Snorkelen op Gran Canaria

Met deze tips maak je de mooiste snorkeltrip op Gran Canaria

Geschreven door: Lars

Gran Canaria is een afwisselende bestemming, met het mooie binnenland en de levendige dorpen en steden. Voor waterliefhebbers is er ook genoeg te doen, al is het aantal stranden wel beperkter als je het vergelijkt met sommige andere Canarische Eilanden. Maar hoewel je minder stranden hebt als ingang tot de onderwaterwereld, is het uiteindelijke resultaat als het goed is niet minder mooi. Ook hier vind je kleurrijke vissen in een levendige onderwaterwereld.

Gran Canaria is helaas het enige eiland waar we niet hebben kunnen snorkelen omdat de condities het simpelweg niet toelieten of omdat we het binnenland aan het ontdekken waren. We doen daarom ook geen uitspraken over te verwachten dieptes. Het aantal snorkellocaties is dus beperkter dan bijvoorbeeld Lanzarote of Fuerteventura, maar je kunt zeker snorkelen op Gran Canaria. Deze locaties stonden op ons lijstje. Ben je juist benieuwd naar wat je kunt verwachten van snorkelen op de Canarische Eilanden? We hebben een blog opgesteld met welke onderwater dieren je allemaal kunt tegenkomen.

Watertempratuur op Gran Canaria: misschien wel het fijnste aan snorkelen op Gran Canaria is de watertemperatuur. Deze ligt in de winterperiode gemiddeld rond de 19 °C en loopt net na de zomerperiode op tot soms wel 24 °C. Een wetsuit is (zelfs in de winter) niet altijd nodig maar zorgt er wel voor dat je het langer uithoudt. We adviseren om in de koudere maanden te kiezen voor een 3/2 of 4/3 wetsuit en eventueel schoentjes.

Tufia

Het begint al bij het zwarte vulkanische zand, wat onderwater doorloopt. Snorkel naar het rechtergedeelte van het strand want hier hoor je mooie vulkanische rotsformaties tegen te komen. Uiteraard vol met leven door de kleine lavagrotten op de bodem.

Playa de Mogán

Dit hoort dé snorkelplek van Gran Canaria te zijn. Ideaal voor beginners maar ook voor meer ervaren snorkelaars zijn er hier mooie plekjes te vinden. De baai is beschermd door een golfbreker waardoor je hier ook met een ruigere zee meer kans hebt op een veilige snorkeltrip. Vissen genieten van dezelfde bescherming waardoor ze er in overvloed horen te zitten. Meer ervaren snorkelaars kunnen, als condities het toelaten, hun hart ophalen aan de rechterkant van de golfbreker.

Playa Las Carpinteras

Dit is een wat afgelegen strand met interessante rotsformaties en met hoog water een vulkanisch rif. Helaas waren de condities voor ons niet ideaal, maar de potentie liet zich wel snel zien. Vanaf Playa Las Carpinteras kan je te voet naar Playa Montaña Arena. Een mooi afgelegen strand, de rotsen tussen de beide stranden kunnen niet anders dan een levendige onderwaterwereld onderhouden.

Risco Verde

Hier vind je meerdere snorkelspots dichtbij elkaar. Beginners of kinderen kunnen bij Zoco Negro (in het centrum van Arinaga) veilig snorkelen achter de zeewering. Zijn de condities op zee rustig dan zijn er in de richting van Risco Verde nog enkele mooie plekken om te snorkelen.

Las Merinas

Voor liefhebbers van zeeanemonen zou dit de plek moeten zijn. Je vindt hier namelijk enkele grote exemplaren en ook koraal groeit hier bovengemiddeld goed. Niet gek dat dit dan ook een populaire snorkellocatie op Gran Canaria is. Zeker in de zomermaanden hoort er praktisch nooit stroming te staan waardoor dit een goede locatie is voor beginners of kinderen.

Playa del Cabrón

Dit is één van de drie beschermde zeereservaten (waar vissen verboden is) op Gran Canaria. Het is een populaire duik en snorkellocatie. Je komt hier door een afgelegen weg te volgen. Volgens onze check mag je hier niet meer rijden (al spreken bronnen dat het met een 4x4 zou mogen). Houd dus rekening met een wandeling. Eenmaal onderwater vind je een divers onderwaterlandschap met bogen, grotten en drop-offs. Het zou de plek zijn voor groupers, barracuda’s en roggen.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Zeekatjes spotten
  anemptytextlline
 • Deze man kent geen kou
  anemptytextlline
 • Angel shark gespot Lanzarote
  anemptytextlline
 • Goed gecamoufleerde angel shark
  anemptytextlline
 • Veel visjes die je tegenkomt
  anemptytextlline
 • Deze Octopus viel wel op
  anemptytextlline