Tips om goedkoop door IJsland te reizen

IJsland staat bekend als duur en dat is het ook, hierbij handige bespaartips

Geschreven door: Lars

IJsland staat te boek als 'niet goedkoop'. En dat is het ook zeker niet. Maar in de vijf weken die wij doorbrachten op het eiland zijn we tot enkele tips gekomen om de kosten toch beperkt te houden. Zo hoeft IJsland in ieder geval niet duur te zijn. Sommige tips zijn misschien heel logisch, andere zullen je hopelijk verrassen.

Boodschappen doen bij de discount supermarkten

Eten is duur in IJsland, restaurants onbetaalbaar, dus ga zelf boodschappen doen en koken. IJsland kent geen grote Europese discount supermarkten zoals de Lidl en Aldi maar heeft daar wel zijn eigen varianten op; de Bonus (goedkoopst) en de Kronan (gevarieerder aanbod). Maar ook bij deze supermarkten zullen de prijzen voor sommige producten je oren laten wapperen. De prijs van €10,- voor een kilo kip is niet gek. Vis goedkoop? Niets is minder waar, lokale zalm kost €56,- per kilo. 500 gram rundergehakt kost al snel €7,-. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Gelukkig zijn er alternatieven, waar goed mee te variëren is.

Goedkoop eten kan bijvoorbeeld met pasta's, rijstgerechten of mie. Blikjes tonijn kosten maar één euro en er is één bevroren gehaktstaaf 600 gram voor €2,80. Met een beetje creativiteit maak je hier drie gerechten mee, voor vier tot vijf dagen. Het volgende nadeel de verse groenten, we vonden de prei betaalbaar. Ja de prei, de rest is onmogelijk duur. Dus het alternatief? Diepvries of ingeblikt.

Tip: Het IJslandse water uit de kraan, rivieren en/of meren is zo schoon dat je overal drinkwater kunt scoren voor nop. Kijk bij de campings ook altijd in het keukenblokje of mensen eten hebben achtergelaten. Zo hebben we bij de camping in de buurt van het vliegveld een doos vol met boodschappen van een vertrekkende toerist gekregen.

Neem je eigen auto of camper mee

Het klinkt als een dure onderneming maar als je het gaat vergelijken met het huren van een auto of camper dan valt het snel mee. In het hoogseizoen neem je een eigen auto en twee personen mee op de ferry voor €860,-. Voor dit bedrag huur je in IJsland een auto voor zeven dagen. Het enige nadeel is dat de ferry overtocht tijd kost, zo een zes dagen extra. Het meebrengen van je eigen camper zal zich na acht dagen terugverdienen (in vergelijking met het huren van een camper in IJsland).

Opmerking: De overtocht met onze camper was na ongeveer twaalf dagen terugverdiend. We vielen net buiten het standaardtarief waardoor we extra meters moesten betalen. Meer over de ferry overtocht en de kosten lees je hier.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline