De IJsland kampeerkaart, doen of niet?

28 overnachtingen bij 40 aangesloten campings

Geschreven door: Dasja

De IJsland kampeerkaart is te koop voor ongeveer €116,- en geeft recht op 28 overnachtingen voor twee volwassenen en vier kinderen. En dat op 40 aangesloten campings verspreid over het hele eiland. Er hoeft alleen nog toeristenbelasting betaald te worden, 100 kronen ongeveer 75 eurocent. De snelle rekenaars hebben het vast door, als je lang op IJsland gaat kamperen is dit een koopje: €4,90 per overnachting. Ter vergelijking, een normale overnachting op een camping kost minimaal €7,50 per persoon.

Wanneer is de kampeerkaart voordeliger

De kampeerkaart wordt interessant als je genoeg nachten bij één van de aangesloten campings overnacht. Uitgaande van twee personen ben je in IJsland op z'n minst €15,- aan een overnachting op een camping kwijt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen campers, caravans of tentjes maar in de meeste gevallen gekeken naar het aantal personen. Een snelle rekensom leert ons dat bij acht overnachtingen de kampeerkaart is terugverdiend, daarna komt het echte voordeel.

De voordelen van de kampeerkaart

De campings van de kampeerkaart zijn over het algemeen de kleinere, minder commerciële campings. De opzichter komt in de avond en/of in de ochtend langs om de betaling af te handelen. Geen 24/7 opzicht dus.

Dit wil niet zeggen dat de faciliteiten minder zijn op de campings, alle basis faciliteiten zijn aanwezig en vaak meer dan dat. Douches, wasmachines, keukenblokjes en soms zelfs de mogelijkheid om binnen te zitten.

Nog een keer op een rijtje wat je krijgt met de kampeerkaart:

 • Overnachting voor 2 volwassenen en 4 kinderen;
 • Vier aaneengesloten nachten op dezelfde camping;
 • In veel gevallen douche inbegrepen;
 • Kleinschalige campings (dorpscamping) op soms afgelegen plekken;
 • Alleen nog betaling van toeristenbelasting (100 kronen) en eventuele extra's.

Opmerking: Officieel staat er op de kampeerkaart vermeld dat extra's zoals douchen, elektriciteit en gebruik van wasmachines tegen betaling kan. In veel van de campings die wij bezochten was douchen gratis. Elektriciteit is duur namelijk vier tot acht euro. Maar dit is bij alle campings op IJsland.

Tekst gaat hieronder verder!
 • Lars kijkt uit over Mývatn
  anemptytextlline
 • Het meer Mývatn in IJsland
  anemptytextlline
 • Goðafoss waterval op zijn mooist
  anemptytextlline
 • Bijzondere plek Hverarönd IJsland
  anemptytextlline
 • Game of Thrones grot in IJsland
  anemptytextlline