Een diesel of benzine camper bouwen?

Bereken of je beter een diesel of benzine camper kunt kopen

Geschreven door: Lars

De meeste bussen rijden op diesel, dit komt door de verwachte werklast. Maar is dat ook het meest gunstige voor een (zelfbouw) camper? Over het algemeen worden bussen zakelijk gereden en maken veel kilometers. Dieselmotoren zijn in de regel betrouwbaarder, hebben een langere levensduur, meer koppel en trekvermogen (beter voor lange afstanden), een betere verbranding en rijden daarom vaak zuiniger. Het nadeel van die betere verbranding is dan wel dat ze meer CO2 uitstoten en je daardoor eerder als vervuiler wordt gezien. In Nederland betaal je daarom een extra fijnstoftoeslag voor dieselvoertuigen. Deze komt bovenop de al hogere maandelijkse motorrijtuigenbelasting. In de regel betaal je twee keer zoveel belasting voor een dieselmotor dan je doet voor een benzinemotor. Een benzine camper is dan misschien ook zo gek nog niet. Je bespaart met diesel dan wel weer aan de pomp, diesel is in de meeste landen goedkoper dan benzine.

Wat is goedkoper, een benzine of diesel camper?

Wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn dan kan de volgende rekensom je op weg helpen; (12 maanden x belasting) + (km’s / verbruik) x brandstofprijs = kosten p.j. Als je deze rekensom gebruikt voor zowel de diesel- als benzinemotor dan kan je gaan spelen met het aantal kilometers om te kijken wanneer een dieselvoertuig goedkoper wordt dan een benzinevoertuig. In de meeste gevallen is dit pas als je 10.000 tot 15.000 kilometer per jaar rijdt. Niet iedereen zal met een camper deze afstanden afleggen. De grote afweging is dan ook, wil je zo goedkoop mogelijk uit zijn of ben je bereid wat meer belastingen te betalen voor de voordelen van een diesel.

Tip: Reis je maar een aantal maanden of weken per jaar met de camper? Dan kan het voordeliger zijn om de camper te schorsen als deze in de stalling staat. De kosten voor het schorsen zijn als volgt opgebouwd;

  • Voor een camper die op kenteken als personenauto is geregistreerd en niet ouder is dan 15 jaar betaal je het normaaltarief (in 2020 € 73,10).
  • Voor een camper ouder dan 15 jaar geldt het laagtarief (in 2020 € 24,10).
  • Het beëindigen van een schorsing is gratis.