Snorkelen op Tenerife

Met deze tips maak je de mooiste snorkeltrip op Tenerife

Geschreven door: Lars

Tenerife is een groot en veelzijdig eiland. Zowel boven- als onderwater. Waar je het letterlijke hoogtepunt met de Teide niet mag missen zijn er ook enkele snorkelspots die een bezoek waard zijn. Helaas hebben we ze niet allemaal af kunnen gaan door tijdgebrek (dankzij een covid besmetting), maar sommige spoken af en toe nog steeds door ons hoofd. Schrikken we ’s nachts wakker met de gedachten “wat hadden we daar allemaal wel niet kunnen zien”. Dus wil je gaan snorkelen op Tenerife? Gebruik dan de volgende locaties uit onze voorbereiding. Ben je juist benieuwd naar wat je kunt verwachten van snorkelen op de Canarische Eilanden? We hebben een blog opgesteld met wat je onderwater allemaal kunt zien.

Watertempratuur op Tenerife: misschien wel het fijnste aan snorkelen op Tenerife is de watertemperatuur. Deze ligt in de winterperiode gemiddeld boven de 19 °C en loopt net na de zomerperiode op tot dik 23 °C. Een wetsuit is (zelfs in de winter) niet altijd nodig, maar zorgt er wel voor dat je het langer uithoudt. We adviseren in de koudere maanden een 3/2 of 4/3 wetsuit en eventueel schoentjes.

El Puertito (Costa Adeje)

Deze kleine baai staat ook wel bekend als Turtle Bay. En in die hoedanigheid spookt hij door ons hoofd. Op de Google reviews wordt er echter niet veel over schildpadden gesproken, dus waarschijnlijk is het toch niet zo zeker dat je ze hier tegenkomt. De grootste kans om ze te zien heb je als de schildpadden naar het wateroppervlakte komen om te ademen. De rest van de tijd slapen ze op de bodem, of zoeken ze naar eten. Er komen drie soorten schildpadden voor: de lederschildpad, de dikkopschildpad en de groene zeeschildpad.
De baai is beschermd gebied waardoor ook andere (vis)soorten veel voorkomen. Een ideale snorkellocatie op Tenerife dus!

Abades Bay

We hebben dagen gewacht tot de wind ging liggen, maar helaas. En dat is meteen het nadeel van snorkelen op Tenerife, de weersomstandigheden zijn (zeker in de winter) niet altijd ideaal. Maar gelukkig is de omgeving, met het verlaten lepra dorp vol met graffiti, interessant genoeg om te ontdekken. Is het wel windstil dan heb je vanaf Abades verschillende kleine strandjes en baaitjes waar je lopend heen kunt. Met mooie natuurlijke poelen en grotten is er hier voor elk niveau snorkelaar iets moois te ontdekken.
Ben je met je camper op de Canarische Eilanden? Bij de vuurtoren was onze fijnste (gratis) overnachtingsplek.

Palm Mar

Deze snorkellocatie is anders dan de andere (ook op de andere Canarische Eilanden) locaties. Hier vind je een muur (ook wel bekend als de Palm Mar Wall) die in drie etages, met allemaal hun eigen specifieke vis- en weekdiersoorten, 24 meter de diepte in zakt. Als de condities goed zijn wordt er aangeraden om bij de kliffen van Los Cristianos het water in te gaan. Vanaf daar kan je langs de muur zwemmen. Ook de halve onderwatergrot spreekt tot de verbeelding. Kortom, een afwisselende locatie die zeker voor ervaren snorkelaars of freedivers interessant kan zijn!

Mocht je uitgekeken raken bij Palm Mar, of wil je op meerdere plekken op één dag snorkelen, dan vind je in de buurt nog een vuurtoren (Faro de La Rasca) met een rotsachtige kust vol leven. Dit is minder geschikt voor beginners met een diepte van 5 tot 18 meter.

Punta de Teno

Op het meest westelijke puntje van Tenerife heb je een heerlijk uitzicht op La Palma, La Gomera maar vooral op de imposante Los Gigantes. En dat is allemaal nog bovenwater. Onderwater gaat het door, doordat Punta de Teno in een beschermd zeereservaat valt is het een onderwaterparadijs. Het staat dan ook te boek als één van de beste snorkellocaties van Tenerife.

Doordat je op het meest westelijke puntje zit kunnen de condities verraderlijk zijn. Let dus altijd goed op. Voor de meeste zal Punta de Teno een stuk rijden zijn, maar gelukkig zijn er (als de zee ruig is) alternatieven in de vorm van de kleine baaitjes en rotspoeltjes. Dit maakt het ook met kinderen een leuke snorkelbestemming!

Playa de Las Teresitas

Voor wie het snorkelen gewoon eens wil uitproberen is het aangelegde Playa de Las Teresitas interessant. Dit grote strand is sowieso fijn voor een stranddag, maar langs de golfbreker die het strand afsluit zit ook voldoende leven. De baai zou zelfs erg in trek zijn bij de zee-engel (angel shark). Verblijf je in (of in de buurt van) Santa Cruz de Tenerife dan is dit een prima plek om te beginnen. Zelf overnachten we hier met de camper, om de volgende dag de ferry terug naar het vasteland te pakken. Voor ons een ideaal laatste luilekker strand met prima snorkelmogelijkheden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Dikke zeeslak
    anemptytextlline
  • Zeekatjes spotten
    anemptytextlline
  • Goed gecamoufleerde angel shark
    anemptytextlline
  • Veel visjes die je tegenkomt
    anemptytextlline
  • Kleurrijk geheel
    anemptytextlline
  • Zeekatje bij Fuerteventura
    anemptytextlline
  • Angel shark gespot Lanzarote
    anemptytextlline
  • Onderwater mystiek
    anemptytextlline
  • Deze Octopus viel wel op
    anemptytextlline
  • Trompet vissen schuilen graag tussen de rotsen
    anemptytextlline
  • De gekste wezens leven onderwater
    anemptytextlline
  • Deze man kent geen kou
    anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips om veilig te snorkelen (met kinderen) op Tenerife

Door de vaak harde wind en soms hevige stroming is snorkelen op Tenerife niet zonder risico’s. Let dus altijd op de condities en zoek niet onnodig het gevaar op. We geven voor de zekerheid enkele tips voor (beginnende) snorkelaars of wanneer je met kinderen wilt gaan snorkelen op Tenerife. Zo houd je het hopelijk veilig maar vooral leuk. Want met een beetje voorbereiding wordt de snorkeltrip nog leuker!

  1. Neem de juiste materialen mee
    Niets is vervelender dan een snorkelmasker dat niet past, of een snorkel welke niet lekker in je mond zit. Voor kinderen zijn speciale snorkelsets beschikbaar. Het masker kun je testen door deze (zonder band) op het hoofd te zetten. Deze zou met het inademen door de neus op het hoofd moeten blijven plakken als je in een schrijfhouding gaat staan. Zorg ook voor fijn zittende vinnen, ze mogen zeker niet te loszitten.
  2. Bescherm jezelf
    Dit is een vervolg van de juiste snorkelmaterialen. Veel snorkellocaties op de Canarische Eilanden hebben een scherpe ondergrond. Dus waterschoentjes, snorkelschoenen of goede flippers zijn geen overbodige luxe. Maar vergeet ook de kracht van de zon niet. Bescherm jezelf, zeker in de zomer, goed tegen uv-straling. Voor de Canarische Eilanden is in de winter een 3/2 of 4/3 wetsuit aan te raden.
  3. Ga nooit alleen
    Zeker als de condities iets ruiger zijn is het af te raden om alleen te gaan snorkelen. Maar ook als je het niet gewend bent is het goed om minimaal met z’n tweeën te zijn. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij paniek kan ontstaan. Van lekkend materiaal tot kramp of het zien van een grote vis. Met z’n tweeën ben je veiliger.
  4. Oefen eerst in ondiep water
    Er zijn voldoende strandjes of natuurlijke rotspoeltjes op Tenerife waar je in ondiep water kunt oefenen met het ademen door een snorkel. Je verkleint de kans op paniek wanneer je direct kunt staan als er iets misgaat. Als dit goed voelt kun je verder van de kant af en voorzichtig proberen te duiken (doe dit zonder de snorkel in je mond).
  5. Blijf ontspannen drijven
    Snorkelen is in de meeste gevallen meer ontspannen dan zwemmen. Je bent namelijk vooral aan het drijven, zeker met een wetsuit aan. Je ziet niet alles in één keer. Veel vissen zijn gecamoufleerd dus neem rustig de tijd om de ondergrond goed in je op te nemen. En drijf er op je gemak overheen.
  6. Raak niets aan
    Hoe verleidelijk het soms ook is, het beste is om je handen thuis te houden. Stop ze bijvoorbeeld weg in je oksels, zo houd je ze direct warm ;). De meeste dieren vinden het niet fijn om aangeraakt te worden, dus laat ze lekker met rust en observeer ze alleen. Wees ook voorzichtig met je flippers en voorkom schade aan koraal of planten.
  7. Let altijd op de condities van de zee en voel de stroming
    Blijf altijd alert op de omstandigheden. Te veel golfslag is altijd een no-go aangezien het dan wel heel lastig is om je snorkel bovenwater te houden. Maar wat je vaak minder goed ziet is de (onderwater)stroming. Probeer deze te voelen als je het water inloopt maar ook tijdens het snorkelen kan je dit in de gaten houden door een vast punt aan de wal te kiezen. Drijf je te veel af, of voel je de stroming aan je trekken, ga dan het water uit.

We zijn benieuwd wat jij allemaal gaat zien tijdens je snorkeltrip op Tenerife en of je nog andere mooie locaties hebt gevonden. Laat het achter in de reacties onder dit blog! Ben je nog op zoek naar mooie snorkelspots op de andere eilanden? Bekijk dan onze lijstjes per eiland.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram