De mooiste natuur in Spanje

We kennen Spanje van de zon en lekker eten, maar ook de natuur is heerlijk

Geschreven door: Dasja

Spanje is veel meer dan enkel een ideale zonbestemming. Je vindt er de mooiste natuur, waar je soms helemaal in je eentje van kunt genieten. Om je te overtuigen meer uit een vakantie of reis naar Spanje te halen, zetten we de mooiste natuurgebieden en nationale parken op een rijtje. Combineer deze spots tot een epic rondreis. Of kies er één of enkele uit als je toch ook echt lekker aan het strand wilt liggen in Spanje. Let wel, dit is slechts onze mening, er zijn natuurlijk nog veel meer mooie natuurgebieden in Spanje. Ga dan ook zeker zelf op onderzoek uit!

De bergen van de Sierra Nevada

De Sierra Nevada is een indrukwekkend stuk natuur, ideaal voor een actieve dag maar ook zeker geschikt voor een hele week vol avontuur. Je ervaart hier het Spanje van jaren geleden, lekker klein en kneuterig. De straatjes zijn smal, de dorpjes idyllisch. Het gebied, vertaald de besneeuwde bergketen, schreeuwt haast buitenactiviteiten. Je kunt hier goed hiken, mountainbiken en zelfs skiën. Het ultieme hoogtepunt van de Sierra Nevada? De hoogste berg van het Spaanse vasteland; Cerro de los Machos (3,327 meter).

Door de mens gemaakt; Las Médulas cultureel park

Het Las Médulas cultureel park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en daar is alle reden toe. Het park is verbluffend en doet misschien wel denken aan landschappen uit China. Vanaf Mirador de Orellán (de uitkijkpost van Orellán) is het park te overzien. Gruwelijke rotsformaties gevormd door de mens, maar ondertussen weer terug in de armen gesloten door moeder natuur.

De Romeinen, wie anders, zochten hier naar goud. Dat deden ze op een redelijk unieke manier, tunnels en gangenstelsels werden in de bergen gegraven om vervolgens vol te laten lopen met water. Doordat er bijna geen rots te bekennen is en de aarde uit zand en klei bestaat, brokkelt het gemakkelijk af. De aarde werd door het water meegevoerd en zo kwam de laag rijk aan goud bloot te liggen. Tijdens dit proces zijn hele heuvels weggespoeld. Maar wat Las Médulas en het gebied onder Mirador de Orellán uniek maakt, zijn de ‘pilaren’ die overeind zijn blijven staan.

Tip: Heb je de tijd, loop naar beneden en verken het gebied waar Mirador de Orellán over uitkijkt. La Cuevona en La Encantade zijn de moeite waard. Dit zijn niet gebruikte gangenstelsels waar je in kan.

Ordesa National Park in de Spaanse Pyreneeën

De Pyreneeën hebben iets bijzonders, hoe vaak je er ook komt, het blijft verbazen. Zo ook het Ordesa National Park. Alleen de weg naar de parkeerplaats (la Pradera de Ordesa) is al de moeite waard. De uitzichten hier zijn al zo lijp, dat je het gevoel krijgt dat het niet nog beter kan. Maar uiteraard wordt het dat wel. Hike bijvoorbeeld de 16 kilometer naar de waterval Cola de Caballo, met een hoogteverschil van 500 meter. De route komt langs drie watervallen om uiteindelijk, na acht kilometer uit te komen bij Cola de Caballo. Hou, afhankelijk van de periode van een Spanje rondreis, rekening met lawine gevaar. Stap daarom altijd eerst het bezoekerscentrum in Torla binnen. Hier vind je ook nog veel meer informatie over dit gebied. Want ook voor kortere afstanden, een lekkere duik in kraakhelder water (in de zomer) of gewoon een picknick met episch uitzicht zit je hier goed.

Tip: Ook naar het Ordesa National Park? Maak een stop in Torla en stap het bezoekerscentrum binnen. Naast de nodige informatie die je hier (gratis) krijgt, kan het ook zo zijn dat de parkeerplaats boven gesloten is en er van de busdienst (€4,- p.p.) gebruik gemaakt moet worden.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Bekendste berg van Bardenas Reales
  anemptytextlline
 • Avondlucht bij Mirador de Orellán
  anemptytextlline
 • Romeinse brug met Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Klooster Montserrat Spanje
  anemptytextlline
 • Cordoba Mezquita kathedraal
  anemptytextlline
 • Paleis Madrid Spanje
  anemptytextlline