Knal niet te snel over de ringroad

Trek minimaal twee weken uit om de ringroad te rijden

Geschreven door: Lars

In IJsland zijn we ze tegen gekomen en op internet staat het er ook bol van, mensen die in minder dan twee weken over de IJslandse ringroad knallen. Zonde als je het ons vraagt. Tuurlijk, je rijdt de ringroad (1332 km) als je wilt makkelijk in een week. Maar of je dat ook moet willen is iets anders. Er is zo veel te zien en ontdekken in IJsland dat je daar gewoon de tijd voor moet nemen. Beter een gedeelte goed ontdekken, dan als een bezetene de hele ringroad rijden en eigenlijk nog niets hebben gezien. We raden het je dus sterk af, en dit is waarom.

Roadtrippen is leuk, maar je kan overdrijven

Wij zijn ook niet vies van een lekker roadtrip dagje, rijden om te rijden en de hele dag mooie landschappen zien. Maar het fijnste is toch wel om een roadtrip op te breken, even een lekkere wandeling of simpelweg de tijd nemen om ergens van te genieten. Na zo een dag van veel rijden hebben we het dan meestal ook wel gehad. Moet je je voorstellen dat als je in tien dagen over de ringroad gaat rijden, je elke dag minimaal 133 kilometer aflegt. Omdat de ringroad de A2 niet is, doe je daar minimaal 2,5 uur per dag over. En dan ben je alleen aan het rijden! Geen stop of iets tussendoor. Wil je op een paar plekken meerdere dagen blijven, dan zit je al snel aan 200 kilometer per dag, goed voor 4 uur in de auto. En zeker, het uitzicht is gruwelijk. Maar er liggen veel verscholen wonderen, waarvoor je enkel een kleine d-tour hoeft te nemen of waarvoor je de tijd moet nemen om er te komen (lees: een paar kilometer lopen). Dat gaat je niet lukken in een week, dus daarom doe de ringroad in minimaal twee weken.

Lees hieronder verder!
 • Uitzicht vanaf de ring road IJsland
  anemptytextlline
 • Niks is saai in IJsland
  anemptytextlline
 • Heftige avondlucht boven Reykjavik
  anemptytextlline
 • hot pot Hveragerdi hot water stream
  In de Hveragerdi hot water stream kom je wel tot rust
  anemptytextlline
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Kustlijn van oost-IJsland
  anemptytextlline
 • Grjótagjá cave IJsland
  anemptytextlline
 • Imposante waterval Skógafoss
  anemptytextlline
 • Mos dat groeit op lava
  anemptytextlline
 • Wandeling bij Hvalnes Nature Reserve Beach
  anemptytextlline
 • Dit haaienvlees blijft enkele maanden drogen
  anemptytextlline
 • Episch noorderlicht Seyðisfjörður IJsland
  anemptytextlline

Wij Reizen In IJsland

IJsland is magisch, en één van de mooiste landen die wij bezocht hebben. Maar IJsland vraagt wel om een goede voorbereiding. Gelukkig heb je ons gevonden. Vijf weken reden we over het eiland en alles wat je moet weten om niet voor verrassingen te komen staan vind je hier. Zo ga je met een gerust hart genieten van dit epische land.

Vanaf 2015 wonen wij op vier wielen en verkennen de wereld in onze camper. We laten je graag meegenieten maar helpen je nog liever verder met jouw reisvoorbereiding. Volg onze sociale kanalen, het blog of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Wandelen in IJsland

IJsland nodigt uit, mits het goed weer is, om te wandelen. Zo neem je het landschap beter in je op, waardeer je de natuur nog meer en vooral, zo zie je alle (verscholen) natuurwonderen van IJsland. Voor de meeste hot pools, watervallen of gletsjers moet je echt je wandelschoenen aantrekken. Langs 1332 kilometer weg is veel te zien en te doen. En je gaat het allemaal willen zien en doen. Te voet dus. Ga maar na hoeveel tijd een paar redelijke wandelingen per dag kosten. Het kan niet allebei, kilometers maken in de auto en kilometers maken te voet. Moraal van het verhaal, neem de tijd voor de ringroad!

Je komt altijd slecht weer tegen

Oké al het bovenstaande heeft je nog niet overtuigd? Je hebt een strakke planning gemaakt waarin je precies alles kunt zien wat je wilt zien. Dan komt het klimaat van IJsland waarschijnlijk nog een keer om de hoek kijken. En dat kan jouw strakke planning helemaal overhoopgooien. Of ervoor zorgen dat je toch de weg op moet, ook al is het hondenweer. Daar sta je dan lekker in de regen naar een gletsjer of geothermisch gebied te kijken. Houdt een paar dagen speling in je ronde over de ringroad, zodat je het slechte weer gewoon kunt uitzingen.

Minder dan twee weken de tijd? Ontdek delen van IJsland

Ja hebben we je overtuigd? Gelukkig, zo ga je tenminste echt genieten van IJsland! Want je hoeft niet per se de hele ringroad te rijden om een idee te krijgen van wat IJsland nou voor een land is. Je kunt ook één gebied beter ontdekken. Hoewel je dan vast nog eens terugkomt om de rest te zien heb je een veel relaxtere trip gehad en heb je IJsland kunnen ervaren zoals het moet, buiten en niet vanuit een auto. Enkele leuke korte trips zijn; Reykjanes en/of Snaefellsnes, Zuid-IJsland of de West-Fjorden. Allemaal zijn ze anders en uniek op hun eigen manier. Ze zullen je nooit vervelen, al breng je er twee weken door.

2 comments on “Knal niet te snel over de ringroad”

 1. Roadtrippen is leuk, als je het maar in je eigen tempo doet. Daar ben ik het helemaal met je eens. Je moet gewoon af en toe die auto uit en te voet iets gaan verkennen. Dan maar iets langer er over doen en genieten. Dat liever dan het idee hebben dat je alles hebt gezien, alleen omdat je er langs bent gereden. Daarom vindt ik toeristenbussen ook altijd zo verschrikkelijk. Je gaat altijd voorbij aan het feit waarom je er bent. Genieten van de gebouwen, de stad, de natuur en als je iets even hebt gezien, wil niet zeggen dat je het beleefd hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Zelf reizen in IJsland?

Enthousiast over IJsland en al gestart met het inpakken van je backpack of koffer? Kijk dan ook deze pagina's nog even door. Want we hebben nog veel meer handige informatie en reisorganisaties voor je verzameld. Zo helpen we jouw IJsland reis op weg. Start jouw rondreis!

Alles over IJsland

Wij Reizen In

Wij, Lars, Dasja & Ninja, trekken met Brutus (4×4 zelfbouw camper) over de wereld. En dat doen we stiekem al best lang. Dit is ons verhaal.

Onze eBooks

Advies nodig?

kosten zelf camper bouwen

Wil je zelf ook een (lange) rondreis maken? Ben je bezig met het bouwen van een camper? Sta je op het punt om te starten met vanlife? We staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden. Laat een comment achter onder een bericht of stuur ons een persoonlijk bericht!

Reizen In Kleding

Reizen in Kleding

Waarom niet? Rondreizen in kleding met toffe designs geïnspireerd op avontuur. Dat is het uitgangspunt van onze Reizen In producten. En dan ook nog zo verantwoord mogelijk. Daarom kiezen wij uitsluitend voor Bio-Katoen. Bekijk alle designs!

© 2022 Reizen in
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram