Dakraam camper vervangen

Een lekkend, kapot of oud dakraam of luik vervangen kan zo

Geschreven door: Lars

Nog geen anderhalf jaar na de bouw van Brutus begon het grote dakraam (Dometic Heki 2) boven het bed te lekken. Dit was een van de weinige dingen die we niet zelf ingebouwd hadden tijdens ons camperbouw project. Het camper raam is namelijk gelijk geplaatst tijdens het verhogen van het dak. Het was daarom extra spannend om het dakraam te vervangen. Maar uiteraard hebben we eerst geprobeerd om het lekken te voorkomen. Dit helaas zonder veel succes. Achteraf hadden we dit kunnen weten, want het lijkt algemeen bekend dat je een lekkend dakraam enkel kan verhelpen door het opnieuw te plaatsen (mits het nog heel is). Die van ons had helaas een scheur in het kozijn en moest helemaal vervangen worden.

Is een lekkend camper dakraam te maken?

Een lekkend dakraam van een camper of caravan is te maken. Maar waarschijnlijk niet op de manier waarop je hoopt. In de meeste gevallen is het namelijk niet voldoende om er een extra kitrand omheen te leggen. We hebben het geprobeerd, echt waar. Met verschillende soorten kit en in verschillende diktes. Hoewel het dan in het begin veelbelovend leek, een paar dagen zonder lekken zelfs, kwam er na een tijdje toch altijd weer water binnen. Hoe en waarom durven we niet te zeggen, want als je onze laatste kitrand zag dan zou je zeggen dat daar echt geen water doorheen kon kruipen.

Wat soms wel werkt: Een lekdichter, zoals bijvoorbeeld Captain Tolley’s Creeping Crack Cure, wil soms wel scheurtjes in kit of in de bevestiging van het camper raam of dakluik dichten. Deze dunne vloeistof zoekt zijn eigen weg door de scheurtjes en wordt vervolgens hard. Hiermee worden de scheurtjes gevuld. Dit werkt dan ook alleen bij kleine scheurtjes.

Hoe je een dakluik of camper raam dan wel maakt? Het raam of luik helemaal demonteren en opnieuw het camper raam plaatsen. Dat is de enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je camper daarna niet meer lekt.

Hoe haal je een camper dakraam los?

Als een camper raam of luik goed is geplaatst dan hoor je deze eenvoudig los te kunnen halen. Aan de binnenkant zitten enkele schroeven of bouten welke het buitenste en binnenste deel van het camper raam tegen elkaar aantrekken. Hier klemt het camper dak (of de wand) tussen. Door deze schroeven of bouten los te draaien komt in de meeste gevallen het binnenste deel van het camper raam of luik los.

Het buitenste gedeelte zal dan nog vastzitten door de gebruikte kit. Als de juiste flexibel blijvende kit is gebruikt (bijvoorbeeld Sikaflex 710) dan hoor je deze eenvoudig met een dun (stanley)mesje los te snijden. Steek voorzichtig het lemmet onder de rand van het kozijn en maak rustige bewegingen terwijl je het kozijn bij de delen die al zijn losgesneden ligt optilt. Als je op deze manier het hele kozijn rondgaat kan deze er vrij eenvoudig uitgepakt worden.

Tekst gaat hieronder verder!