Dakraam camper vervangen

Een lekkend, kapot of oud dakraam of luik vervangen kan zo

Geschreven door: Lars

Nog geen anderhalf jaar na de bouw van Brutus begon het grote dakraam (Dometic Heki 2) boven het bed te lekken. Dit was een van de weinige dingen die we niet zelf ingebouwd hadden tijdens ons camperbouw project. Het camper raam is namelijk gelijk geplaatst tijdens het verhogen van het dak. Het was daarom extra spannend om het dakraam te vervangen. Maar uiteraard hebben we eerst geprobeerd om het lekken te voorkomen. Dit helaas zonder veel succes. Achteraf hadden we dit kunnen weten, want het lijkt algemeen bekend dat je een lekkend dakraam enkel kan verhelpen door het opnieuw te plaatsen (mits het nog heel is). Die van ons had helaas een scheur in het kozijn en moest helemaal vervangen worden.

Is een lekkend camper dakraam te maken?

Een lekkend dakraam van een camper of caravan is te maken. Maar waarschijnlijk niet op de manier waarop je hoopt. In de meeste gevallen is het namelijk niet voldoende om er een extra kitrand omheen te leggen. We hebben het geprobeerd, echt waar. Met verschillende soorten kit en in verschillende diktes. Hoewel het dan in het begin veelbelovend leek, een paar dagen zonder lekken zelfs, kwam er na een tijdje toch altijd weer water binnen. Hoe en waarom durven we niet te zeggen, want als je onze laatste kitrand zag dan zou je zeggen dat daar echt geen water doorheen kon kruipen.

Wat soms wel werkt: Een lekdichter, zoals bijvoorbeeld Captain Tolley’s Creeping Crack Cure, wil soms wel scheurtjes in kit of in de bevestiging van het camper raam of dakluik dichten. Deze dunne vloeistof zoekt zijn eigen weg door de scheurtjes en wordt vervolgens hard. Hiermee worden de scheurtjes gevuld. Dit werkt dan ook alleen bij kleine scheurtjes.

Hoe je een dakluik of camper raam dan wel maakt? Het raam of luik helemaal demonteren en opnieuw het camper raam plaatsen. Dat is de enige manier om er 100% zeker van te zijn dat je camper daarna niet meer lekt.

Hoe haal je een camper dakraam los?

Als een camper raam of luik goed is geplaatst dan hoor je deze eenvoudig los te kunnen halen. Aan de binnenkant zitten enkele schroeven of bouten welke het buitenste en binnenste deel van het camper raam tegen elkaar aantrekken. Hier klemt het camper dak (of de wand) tussen. Door deze schroeven of bouten los te draaien komt in de meeste gevallen het binnenste deel van het camper raam of luik los.

Het buitenste gedeelte zal dan nog vastzitten door de gebruikte kit. Als de juiste flexibel blijvende kit is gebruikt (bijvoorbeeld Sikaflex 710) dan hoor je deze eenvoudig met een dun (stanley)mesje los te snijden. Steek voorzichtig het lemmet onder de rand van het kozijn en maak rustige bewegingen terwijl je het kozijn bij de delen die al zijn losgesneden ligt optilt. Als je op deze manier het hele kozijn rondgaat kan deze er vrij eenvoudig uitgepakt worden.

Tekst gaat hieronder verder!
  • Het binnenste deel verwijderd
    anemptytextlline
  • De doek voorkomt beschadiging
    anemptytextlline
  • Het raam is eindelijk los
    anemptytextlline
  • Alle lijm of kit resten verwijderen
    anemptytextlline
  • Beide raamdelen los en een vies bed
    anemptytextlline
  • Flexibele kit in de vorm van een geluidsgolf
    anemptytextlline
  • Het nieuwe raamdeel op zijn plek
    anemptytextlline
  • En niet vergeten de folie eraf te halen
    anemptytextlline
  • zelfbouw camper
    Test rondje Portugal
    anemptytextlline
  • Camper rondreis
    Met Brutus door Zweden
    anemptytextlline
  • Het plamuur mes mag tot de tape
    anemptytextlline
  • De hele rand in de flexibele kit
    anemptytextlline

Echt alles weten over het zelf bouwen van een camper

Ben je zelf een camper aan het bouwen of moet het hele proces nog beginnen? Dan ga je veel hebben aan ons boek; Je eigen camper inbouwen! In dit boek lees je alles wat je, volgens ons, moet weten voor en tijdens het bouwen van een camper. Je vindt er al ons researchwerk om zelf de juiste afweging te maken tijdens het bouwproces. Zo hoef je zelf de krochten van het internet niet meer af om te zoeken naar tips of informatie en hoef je verschillende bronnen niet meer met elkaar te vergelijken. Dus waar wacht je nog op? Bekijk en bestel het boek (beschikbaar als eBook of Paperback).

Bekijk het (e)boek

Hoe wij ons camper dakraam moesten vervangen: Met het loshalen van het lekkende dakluik openbaarde zich de oorzaak van de lekkages. Het raam is verkeerd geplaatst. Niet door ons, hold your horses, maar door de carrosseriebouwer. Deze is direct geplaatst tijdens het verhogen van het dak. Zo kon er beter rekening gehouden worden met de stevigheid van het dak. Wat bleek, er is een keiharde lijm gebruikt om het kozijn op het dak te monteren i.p.v. een flexibel blijvende kit. Zo was het dus eerst 5 uur bikken met hamer en plamuurmes voordat het kozijn loskwam. Dit was wel even anders dan het (stanley)mes erlangs halen zoals we hierboven hebben beschreven.

Gaat je mes niet makkelijk onder het kozijn? Dan kan het zijn dat er verkeerde kit of zelfs lijm is gebruikt. In dit geval wordt het lastiger om je raam of luik er onbeschadigd uit te halen, maar niet onmogelijk. Zoek in dit geval naar een plek waar een dik mes of een plamuurmes onder gezet kan worden. Gebruik een (rubberen)hamer om het mes door de lijm heen te slaan. Leg een deken op het dak van de camper om beschadigingen te voorkomen. Let uiteraard goed op de stand van het (plamuur)mes om te voorkomen dat deze in het frame van de opbouw of het dak of wand van de camper schiet.

Camper raam opnieuw plaatsen

Als het raam helemaal van de camper los is, kunnen alle oude kitranden verwijderd worden. Maak de randen daarna vet en stofvrij met bijvoorbeeld St Marc of een andere ontvetter. Leg een rand in geluidsgolf vorm met flexibele kit (bijvoorbeeld Sikaflex 710) in het kozijn (hier is vaak een soort van richel of uitsnede voor gemaakt). Voor de zekerheid kan je ook nog een rand met kit rondom de opening in het dak of de wand van de camper leggen. Leg vervolgens het raam op zijn plaats en druk zacht aan. Haal eventueel de overtollige kit weg en plaats de binnenkant van het raam opnieuw. Precies lezen hoe je een camper raam plaatst? Klik dan hier voor een uitgebreid blog over het zelf plaatsen van camper ramen in een zelfbouw camper.

Camper raam eruit halen eng? Dat valt best mee! Het klinkt spannend en ingrijpend maar het systeem is vrij eenvoudig. Er kan dan ook helemaal niet veel misgaan. Zeker niet als de juiste spullen klaarstaan. Dit kan je dus prima zelf!

Do’s en don’ts bij het vervangen van een camperraam

  • Verwijder eerst het binnenste gedeelte van het raam.
  • Draai alle schroeven vanuit binnen los.
  • Snij met een (stanley)mes het buitenste kozijn los en haal het raam eruit.
  • Haal oude kit resten weg (van zowel de camper als het raam als je deze opnieuw gebruikt).
  • Controleer op eventuele beschadiging (houtrot of roest) als gevolg van de lekkage en behandel dit.
  • Leg een nieuwe flexibele kitrand in het raam (in de vorm van een geluidsgolf).
  • Optioneel kan je rondom de opening ook een kitrand leggen.
  • Druk het buitenste raamdeel op zijn plek.
  • Verwijder de overtollige kit.
  • Plaats het binnenste raam deel.

Was het een oude lekkage? Als het raam los is, check dan zeker ook of het geen grotere schade heeft veroorzaakt. Zo kan je bus gaan roesten of houten camperopbouw gaan rotten. Verhelp deze problemen altijd eerst voordat je het raam terugplaatst.

Er zijn zeker ook een paar dingen die je niet wilt doen tijdens het verhelpen van een lekkage of het vervangen van een camper raam.

  • Kitranden blijven leggen.
  • Camper beschadigen.
  • Roest of houtrot niet verhelpen maar verhullen met kit.
  • Uithardende kit of lijm gebruiken bij het opnieuw plaatsen van het raam.
Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Het meest complete Nederlandstalige camper bouw boek!

Check ons (e)boek; Je eigen camper inbouwen! Vanaf €25,- heb je al toegang tot het meest complete camper bouw boek. Zet het eBook op je smartphone, tablet of E-reader en bouw je eigen camper! Meer fan van een echt boek in je handen? Kies dan voor de paperback waar je makkelijk opmerkingen of aantekeningen in schrijft.

Bekijk het (e)boek

🛠️ Alles voor je zelfbouw project? Check onze camperbouw shop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram