De mooiste natuur in Spanje

We kennen Spanje van de zon en lekker eten, maar ook de natuur is heerlijk

Geschreven door: Dasja

Spanje is veel meer dan enkel een ideale zonbestemming. Je vindt er de mooiste natuur, waar je soms helemaal in je eentje van kunt genieten. Om je te overtuigen meer uit een vakantie of reis naar Spanje te halen, zetten we de mooiste natuurgebieden en nationale parken op een rijtje. Combineer deze spots tot een epic rondreis. Of kies er één of enkele uit als je toch ook echt lekker aan het strand wilt liggen in Spanje. Let wel, dit is slechts onze mening, er zijn natuurlijk nog veel meer mooie natuurgebieden in Spanje. Ga dan ook zeker zelf op onderzoek uit!

De bergen van de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een indrukwekkend stuk natuur, ideaal voor een actieve dag maar ook zeker geschikt voor een hele week vol avontuur. Je ervaart hier het Spanje van jaren geleden, lekker klein en kneuterig. De straatjes zijn smal, de dorpjes idyllisch. Het gebied, vertaald de besneeuwde bergketen, schreeuwt haast buitenactiviteiten. Je kunt hier goed hiken, mountainbiken en zelfs skiën. Het ultieme hoogtepunt van de Sierra Nevada? De hoogste berg van het Spaanse vasteland; Cerro de los Machos (3,327 meter).

Door de mens gemaakt; Las Médulas cultureel park

Het Las Médulas cultureel park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en daar is alle reden toe. Het park is verbluffend en doet misschien wel denken aan landschappen uit China. Vanaf Mirador de Orellán (de uitkijkpost van Orellán) is het park te overzien. Gruwelijke rotsformaties gevormd door de mens, maar ondertussen weer terug in de armen gesloten door moeder natuur.

De Romeinen, wie anders, zochten hier naar goud. Dat deden ze op een redelijk unieke manier, tunnels en gangenstelsels werden in de bergen gegraven om vervolgens vol te laten lopen met water. Doordat er bijna geen rots te bekennen is en de aarde uit zand en klei bestaat, brokkelt het gemakkelijk af. De aarde werd door het water meegevoerd en zo kwam de laag rijk aan goud bloot te liggen. Tijdens dit proces zijn hele heuvels weggespoeld. Maar wat Las Médulas en het gebied onder Mirador de Orellán uniek maakt, zijn de ‘pilaren’ die overeind zijn blijven staan.

Tip: Heb je de tijd, loop naar beneden en verken het gebied waar Mirador de Orellán over uitkijkt. La Cuevona en La Encantade zijn de moeite waard. Dit zijn niet gebruikte gangenstelsels waar je in kan.

Ordesa National Park in de Spaanse Pyreneeën

De Pyreneeën hebben iets bijzonders, hoe vaak je er ook komt, het blijft verbazen. Zo ook het Ordesa National Park. Alleen de weg naar de parkeerplaats (la Pradera de Ordesa) is al de moeite waard. De uitzichten hier zijn al zo lijp, dat je het gevoel krijgt dat het niet nog beter kan. Maar uiteraard wordt het dat wel. Hike bijvoorbeeld de 16 kilometer naar de waterval Cola de Caballo, met een hoogteverschil van 500 meter. De route komt langs drie watervallen om uiteindelijk, na acht kilometer uit te komen bij Cola de Caballo. Hou, afhankelijk van de periode van een Spanje rondreis, rekening met lawine gevaar. Stap daarom altijd eerst het bezoekerscentrum in Torla binnen. Hier vind je ook nog veel meer informatie over dit gebied. Want ook voor kortere afstanden, een lekkere duik in kraakhelder water (in de zomer) of gewoon een picknick met episch uitzicht zit je hier goed.

Tip: Ook naar het Ordesa National Park? Maak een stop in Torla en stap het bezoekerscentrum binnen. Naast de nodige informatie die je hier (gratis) krijgt, kan het ook zo zijn dat de parkeerplaats boven gesloten is en er van de busdienst (€4,- p.p.) gebruik gemaakt moet worden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Cordoba Mezquita kathedraal
    anemptytextlline
  • Cola de Caballo
    anemptytextlline
  • Mirador de Orellán
    anemptytextlline
  • Watervallen van Monasterio de Piedra
    anemptytextlline
  • Zij-ingang Mezquita kathedraal Cordoba
    anemptytextlline
  • Aguilas privé strand
    anemptytextlline
  • Klooster Montserrat Spanje
    anemptytextlline
  • Avondlucht bij Mirador de Orellán
    anemptytextlline
  • Bekendste berg van Bardenas Reales
    anemptytextlline
  • De stier van Spanje
    anemptytextlline
  • Paleis Madrid Spanje
    anemptytextlline
  • Romeinse brug met Mezquita kathedraal
    anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Waan je op de maan in Bardenas Reales

Bardenas Reales (Navarra) wordt omschreven als woestijn en maanlandschap. Die termen kloppen niet het gehele jaar door, maar waar ze vandaan komen is wel overduidelijk. Het gebied is populair onder mountainbikers, maar ook prima met de auto te rijden. Wandelroutes zijn er een stuk minder (twee maar). Dit klinkt allemaal gek voor een natuurgebied, maar lees nog even verder, want het is wel de moeite waard. Een groot deel van Bardenas Reales is een militaire zone. Daar omheen gaat een onverharde weg die op de fiets of met de auto gereden kan worden; 32 kilometer. Vanaf de ronde gaan een paar korte wandelingen, onder andere naar één van de hoogtepunten, el Castildetierra. Het park is indrukwekkend en droog is het zeker. Maar de formaties, ontstaan door de wind, zijn de trekpleister. In het seizoen staan er op verschillende punten rangers, met verrekijkers om je kennis te laten maken met lokale wildlife: gieren.

Nog meer doen: Bekijk in Arguedas ook de grotwoningen. Sommige zijn vervallen, andere zijn redelijk goed bewaard gebleven. Een unieke inkijk in hoe mensen hier vroeger woonde.

Roadtrippen langs de Spaanse fjorden

Nieuw-Zeeland heeft ons geleerd, fjorden zijn vet. Helemaal als de wegen dicht langs het water lopen. Nu denk je wellicht eerst aan Noorwegen om fjorden in Europa te zien, maar ook in Spanje vind je ze! De Spaanse fjorden maken een ideale roadtrip route, en er is meer dan enkel de uitzichten op zee. Zo vind je hier veel van de pittoreske dorpjes en unieke 'huisjes'. Ze lijken misschien op graven, maar worden gebruikt om eten te drogen. Zonder dat de muizen erbij kunnen. Niet heel veel van deze 'huisjes' zijn nog echt in gebruik, maar fotogeniek zijn ze zeker. Een ultiem doel tijdens je roadtrip langs de Spaanse fjorden zijn Cabo Fisterra en het meest westelijke punt van Spanje; Cabo Tourinan.

Ontelbare watervallen in Monasterio de Piedra

Monasterio de Piedra klinkt niet als een natuurgebied, klopt. Maar indrukwekkend is het wel, vandaar dat we het toch hier uitlichten. Het is een klooster. Maar de Monniken hebben zich flink gemengd in de natuurlijke stroom van water. Ze hebben een imposant park aangelegd, met als hoogtepunt een schouwspel van water. De ene na de andere waterval, de een nog imposanter dan de ander. Van hoge ‘vallende’ watervallen tot stroompjes en muren van naar beneden vallend water. Hoewel je geniet van natuur, zit er een sterk attractiepark sausje overheen. €15,- voor de entree, een vooropgestelde route en een vogelshow halen toch wel iets van de glans af. Het geeft niet de voldoening van een lange wandeling naar een waterval, om die vervolgens in alle rust tot je te kunnen nemen. Dat neemt niet weg dat de meeste watervallen indrukwekkend zijn. Je bent er makkelijk een halve dag zoet mee. Neem een lekkere lunch mee en je vermaakt je er nog langer. Dit is zeker een aanrader wanneer je met kinderen reist.

Mis je nog unieke natuur in Spanje in deze opsomming? Laat het weten in een reactie. Hoe meer natuur hoe beter!

Geschreven door:
Dasja
droomde jaren van backpacken in Nieuw-Zeeland. Toen die droom nog maar net in vervulling was gekomen lag de blauwdruk voor de volgende droomreis alweer klaar. In 2015 vertrok ze met een camper vanuit Nederland. En die reis is nooit echt tot een einde gekomen. Ze reist nog steeds. De drang naar de Nederlandse sleur, met een vaste baan en hypotheek, komt waarschijnlijk nooit meer terug. Dasja wil vrijheid en zelf haar leven inrichten. Met de nieuwe 4x4 camper zal het nog wel even duren voordat ze in rustiger vaarwater komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram