Snorkelen op Gran Canaria

Met deze tips maak je de mooiste snorkeltrip op Gran Canaria

Geschreven door: Lars

Gran Canaria is een afwisselende bestemming, met het mooie binnenland en de levendige dorpen en steden. Voor waterliefhebbers is er ook genoeg te doen, al is het aantal stranden wel beperkter als je het vergelijkt met sommige andere Canarische Eilanden. Maar hoewel je minder stranden hebt als ingang tot de onderwaterwereld, is het uiteindelijke resultaat als het goed is niet minder mooi. Ook hier vind je kleurrijke vissen in een levendige onderwaterwereld.

Gran Canaria is helaas het enige eiland waar we niet hebben kunnen snorkelen omdat de condities het simpelweg niet toelieten of omdat we het binnenland aan het ontdekken waren. We doen daarom ook geen uitspraken over te verwachten dieptes. Het aantal snorkellocaties is dus beperkter dan bijvoorbeeld Lanzarote of Fuerteventura, maar je kunt zeker snorkelen op Gran Canaria. Deze locaties stonden op ons lijstje. Ben je juist benieuwd naar wat je kunt verwachten van snorkelen op de Canarische Eilanden? We hebben een blog opgesteld met welke onderwater dieren je allemaal kunt tegenkomen.

Watertempratuur op Gran Canaria: misschien wel het fijnste aan snorkelen op Gran Canaria is de watertemperatuur. Deze ligt in de winterperiode gemiddeld rond de 19 °C en loopt net na de zomerperiode op tot soms wel 24 °C. Een wetsuit is (zelfs in de winter) niet altijd nodig maar zorgt er wel voor dat je het langer uithoudt. We adviseren om in de koudere maanden te kiezen voor een 3/2 of 4/3 wetsuit en eventueel schoentjes.

Tufia

Het begint al bij het zwarte vulkanische zand, wat onderwater doorloopt. Snorkel naar het rechtergedeelte van het strand want hier hoor je mooie vulkanische rotsformaties tegen te komen. Uiteraard vol met leven door de kleine lavagrotten op de bodem.

Playa de Mogán

Dit hoort dé snorkelplek van Gran Canaria te zijn. Ideaal voor beginners maar ook voor meer ervaren snorkelaars zijn er hier mooie plekjes te vinden. De baai is beschermd door een golfbreker waardoor je hier ook met een ruigere zee meer kans hebt op een veilige snorkeltrip. Vissen genieten van dezelfde bescherming waardoor ze er in overvloed horen te zitten. Meer ervaren snorkelaars kunnen, als condities het toelaten, hun hart ophalen aan de rechterkant van de golfbreker.

Playa Las Carpinteras

Dit is een wat afgelegen strand met interessante rotsformaties en met hoog water een vulkanisch rif. Helaas waren de condities voor ons niet ideaal, maar de potentie liet zich wel snel zien. Vanaf Playa Las Carpinteras kan je te voet naar Playa Montaña Arena. Een mooi afgelegen strand, de rotsen tussen de beide stranden kunnen niet anders dan een levendige onderwaterwereld onderhouden.

Risco Verde

Hier vind je meerdere snorkelspots dichtbij elkaar. Beginners of kinderen kunnen bij Zoco Negro (in het centrum van Arinaga) veilig snorkelen achter de zeewering. Zijn de condities op zee rustig dan zijn er in de richting van Risco Verde nog enkele mooie plekken om te snorkelen.

Las Merinas

Voor liefhebbers van zeeanemonen zou dit de plek moeten zijn. Je vindt hier namelijk enkele grote exemplaren en ook koraal groeit hier bovengemiddeld goed. Niet gek dat dit dan ook een populaire snorkellocatie op Gran Canaria is. Zeker in de zomermaanden hoort er praktisch nooit stroming te staan waardoor dit een goede locatie is voor beginners of kinderen.

Playa del Cabrón

Dit is één van de drie beschermde zeereservaten (waar vissen verboden is) op Gran Canaria. Het is een populaire duik en snorkellocatie. Je komt hier door een afgelegen weg te volgen. Volgens onze check mag je hier niet meer rijden (al spreken bronnen dat het met een 4x4 zou mogen). Houd dus rekening met een wandeling. Eenmaal onderwater vind je een divers onderwaterlandschap met bogen, grotten en drop-offs. Het zou de plek zijn voor groupers, barracuda’s en roggen.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Veel visjes die je tegenkomt
    anemptytextlline
  • Goed gecamoufleerde angel shark
    anemptytextlline
  • Zeekatje bij Fuerteventura
    anemptytextlline
  • Trompet vissen schuilen graag tussen de rotsen
    anemptytextlline
  • Deze man kent geen kou
    anemptytextlline
  • Zeekatjes spotten
    anemptytextlline
  • De gekste wezens leven onderwater
    anemptytextlline
  • Deze Octopus viel wel op
    anemptytextlline
  • Angel shark gespot Lanzarote
    anemptytextlline
  • Dikke zeeslak
    anemptytextlline
  • Onderwater mystiek
    anemptytextlline
  • Kleurrijk geheel
    anemptytextlline

Wij Reizen In Spanje

Spanje staat vooral bekend om zijn warme klimaat en kustlijn maar Spanje is veel meer dan dat. Het uitgestrekte binnenland, de bergketens, maar ook het heerlijke eten. En dan heb je de eilanden nog. We reden ruim zes maanden door het Spaanse vasteland en brachten vier maanden door op de Canarische Eilanden. Onze ervaringen en hoogtepunten vind je hier terug. Ga ook van de gebaande paden af en leer een nieuw gezicht van Spanje kennen.

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Tips om veilig te snorkelen (met kinderen) op Gran Canaria

Door de vaak harde wind en soms hevige stroming is snorkelen op Gran Canaria niet zonder risico’s. Let dus altijd op de condities en zoek niet onnodig het gevaar op. We geven voor de zekerheid enkele tips voor (beginnende) snorkelaars of wanneer je met kinderen wilt gaan snorkelen op Gran Canaria. Zo houd je het hopelijk veilig maar vooral leuk. Want met een beetje voorbereiding wordt de snorkeltrip nog leuker!

  1. Neem de juiste materialen mee.
    Niets is vervelender dan een snorkelmasker dat niet past, of een snorkel welke niet lekker in je mond zit. Voor kinderen zijn speciale snorkelsets beschikbaar. Het masker kun je testen door deze (zonder band) op het hoofd te zetten. Deze zou met het inademen door de neus op het hoofd moeten blijven plakken als je in een schrijfhouding gaat staan. Zorg ook voor fijn zittende vinnen, ze mogen zeker niet te loszitten.
  2. Bescherm jezelf
    Dit is een vervolg van de juiste snorkelmaterialen. Veel snorkellocaties op Gran Canaria hebben een scherpe ondergrond. Dus waterschoentjes, snorkelschoenen of goede flippers zijn geen overbodige luxe. Maar vergeet ook de kracht van de zon niet. Bescherm jezelf, zeker in de zomer, goed tegen uv-straling. Voor snorkelen op Gran Canaria is in de winter een 3/2 of 4/3 wetsuit aan te raden.
  3. Ga nooit alleen
    Zeker als de condities iets ruiger zijn is het af te raden om alleen te gaan snorkelen. Maar ook als je het niet gewend bent is het goed om minimaal met z’n tweeën te zijn. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarbij paniek kan ontstaan. Van lekkend materiaal tot kramp of het zien van een grote vis. Met z’n tweeën ben je veiliger.
  4. Oefen eerst in ondiep water
    Er zijn voldoende strandjes of natuurlijke rotspoeltjes op Gran Canaria waar je in ondiep water kunt oefenen met het ademen door een snorkel. Je verkleint de kans op paniek wanneer je direct kunt staan als er iets misgaat. Als dit goed voelt kun je verder van de kant af en voorzichtig proberen te duiken (doe dit zonder de snorkel in je mond).
  5. Blijf ontspannen drijven
    Snorkelen is in de meeste gevallen meer ontspannen dan zwemmen. Je bent namelijk vooral aan het drijven, zeker met een wetsuit aan. Je ziet niet alles in één keer. Veel vissen zijn gecamoufleerd dus neem rustig de tijd om de ondergrond goed in je op te nemen. En drijf er op je gemak overheen.
  6. Raak niets aan
    Hoe verleidelijk het soms ook is, het beste is om je handen thuis te houden. Stop ze bijvoorbeeld weg in je oksels, zo houd je ze direct warm ;). De meeste dieren vinden het niet fijn om aangeraakt te worden, dus laat ze lekker met rust en observeer ze alleen. Wees ook voorzichtig met je flippers en voorkom schade aan koraal, anemonen of planten.
  7. Let altijd op de condities van de zee en voel de stroming
    Blijf altijd alert op de omstandigheden. Te veel golfslag is altijd een no-go aangezien het dan wel heel lastig is om je snorkel bovenwater te houden. Maar wat je vaak minder goed ziet is de (onderwater)stroming. Probeer deze te voelen als je het water inloopt maar ook tijdens het snorkelen kan je dit in de gaten houden door een vast punt aan de wal te kiezen. Drijf je te veel af, of voel je de stroming aan je trekken, ga dan het water uit.

We zijn benieuwd wat jij allemaal gaat zien tijdens je snorkeltrip op Gran Canaria en of je nog andere mooie locaties hebt gevonden. Laat het achter in de reacties onder dit blog! Ben je nog op zoek naar mooie snorkelspots op de andere eilanden? Bekijk dan onze lijstjes per eiland.

 

 

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram