Europese natuurfenomenen voor je bucketlist

Unieke natuurfenomenen in Europa waar je naartoe kunt reizen

Geschreven door: Lars

Misschien wel het mooiste van reizen is unieke dingen zien en meemaken. Dingen die anders zijn dan we gewend zijn van thuis. Je onderdompelen in een andere cultuur is hier een goed voorbeeld van. Maar ben je, net zoals ons, een natuurliefhebber dan maken opvallende natuurfenomenen nog net wat meer indruk.
Als je sommige lijstjes met ‘de mooiste’ erop naslaat dan moet je ofwel ver reizen of mega veel geluk hebben. Dat de wolken precies doen waar je op hoopt, of dat de zon net zo flitst voordat hij onder gaat. En hoewel deze verschijnselen misschien vaker voorkomen in specifieke delen van de wereld, is het lastig om er een reis omheen te plannen. Daarom een lijst met Europese natuurfenomenen waar je wel een hoge slagingskans bij hebt en die net zo tof zijn!

Noorderlicht in IJsland of Lapland

Het noorderlicht, of de Aurora Borealis, is een natuurfenomeen dat zo ongekend is dat je het thuis aan de muur wilt hangen. Het is in dit lijstje een beetje de vreemde eend in de bijt aangezien het niet altijd op dezelfde plek te zien is en van verschillende factoren afhankelijk is. Bewolking kan bijvoorbeeld een boosdoener zijn. Het is dus jagen op het noorderlicht en helaas niet op een vast punt genieten. In Europa heb je de grootste kans om het noorderlicht in IJsland of Lapland te zien. De beste periode om dit te aanschouwen is van oktober tot maart, maar het fenomeen dat het noorderlicht creëert gaat het hele jaar door. Zo hebben wij in september al van spectaculaire noorderlicht shows kunnen genieten op IJsland. In de zomer zie je het niet omdat het niet donker genoeg is, maar met goede weersomstandigheden, heldere nacht, is het toch ook in de herfst en lente te zien. Er wordt gezegd dat juist koude nachten ideaal zijn, niet zozeer voor het noorderlicht maar voor een heldere lucht.

Midzomerzon in Scandinavië

De midzomer is nog zo een fenomeen waarvoor je naar de noordelijke landen van Europa wil trekken. Niet in het najaar of de winter maar juist aan het einde van de lente en in de zomer. Met 21 juni als ideale dag, aangezien de zon dan op haar hoogste punt staat. Boven de poolcirkel gaat de zon dan de hele dag niet onder. De zon komt nooit onder de horizon, je ziet hem er als het ware overheen rollen, om vervolgens weer op te komen. Het mooiste van dit fenomeen is dat je er misschien wel het makkelijkste rekening mee kunt houden. Zelfs over tien jaar is het nog steeds op dezelfde datum. Wat ons betreft is de mooiste plek aan de (west)kust van bijvoorbeeld Noorwegen. Dan zie je de zon het beste. Een extra leuke toevoeging zijn de vele midzomerfeesten die worden gehouden in Noorwegen, Zweden en Finland. Allemaal om de langste dag van het jaar en het begin van de zomer te vieren.

Wil je juist eens ervaren hoe het is om zonder daglicht te leven? De poolnacht is het tegenovergestelde van de midzomernachtzon. Het is de hele dag praktisch donker. Enkel een vage zon die zich met geluk even laat zien boven een bevroren landschap.

Tekst gaat hieronder verder!

Wij Reizen In

Lars, Dasja & Ninja reizen in Brutus (camper) over de wereld.  Na zes maanden Nieuw-Zeeland in een klein omgebouwd busje wisten we het zeker. Reizen met een camper is voor ons dé manier om de wereld te ontdekken! Terug in Nederland kochten we een camper. Sinds 2015 zijn we op ontdekkingsreis door Europa en Marokko.

We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Geisers in IJsland

IJsland is een heerlijke bestemming als je meerdere natuurfenomenen tegelijkertijd van je bucketlist wilt afstrepen. Dit is namelijk het enige land in Europa waar je warmwatergeisers vindt. En hoewel er een toeristisch randje omheen zit, is en blijft het een unieke ervaring. Sommige geisers zijn zo punctueel met het spuiten van water dat je de klok er op gelijk kunt zetten. Andere hebben een meer sporadisch karakter. In de directe omgeving vind je vaak borrelend modder, kleine thermische bronnen, water met de gekste kleuren maar het letterlijke hoogtepunt is natuurlijk warmwater wat letterlijk meters (soms tientallen) de lucht ingespoten wordt.

In IJsland vind je de geiser die zijn naam geleend heeft aan de Engelse benaming van dit fenomeen: Geysir. Helaas spuit deze al jaren niet meer. Maar op enkele meters van de moeder van de geisers ligt de Strokkur geiser, deze schiet ongeveer om de 10 minuten een toren van water en stoom 30 meter de lucht in.

Vogelmigraties

Ook voor dit natuurfenomeen moet je een beetje geluk hebben. Maar wel vinden ze elk jaar rond dezelfde periode plaats. Elk voor- en najaar. Je kunt dus prima een reis plannen rondom de migratie vogels. Enkele populaire vogelsoorten en locaties om ze te zien zijn kraanvogels in Zweden, Papegaaiduikers op de Faeröer Eilanden, ooievaars in Portugal, flamingo’s in Zuid-Frankrijk maar ook spreeuwen kunnen voor unieke beelden zorgen. Vooral als ze met tienduizenden tegelijk op zoek gaan naar een slaapplaats. Als een zwarte wolk vliegen ze door de lucht wat dan ook de bijnaam zwarte zon heeft gekregen. De grootste kans om dit te zien is op bepaalde plaatsen in het Verenigd Koninkrijk en in Denemarken.

IJs- of gletsjergrotten

De laatste waar we mee afsluiten is er weer een voor in de winter. Want eerlijk is eerlijk, de winter zorgt misschien wel voor de meest mooie natuurfenomeen, zoals ijs- en gletsjergrotten. Misschien heeft het te maken met het feit dat water altijd anders bevriest, elk sneeuwvlokje een eigen patroon heeft en het daardoor nooit hetzelfde is. Dit maakt dat je ijs- of gletsjergrotten bijna nooit zonder ervaren gids kunt bezoeken. Meestal is het dus de portemonnee trekken, maar wat een ervaring! Zo heb je nog nooit naar ijs gekeken, of naar de lichtinval. Om nog maar te zwijgen over de vormen. Populaire plaatsen voor ijsgrotten zijn Dobšinská in Slowakije en de Eisriesenwelt in Oostenrijk. Voor gletsjergrotten moet je wederom naar IJsland maar ook Noorwegen heeft er één.

Geschreven door:
Lars
is onbewust als kind al besmet geraakt met het camper-virus. Ondertussen hebben er al drie campers op zijn naam gestaan. Ze werden steeds groter en beter. Van een kleine backpacker bus in Nieuw-Zeeland naar een fabriekscamper in Nederland. Die laatste wordt nu ingewisseld voor een zelfgebouwde 4x4 camper. Want Lars wil nog verder van de gebaande paden, genieten van de natuur zonder gestoord te worden door wie of wat dan ook. Hoewel hij een Master titel op zak heeft, heeft hij nooit in vaste dienst gewerkt. Want de wereld moet worden verkend, zoveel en zolang mogelijk reizen is het doel.

Toffe accessoires voor je camper? Check onze campershop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Je inschrijving kon niet worden opgeslagen. Probeer het opnieuw.
Inschrijving verzonden. Check je e-mail om te bevestigen.

Nieuwsbrief ontvangen?

We use Brevo as our marketing platform. By Clicking below to submit this form, you acknowledge that the information you provided will be transferred to Brevo for processing in accordance with their terms of use

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Copyright © 2014-2024
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram