
    anemptytextlline
  • Het begin is overweldigend
    anemptytextlline
  • Het kost wat tijd, maar dan is het wel netjes
    anemptytextlline
  • Elektra kabels lopen onder de vloer
    anemptytextlline
  • Gehele elektra set-up
    anemptytextlline
  • accucapaciteit berekenen camper
    Deze rolluiken werken nog
    anemptytextlline
  • Online werken is stroom verbruiken
    anemptytextlline
  • zelf zonnepaneel camper plaatsen
    Zonnepaneel verlijmd op het dak
    anemptytextlline
  • Dikke kabel onder de wagen om accubanken te koppelen
    anemptytextlline
  • Led lampjes verbruiken weinig stroom
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Uiteindelijk zijn beide accu banken geaard (eventueel op andere plekken)

Zowel de huishoudaccu en startaccu worden geaard op het chassis hierdoor creëer je wederom een gesloten circuit. Sommige apparaten dienen ook apart geaard te worden. Wanneer je voor een goede aarding op de minpool zorgt heeft dit als voordeel dat je niet elk apparaat meer apart hoeft te aarden op het chassis. Doordat ze via de min verdeelstrip in verbinding staan met de minpool zijn ze direct mee geaard.

Let op: onze Victron Multiplus acculader/omvormer is direct mee geaard op het chassis. Er lopen dus twee kabels naar ons aardingspunt één vanaf de minpool de ander vanaf de Victron Multiplus. Check altijd de handleiding van in te bouwen apparaten wat daarvoor geadviseerd wordt.

Voor extra veiligheid binnen het 230 volt systeem in je camper plaats je een aardlekschakelaar. Je stroomcircuit beveilig je met een hoofdzekering en hoofdschakelaar.

Zo maak je een veilige verbinding op het camperchassis

  1. Bepaal de locatie op het chassis waar je de metalen verbinding kunt maken.
  2. Kies voor een dikkere bout (M8) om een stevige verbinding te maken. Het mag tijdens het rijden niet lostrillen.
  3. Boor een gat door het metaal waar de bout doorheen past.
  4. Schuur het metaal rondom het gat helemaal blank. (Zorg ervoor dat het te plaatsen revet compleet contact kan maken met het blanke metaal)
  5. Bepaal de dikte van de kabel die je vanaf de minpool naar het aardpunt doorvoert.
  6. Stem op de dikte van de kabel en de te plaatsen bout een juist kabeloog af en plaats deze op de kabel.
  7. Plaats een metalen revet tussen het staal en de (in ons geval) kabelogen om de oppervlakte van de verbinding te vergroten.
  8. Steek de bout door de kabelogen, revet en het gat.
  9. Draai de bout stevig aan met een moer.
  10. Om de verbinding te beschermen werk je alles af met een tektiel spray.
Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

11 comments on “Camper huishoudaccu(‘s) aarden”

  1. Ik heb een vraag over de dikte van de aarde draad vanaf de busbar naar het chasis. Moet die voldoen aan de maximale ampere die door het systeem (en dus vanuit de accu) getrokken kan worden? Gaat om het 12 v systeem. Kan daar moeilijk richtlijnen voor vinden

    1. Hai Sanne, wij hebben inderdaad onze hoofdzekering (50 Ampere) aangehouden om de dikte te berekenen van de aarde draad. Tip, check je apparaten ook nog dubbel sommige moeten apart geaard worden. Zo hebben wij onze Victron Mulitplus omvormer/acculader ook geaard op het chassis.

    1. Nice, goede toevoeging inderdaad! Volgens mij komt veel overeen maar hier wordt er nog net iets dieper op in gegaan. Ga hem komende periode op het gemak doornemen en dit artikel updaten, thanks!

    1. Oe dat is een goede vraag! Mijn eerste gedachte is dat het niet zou kunnen, maar kan dat niet onderbouwen. Zou dit voor de zekerheid bij een specialist (bijv. elektra zaak) navragen.
      Wat is eigenlijk de toegevoegde waarde van een 24V huishoudaccu als de wagen op 12V start? Een vuistregel is namelijk dat je niet afwijkt van de spanning die al aanwezig is. 24V is meestal meer gedoe (en duurder), zeker als je auto op 12V start.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram