Tenerife is een groot en veelzijdig eiland. Zowel boven- als onderwater. Waar je het letterlijke hoogtepunt met de Teide niet mag missen zijn er ook enkele snorkelspots die een bezoek waard zijn. Helaas hebben we ze niet allemaal af kunnen gaan door tijdgebrek (dankzij een covid besmetting), maar sommige spoken af en toe nog steeds door ons hoofd. Schrikken we ’s nachts wakker met de gedachten “wat hadden we daar allemaal wel niet kunnen zien”. Dus wil je gaan snorkelen op Tenerife? Gebruik dan de volgende locaties uit onze voorbereiding. Ben je juist benieuwd naar wat je kunt verwachten van snorkelen op de Canarische Eilanden? We hebben een blog opgesteld met wat je onderwater allemaal kunt zien.
Watertempratuur op Tenerife: misschien wel het fijnste aan snorkelen op Tenerife is de watertemperatuur. Deze ligt in de winterperiode gemiddeld boven de 19 °C en loopt net na de zomerperiode op tot dik 23 °C. Een wetsuit is (zelfs in de winter) niet altijd nodig, maar zorgt er wel voor dat je het langer uithoudt. We adviseren in de koudere maanden een 3/2 of 4/3 wetsuit en eventueel schoentjes.
Deze kleine baai staat ook wel bekend als Turtle Bay. En in die hoedanigheid spookt hij door ons hoofd. Op de Google reviews wordt er echter niet veel over schildpadden gesproken, dus waarschijnlijk is het toch niet zo zeker dat je ze hier tegenkomt. De grootste kans om ze te zien heb je als de schildpadden naar het wateroppervlakte komen om te ademen. De rest van de tijd slapen ze op de bodem, of zoeken ze naar eten. Er komen drie soorten schildpadden voor: de lederschildpad, de dikkopschildpad en de groene zeeschildpad.
De baai is beschermd gebied waardoor ook andere (vis)soorten veel voorkomen. Een ideale snorkellocatie op Tenerife dus!
We hebben dagen gewacht tot de wind ging liggen, maar helaas. En dat is meteen het nadeel van snorkelen op Tenerife, de weersomstandigheden zijn (zeker in de winter) niet altijd ideaal. Maar gelukkig is de omgeving, met het verlaten lepra dorp vol met graffiti, interessant genoeg om te ontdekken. Is het wel windstil dan heb je vanaf Abades verschillende kleine strandjes en baaitjes waar je lopend heen kunt. Met mooie natuurlijke poelen en grotten is er hier voor elk niveau snorkelaar iets moois te ontdekken.
Ben je met je camper op de Canarische Eilanden? Bij de vuurtoren was onze fijnste (gratis) overnachtingsplek.
Deze snorkellocatie is anders dan de andere (ook op de andere Canarische Eilanden) locaties. Hier vind je een muur (ook wel bekend als de Palm Mar Wall) die in drie etages, met allemaal hun eigen specifieke vis- en weekdiersoorten, 24 meter de diepte in zakt. Als de condities goed zijn wordt er aangeraden om bij de kliffen van Los Cristianos het water in te gaan. Vanaf daar kan je langs de muur zwemmen. Ook de halve onderwatergrot spreekt tot de verbeelding. Kortom, een afwisselende locatie die zeker voor ervaren snorkelaars of freedivers interessant kan zijn!
Mocht je uitgekeken raken bij Palm Mar, of wil je op meerdere plekken op één dag snorkelen, dan vind je in de buurt nog een vuurtoren (Faro de La Rasca) met een rotsachtige kust vol leven. Dit is minder geschikt voor beginners met een diepte van 5 tot 18 meter.
Op het meest westelijke puntje van Tenerife heb je een heerlijk uitzicht op La Palma, La Gomera maar vooral op de imposante Los Gigantes. En dat is allemaal nog bovenwater. Onderwater gaat het door, doordat Punta de Teno in een beschermd zeereservaat valt is het een onderwaterparadijs. Het staat dan ook te boek als één van de beste snorkellocaties van Tenerife.
Doordat je op het meest westelijke puntje zit kunnen de condities verraderlijk zijn. Let dus altijd goed op. Voor de meeste zal Punta de Teno een stuk rijden zijn, maar gelukkig zijn er (als de zee ruig is) alternatieven in de vorm van de kleine baaitjes en rotspoeltjes. Dit maakt het ook met kinderen een leuke snorkelbestemming!
Voor wie het snorkelen gewoon eens wil uitproberen is het aangelegde Playa de Las Teresitas interessant. Dit grote strand is sowieso fijn voor een stranddag, maar langs de golfbreker die het strand afsluit zit ook voldoende leven. De baai zou zelfs erg in trek zijn bij de zee-engel (angel shark). Verblijf je in (of in de buurt van) Santa Cruz de Tenerife dan is dit een prima plek om te beginnen. Zelf overnachten we hier met de camper, om de volgende dag de ferry terug naar het vasteland te pakken. Voor ons een ideaal laatste luilekker strand met prima snorkelmogelijkheden.