Tips om goedkoop door IJsland te reizen

IJsland staat bekend als duur en dat is het ook, hierbij handige bespaartips

Geschreven door: Lars

IJsland staat te boek als 'niet goedkoop'. En dat is het ook zeker niet. Maar in de vijf weken die wij doorbrachten op het eiland zijn we tot enkele tips gekomen om de kosten toch beperkt te houden. Zo hoeft IJsland in ieder geval niet duur te zijn. Sommige tips zijn misschien heel logisch, andere zullen je hopelijk verrassen.

Boodschappen doen bij de discount supermarkten

Eten is duur in IJsland, restaurants onbetaalbaar, dus ga zelf boodschappen doen en koken. IJsland kent geen grote Europese discount supermarkten zoals de Lidl en Aldi maar heeft daar wel zijn eigen varianten op; de Bonus (goedkoopst) en de Kronan (gevarieerder aanbod). Maar ook bij deze supermarkten zullen de prijzen voor sommige producten je oren laten wapperen. De prijs van €10,- voor een kilo kip is niet gek. Vis goedkoop? Niets is minder waar, lokale zalm kost €56,- per kilo. 500 gram rundergehakt kost al snel €7,-. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Gelukkig zijn er alternatieven, waar goed mee te variëren is.

Goedkoop eten kan bijvoorbeeld met pasta's, rijstgerechten of mie. Blikjes tonijn kosten maar één euro en er is één bevroren gehaktstaaf 600 gram voor €2,80. Met een beetje creativiteit maak je hier drie gerechten mee, voor vier tot vijf dagen. Het volgende nadeel de verse groenten, we vonden de prei betaalbaar. Ja de prei, de rest is onmogelijk duur. Dus het alternatief? Diepvries of ingeblikt.

Tip: Het IJslandse water uit de kraan, rivieren en/of meren is zo schoon dat je overal drinkwater kunt scoren voor nop. Kijk bij de campings ook altijd in het keukenblokje of mensen eten hebben achtergelaten. Zo hebben we bij de camping in de buurt van het vliegveld een doos vol met boodschappen van een vertrekkende toerist gekregen.

Neem je eigen auto of camper mee

Het klinkt als een dure onderneming maar als je het gaat vergelijken met het huren van een auto of camper dan valt het snel mee. In het hoogseizoen neem je een eigen auto en twee personen mee op de ferry voor €860,-. Voor dit bedrag huur je in IJsland een auto voor zeven dagen. Het enige nadeel is dat de ferry overtocht tijd kost, zo een zes dagen extra. Het meebrengen van je eigen camper zal zich na acht dagen terugverdienen (in vergelijking met het huren van een camper in IJsland).

Opmerking: De overtocht met onze camper was na ongeveer twaalf dagen terugverdiend. We vielen net buiten het standaardtarief waardoor we extra meters moesten betalen. Meer over de ferry overtocht en de kosten lees je hier.

Lees hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Vulkanische kleuren in IJsland
  anemptytextlline
 • Selfoss waterval te lopen vanaf Dettifoss
  anemptytextlline
 • Uitzichten die nooit vervelen
  anemptytextlline
 • Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • IJslands landschap
  anemptytextlline
 • Dettifoss op zijn mooist
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ga zelf op onderzoek uit

Georganiseerde tours zijn flink aan de prijs, veel goedkoper is het om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar ook de commerciële hoogtepunten zoals de Blue Lagoon zijn niet goedkoop. Misschien nog wel leuker is om de kleine gratis hot pots op te zoeken met vaak een spectaculair uitzicht.

Kamperen

Kamperen in IJsland is veel goedkoper dan overnachtingen in hotels of AirBnB's. Zelfs goedkoper dan hostels. En blijf je lang genoeg in IJsland dan pak je voordeel op de campings met de IJsland kampeerkaart.

Facebookgroep

Sluit je aan bij de Facebookgroep Iceland Q&A. Naast nuttige tips die hier worden gegeven kun je hier medereizigers vinden en oproepjes plaatsen om samen activiteiten te ondernemen of ritten te delen. Met het delen van ritten bespaar je weer op brandstofkosten, mooi meegenomen!

Liften

Geen zin om reiskosten te maken? Liften is niet ongewoon in IJsland en vaak word je opgepikt door andere toeristen. Met een beetje geluk kun je een dag meerijden en genieten van alle stops en hoogtepunten die ze aandoen. Nadeel, je bent afhankelijk van anderen. Maar dat maakt je wel weer extreem flexibel 🙂

2 comments on “Tips om goedkoop door IJsland te reizen”

 1. Ik wist wel dat Ijsland niet goedkoop is, maar ik schrik toch nog enigszins van de prijzen die in dit artikel genoemd worden. Gelukkig bieden jullie fijne alternatieven. En zelf op onderzoek uitgaan is altijd een goed idee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram