Ferry naar de Canarische Eilanden

Zo ga je met de (veer)boot naar en tussen de Canarische Eilanden

Geschreven door: Dasja

De meeste vakantiegangers pakken het vliegtuig richting de Canarische Eilanden maar de ferry is ook een interessant alternatief. Zeker als je met de camper naar de Canarische Eilanden wilt gaan. Uiteraard kan de ferry met je eigen auto of zelfs zonder voertuig een interessante optie zijn. Houd wel rekening met een lange overtocht die, afhankelijk van de weersomstandigheden (deining), best intens kan zijn. Gemiddeld duurt de oversteek 30 tot 40 uur. De haven van vertrek, vanaf het vaste Spaanse land (Cadiz of Huelva), en het eerste Canarische Eiland waar je op aankomt beïnvloeden de duur van de oversteek. In dit blog gaan we in op alles dat je volgens ons moet weten over de ferry oversteek naar de Canarische Eilanden.

Canarische Eilanden met de ferry: twee rederijen

In tegenstelling tot de ferry naar IJsland is er iets meer concurrentie op en tussen de route naar de Canarische Eilanden. Er zijn twee rederijen die het vasteland van Spanje verbinden met de eilanden. En deze rederijen blijf je op de eilanden ook weer tegenkomen: Naviera Armas (vaak afgekort tot Armas) en Fred Olsen. Samen zorgen ze ervoor dat er praktisch dagelijks boten vanaf het vasteland naar de eilanden varen of van de eilanden terug naar het vasteland. Op het vasteland van Spanje zijn er twee vertrek havens: Cadiz en Huelva.

Als je vanuit Nederland of België de afstand tot deze havens bekijkt zit daar maar een minimaal verschil in. De vaartijd verschilt wel iets, vanaf Huelva is de overtocht iets korter.

Helaas zorgt de concurrentie tussen Armas en Fred Olsen (van wat wij hebben ervaren) niet voor grote verschillen in het aanbod. De prijzen zijn nagenoeg gelijk en ook aan boord gaat het er vergelijkbaar aan toe. Zeker als het gaat over de oversteek naar de Canarische Eilanden. Tussen de eilanden verschillen Armas en Fred Olsen soms meer van elkaar in prijs en vaartijd. Dit heeft dan vaak te maken met het type boot, zo komen er steeds meer fast ferries welke de reistijd flink verkorten.

Onze ervaring: Wij zijn vanaf Huelva met Naviera Armas naar de Canarische Eilanden gevaren en vice versa. Tussen de eilanden hebben we vooral met Fred Olsen de oversteken gemaakt. Dit omdat de vaartijden korter waren op fijnere tijden. Beide rederijen hebben een Engelstalige website waar je online (met creditcard) je tickets kunt boeken. Al werkt het boekingsproces op de Spaanstalige website soms soepeler.

Tip: wil je jouw ferryticket alvast boeken of eerst meer informatie opvragen? Dat kan super makkelijk online via Overtocht.nl. Een Nederlandse tussenpartij met een goede klantenservice. Wel zo makkelijk; je kunt gewoon in het Nederlands communiceren. Bekijk de Canarische Eilanden ferry overtochten en boek online!

Dit kost de veerboot overtocht

De prijs van je overtocht hangt af van een aantal factoren. Simpel gezegd is er een basisprijs, welke je kunt upgraden naar gelang de luxe die je verlangt op de ferry. Er is een basisprijs voor zowel passagiers als voertuigen (o.b.v. lengte). Deze basisprijs verschilt dan nog eens per seizoen.

Minimale kosten ferry overtocht naar Canarische Eilanden

 • Passagier: €100,- tot €175,- per persoon.
 • Voertuig* < 1.90m hoog: €300,- tot €400,-.
 • Voertuig* > 1.90m hoog & > 5m lang: €650,- tot €800,-.
 • Motor*: €220,- tot €300,-.
 • Fiets*: €110,- tot €200,-.

*Prijzen kunnen verschillen o.b.v. de lengte van het voertuig.

Opmerkelijk: Soms is het goedkoper om op Gran Canaria of Tenerife te varen. Ook al duurt deze overtocht langer en stop je eerst toch nog bij een ander eiland. Maar let niet enkel op de prijs, denk ook na over een logische route als je gaat eilandhoppen.

Wat niet zit inbegrepen in deze basisprijs is een hut en maaltijden. Dat is niet direct erg als je zo goedkoop mogelijk naar de Canarische Eilanden wilt. Maar aangezien de overtocht minimaal 30 uur duurt heb je in veel gevallen één tot twee overnachtingen aan boord. Nu mag je uiteraard je eigen eten meenemen. Goed om te weten is dat je tot drie keer per dag de mogelijkheid krijgt om naar je auto of camper te gaan. Je mag hier niet in overnachten maar kunt dus wel nog extra spulletjes ophalen of eten in de koelkast bewaren. In de basisprijs is een (slaap)stoel opgenomen. Maar in de praktijk wordt er door de hele ferry heen geslapen. Op bankjes, ligstoelen en zithoekjes. Zelfs op de grond of in de kinderspeelplaats.

Let op: Huisdieren mogen niet binnen aan boord van de ferry. Er is één buitendek waar honden zijn toegestaan. Daarom hebben we een apart deel opgesteld over het meenemen van je hond of kat.

Tegen een meerprijs is het mogelijk om een hut te boeken. Deze verschillen in luxe, aantal personen en of ze wel of geen raam hebben. Een mooie bonus is dat maaltijden vaak bij de hut inbegrepen zitten. Want houd je vast, hier komt de prijsindicatie voor een hut.

Mogelijke extra’s aan boord

 • VIP-Seat: €25,- tot €50,-.
 • Hut*: €75,- tot €600,-.

*Er zijn diverse hutten beschikbaar aan boord van de ferry’s. De prijzen verschillen echter sterk o.b.v. vraag. Er is dan ook geen eenduidige prijs op te geven. Soms is een 4-persoons hut goedkoper dan een 2-persoons hut. Er wordt ook nog onderscheid gemaakt in een hut met of zonder raam.

Onze ervaring: Steeds vaker kiezen we voor iets meer luxe aan boord van een ferry. Simpelweg omdat we het niet meer leuk vinden om 30 uur lang met je hele hebben en houden te moeten sjouwen. Omdat we Ninja ook in de hut wilden meenemen werden we verplicht een vierpersoonshut te boeken. Deze was niet ruim maar had voldoende ruimte om rustig te chillen. De optie hebben om te douchen is altijd fijn als je lang op reis bent. Ja zeker het is duurder dan een gemiddeld hotel maar de rust aan boord is het wel waard.

Tekst gaat hieronder verder!
 • ferry gran canaria - tenerife
  Gran Canaria vanaf de ferry
  anemptytextlline
 • met de boot naar la gomera
  Ferry tussen La Gomera en Tenerife
  anemptytextlline
 • met hond of kat naar canarische eilanden
  Container met hondenhokken (Armas)
  anemptytextlline
 • Gran Canaria vanaf de veerboot
  Uitzicht op Gran Canaria vanaf de ferry
  anemptytextlline
 • met hond naar canarische eilanden
  Het uitlaat dek voor honden (Armas)