Canarische Eilanden campertips

Specifieke tips en paklijst als je met de camper naar de Canarische Eilanden gaat

Geschreven door: Dasja

Ben je na het lezen van ons blog over met de camper naar de Canarische Eilanden gaan enthousiast geworden over de eilanden? Heb je stiekem al iets geboekt of staat het hoog op je wensenlijstje? Of ben je gewoon op zoek naar handige extra info voor je reis? In dit blog gooien we er direct praktische tips in. Want wat neem je nou mee als je met de camper naar de Canarische Eilanden gaat en waar moet je extra rekening mee houden? Lees hier ons overzicht met een afsluitende paklijst en nog enkele handige campertips voor specifiek de Canarische Eilanden tussendoor. Onze algemene campertips vind je trouwens hier.

Makkelijker water tanken bij tankstations

Aangezien er weinig campings en camperplaatsen op de Canarische Eilanden zijn ben je voornamelijk aangewezen op de faciliteiten bij tankstations. Veel tankstations bieden de mogelijkheid om (tegen betaling) water te tanken, vuilwater te legen (bij de carwash) en sommige bieden de mogelijkheid om het chemisch toilet te legen. De laatste twee wijzen zichzelf, let hier vooral op dat het toegestaan is om je toilet te legen. Deze tip gaat dan ook over het bijvullen van water. Het gekozen systeem om water te tanken is namelijk iets anders dan op het vasteland van Europa. Op de Canarische Eilanden worden geen tuinslangen gebruikt, maar gebruiken ze water op druk via een dunne spiraalslang en tankpistool (zie foto’s). Dit tankpistool, met metalen uiteinde, moet constant ingedrukt worden en vult helaas niet elke watertankopening even fijn. Daarom onze twee tips;

  • Neem een stukje tuinslang mee als opzetstuk voor het tankpistool (zie foto’s).
  • Leg tyraps klaar (of een stukje touw) om het handvat vast te zetten.

De onvermijdelijke wind op de Canarische Eilanden

Hoewel er in de winterperiode (de ideale tijd om met de camper naar de Canarische Eilanden te gaan) minder wind zou moeten zijn, kunnen we uit eigen ervaring zeggen dat het nog steeds flink kan waaien. En dat is zo op alle eilanden. Leuk als je wind nodig hebt om je hobby te kunnen beoefenen, maar in een camper meestal minder fijn. Ofwel door het geluid van de wind langs de camper, de camperramen of de fietshoes. Maar ook omdat het zout en stof overal in en op je camper wordt geblazen.

Tip: parkeer de camper bij harde wind het liefst met de neus of kont in de wind. Zo heb je het minste last van een schommelende camper.

Normaal gesproken vind je wel ergens beschutting als er harde wind staat. Op de Canarische Eilanden is dit wat lastiger. Er is namelijk nauwelijks natuurlijke beschutting. Maar er zijn wel manieren om er zo min mogelijk last van te hebben. Dit gaat op sommige eilanden iets makkelijker dan op andere. Door weer of wind apps in de gaten te houden kan je precies zien wat de windrichting is, waar deze het sterkste is en dus ook waar je mogelijk het minste last hebt. In de regel wil je aan de andere kant van het eiland staan dan waar de wind aan land komt. Soms is dit makkelijk, en steek je met een paar kilometer over van de ene naar de andere kant van het eiland (Fuerteventura) maar op andere eilanden moet je soms wat creatiever zijn met het uit de wind parkeren. En zelfs dan ontkom je niet altijd aan het geluid van de wind. Oordoppen voor het slapen zijn dan ook geen overbodige luxe. En een windscherm voor op het strand of bij de camper kan af en toe ook fijn zijn.

  • Installeer een goede wind (of weer) app op je smartphone.
  • Slaap-oordoppen voor de winderige nachten.
  • Windscherm voor op strand of naast de camper.
Tekst gaat hieronder verder!
  • Maak het jezelf makkelijk met een tyrap
    anemptytextlline
  • Door het oerbos op La Gomera
    anemptytextlline
  • Stukje tuinslang bij het water tanken
    anemptytextlline
  • Vulkaan hike Lanzarote
    anemptytextlline
  • Hiken op Gran Canaria
    anemptytextlline
  • Snorkel avontuur Lanzarote
    anemptytextlline
  • Spuit je camper regelmatig af
    anemptytextlline
  • Angel shark gespot Lanzarote
    anemptytextlline
  • Octopus wat een bijzonder beest
    anemptytextlline
  • Zeekatje bij Fuerteventura
    anemptytextlline
  • Zandwegen Fuerteventura
    anemptytextlline
  • Overnachten langs de kust Fuerteventura
    anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Voorkom dat je camper wegroest

Aangezien je nooit heel ver van de kust af bent, en je met de hierboven beschreven wind geheid zout op de camper krijgt, is het noodzakelijk om hevige roestvorming te voorkomen. Nu helpt het al veel als je geen roestvorming hebt voor vertrek, dus behandel deze (of laat deze behandelen) voor je de ferry naar de Canarische Eilanden pakt. Maar ook dan is het slim om actief bezig te zijn met het voorkomen van roest. Dit kan al zo eenvoudig zijn als het wekelijks afspuiten/wassen van je camper.

Wekelijks wassen: wij moesten ongeveer wekelijks water tanken. Aangezien we dan toch al bij een tankstation stonden, spoten we Brutus daar ook meteen af bij de carwash. Soms met sop als het erg zout was, vaak enkel met (warm)water. Voor €2,- tot €5,- was je het zout en stof er zo vanaf.

Mocht je camper enkele zwakke plekken of oppervlakte roest hebben tijdens of voor je vertrek dan is het slim om hiervoor enkele producten mee te nemen. Denk hierbij aan een manier om het staal op te schuren, een roestbehandelaar, primer en de lak in de juiste kleur. Hoewel er op de (grotere) eilanden voldoende te vinden is kunnen deze specifieke producten een issue vormen.

  • Spuit de camper wekelijks af.
  • Neem roestbehandeling producten mee.

Garages op de Canarische Eilanden: zijn zeker aanwezig. Maar de grotere dealers beperken zich voornamelijk tot de grootste eilanden (Gran Canaria en Tenerife). Op de kleinere eilanden kan het lastiger zijn om een geschikte garage of losse onderdelen te vinden.

Ga uit van een Calima

Wij hadden nog nooit van een Calima gehoord voordat we de eerste meemaakte. Nou hebben we ons prima gered, maar we hadden beter voorbereid kunnen zijn. Een Calima is een oostelijke (warme of soms zelfs hete) wind die over de Canarische Eilanden trekt en dan vaak voor veel Saharastof in de lucht zorgt. Simpel gezegd zit je midden in een grote zandstofwolk. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de luchtkwaliteit, welke slecht te noemen is. Er wordt dan aangeraden om zo min mogelijk buiten te komen en deze lucht zo min mogelijk in te ademen. En dat is in een camper best lastig. Vooral omdat het nog steeds warm is, een graad of 25 °C. Ramen of deuren openzetten kan dan niet echt. Daarom dat we aanraden om vast na te denken, voor je naar de Canarische Eilanden gaat, over manieren om je camper te ventileren zonder dat er (veel) stof naar binnen kan komen. Bijvoorbeeld door een raam- of ventilatierooster voor de cabine.

Uiteindelijk krijgen we drie keer te maken met een Calima, weer zo een uitzondering. Door het verdampende zeewater, wat het stof omhoogduwt, heb je langs de kust het minste last van de Calima. Maar er helemaal aan ontkomen is lastig. Bescherming voor de luchtwegen, zeker als je astma hebt of kortademig bent, is daarom aan te raden.

  • Opties om de camper te ventileren in een Calima.
  • Bescherming tegen stof voor luchtwegen.

Watersporten, hiken en/of fietsen

De Canarische Eilanden zijn ideaal voor liefhebbers van watersporten, hiken en/of fietsen. Van duiken tot surfen en zeilen. En van wielrennen tot mountainbiken. Alles is mogelijk. Neem je favoriete hobby dus ook vooral mee en probeer eens iets nieuws. Snorkelen op de Canarische Eilanden heeft ons erg verrast en kunnen we sterk aanraden! Maar de eilanden staan ook bekend als ideale fietsbestemming, vooral veel wielertoeristen weten hun weg er al te vinden. Hoewel Tenerife met El Teide gebruikt wordt door het profpeloton om op hoogte te trainen, zijn de andere eilanden er ook op ingericht. Trouwens voor gravel zit je hier ook goed. Er gaat zelfs een onverharde race over alle eilanden. En met een divers aanbod van lange en korte wandelroutes kan je dagen dan niet weken blijven lopen.

Sportartikelen kopen op de eilanden: ben je iets vergeten, is er iets kapot of wil je iets nieuws proberen? Er zijn sportwinkels, maar soms is het aanbod beperkt. Ook hier geldt dat het op de grotere eilanden makkelijker te vinden is. Je vindt trouwens een Decathlon op Lanzarote, Gran Canaria en Tenerife.

  • Neem goede wandelschoenen mee.
  • Overweeg snorkelspullen mee te nemen.
  • Voor de surfers: kiten, wind- en golfsurfen is allemaal mogelijk. Dus pak je gear in.

Onze paklijst voor de Canarische Eilanden

Hoewel ze uiteenlopend zijn hopen we dat je wat hebt gehad aan deze campertips voor de Canarische Eilanden. We sommen ze hier nog een laatste keer op zodat je weet wat je volgens ons allemaal in de camper moet gooien voordat je op de ferry stapt. Maar ook op de eilanden is nog voldoende te vinden.

  1. Neem een stukje tuinslang mee als opzet stuk voor het tankpistool (zie foto’s).
  2. Heb tyraps klaarliggen (of een stukje touw) om het handvat vast te zetten.
  3. Installeer een goede wind (of weer) app op je smartphone.
  4. Slaap-oordoppen voor de winderige nachten.
  5. Windscherm voor op strand of naast de camper.
  6. Spuit de camper wekelijks af.
  7. Neem roestbehandeling producten mee.
  8. Opties om de camper te ventileren in een Calima.
  9. Bescherming tegen stof voor luchtwegen (tijdens een Calima).
  10. Neem goede wandelschoenen mee.
  11. Overweeg snorkelspullen mee te nemen.
  12. Voor de surfers: kiten, wind- en golfsurfen is allemaal mogelijk. Dus pak je gear in.

 

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

2 comments on “Canarische Eilanden campertips”

  1. Leuk om jullie ervaringen te lezen. Wij vertrekken binnenkort om voor de 4e keer te gaan overwinteren op de Canarische eilanden.
    Je tip voor het vullen van het water bij tankstation mbv stukje tuinslang gaan we zeker proberen. Wij kopen altijd 8 literflessen bij de Lidl/Mercadona en vullen die dan in de watertank…
    Verder genieten we van het opzoeken van plaatsen om te staan. We gebruiken daar de app Maps.Me vaak voor. Tevens gebruiken we die om te wandelen. Je hebt overal ontvangst waar Google het nogal eens laat afweten. We hebben een Pössl Roadcruiser Revolution buscamper met krachtige motor van 180 PK; daarmee kunnen we ook goed de steile binnenwegen mee berijden…
    Wij zijn autark; staan nooit aan een stroompaal, met groot zonnepaneel en lithiumaccu.
    De eerste keren hadden we aan boord van de Ferry vanuit Huelva een VIP stoel. Twee jaar geleden vastgezeten op Tenerife in lockdown wegens de Corona. Toen konden we op de terugreis alleen een hut boeken waar de hond ook in mocht..
    Dat bevalt ons “oudjes” 67 en 71 jaar zo goed dat we dat deze reis weer doen…

    1. Wat een heerlijk vooruitzicht! Wij hebben zelf een waterfilter aan boord zodat we juist geen plastic flessen hoeven te komen. Zo kunnen we het water bij tankstations gebruiken om in de camper uit de kraan te drinken. Met een opzet stukje was de tank prima te vullen! Al zit er af en toe wel verschil in de waterdruk haha. Maps.me is zeker fijn, al heeft Google Maps tegenwoordig ook een offline functie! Wij vonden de 'luxe' van je eigen plek, zeker met een hond, het extra geld van een hut waard. Maar wel een gedoe om die juist te boeken 😉
      Heel leuk om jullie ervaring te lezen, alvast een hele fijne winter!
      PS. We horen steeds meer geluiden dat er op de Canarische Eilanden gecontroleerd gaat worden op de duur van je verblijf. En dat je mogelijk belasting zou moeten betalen als je langer dan drie maanden verblijft. Krijgen het echter nog niet gecontroleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram